Tripel met karamelsmaak

Gestart door Eriks, 02-08-2020 17:41 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Eriks

Na vele bewezen recepten te hebben gemaakt, is het nu tijd om eens een eigen recept te maken! Maar een beetje feedback van ervaren brouwers is nooit weg..
Doel van het recept, over een week of 2 a 3 wil ik graag een tripel gaan brouwen. Voor een tripel laag in alcohol (7,5%) en dat er een aangename karamelsmaak aan zit. Op de vraag waarom deze keuzes. Laag in alcohol is om de drinkbaarheid nog goed te houden (had van mij ook prima 5% mogen wezen, maar dan is het niet meer in de categorie tripel). Het is een tripel, omdat ik daar nog een zakje gist voor heb liggen evenals de rest van de ingrediënten. Wil er eentje maken zonder iets bij te hoeven kopen  ;) Qua hop en mout heb ik nogal wat liggen, dus daar kan ik nog keuzes in maken. Laat maar horen wat jullie er van vinden!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk17
Naam receptTriple (1)
Brouwdatum06-06-2020
BierstijlTripel
Volume12,0 l
Begin SG1,076 SG
Berekende kleur (Morey)29 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)29 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15,00 lWater uit Vlijmen
3,50 mlMelkzuur
3,04 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
41 mg/l5 mg/l15 mg/l142 mg/l16 mg/l23 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,25 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC82,3 %
0,50 kgGoldSwaen AmberDe Swaen70 EBC12,7 %
0,20 kgGoldSwaen ClassicDe Swaen120 EBC5,1 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 °C1 min.20 min.3,8 l/kg
Beta-amylase63,0 °C20 min.15 min.3,8 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C15 min.30 min.3,8 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gSummit 2016pellets10,2%60 min.29,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gIers mosklaringsmiddelkoken
7,00 gKorianderzaadspecerijkoken

Gist
starter[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row]7,00 gKorianderzaadspecerijkoken
Belgian Tripel (M31)bovengist


Marcel_k

M31 kan zomaar uitgisten tot 1004. In jouw geval eindig je dan op 9,5% en daar komt de bottelsuiker dan nog eens bij. Verder snap ik de maischschema's met de 53°C stap nooit zo. Dat was in de jaren 80 misschien relevant, maar nu niet meer 😉
Met 7 g zit je voor mij met koriander iets aan de hoge kant, maar smaken verschillen uiteraard. Ik zeg brouwen dat ding.

Ansius

Brouwdatum is fout neem ik aan.
Minder mout en en 10 tot 20 % suiker.
Koriander vind ik niks positiefs toevoegen.

Het is maar een mening.

Eriks

Citaat van: Marcel_k op 02-08-2020  18:45 uM31 kan zomaar uitgisten tot 1004. In jouw geval eindig je dan op 9,5% en daar komt de bottelsuiker dan nog eens bij. Verder snap ik de maischschema's met de 53°C stap nooit zo. Dat was in de jaren 80 misschien relevant, maar nu niet meer 😉
Met 7 g zit je voor mij met koriander iets aan de hoge kant, maar smaken verschillen uiteraard. Ik zeg brouwen dat ding.
Daar ben ik wel een beetje bang voor, straks zit ik met 9,5%. Nog steeds lekker, maar niet meer zo snel drinkbaar.. Met BrouwHulp kwam hij zo op 7,5% uit
Die 53 graden, geen idee.. Nooit een vergelijk gemaakt wat het effect is..

Citaat van: Ansius op 02-08-2020  19:08 uBrouwdatum is fout neem ik aan.
Minder mout en en 10 tot 20 % suiker.
Koriander vind ik niks positiefs toevoegen.

Het is maar een mening.
Brouwdatum is inderdaad fout, toen was ik voor het eerst een beetje gaan spelen..
Waarom suiker in plaats van mout? Wordt hij toch droger van qua smaak?
Koriander is wel mijn ding, toch een soort "frisje" (geen idee hoe ik het anders moet omschrijven.

Ansius

Een tripel
 is beter doordrinkbaar met suiker.

goom

Citaat van: Ansius op 02-08-2020  19:30 uEen tripel is beter doordrinkbaar met suiker.

Lariekoek.
Het wordt juist een tripel met een leeg karakter.

beun

Citaat van: goom op 02-08-2020  20:17 uLariekoek.
Het wordt juist een tripel met een leeg karakter.


10% suiker kan heel goed zonder dat het bier minder karakter of body krijgt.

Wel is de gistkeuze erg belangrijk. uit ervaring zeg ik dat in combinatie met koriander de wy 3522 een goede keuze is als je een niet te zwaar bier/tripel wil.
m31 gaat erg diep en wordt dan al snel iets alcoholisch.
Geeft na rijping wel een mooi tripel karakter maar hou rekening met de vergistings graad !

groet stefan

Hay

Citaat van: Ansius op 02-08-2020  19:30 uEen triple is beter doordrinkbaar met suiker.

Helemaal mee eens.
Niks lariekoek. Heel normaal in een tripel.
En de gist is ook niks mis mee voor een tripel.
Koriander zou ook niet mijn ding zijn maar dat is persoonlijk.

Wolter

Is er een reden waarom je alleen een bitterhop gift doet en geen latere giften voor wat meer smaak en aroma?

Jacques

Citaat van: goom op 02-08-2020  20:17 uLariekoek.
Het wordt juist een tripel met een leeg karakter.

Je schrikt als je weet hoeveel suiker er in Westmalle tripel zit. Dat is geen bier met een leeg karakter...

Eriks

Citaat van: Wolter op 02-08-2020  21:09 uIs er een reden waarom je alleen een bitterhop gift doet en geen latere giften voor wat meer smaak en aroma?
Nog geen reden! Zal morgen eens door mijn voorraad struinen of ik nog iets passende heb (summit is het laatste beetje dat ik heb en paste wel aardig dacht ik, dus kwam goed uit :P )
Zal eens spelen met wat suiker na deze reacties
Is de verhouding karamel mouten een beetje in orde?

El Pastor Belga (MaJa)

als je karamelsmaak wil wel

Takkie83

Leuk! Bij mij staat nu ook een tripel te gisten met 1/5 van de stort amber moutextract die ik op wilde maken. Beetje zelfde idee. Ik gebruik zelf drie Hallertau hops voor een mooie frisheid en de abbey gist van Fermentis.

Met M31 heb ik dezelfde ervaring; die had inclusief bottelsuiker een tripel voor me gemaakt van 10%. Daar drink je er echt maar één van  samenvol 

Moutstort (met 10% suiker?) goed afstemmen dus! Of je M31 bewaren voor een strong blond  :biersmile:

Eriks

Even een paar kleine aanpassingen gemaakt. 10% suiker toegevoegd (pilsmout in mindering gebracht, zodat de karamelmout in dezelfde hoeveelheid blijft)
Daarnaast voor de aroma nog 2 hoppen toegevoegd (Ahtanum en Mosaic) en de volgorde gewisseld in het kookstuk (twijfel of het een goed idee is)
Vanwege het M31 "gevaar" heb ik net een tikje minder procent gedaan, 7,4%. Volgens BrouwHulp zou het neer komen op een eind sg van 1.011 (vaak heeft hij gelijk, dus ben benieuwd!)

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk17
Naam receptTriple (1)
Brouwdatum06-06-2020
BierstijlTripel
Volume12,0 l
Begin SG1,076 SG
Berekende kleur (Morey)28 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)25 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15,00 lWater uit Vlijmen
3,50 mlMelkzuur
2,13 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
41 mg/l5 mg/l15 mg/l144 mg/l16 mg/l23 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,35 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC69,1 %
0,50 kgGoldSwaen AmberDe Swaen70 EBC14,7 %
0,20 kgGoldSwaen ClassicDe Swaen120 EBC5,9 %
0,35 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC10,3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 °C1 min.20 min.4,9 l/kg
Beta-amylase63,0 °C20 min.15 min.4,9 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C15 min.30 min.4,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
22,0 gAhtanum 2018pellets1,4%60 min.6,6 IBU
13,0 gSummit 2016pellets10,2%20 min.17,3 IBU
5,0 gMosaic 2017bellen6,0%5 min.1,2 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gIers mosklaringsmiddelkoken
7,00 gKorianderzaadspecerijkoken

Gist
starter[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row]7,00 gKorianderzaadspecerijkoken
Belgian Tripel (M31)bovengist

engist[/data][/row]
[/tabular]

Eventuele andere hop optie die ik nog heb is Columbus (dan is er na dit biertje nog 13 andere hoppen over in de vriezer, maar daar heb ik veel meer van en krijg ik niet op met dit ene biertje  :) )

El Pastor Belga (MaJa)

kom je met de m31( vergistngsgraad op 85%op mout en de suiker !00%) toch aan een goei 9.3% met de suiker gemiddeld 91% SG-eind=1.006 vergisting(kan nog wel verder dalen). is echt wel een beest die m31.

Takkie83

Ik zou de eiwitrust laten voor wat 'ie is en je beta iets verhogen op advies van Jacques; half uurtje op 65 graden voor iets meer restsuikers. Je zou zelfs een eenstapsmaisch kunnen overwegen van 65 graden @ 90 minuten met die M31..

Wat betreft je hop is een bitterhop met een alfazuurpercentage van 1,4% echt zonde. Ik zou daar iets anders voor gebruiken.. Daarbij is 25 IBU wat aan de zoete kant denk ik.

Eriks

Citaat van: Takkie83 op 03-08-2020  21:01 uIk zou de eiwitrust laten voor wat 'ie is en je beta iets verhogen op advies van Jacques; half uurtje op 65 graden voor iets meer restsuikers. Je zou zelfs een eenstapsmaisch kunnen overwegen van 65 graden @ 90 minuten met die M31..

Wat betreft je hop is een bitterhop met een alfazuurpercentage van 1,4% echt zonde. Ik zou daar iets anders voor gebruiken.. Daarbij is 25 IBU wat aan de zoete kant denk ik.

Je hebt gelijk, toch de bitterhop even opgedraaid. Twijfelde al aan mijn keus. IBU 25 geeft hij aan zoet, zit niet ver van evenwichtig af volgens BrouwHulp
En advies van Jacques? Die zie ik niet terug.. Maar, dacht lijkt me goed om ook op de begin 70 te hangen zodat je ook nog wat zoetigheid hebt

Citaat van: MaJa op 03-08-2020  20:16 ukom je met de m31( vergistngsgraad op 85%op mout en de suiker !00%) toch aan een goei 9.3% met de suiker gemiddeld 91% SG-eind=1.006 vergisting(kan nog wel verder dalen). is echt wel een beest die m31.

Ik denk dat BrouwHulp lager uit komt, omdat de amber en clasic een lagere opbrengst als mout hebben dan de pilsner

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk17
Naam receptTriple (1)
Brouwdatum06-06-2020
BierstijlTripel
Volume12,0 l
Begin SG1,076 SG
Berekende kleur (Morey)28 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)24 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15,00 lWater uit Vlijmen
3,50 mlMelkzuur
2,13 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
41 mg/l5 mg/l15 mg/l144 mg/l16 mg/l23 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,35 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC69,1 %
0,50 kgGoldSwaen AmberDe Swaen70 EBC14,7 %
0,20 kgGoldSwaen ClassicDe Swaen120 EBC5,9 %
0,35 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC10,3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 °C1 min.20 min.4,9 l/kg
Beta-amylase63,0 °C20 min.15 min.4,9 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C15 min.30 min.4,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gSummit 2016pellets10,2%60 min.22,0 IBU
22,0 gAhtanum 2018pellets1,4%5 min.1,3 IBU
5,0 gMosaic 2017bellen6,0%5 min.1,2 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gIers mosklaringsmiddelkoken
7,00 gKorianderzaadspecerijkoken

Gist
starter[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row]7,00 gKorianderzaadspecerijkoken
Belgian Tripel (M31)bovengist


El Pastor Belga (MaJa)

eind-SG heeft niet veel met de opbrengst te maken. maar als begin minder is zal eind ook wel minder zijn.

Eriks

Citaat van: MaJa op 04-08-2020  01:06 ueind-SG heeft niet veel met de opbrengst te maken. maar als begin minder is zal eind ook wel minder zijn.

Je hebt gelijk inderdaad! Verkeerde hoek om het verschil te verklaren
Het moet dan in de vergisting graad zitten waar BrouwHulp mee rekent (85 en de gist kan tot 88)

Hay

Je eind sg komt zeker zo rond de 1004 of misschien nog wel iets lager uit met deze gist.
Dus de 9% ga je wel halen maar maakt niet uit het is tenslotte een tripel niet waar?
En voor dat deze op dronk is gaan we richting winter dus kan prima.
Ik doe met deze gist altijd een eenstaps maisch van 67 graden.
Begrijp sowieso niet dat die 53 graden stap nog gebruikt word.

El Pastor Belga (MaJa)

Citaat van: Eriks op 04-08-2020  08:46 uJe hebt gelijk inderdaad! Verkeerde hoek om het verschil te verklaren
Het moet dan in de vergisting graad zitten waar BrouwHulp mee rekent (85 en de gist kan tot 88)

en 100% op de suiker

Eriks

Zoals elke brouwdag is het altijd een beetje aanpassen. De hoeveelheden hop die ik had bleken net niet te kloppen met wat BrouwHulp had bijgehouden. En ik kwam nog een zuurmout tegen, waarvan ik ontdekte (nooit aandachtig naar gekeken) dat dit pils mout is met melkzuur. Dan gaan we dat maar opmaken, niet echt een nuttige mout aangezien ik ook los melkzuur heb. Dus het is dit geworden;

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk16
Naam receptTriple (1)
Brouwdatum22-08-2020
BierstijlTripel
Volume12,0
Begin SG1,072 SG
Eind SG voorspeld1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad86,1%
Alcoholgehalte8,1 vol.%
Berekende kleur (Morey)29 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)23 IBU
Brouwzaalrendement77,5 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15,00 lWater uit Vlijmen
1,00 mlMelkzuur
2,30 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
41 mg/l5 mg/l15 mg/l150 mg/l16 mg/l23 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,35 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC67,1 %
0,50 kgGoldSwaen AmberDe Swaen70 EBC14,3 %
0,20 kgGoldSwaen ClassicDe Swaen120 EBC5,7 %
0,20 kgZuurmoutWeyermann5 EBC5,7 %
0,25 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC7,1 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust50,0 °C2 min.30 min.4,6 l/kg
Amylaserust64,0 °C15 min.75 min.4,6 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
7,0 gSummit 2016pellets9,9%60 min.14,6 IBU
22,0 gAhtanum 2018pellets1,3%10 min.2,1 IBU
17,0 gMosaic 2017bellen5,7%10 min.6,7 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gIers mosklaringsmiddelkoken
7,00 gKorianderzaadspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
10,0 gBelgian Tripel (M31)bovengist

Ook weer een hoop geleerd!
Zo is mijn rendement netjes zoals verwacht, zelfs een tikkie hoger (dus ik ga de 8.5% met bottlesuiker wel halen) en mijn kookverlies klopt ook. En het volume klopt ook. (nooit goed gemeten sinds mijn nieuwe ketel, enkel gegokt tot vandaag dan)
Wat niet gaat kloppen is mijn eind volume na het gisten, daar ga ik nog wel een liter, misschien wel 2 op verliezen (eiwit en gist) Daar moet ik nog eens iets op gaan verzinnen, toch wel fijn als het eind volume gaat kloppen.
Andere wat toch lastig bleek was het iers mos gescheiden te houden. Geen idee wat het effect is als het mee het gistingvat in gaat :weetniet: (zou wel ideaal zijn als dat kon zonder smaak problemen of iets anders)

Over een tijdje de smaak proef als het op de fles heeft gezeten! (nu was de karamel al lichtjes te proeven tussen het zoete wort)

Eriks

Vandaag gebotteld
Eind sg 1006. Extreem laag zoals enkele al voorspelde, en waar BrouwHulp goed langs zat.. met bottel uiker erbij komt het neer op een schamele 9,2% :o Dat zag ik niet aankomen!
Hij is ook een stuk bitterder, omdat de instelling hop veroudering aan stond met verkeerde instellingen..
Maar goed, over een paar weekjes eens proeven! Wie weet is het iets bijzonders geworden ;D

Oxhead

Citaat van: Eriks op 31-08-2020  21:06 uVandaag gebotteld
Eind sg 1006. Extreem laag zoals enkele al voorspelde, en waar BrouwHulp goed langs zat.. met bottel uiker erbij komt het neer op een schamele 9,2% :o Dat zag ik niet aankomen!
Hij is ook een stuk bitterder, omdat de instelling hop veroudering aan stond met verkeerde instellingen..
Maar goed, over een paar weekjes eens proeven! Wie weet is het iets bijzonders geworden ;D


De m31 is nog niet klaar na 10 dagen. Het is een diastaticus. Het eind SG zal nog lager worden. Hopelijk heb je niet teveel bottelsuiker gebruikt.

Eriks

Citaat van: Oxhead op 01-09-2020  07:51 uDe m31 is nog niet klaar na 10 dagen. Het is een diastaticus. Het eind SG zal nog lager worden. Hopelijk heb je niet teveel bottelsuiker gebruikt.

Oeh zou het?
Ik had afgelopen vrijdag gemeten en overgeheveld naar een nieuw vat. Stond toen op 1006 en geen activiteit op het waterslot. Maandag nog een keer gemeten, een nog steeds 1006. Zo doende gebotteld. Ik vergist overigens wel op 25 graden, dus het gaat wat rapper.
Heb nu 10,5 gram suiker per liter gedaan. Volgens BrouwHulp zit ik daarmee net onder de boven grens van koolzuur voor dit type bier. Redelijk veel geef ik toe, normaal voor een standaard bier doe ik 7 gram per liter

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.