Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Tripel met karamelsmaak  (gelezen 2719 keer)

0 leden en 3 gasten bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #25 Gepost op: 01-09-2020 21:48 u »
Oeh zou het?
Ik had afgelopen vrijdag gemeten en overgeheveld naar een nieuw vat. Stond toen op 1006 en geen activiteit op het waterslot. Maandag nog een keer gemeten, een nog steeds 1006. Zo doende gebotteld. Ik vergist overigens wel op 25 graden, dus het gaat wat rapper.
Heb nu 10,5 gram suiker per liter gedaan. Volgens BrouwHulp zit ik daarmee net onder de boven grens van koolzuur voor dit type bier. Redelijk veel geef ik toe, normaal voor een standaard bier doe ik 7 gram per liter

Bij var diastaticus gisten kun je beter een langere periode aanhouden voor het bottelen. De daling in SG gaat bij deze gisten na de hoofdgisting heel langzaam.

Maak regelmatig een flesje open om de koolzuurontwikkeling te volgen. Natuurlijk drink je het bier op. Proost.  :biersmile:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.181
  • Land: nl
  • Et hńtt noch emmer joot jejange.
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #26 Gepost op: 02-09-2020 12:32 u »
Oeh zou het?
Ik had afgelopen vrijdag gemeten en overgeheveld naar een nieuw vat. Stond toen op 1006 en geen activiteit op het waterslot. Maandag nog een keer gemeten, een nog steeds 1006. Zo doende gebotteld. Ik vergist overigens wel op 25 graden, dus het gaat wat rapper.
Heb nu 10,5 gram suiker per liter gedaan. Volgens BrouwHulp zit ik daarmee net onder de boven grens van koolzuur voor dit type bier. Redelijk veel geef ik toe, normaal voor een standaard bier doe ik 7 gram per liter

Dat is echt veel! Normaal voeg ik 6 gram per liter toe. Mijn laatste bier was een Czech Amber Lager. Hierbij wilde ik iets meer koolzuur en heb 7 gram per liter toegevoegd. Dit bier komt de fles uit als ik een flesje open. Dit bier was volledig uitgegist dus niet te vroeg gebotteld.
Ben benieuwd hoe je bier gaat worden met 10,5 g/l.

Offline Oosterling

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 65
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #27 Gepost op: 02-09-2020 14:18 u »
Dat is echt veel! Normaal voeg ik 6 gram per liter toe. Mijn laatste bier was een Czech Amber Lager. Hierbij wilde ik iets meer koolzuur en heb 7 gram per liter toegevoegd. Dit bier komt de fles uit als ik een flesje open. Dit bier was volledig uitgegist dus niet te vroeg gebotteld.
Ben benieuwd hoe je bier gaat worden met 10,5 g/l.

Het toevoegen van bottelsuiker is een tikje ingewikkelder dan dat het lijkt. Zo wordt er ook al koolzuur opgenomen in het bier, wanneer het in de hoofdgisting zit. Ook de temperatuur speelt hierbij een rol. Hieronder is een handig lijstje, waarop je kunt zien op hoeveel graden er normaal gesproken al koolzuur in het bier zit door de vergisting en hoeveel suiker je dus nog ongeveer kunt toevoegen.

Relatie koolzuurgehalte en temperatuur bij atmosferische druk
temperatuur   hoeveelheid opgelost koolzuur
0EC   3,4 g/L
2EC   3,2 g/L
4EC   3,0 g/L
6EC   2,8 g/L
8EC   2,6 g/L
10EC   2,4 g/L
12EC   2,2 g/L
14EC   2,1 g/L
16EC   2,0 g/L
18EC   1,9 g/L
20EC   1,8 g/L
22EC   1,7 g/L

Je kunt ook hier nog eens verder lezen: https://www.hobbybrouwen.nl/artikel/koolzuur.html

Offline hans100w

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 261
  • Land: nl
  • Brouwerij Hengeloo
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #28 Gepost op: 02-09-2020 14:27 u »
Ben benieuwd hoe je bier gaat worden met 10,5 gr/l.

Bommetjes.

Offline Eriks

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 58
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #29 Gepost op: 02-09-2020 15:47 u »
Misschien moet ik mijn tripel wel van naam laten veranderen, naar living on the edge ;)

Volgens mij zit ik met mijn bottelsuiker er nog niet extreem ver langs. Als ik het artikel lees;

bottelsuiker = (CO2 biertype - CO2 lageren) * 2 * aantal liters

CO2 biertype = 7,4 (max)
CO2 lageren = 22EC (1,7gr) --> zou volgens mij 25 moeten zijn maar de tabel gaat niet verder

(7,4 - 1,7 = 5,7) * 2 = 11,4
Met 10,5 g/l zou ik goed moeten zitten

Als ik het ook goed lees, kan een flesje 12 bar aan. Ik haal hiermee net geen 6 bar. Dan zou ik veilig moeten zitten.
Met jullie opmerkingen, ga ik het toch spannend vinden of ze gaan klappen.. (Iets van bescherming heb ik alvast aangebracht)

Offline Snelbier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 346
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #30 Gepost op: 02-09-2020 16:33 u »
Vrees met grote vrezen dat je toch een denk/leesfoutje maakt. Opgelost CO2 in bier is NIET gelijk aan bottelsuiker (potentieel).   :pan:
Moet het nog doorrekenen, maar volgens mij krijg je vuurwerk.
Sterkte,  Snelbier

Offline Eriks

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 58
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #31 Gepost op: 02-09-2020 16:43 u »
Vrees met grote vrezen dat je toch een denk/leesfoutje maakt. Opgelost CO2 in bier is NIET gelijk aan bottelsuiker (potentieel).   :pan:
Moet het nog doorrekenen, maar volgens mij krijg je vuurwerk.
Sterkte,  Snelbier

Ik ben benieuwd naar je berekening! CO2 is ook niet gelijk aan bottelsuiker, factor 2 verschil. De formule zelf komt van deze wiki site af

Misschien ga ik ze zelf toch maar buiten zetten als het vuurwerk gaat worden, in plaats van binnen met de beperkte bescherming :pan:

Offline Snelbier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 346
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #32 Gepost op: 02-09-2020 16:53 u »
Berekening hou je tegoed, BBQ staat nu aan..  Ploffende flessen zal meevallen; kroonkurken voor ons hobby´sten lossen zichzelf rond 5-6 bar. Gelukkig.
Proost, Snelbier.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.028
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #33 Gepost op: 02-09-2020 18:26 u »
Berekening hou je tegoed, BBQ staat nu aan..  Ploffende flessen zal meevallen; kroonkurken voor ons hobby´sten lossen zichzelf rond 5-6 bar. Gelukkig.
Proost, Snelbier.

De fles klapt eerder dan de kroonkurk lost is mijn ervaring.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.028
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #34 Gepost op: 02-09-2020 18:28 u »
Misschien moet ik mijn tripel wel van naam laten veranderen, naar living on the edge ;)

Volgens mij zit ik met mijn bottelsuiker er nog niet extreem ver langs. Als ik het artikel lees;

bottel suiker = (CO2 biertype - CO2 lageren) * 2 * aantal liters

CO2 biertype = 7,4 (max)
CO2 lageren = 22EC (1,7gr) --> zou volgens mij 25 moeten zijn maar de tabel gaat niet verder

(7,4 - 1,7 = 5,7) * 2 = 11,4
Met 10,5 gr/l zou ik goed moeten zitten

Als ik het ook goed lees, kan een flesje 12 bar aan. Ik haal hiermee net geen 6 bar. Dan zou ik veilig moeten zitten.
Met jullie opmerkingen, ga ik het toch spannend vinden of ze gaan klappen.. (iets van bescherming heb ik alvast aangebracht)

Als het bier uitvergist is is er geen probleem. Maar de m31 kennende gaat tie nog vrolijk door op de fles, zeker als je al na 10 dagen bottelt.

Offline MaJa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 153
  • Land: pe
  • El Pastor Belga
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #35 Gepost op: 02-09-2020 18:43 u »
Bij tripel doe ik normaal 9.5 gr en is toch wel goed van de CO2 voorzien. Maar nog geen spuiters of ploffers gehad.

Offline beun

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #36 Gepost op: 02-09-2020 18:59 u »
Je krijgt zo met de m31 die nog doorgaat en de bottelsuiker een heel sterk gecarboniseerd bier. Waarschijnlijk geen knallende flessen maar het zal geen prettig bier worden om te openen en uit te schenken. Ik voorzie dat je boven de gootsteen i.c.m. een maatbeker moet gaan uitschenken.
Ik heb met name door hopcreep bieren met teveel koolzuur gekregen. Dit was verder prima bier maar lastig uit te schenken.
Groet Stefan

Offline Eriks

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 58
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #37 Gepost op: 02-09-2020 21:30 u »
Je krijgt zo met de m31 die nog doorgaat en de bottelsuiker een heel sterk gecarboniseerd bier. Waarschijnlijk geen knallende flessen maar het zal geen prettig bier worden om te openen en uit te schenken. Ik voorzie dat je boven de gootsteen i.c.m. een maatbeker moet gaan uitschenken.
Ik heb met name door hopcreep bieren met teveel koolzuur gekregen. Dit was verder prima bier maar lastig uit te schenken.
Groet Stefan

Naja dat is te overzien, denk dat mijn vrienden er dan vooral lol van hebben. Naast het geknoei zal dit dan wel een biertje zijn dat niet dood slaat omdat ik er te lang over doe :biersmile: Dus dat zal ik wel te horen krijgen

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #38 Gepost op: 02-09-2020 22:37 u »
10,5 g/l sucrose is voor een uitgegiste tripel op 20 ░C heel normaal.

10 dagen is wel kort.
Met M31 heb ik geen ervaring.

Maar je hoeveelheid suiker is niks mis mee, ik gebruik zelfs meer in mijn tripels.

Offline Snelbier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 346
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #39 Gepost op: 03-09-2020 10:03 u »
Berekening hou je tegoed, BBQ staat nu aan..  Ploffende flessen zal meevallen; kroonkurken voor ons hobby´sten lossen zichzelf rond 5-6 bar. Gelukkig.
Proost, Snelbier.
Mijn fout..  Je berekening lijkt wÚl te kloppen.  Alle CO2-waardes in gram/liter, ik zat weer met VOL CO2 in gedachte.
Proost, Snelbier.

Offline Eriks

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 58
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #40 Gepost op: 03-09-2020 18:33 u »
Mijn fout..  Je berekening lijkt wÚl te kloppen.  Alle CO2-waardes in gram/liter, ik zat weer met VOL CO2 in gedachte.
Proost, Snelbier.

Gelukkig!  :D stemt me weer met wat meer vertrouwen dat het misschien goed komt met mijn biertjes :biersmile:
(Hoop dat de BBQ lekker was!)

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.583
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #41 Gepost op: 03-09-2020 18:38 u »
Wat Beun zegt.
In het begin zijn ze goed maar naarmate het bier langer in de fles zit krijg je steeds meer schuim en koolzuur.
Omdat het gisten heel langzaam vrolijk door gaat in de fles.

Offline Oosterling

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 65
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #42 Gepost op: 11-09-2020 13:40 u »
Wat Beun zegt.
In het begin zijn ze goed maar naarmate het bier langer in de fles zit krijg je steeds meer schuim en koolzuur.
Omdat het gisten heel langzaam vrolijk door gaat in de fles.

De hoeveelheid koolzuur wordt direct be´nvloed door de hoeveelheid bottelsuiker dat toegevoegd is. Wanneer het suiker compleet omgezet is naar alcohol, stopt de fermentatie op fles. Toch? Ik weet niet zeker of ik je goed begrijp, vandaar dat ik een verduidelijking vraag.

Cheers

Offline Snelbier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 346
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #43 Gepost op: 11-09-2020 16:18 u »
De hoeveelheid koolzuur wordt direct be´nvloed door de hoeveelheid bottelsuiker dat toegevoegd is. Wanneer het suiker compleet omgezet is naar alcohol, stopt de fermentatie op fles. Toch? Ik weet niet zeker of ik je goed begrijp, vandaar dat ik een verduidelijking vraag.
Zie antwoord van Beun.  De gist gaat (mogelijk) langzaam door met verteren van 'moeilijke' suikers na bottelen.
En maakt dus meer CO2 aan dan alleen uit je bottelsuiker.
Als je bier volledig is uitvergist zou alleen bottelsuiker het CO2 bepalen. Gisten die moeilijke suikers aankunnen doen dat helaas wat trager, en soms pas na bottelen.
Succes,  Snelbier

Offline Oosterling

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 65
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #44 Gepost op: 13-09-2020 03:20 u »
Zie antwoord van Beun.  De gist gaat (mogelijk) langzaam door met verteren van 'moeilijke' suikers na bottelen.
En maakt dus meer CO2 aan dan alleen uit je bottelsuiker.
Als je bier volledig is uitvergist zou alleen bottelsuiker het CO2 bepalen. Gisten die moeilijke suikers aankunnen doen dat helaas wat trager, en soms pas na bottelen.
Succes,  Snelbier

Helder verhaal, bedankt!

Tags: