Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Tripel met karamelsmaak  (gelezen 1085 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Eriks

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Tripel met karamelsmaak
« Gepost op: 02-08-2020 17:41 u »
Na vele bewezen recepten te hebben gemaakt, is het nu tijd om eens een eigen recept te maken! Maar een beetje feedback van ervaren brouwers is nooit weg..
Doel van het recept, over een week of 2 a 3 wil ik graag een tripel gaan brouwen. Voor een tripel laag in alcohol (7,5%) en dat er een aangename karamelsmaak aan zit. Op de vraag waarom deze keuzes. Laag in alcohol is om de drinkbaarheid nog goed te houden (had van mij ook prima 5% mogen wezen, maar dan is het niet meer in de categorie tripel). Het is een tripel, omdat ik daar nog een zakje gist voor heb liggen evenals de rest van de ingrediėnten. Wil er eentje maken zonder iets bij te hoeven kopen  ;) Qua hop en mout heb ik nogal wat liggen, dus daar kan ik nog keuzes in maken. Laat maar horen wat jullie er van vinden!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk17
Naam receptTriple (1)
Brouwdatum06-06-2020
BierstijlTripel
Volume12,0 l
Begin SG1,076 SG
Berekende kleur (Morey)29 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)29 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
15,00 lWater uit Vlijmen
3,50 mlMelkzuur
3,04 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
41 mg/l5 mg/l15 mg/l142 mg/l16 mg/l23 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,25 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC82,3 %
0,50 kgGoldSwaen AmberDe Swaen70 EBC12,7 %
0,20 kgGoldSwaen ClassicDe Swaen120 EBC5,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 °C1 min.20 min.3,8 l/kg
Beta-amylase63,0 °C20 min.15 min.3,8 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C15 min.30 min.3,8 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gSummit 2016pellets10,2%60 min.29,0 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gIers mosklaringsmiddelkoken
7,00 gKorianderzaadspecerijkoken


Gist
starter[/data][data]Belgian Tripel (M31)[/data][data]bovengist[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row][data]7,00 gKorianderzaadspecerijkoken




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Marcel_k

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 296
  • Land: nl
  • brouwt met Bulldog Beerbrewer 25
    • Twitter
Re: Triple met karamelsmaak
« Reactie #1 Gepost op: 02-08-2020 18:45 u »
M31 kan zomaar uitgisten tot 1004. In jouw geval eindig je dan op 9,5% en daar komt de bottelsuiker dan nog eens bij. Verder snap ik de maischschema's met de 53°C stap nooit zo. Dat was in de jaren 80 misschien relevant, maar nu niet meer 😉
Met 7 g zit je voor mij met koriander iets aan de hoge kant, maar smaken verschillen uiteraard. Ik zeg brouwen dat ding.

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 753
  • Land: nl
  • Domme vragen bestaan.
Re: Triple met karamelsmaak
« Reactie #2 Gepost op: 02-08-2020 19:08 u »
Brouwdatum is fout neem ik aan.
Minder mout en en 10 tot 20 % suiker.
Koriander vind ik niks positiefs toevoegen.

Het is maar een mening.

Offline Eriks

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Triple met karamelsmaak
« Reactie #3 Gepost op: 02-08-2020 19:18 u »
M31 kan zomaar uitgisten tot 1004. In jouw geval eindig je dan op 9,5% en daar komt de bottelsuiker dan nog eens bij. Verder snap ik de maischschema's met de 53°C stap nooit zo. Dat was in de jaren 80 misschien relevant, maar nu niet meer 😉
Met 7 g zit je voor mij met koriander iets aan de hoge kant, maar smaken verschillen uiteraard. Ik zeg brouwen dat ding.
Daar ben ik wel een beetje bang voor, straks zit ik met 9,5%. Nog steeds lekker, maar niet meer zo snel drinkbaar.. Met BrouwHulp kwam hij zo op 7,5% uit
Die 53 graden, geen idee.. Nooit een vergelijk gemaakt wat het effect is..

Brouwdatum is fout neem ik aan.
Minder mout en en 10 tot 20 % suiker.
Koriander vind ik niks positiefs toevoegen.

Het is maar een mening.
Brouwdatum is inderdaad fout, toen was ik voor het eerst een beetje gaan spelen..
Waarom suiker in plaats van mout? Wordt hij toch droger van qua smaak?
Koriander is wel mijn ding, toch een soort "frisje" (geen idee hoe ik het anders moet omschrijven.

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 753
  • Land: nl
  • Domme vragen bestaan.
Re: Triple met karamelsmaak
« Reactie #4 Gepost op: 02-08-2020 19:30 u »
Een tripel
 is beter doordrinkbaar met suiker.

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Triple met karamelsmaak
« Reactie #5 Gepost op: 02-08-2020 20:17 u »
Een tripel is beter doordrinkbaar met suiker.

Lariekoek.
Het wordt juist een tripel met een leeg karakter.

Offline beun

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 252
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Triple met karamelsmaak
« Reactie #6 Gepost op: 02-08-2020 20:52 u »
Lariekoek.
Het wordt juist een tripel met een leeg karakter.


10% suiker kan heel goed zonder dat het bier minder karakter of body krijgt.

Wel is de gistkeuze erg belangrijk. uit ervaring zeg ik dat in combinatie met koriander de wy 3522 een goede keuze is als je een niet te zwaar bier/tripel wil.
m31 gaat erg diep en wordt dan al snel iets alcoholisch.
Geeft na rijping wel een mooi tripel karakter maar hou rekening met de vergistings graad !

groet stefan

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.575
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Triple met karamelsmaak
« Reactie #7 Gepost op: 02-08-2020 20:58 u »
Een triple is beter doordrinkbaar met suiker.

Helemaal mee eens.
Niks lariekoek. Heel normaal in een tripel.
En de gist is ook niks mis mee voor een tripel.
Koriander zou ook niet mijn ding zijn maar dat is persoonlijk.

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.123
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Triple met karamelsmaak
« Reactie #8 Gepost op: 02-08-2020 21:09 u »
Is er een reden waarom je alleen een bitterhop gift doet en geen latere giften voor wat meer smaak en aroma?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.496
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Triple met karamelsmaak
« Reactie #9 Gepost op: 02-08-2020 22:03 u »
Lariekoek.
Het wordt juist een tripel met een leeg karakter.

Je schrikt als je weet hoeveel suiker er in Westmalle tripel zit. Dat is geen bier met een leeg karakter...

Offline Eriks

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Triple met karamelsmaak
« Reactie #10 Gepost op: 02-08-2020 22:36 u »
Is er een reden waarom je alleen een bitterhop gift doet en geen latere giften voor wat meer smaak en aroma?
Nog geen reden! Zal morgen eens door mijn voorraad struinen of ik nog iets passende heb (summit is het laatste beetje dat ik heb en paste wel aardig dacht ik, dus kwam goed uit :P )
Zal eens spelen met wat suiker na deze reacties
Is de verhouding karamel mouten een beetje in orde?

Offline MaJa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 133
  • Land: pe
  • El Pastor Belga
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #11 Gepost op: 03-08-2020 03:59 u »
als je karamelsmaak wil wel

Offline Takkie83

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 449
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #12 Gepost op: 03-08-2020 08:05 u »
Leuk! Bij mij staat nu ook een tripel te gisten met 1/5 van de stort amber moutextract die ik op wilde maken. Beetje zelfde idee. Ik gebruik zelf drie Hallertau hops voor een mooie frisheid en de abbey gist van Fermentis.

Met M31 heb ik dezelfde ervaring; die had inclusief bottelsuiker een tripel voor me gemaakt van 10%. Daar drink je er echt maar één van  samenvol 

Moutstort (met 10% suiker?) goed afstemmen dus! Of je M31 bewaren voor een strong blond  :biersmile:

Offline Eriks

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #13 Gepost op: 03-08-2020 19:50 u »
Even een paar kleine aanpassingen gemaakt. 10% suiker toegevoegd (pilsmout in mindering gebracht, zodat de karamelmout in dezelfde hoeveelheid blijft)
Daarnaast voor de aroma nog 2 hoppen toegevoegd (Ahtanum en Mosaic) en de volgorde gewisseld in het kookstuk (twijfel of het een goed idee is)
Vanwege het M31 "gevaar" heb ik net een tikje minder procent gedaan, 7,4%. Volgens BrouwHulp zou het neer komen op een eind sg van 1.011 (vaak heeft hij gelijk, dus ben benieuwd!)

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk17
Naam receptTriple (1)
Brouwdatum06-06-2020
BierstijlTripel
Volume12,0 l
Begin SG1,076 SG
Berekende kleur (Morey)28 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)25 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
15,00 lWater uit Vlijmen
3,50 mlMelkzuur
2,13 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
41 mg/l5 mg/l15 mg/l144 mg/l16 mg/l23 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,35 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC69,1 %
0,50 kgGoldSwaen AmberDe Swaen70 EBC14,7 %
0,20 kgGoldSwaen ClassicDe Swaen120 EBC5,9 %
0,35 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC10,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 °C1 min.20 min.4,9 l/kg
Beta-amylase63,0 °C20 min.15 min.4,9 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C15 min.30 min.4,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
22,0 gAhtanum 2018pellets1,4%60 min.6,6 IBU
13,0 gSummit 2016pellets10,2%20 min.17,3 IBU
5,0 gMosaic 2017bellen6,0%5 min.1,2 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gIers mosklaringsmiddelkoken
7,00 gKorianderzaadspecerijkoken


Gist
starter[/data][data]Belgian Tripel (M31)[/data][data]bovengist[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row][data]7,00 gKorianderzaadspecerijkoken


engist[/data][/row]


Eventuele andere hop optie die ik nog heb is Columbus (dan is er na dit biertje nog 13 andere hoppen over in de vriezer, maar daar heb ik veel meer van en krijg ik niet op met dit ene biertje  :) )

Offline MaJa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 133
  • Land: pe
  • El Pastor Belga
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #14 Gepost op: 03-08-2020 20:16 u »
kom je met de m31( vergistngsgraad op 85%op mout en de suiker !00%) toch aan een goei 9.3% met de suiker gemiddeld 91% SG-eind=1.006 vergisting(kan nog wel verder dalen). is echt wel een beest die m31.

Offline Takkie83

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 449
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #15 Gepost op: 03-08-2020 21:01 u »
Ik zou de eiwitrust laten voor wat ‘ie is en je beta iets verhogen op advies van Jacques; half uurtje op 65 graden voor iets meer restsuikers. Je zou zelfs een eenstapsmaisch kunnen overwegen van 65 graden @ 90 minuten met die M31..

Wat betreft je hop is een bitterhop met een alfazuurpercentage van 1,4% echt zonde. Ik zou daar iets anders voor gebruiken.. Daarbij is 25 IBU wat aan de zoete kant denk ik.

Offline Eriks

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #16 Gepost op: 03-08-2020 22:19 u »
Ik zou de eiwitrust laten voor wat ‘ie is en je beta iets verhogen op advies van Jacques; half uurtje op 65 graden voor iets meer restsuikers. Je zou zelfs een eenstapsmaisch kunnen overwegen van 65 graden @ 90 minuten met die M31..

Wat betreft je hop is een bitterhop met een alfazuurpercentage van 1,4% echt zonde. Ik zou daar iets anders voor gebruiken.. Daarbij is 25 IBU wat aan de zoete kant denk ik.

Je hebt gelijk, toch de bitterhop even opgedraaid. Twijfelde al aan mijn keus. IBU 25 geeft hij aan zoet, zit niet ver van evenwichtig af volgens BrouwHulp
En advies van Jacques? Die zie ik niet terug.. Maar, dacht lijkt me goed om ook op de begin 70 te hangen zodat je ook nog wat zoetigheid hebt

kom je met de m31( vergistngsgraad op 85%op mout en de suiker !00%) toch aan een goei 9.3% met de suiker gemiddeld 91% SG-eind=1.006 vergisting(kan nog wel verder dalen). is echt wel een beest die m31.

Ik denk dat BrouwHulp lager uit komt, omdat de amber en clasic een lagere opbrengst als mout hebben dan de pilsner

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk17
Naam receptTriple (1)
Brouwdatum06-06-2020
BierstijlTripel
Volume12,0 l
Begin SG1,076 SG
Berekende kleur (Morey)28 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)24 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
15,00 lWater uit Vlijmen
3,50 mlMelkzuur
2,13 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
41 mg/l5 mg/l15 mg/l144 mg/l16 mg/l23 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,35 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC69,1 %
0,50 kgGoldSwaen AmberDe Swaen70 EBC14,7 %
0,20 kgGoldSwaen ClassicDe Swaen120 EBC5,9 %
0,35 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC10,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 °C1 min.20 min.4,9 l/kg
Beta-amylase63,0 °C20 min.15 min.4,9 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C15 min.30 min.4,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gSummit 2016pellets10,2%60 min.22,0 IBU
22,0 gAhtanum 2018pellets1,4%5 min.1,3 IBU
5,0 gMosaic 2017bellen6,0%5 min.1,2 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gIers mosklaringsmiddelkoken
7,00 gKorianderzaadspecerijkoken


Gist
starter[/data][data]Belgian Tripel (M31)[/data][data]bovengist[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row][data]7,00 gKorianderzaadspecerijkoken



Offline MaJa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 133
  • Land: pe
  • El Pastor Belga
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #17 Gepost op: 04-08-2020 01:06 u »
eind-SG heeft niet veel met de opbrengst te maken. maar als begin minder is zal eind ook wel minder zijn.

Offline Eriks

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #18 Gepost op: 04-08-2020 08:46 u »
eind-SG heeft niet veel met de opbrengst te maken. maar als begin minder is zal eind ook wel minder zijn.

Je hebt gelijk inderdaad! Verkeerde hoek om het verschil te verklaren
Het moet dan in de vergisting graad zitten waar BrouwHulp mee rekent (85 en de gist kan tot 88)

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.575
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #19 Gepost op: 04-08-2020 16:04 u »
Je eind sg komt zeker zo rond de 1004 of misschien nog wel iets lager uit met deze gist.
Dus de 9% ga je wel halen maar maakt niet uit het is tenslotte een tripel niet waar?
En voor dat deze op dronk is gaan we richting winter dus kan prima.
Ik doe met deze gist altijd een eenstaps maisch van 67 graden.
Begrijp sowieso niet dat die 53 graden stap nog gebruikt word.

Offline MaJa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 133
  • Land: pe
  • El Pastor Belga
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #20 Gepost op: 04-08-2020 18:08 u »
Je hebt gelijk inderdaad! Verkeerde hoek om het verschil te verklaren
Het moet dan in de vergisting graad zitten waar BrouwHulp mee rekent (85 en de gist kan tot 88)

en 100% op de suiker

Tags: