Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Suikergift tijdens/na hoofdvergisting -> invloed op smaak?  (gelezen 447 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline HJvK[nl]

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
  • Land: nl
Beste leden,

Afgelopen zaterdag een biertje gebrouwen, een blond die ik na wat inspiratie op het forum een klein beetje naar een Weizen wil trekken met Weizengist om te kijken of we zo de smaak een beetje richting een Leffe kunnen trekken... (naar idee van Hopmans geloof ik?)

Tijdens het brouwen heb ik het spoelwater wat overschat waardoor het uiteindelijke brouwsel +- 21 L in plaats van 20 L was; waarmee de begin SG waarde zo'n 5 punten afwijkt (1.058 ipv 1.063).

Nu is het bier aan het vergisten en zit ik eraan te denken om het bier nog wat te corrigeren door een extra suikergift tijdens/na vergisting. Wat is jullie ervaring hiermee? Hoe be´nvloed dit de smaak? Ik ben een beetje bang dat dit enkel en alleen het aandeel van de alcohol verhoogt terwijl de "smaak-intensie" van het bier al wat verdund is/niet mee veranderd?

Ik hoor graag jullie gedachten!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.048
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Suikergift tijdens/na hoofdvergisting -> invloed op smaak?
« Reactie #1 Gepost op: 03-08-2020 11:59 u »
Mijn eerste gedachte is dezelfde als jou gedachte, laat het gewoon zo. De kans is groot dat je alleen meer alcohol krijgt, daarmee een verhoogde vergistingsgraad en daarmee minder body (ik weet het, body is maar een begrip ;)). Doordat je een lager sg hebt dan gepland door te veel water, houd je al minder sg-punten na de vergisting hoger. Een lekker frisse Weizen!

Offline HJvK[nl]

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
  • Land: nl
Re: Suikergift tijdens/na hoofdvergisting -> invloed op smaak?
« Reactie #2 Gepost op: 03-08-2020 13:24 u »
William, dank voor je reactie.

Dat is exact de bewoording die ik zocht; ik ben inderdaad "bang" dat het de body niet ten goede komt.
De verwachting is dat ik nu op 6,2% uit ga komen, naar mijn idee en smaak een beetje licht voor een blond.
Het enige wat je er naast de extra alcohol misschien op terug verdient is wat extra ester-vorming wellicht?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.048
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Suikergift tijdens/na hoofdvergisting -> invloed op smaak?
« Reactie #3 Gepost op: 03-08-2020 14:23 u »
Voor meer esters kun je ook de vergistingstemperatuur iets verhogen, afhankelijk van de gist die je gebruikt. Maar wil je dat in een Weizen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.728
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Suikergift tijdens/na hoofdvergisting -> invloed op smaak?
« Reactie #4 Gepost op: 03-08-2020 22:40 u »
Het is een hardnekkig misverstand dat een suikergift alleen zorgt voor meer alcohol. Dit is niet het geval. Bij de vergisting van suiker worden naast alcohol ook andere vergistingsnevenproducten geproduceerd, zoals acethaldehyde, diacetyl, esters, hogere alcoholen, enzovoorts...  Al die stoffen dragen bij aan de smaak van je bier.

Offline HJvK[nl]

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
  • Land: nl
Re: Suikergift tijdens/na hoofdvergisting -> invloed op smaak?
« Reactie #5 Gepost op: 04-08-2020 14:54 u »
Het is een hardnekkig misverstand dat een suikergift alleen zorgt voor meer alcohol. Dit is niet het geval. Bij de vergisting van suiker worden naast alcohol ook andere vergistingsnevenproducten geproduceerd, zoals acethaldehyde, diacetyl, esters, hogere alcoholen, enzovoorts...  Al die stoffen dragen bij aan de smaak van je bier.

Interessante informatie, wat zou jou advies in deze dan zijn?
Misschien een moment om wat meer zicht op het recept te geven:

3420g Pilsmout 3.2EBC
830g Tarwe
520g Munich 16EBC
480g Kandij (wit)
150g Honey Biscuit 84.5EBC
120g Melanodin 59EBC

36g East Kent Goldings 60min (16.1 IBU)
11g Spalter Select (2.9IBU)

Streefvolume/OG na koken: 20L/1.063
Uiteindelijke volume/OG na koken: 21L/1.058

Gist: Wyeast 3333 op 17 graden

Tags: