Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Dubbel bier brouwen  (gelezen 5476 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Dubbel bier brouwen
« Reactie #100 Gepost op: 11-09-2020 21:20 u »
Dat lijkt me dan een beetje vreemd verhaal. Overal wordt gewaarschuwd dat je niet mag bottelen alvorens je bier volledig is uit gegist (of niet te veel bottelsuiker toevoegen). Dat omdat de flesjes (volgens info bestand tegen een druk van 8 bar) zouden kunnen ontploffen omdat de gist dapper door doet ondanks de hoge druk. Een autoband heeft een druk van 2.5 tot 3 bar. De druk in een autoband lijkt me veel hoger dan de druk in een zwak opgeblazen ballon op een bierflesje.

Ik heb het over de groei van het aantal gistcellen. Deze wordt belemmert door een hogere druk. Dit betekent echter niet dat door druk de vergisting stopt.

Een starter maak je om meer gistcellen te krijgen. Daar hoort geen druk bij.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Dubbel bier brouwen
« Reactie #101 Gepost op: 11-09-2020 21:30 u »
Hoe kan ik weten of de suikers vergist zijn?

Als er geen schuim meer gevormd wordt.

Beter is het echter dat je starter al in een koelkast zet voordat deze is uitgegist.
Zodra de suikers verbruikt zijn gaat de gist interen op zijn reservestoffen. Hierdoor kan de gist minder goed nieuwe gistcellen aanmaken.

Het is om deze reden dat ik als ik het vermoeden heb dat de starter bijna klaar is een waterslot op de erlemeyer zet. Via de werking van het waterslot kan de activiteit van de starter volgen. Ik wacht niet totdat het waterslot niet meer werkt voordat de starter de koelkast in gaat.

Offline Kiekeboe

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 625
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dubbel bier brouwen
« Reactie #102 Gepost op: 11-09-2020 22:21 u »
Als er geen schuim meer gevormd wordt.

Beter is het echter dat je starter al in een koelkast zet voordat deze is uitgegist.
Zodra de suikers verbruikt zijn gaat de gist interen op zijn reservestoffen. Hierdoor kan de gist minder goed nieuwe gistcellen aanmaken.

Het is om deze reden dat ik als ik het vermoeden heb dat de starter bijna klaar is een waterslot op de erlemeyer zet. Via de werking van het waterslot kan de activiteit van de starter volgen. Ik wacht niet totdat het waterslot niet meer werkt voordat de starter de koelkast in gaat.

Aha, alweer iets bij geleerd. Behalve de kleur (koffie met veel melk) is ook het schuimniveau van belang (als 2e indicatie van de voortgang van het proces van gistopkweek). Ik maakte me gisteren al zorgen dat de schuimophoping te groot zou worden voor de erlenmeyer, maar vandaag bleek het schuimniveau alweer een stuk gezakt.

Ik heb een uur of twee geleden de giststarter van de magneetroerder gehaald en in de koelkast geplaatst.

Het was eigenlijk de bedoeling dat ik in een volgende stap de bekomen gist (1liter) zou verdelen over 3 erlenmeyers van 3 liter ( voor 2 liter gevuld) om dan 6 liter te bekomen. Dat is dus 0.33 liter opschalen tot 2 liter. Dat is wel meer dan 5 keer het volume dat jij aanbeveelt.

Maar goed, ik heb ondertussen al weer van alles geleerd. Voor de verdere opschaling tot 3x2 liter voor het brouwen van 3x20 liter bier heb ik nog 3 erlenmeyers van 3 liter nodig. Die heb ik nog niet in mijn bezit, maar komen mogelijks over een week of twee toe.

Ik noteer alvast, dat ik voor het opkweken van gist uit een flesje bier voor 3 batches bier van 20 liter minstens 8 dagen op voorhand moet beginnen. Als ik dan nog geen tijd heb om te beginnen brouwen met de bekomen gist kan ik deze gist nog enkele dagen koel bewaren.

Het lijkt dus dat ik standaard best 10 dagen op voorhand moet beginnen als ik bier wil brouwen met gist opgekweekt uit een commercieel flesje bier. Om dan uiteindelijk 3 batches van 20 liter te kunnen pitchen met de nodige gist.

Offline Kiekeboe

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 625
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dubbel bier brouwen
« Reactie #103 Gepost op: 13-09-2020 19:40 u »


Dan nog een foto van de erlenmeyer nadat deze 2 dagen in de koelkast stond. Zie gistbezinksel onderaan de fles.


Offline Heuvinger brouwerij

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 506
  • Land: nl
  • Avangard malz, CML yeast, Noord-Nederlandse hop
Re: Dubbel bier brouwen
« Reactie #104 Gepost op: 13-09-2020 19:56 u »
Maar goed, ik heb ondertussen al weer van alles geleerd. Voor de verdere opschaling tot 3x2 liter voor het brouwen van 3x20 liter bier heb ik nog 3 erlenmeyers van 3 liter nodig.
Als je een giststarter van 2 liter gaat toevoegen aan 20 liter bier, hou er dan rekening mee dat de giststarter een behoorlijke smaakinvloed op je bier gaat krijgen.
Ik gebruikte appelsap voor giststarters, toen mijn bieren erg naar cider begonnen te smaken, ben ik er mee gestopt.

Offline Kiekeboe

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 625
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dubbel bier brouwen
« Reactie #105 Gepost op: 13-09-2020 20:35 u »
Als je een giststarter van 2 liter gaat toevoegen aan 20 liter bier, hou er dan rekening mee dat de giststarter een behoorlijke smaakinvloed op je bier gaat krijgen.
Ik gebruikte appelsap voor giststarters, toen mijn bieren erg naar cider begonnen te smaken, ben ik er mee gestopt.

- Ik was eigenlijk van plan om de giststarter eerst af te gieten (decanteren) alvorens de gist te gebruiken.

- Voor het maken van deze giststarter heb ik 20 cl appelsap gebruikt (voor het residu van 2 flesjes = 2 x 10 cl appelsap) daarnaast of daar boven op 2 liter wort op basis van 200 gram moutextract.

- Als je geen appelsap gebruikt voor giststarters, wat gebruik je dan wel. Of gebruik je nog enkel korrelgist?


Offline Heuvinger brouwerij

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 506
  • Land: nl
  • Avangard malz, CML yeast, Noord-Nederlandse hop
Re: Dubbel bier brouwen
« Reactie #106 Gepost op: 13-09-2020 21:04 u »
Of gebruik je nog enkel korrelgist?
Inderdaad!
Ik gebruik nu eigenlijk alleen maar korrelgist van Crossmyloof, saison Lille.
Niet de allerlekkerste gist, maar gezien het gebruiksgemak en de prijs, voldoet het.

Tags: