Dubbel bier brouwen

Gestart door Kiekeboe, 04-08-2020 21:18 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Kiekeboe

Ik heb de ambitie om een donker dubbel bier met kruidige karameltoets te brouwen en ben op zoek naar een goed recept.

Voorwaarden:

- Zo weinig mogelijk verschillende ingrediënten.
- Zo goedkoop mogelijk.
- Zo eenvoudig mogelijk maisch/kookschema.
- Een fantastische en goedkope korrelgist.
- Lekkere en goedkope hop.
- Het eindresultaat moet een mega-lekker bier opleveren.

Heeft iemand een suggestie van recept?

middelaersch


https://www.hobbybrouwen.nl/recept/dubbel.html

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=7498.0

In google intypen 'dubbel recept site:hobbybrouwen.nl' en je vindt er nog tig.   :biersmile:

Maar je kunt ook zelf een opzetje maken en dan kunnen we dat als je wilt hier bediscussiëren. De recepten uit de linkjes kun je daarbij als inspiratiebron gebruiken. Is eigenlijk veel leuker dan gewoon een recept zoeken en brouwen.  :brouwen:

Takkie83

Pale en caramout, donkere suiker(stroop) en een klein beetje bitterhop  :brouwen:

Deze is goed gelukt. Blind bijna niet te onderscheiden van het origineel

Eric111

Citaat van: Takkie83 op 05-08-2020  09:10 uPale en caramout, donkere suiker(stroop) en een klein beetje bitterhop  :brouwen:

Deze is goed gelukt. Blind bijna niet te onderscheiden van het origineel

Deze heb ik pasgeleden ook gebrouwen met het recept uit die thread, een superbiertje geworden en haast niet te onderscheiden van de echte  :proost:

Kiekeboe

Citaat van: Takkie83 op 05-08-2020  09:10 uPale en caramout, donkere suiker(stroop) en een klein beetje bitterhop  :brouwen:

Deze is goed gelukt. Blind bijna niet te onderscheiden van het origineel


Citaat van: Eric111 op 05-08-2020  14:19 uDeze heb ik pasgeleden ook gebrouwen met het recept uit die thread, een superbiertje geworden en haast niet te onderscheiden van de echte  :proost:

Er staan in die thread (minstens) 2 varianten van het zelfde recept. Over welke variant van het recept hebben jullie het?

Wat gist betreft werd aanvankelijk gesuggereerd dat SafAle BE - 256 korrelgist het plan was, nadien moest het een opkweek van gist uit een flesje zijn. Wat dat laatste betreft, dat zie ik nog niet echt zitten als beginnende hobbybrouwer.

Kiekeboe

Citaat van: middelaersch op 04-08-2020  22:52 uhttps://www.hobbybrouwen.nl/recept/dubbel.html

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=7498.0

In google intypen 'dubbel recept site:hobbybrouwen.nl' en je vindt er nog tig.   :biersmile:

Maar je kunt ook zelf een opzetje maken en dan kunnen we dat als je wilt hier bediscussiëren. De recepten uit de linkjes kun je daarbij als inspiratiebron gebruiken. Is eigenlijk veel leuker dan gewoon een recept zoeken en brouwen.  :brouwen:

Al die recepten uit je eerste link schrijven een (of meerdere) maischstap tussen 45 en 55°C voor. Ik dacht ondertussen geleerd te hebben op dit forum dat je die maischstap mag overslaan. Geldt dit ook voor een dubbel?

Takkie83

Citaat van: Eric111 op 05-08-2020  14:19 uDeze heb ik pasgeleden ook gemaakt met het recept uit die thread, een superbiertje geworden en haast niet te onderscheiden van de echte  :proost:

Erg leuk om te horen Eric!  :biersmile:

Citaat van: Kiekeboe op 05-08-2020  18:11 uEr staan in die thread (minstens) 2 varianten van het zelfde recept. Over welke variant van het recept hebben jullie het?

Wat gist betreft werd aanvankelijk gesuggereerd dat SafAle BE - 256 korrelgist het plan was, nadien moest het een opkweek van gist uit een flesje zijn. Wat dat laatste betreft, dat zie ik nog niet echt zitten als beginnende hobbybrouwer.

Het was inderdaad de laatste versie met opkweek. Voor een La Trappe kloon essentieel. Het was mijn eerste gist-opkweekpoging en ik vond het erg leuk om te doen. En als ik het kan kan jij het ook! Gezien de posts die ik van je voorbij heb zien komen heb je niet alleen meer ervaring dan ik maar pak je het ook grondiger aan..

Maar goed je vroeg een simpel en goedkoop recept. Ik denk dat je prima BE-256 kan gebruiken, of S-33, al zal het dan geen La Trappe kloon worden

Takkie83

Citaat van: Kiekeboe op 05-08-2020  18:14 uAl die recepten uit je eerste link schrijven een (of meerdere) maischstap tussen 45 en 55°C voor. Ik dacht ondertussen geleerd te hebben op dit forum dat je die maischstap mag overslaan. Geldt dit ook voor een dubbel?

Ferulazuurrust en eiwitrust zijn niet nodig bij een dubbel

middelaersch

Citaat van: Kiekeboe op 05-08-2020  18:14 uAl die recepten uit je eerste link schrijven een (of meerdere) maischstap tussen 45 en 55°C voor. Ik dacht ondertussen geleerd te hebben op dit forum dat je die maischstap mag overslaan. Geldt dit ook voor een dubbel?

De recepten zijn van 89/90/91 zie ik, toen deden ze dat kennelijk.
Ik zou 30 of 40 min. 65 ºC, 30 min 72 ºC, 5 min 78 ºC doen.

Takkie83

Een goeie dubbel mag best wat restsuikers hebben. Zou ff in BrouwHulp kijken op welk eind SG je uit gaat komen.

Overigens kun je ook overwegen een herfstbok te brouwen. Daar is het nu de tijd voor

tdp

Citaat van: Takkie83 op 05-08-2020  22:36 uEen goeie dubbel mag best wat restsuikers hebben. Zou ff in BrouwHulp kijken op welk eind SG je uit gaat komen.

Overigens kun je ook overwegen een herfstbok te brouwen. Daar is het nu de tijd voor

Een dubbel is eigenlijk een heel leeg bier, die weinig restsuikers heeft. Veel van de commerciële varianten zijn echt heel 'dun'.

Qua recept:
Pak een basismout (pils of pale (of een combi van beide), neem bijv de Candi Sirup D-180 (of candico uit de supermarkt), SG rond de 1.065 een bitterhopgift tot 20/30 IBU en T-58 of de Lallemand Abbaye als gist.

El Pastor Belga (MaJa)

Citaat van: tdp op 05-08-2020  22:54 uEen dubbel is eigenlijk een heel leeg bier, die weinig restsuikers heeft. Veel van de commerciële varianten zijn echt heel 'dun'.

Qua recept:
Pak een basismout (pils of pale (of een combi van beide), neem bijv de Candi Sirup D-180 (of candico uit de supermarkt), SG rond de 1.065 een bitterhopgift tot 20/30 IBU en T-58 of de Lallemand Abbaye als gist.

Suikergift beetje aanpassen aan de gist T-58 of Abbaye hebben een groot verschil in vergistingsgraad.

Takkie83

Citaat van: tdp op 05-08-2020  22:54 uEen dubbel is eigenlijk een heel leeg bier, die weinig restsuikers heeft. Veel van de commerciële varianten zijn echt heel 'dun'.

Bedoel je weinig complex of weinig zoet? Ik zou mezelf niet omschrijven als een dubbel-drinker maar wat ik heb gedronken aan dubbels vond ik niet per definitie dun. Ik kan me voorstellen dat een simpele moutstort icm weinig hop leidt tot iets vlaks, toch hangt dat ook weer af van de gebruikte gist, de vergistingstemperatuur, het alcoholgehalte en de restsuikers. Mijn La Trappe kloon kwam bijvoorbeeld op 1,021 uit en die is met 20 IBU niet droog te noemen. Je zou voor de gein ook gewoon Munich kunnen gebruiken, of Munich II

Jacques

Citaat van: Takkie83 op 06-08-2020  21:39 uBedoel je weinig complex of weinig zoet? Ik zou mezelf niet omschrijven als een dubbel-drinker maar wat ik heb gedronken aan dubbels vond ik niet per definitie dun. Ik kan me voorstellen dat een simpele moutstort icm weinig hop leidt tot iets vlaks, toch hangt dat ook weer af van de gebruikte gist, de vergistingstemperatuur, het alcoholgehalte en de restsuikers. Mijn La Trappe kloon kwam bijvoorbeeld op 1,021 uit en die is met 20 IBU niet droog te noemen. Je zou voor de gein ook gewoon Munich kunnen gebruiken, of Munich II

In dubbel kenmerkt zich niet door veel restsuikers. Zeker Westmalle heeft een hoge suikergift... 

Andert

Uit de BKG Biertypen:

"Basissmaak
De basissmaak is zoetig, bitterig.

Smaak
De smaak is in evenwicht met de geur: zoetig tot mout bitterig, medium alcoholisch. Soms zijn met kruiden
toegevoegd, maar altijd in balans met moutigheid.
Complexe, medium-volle moutige zoetheid in de hoofdsmaak, matig droog uitlopend. Complex samenspel
van mout, esters, alcohol en fenolen (rozijnensmaken komen vaak voor, kruidnagel-achtige kruidigheid is
mogelijk). Hoofdsmaak is altijd in de richting van de mout. Geen diacetyl. Niet zo moutig als een bock.

Body
De body is medium, het bier is doordrinkbaar. Laag alcoholwarmend.

Mondgevoel
Het mondgevoel is iets plakkerig en iets alcoholwarmend. Koolzuurprikkeling is duidelijk aanwezig."

Ik zou zeggen: een dubbel kan relatief zoet, complex en vol van smaak zijn.

En: is volgens bovenstaande beschrijving bijvoorbeeld Westmalle Dubbel wel een goede dubbel? [emoji848]

Trapkast

Dit lijkt me eerder een post voor het topic 'Discussie over recepten'.....  :weetniet:

ExPeteriment

Citaat van: tdp op 05-08-2020  22:54 uEen dubbel is eigenlijk een heel leeg bier, die weinig restsuikers heeft. Veel van de commerciële varianten zijn echt heel 'dun'.

Qua recept:
Pak een basismout (pils of pale (of een combi van beide), neem bijv de Candi Sirup D-180 (of candico uit de supermarkt), SG rond de 1.065 een bitterhopgift tot 20/30 IBU en T-58 of de Lallemand Abbaye als gist.
In dubbel leef ik me juist het helemaal uit. Blond brouw ik het meest, maar is voorspelbaar. In dubbel kun je veel met mout, hop, gist, restsuikers, alcoholpercentage. quadrupel kan ook, maar voor mij moet alcohol niet de overhand krijgen. Zoveel meer te doen dan het recept dat je beschrijft. Voor mij juist welkome afwisseling op blondjes.

Jacques

Citaat van: Andert op 13-08-2020  22:43 uEn: is volgens bovenstaande beschrijving bijvoorbeeld Westmalle Dubbel wel een goede dubbel? [emoji848]

De Westmalle Dubbel is de oorsprong van de bierstijl. Commerciële brouwerijen zijn de bierstijl ook gaan brouwen en hebben deze veel zoeter gemaakt dan het origineel...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Dubbel_(bier)

De beschrijving van het BKG heeft betrekking op de commerciële versies, die veel meer gedronken worden dan het origineel.

Jacques

Citaat van: Trapkast op 14-08-2020  12:07 uDit lijkt me eerder een post voor het topic 'Discussie over recepten'.....  :weetniet:

Je hebt gelijk. Ik verplaats het topic.

Andert

Citaat van: Jacques op 14-08-2020  22:59 uDe Westmalle Dubbel is de oorsprong van de bierstijl. Commerciële brouwerijen zijn de bierstijl ook gaan brouwen en hebben deze veel zoeter gemaakt dan het origineel...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Dubbel_(bier)

De beschrijving van het BKG heeft betrekking op de commerciële versies, die veel meer gedronken worden dan het origineel.
Snap ik helemaal maar ik wil aangeven dat algemeniseren binnen een biertype soms  dus niet helemaal goed gaat. Jij vindt Westmalle dubbel de standaard terwijl ik bijvoorbeeld Grimbergen dubbel of Leffe bruin de standaard vind.

Jacques

Citaat van: Andert op 14-08-2020  23:09 uSnap ik helemaal maar ik wil aangeven dat algemeniseren binnen een biertype soms  dus niet helemaal goed gaat. Jij vindt Westmalle dubbel de standaard terwijl ik bijvoorbeeld Grimbergen dubbel of Leffe bruin de standaard vind.

Grimbergen en Leffe zijn voor mijn smaak veel te zoet. Ze zijn gericht op het grote publiek, die dit wel kan waarderen. Het zijn commerciële bieren die goed verkopen. Daar is op zich niets mis mee, maar van oorsprong is een dubbel niet zo zoet...

Andert

Citaat van: Jacques op 15-08-2020  20:43 uGrimbergen en Leffe zijn voor mijn smaak veel te zoet. Ze zijn gericht op het grote publiek, die dit wel kan waarderen. Het zijn commerciële bieren die goed verkopen. Daar is op zich niets mis mee, maar van oorsprong is een dubbel niet zo zoet...
Van oorsprong zat er ook geen koolzuur in bier...

Jacques

Citaat van: Andert op 15-08-2020  20:47 uVan oorsprong zat er ook geen koolzuur in bier...

Wat dit met een dubbel van doen heeft weet ik niet...  :weetniet:

Overigens wordt er altijd koolzuur gevormd tijdens de vergisting.  :)

Takkie83

Citaat van: Jacques op 15-08-2020  22:06 uWat dit met een dubbel van doen heeft weet ik niet...  :weetniet:

Ik denk dat Andert bedoelt dat het er dus maar net aan ligt welke referentie je gebruikt. Receptuur van vroeger of heden? 'Commercieel' bier of niet? Het BKG dan?

In dit topic gaat het om een recept dat Kiekeboe "mega-lekker" vindt, dus misschien moet hij maar even aangeven hoe zoet 'ie z'n dubbels lekker vindt  :biersmile:

Kiekeboe

Citaat van: Takkie83 op 16-08-2020  22:23 uIk denk dat Andert bedoelt dat het er dus maar net aan ligt welke referentie je gebruikt. Receptuur van vroeger of heden? 'Commercieel' bier of niet? Het BKG dan?

In dit topic gaat het om een recept dat Kiekeboe "mega-lekker" vindt, dus misschien moet hij maar even aangeven hoe zoet 'ie z'n dubbels lekker vindt  :biersmile:

Ik denk wel dat Jacques gelijk heeft dat de Westmalle Dubbel, in historisch perspectief het eerste bier was dat een 'dubbel' werd genoemd. Latere bierbrouwers hebben hun donkere bieren met een medium alcoholpercentage en licht zoete karamelsmaak ook een dubbel genoemd met impliciete verwijzing naar de Westmalle Dubbel.

Maar goed, dat hoeft niet te betekenen dat de Westmalle dubbel het lekkerste bier is. Dat is erg subjectief. Persoonlijk ben ik wel een fan van Grimbergen dubbel. Ik denk dat dit het bier is dat ik het vaakst meebreng als ik bier koop in de supermarkt. (Al was het maar om konijn met pruimen te maken.)

Maar Grimbergen is geen huisgebrouwen bier. Dat is (volgens mij) een gecommercialiseerd, gefilterd en gepasteuriseerd bier en kunstmatig gecarboniseerd zonder hergisting op fles. Het lijkt me niet simpel om dat bier als hobbybrouwer na te bootsen. Een Westmalle dubbel lijkt me dan weer wat beter aan te sluiten bij de praktijk van huisbrouwers.

Bovenaan deze thread wordt verwezen naar een kloon van de La Trappe dubbel. Ik weet niet of ik dat bier al ooit gedronken heb. Ik ben wel fan van de La Trappe tripel die ik wel eens bestel als die op de kaart staat in een café.

Ik zou die kloon van La Trappe dubbel wel willen proberen namaken, ware het niet dat ik dan gist moet opkweken uit een flesje bier. Dat lijkt me voorlopig als beginnende hobbybrouwer een onoverkomelijke berg om te beklimmen. Ik hoop vooralsnog dat er een mega-lekkere dubbel met een korrelgist voortkomt uit deze thread.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.