Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Tripel met karamelsmaak  (gelezen 2720 keer)

0 leden en 3 gasten bekijken dit topic.

Offline Eriks

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 58
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Tripel met karamelsmaak
« Gepost op: 02-08-2020 17:41 u »
Na vele bewezen recepten te hebben gemaakt, is het nu tijd om eens een eigen recept te maken! Maar een beetje feedback van ervaren brouwers is nooit weg..
Doel van het recept, over een week of 2 a 3 wil ik graag een tripel gaan brouwen. Voor een tripel laag in alcohol (7,5%) en dat er een aangename karamelsmaak aan zit. Op de vraag waarom deze keuzes. Laag in alcohol is om de drinkbaarheid nog goed te houden (had van mij ook prima 5% mogen wezen, maar dan is het niet meer in de categorie tripel). Het is een tripel, omdat ik daar nog een zakje gist voor heb liggen evenals de rest van de ingrediŽnten. Wil er eentje maken zonder iets bij te hoeven kopen  ;) Qua hop en mout heb ik nogal wat liggen, dus daar kan ik nog keuzes in maken. Laat maar horen wat jullie er van vinden!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk17
Naam receptTriple (1)
Brouwdatum06-06-2020
BierstijlTripel
Volume12,0 l
Begin SG1,076 SG
Berekende kleur (Morey)29 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)29 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
15,00 lWater uit Vlijmen
3,50 mlMelkzuur
3,04 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
41 mg/l5 mg/l15 mg/l142 mg/l16 mg/l23 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,25 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC82,3 %
0,50 kgGoldSwaen AmberDe Swaen70 EBC12,7 %
0,20 kgGoldSwaen ClassicDe Swaen120 EBC5,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 įC1 min.20 min.3,8 l/kg
Beta-amylase63,0 įC20 min.15 min.3,8 l/kg
Alfa-amylase72,0 įC15 min.30 min.3,8 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.5 min.3,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gSummit 2016pellets10,2%60 min.29,0 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gIers mosklaringsmiddelkoken
7,00 gKorianderzaadspecerijkoken


Gist
starter[/data][data]Belgian Tripel (M31)[/data][data]bovengist[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row][data]7,00 gKorianderzaadspecerijkoken




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Marcel_k

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 296
  • Land: nl
  • brouwt met Bulldog Beerbrewer 25
    • Twitter
Re: Triple met karamelsmaak
« Reactie #1 Gepost op: 02-08-2020 18:45 u »
M31 kan zomaar uitgisten tot 1004. In jouw geval eindig je dan op 9,5% en daar komt de bottelsuiker dan nog eens bij. Verder snap ik de maischschema's met de 53įC stap nooit zo. Dat was in de jaren 80 misschien relevant, maar nu niet meer 😉
Met 7 g zit je voor mij met koriander iets aan de hoge kant, maar smaken verschillen uiteraard. Ik zeg brouwen dat ding.

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 764
  • Land: nl
  • Domme vragen bestaan.
Re: Triple met karamelsmaak
« Reactie #2 Gepost op: 02-08-2020 19:08 u »
Brouwdatum is fout neem ik aan.
Minder mout en en 10 tot 20 % suiker.
Koriander vind ik niks positiefs toevoegen.

Het is maar een mening.

Offline Eriks

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 58
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Triple met karamelsmaak
« Reactie #3 Gepost op: 02-08-2020 19:18 u »
M31 kan zomaar uitgisten tot 1004. In jouw geval eindig je dan op 9,5% en daar komt de bottelsuiker dan nog eens bij. Verder snap ik de maischschema's met de 53įC stap nooit zo. Dat was in de jaren 80 misschien relevant, maar nu niet meer 😉
Met 7 g zit je voor mij met koriander iets aan de hoge kant, maar smaken verschillen uiteraard. Ik zeg brouwen dat ding.
Daar ben ik wel een beetje bang voor, straks zit ik met 9,5%. Nog steeds lekker, maar niet meer zo snel drinkbaar.. Met BrouwHulp kwam hij zo op 7,5% uit
Die 53 graden, geen idee.. Nooit een vergelijk gemaakt wat het effect is..

Brouwdatum is fout neem ik aan.
Minder mout en en 10 tot 20 % suiker.
Koriander vind ik niks positiefs toevoegen.

Het is maar een mening.
Brouwdatum is inderdaad fout, toen was ik voor het eerst een beetje gaan spelen..
Waarom suiker in plaats van mout? Wordt hij toch droger van qua smaak?
Koriander is wel mijn ding, toch een soort "frisje" (geen idee hoe ik het anders moet omschrijven.

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 764
  • Land: nl
  • Domme vragen bestaan.
Re: Triple met karamelsmaak
« Reactie #4 Gepost op: 02-08-2020 19:30 u »
Een tripel
 is beter doordrinkbaar met suiker.

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.343
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Triple met karamelsmaak
« Reactie #5 Gepost op: 02-08-2020 20:17 u »
Een tripel is beter doordrinkbaar met suiker.

Lariekoek.
Het wordt juist een tripel met een leeg karakter.

Offline beun

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Triple met karamelsmaak
« Reactie #6 Gepost op: 02-08-2020 20:52 u »
Lariekoek.
Het wordt juist een tripel met een leeg karakter.


10% suiker kan heel goed zonder dat het bier minder karakter of body krijgt.

Wel is de gistkeuze erg belangrijk. uit ervaring zeg ik dat in combinatie met koriander de wy 3522 een goede keuze is als je een niet te zwaar bier/tripel wil.
m31 gaat erg diep en wordt dan al snel iets alcoholisch.
Geeft na rijping wel een mooi tripel karakter maar hou rekening met de vergistings graad !

groet stefan

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.583
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Triple met karamelsmaak
« Reactie #7 Gepost op: 02-08-2020 20:58 u »
Een triple is beter doordrinkbaar met suiker.

Helemaal mee eens.
Niks lariekoek. Heel normaal in een tripel.
En de gist is ook niks mis mee voor een tripel.
Koriander zou ook niet mijn ding zijn maar dat is persoonlijk.

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.142
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Triple met karamelsmaak
« Reactie #8 Gepost op: 02-08-2020 21:09 u »
Is er een reden waarom je alleen een bitterhop gift doet en geen latere giften voor wat meer smaak en aroma?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Triple met karamelsmaak
« Reactie #9 Gepost op: 02-08-2020 22:03 u »
Lariekoek.
Het wordt juist een tripel met een leeg karakter.

Je schrikt als je weet hoeveel suiker er in Westmalle tripel zit. Dat is geen bier met een leeg karakter...

Offline Eriks

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 58
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Triple met karamelsmaak
« Reactie #10 Gepost op: 02-08-2020 22:36 u »
Is er een reden waarom je alleen een bitterhop gift doet en geen latere giften voor wat meer smaak en aroma?
Nog geen reden! Zal morgen eens door mijn voorraad struinen of ik nog iets passende heb (summit is het laatste beetje dat ik heb en paste wel aardig dacht ik, dus kwam goed uit :P )
Zal eens spelen met wat suiker na deze reacties
Is de verhouding karamel mouten een beetje in orde?

Offline MaJa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 153
  • Land: pe
  • El Pastor Belga
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #11 Gepost op: 03-08-2020 03:59 u »
als je karamelsmaak wil wel

Offline Takkie83

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 470
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #12 Gepost op: 03-08-2020 08:05 u »
Leuk! Bij mij staat nu ook een tripel te gisten met 1/5 van de stort amber moutextract die ik op wilde maken. Beetje zelfde idee. Ik gebruik zelf drie Hallertau hops voor een mooie frisheid en de abbey gist van Fermentis.

Met M31 heb ik dezelfde ervaring; die had inclusief bottelsuiker een tripel voor me gemaakt van 10%. Daar drink je er echt maar ťťn van  samenvol 

Moutstort (met 10% suiker?) goed afstemmen dus! Of je M31 bewaren voor een strong blond  :biersmile:

Offline Eriks

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 58
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #13 Gepost op: 03-08-2020 19:50 u »
Even een paar kleine aanpassingen gemaakt. 10% suiker toegevoegd (pilsmout in mindering gebracht, zodat de karamelmout in dezelfde hoeveelheid blijft)
Daarnaast voor de aroma nog 2 hoppen toegevoegd (Ahtanum en Mosaic) en de volgorde gewisseld in het kookstuk (twijfel of het een goed idee is)
Vanwege het M31 "gevaar" heb ik net een tikje minder procent gedaan, 7,4%. Volgens BrouwHulp zou het neer komen op een eind sg van 1.011 (vaak heeft hij gelijk, dus ben benieuwd!)

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk17
Naam receptTriple (1)
Brouwdatum06-06-2020
BierstijlTripel
Volume12,0 l
Begin SG1,076 SG
Berekende kleur (Morey)28 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)25 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
15,00 lWater uit Vlijmen
3,50 mlMelkzuur
2,13 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
41 mg/l5 mg/l15 mg/l144 mg/l16 mg/l23 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,35 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC69,1 %
0,50 kgGoldSwaen AmberDe Swaen70 EBC14,7 %
0,20 kgGoldSwaen ClassicDe Swaen120 EBC5,9 %
0,35 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC10,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 įC1 min.20 min.4,9 l/kg
Beta-amylase63,0 įC20 min.15 min.4,9 l/kg
Alfa-amylase72,0 įC15 min.30 min.4,9 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.5 min.4,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
22,0 gAhtanum 2018pellets1,4%60 min.6,6 IBU
13,0 gSummit 2016pellets10,2%20 min.17,3 IBU
5,0 gMosaic 2017bellen6,0%5 min.1,2 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gIers mosklaringsmiddelkoken
7,00 gKorianderzaadspecerijkoken


Gist
starter[/data][data]Belgian Tripel (M31)[/data][data]bovengist[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row][data]7,00 gKorianderzaadspecerijkoken


engist[/data][/row]


Eventuele andere hop optie die ik nog heb is Columbus (dan is er na dit biertje nog 13 andere hoppen over in de vriezer, maar daar heb ik veel meer van en krijg ik niet op met dit ene biertje  :) )

Offline MaJa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 153
  • Land: pe
  • El Pastor Belga
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #14 Gepost op: 03-08-2020 20:16 u »
kom je met de m31( vergistngsgraad op 85%op mout en de suiker !00%) toch aan een goei 9.3% met de suiker gemiddeld 91% SG-eind=1.006 vergisting(kan nog wel verder dalen). is echt wel een beest die m31.

Offline Takkie83

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 470
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #15 Gepost op: 03-08-2020 21:01 u »
Ik zou de eiwitrust laten voor wat Ďie is en je beta iets verhogen op advies van Jacques; half uurtje op 65 graden voor iets meer restsuikers. Je zou zelfs een eenstapsmaisch kunnen overwegen van 65 graden @ 90 minuten met die M31..

Wat betreft je hop is een bitterhop met een alfazuurpercentage van 1,4% echt zonde. Ik zou daar iets anders voor gebruiken.. Daarbij is 25 IBU wat aan de zoete kant denk ik.

Offline Eriks

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 58
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #16 Gepost op: 03-08-2020 22:19 u »
Ik zou de eiwitrust laten voor wat Ďie is en je beta iets verhogen op advies van Jacques; half uurtje op 65 graden voor iets meer restsuikers. Je zou zelfs een eenstapsmaisch kunnen overwegen van 65 graden @ 90 minuten met die M31..

Wat betreft je hop is een bitterhop met een alfazuurpercentage van 1,4% echt zonde. Ik zou daar iets anders voor gebruiken.. Daarbij is 25 IBU wat aan de zoete kant denk ik.

Je hebt gelijk, toch de bitterhop even opgedraaid. Twijfelde al aan mijn keus. IBU 25 geeft hij aan zoet, zit niet ver van evenwichtig af volgens BrouwHulp
En advies van Jacques? Die zie ik niet terug.. Maar, dacht lijkt me goed om ook op de begin 70 te hangen zodat je ook nog wat zoetigheid hebt

kom je met de m31( vergistngsgraad op 85%op mout en de suiker !00%) toch aan een goei 9.3% met de suiker gemiddeld 91% SG-eind=1.006 vergisting(kan nog wel verder dalen). is echt wel een beest die m31.

Ik denk dat BrouwHulp lager uit komt, omdat de amber en clasic een lagere opbrengst als mout hebben dan de pilsner

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk17
Naam receptTriple (1)
Brouwdatum06-06-2020
BierstijlTripel
Volume12,0 l
Begin SG1,076 SG
Berekende kleur (Morey)28 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)24 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
15,00 lWater uit Vlijmen
3,50 mlMelkzuur
2,13 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
41 mg/l5 mg/l15 mg/l144 mg/l16 mg/l23 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,35 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC69,1 %
0,50 kgGoldSwaen AmberDe Swaen70 EBC14,7 %
0,20 kgGoldSwaen ClassicDe Swaen120 EBC5,9 %
0,35 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC10,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 įC1 min.20 min.4,9 l/kg
Beta-amylase63,0 įC20 min.15 min.4,9 l/kg
Alfa-amylase72,0 įC15 min.30 min.4,9 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.5 min.4,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gSummit 2016pellets10,2%60 min.22,0 IBU
22,0 gAhtanum 2018pellets1,4%5 min.1,3 IBU
5,0 gMosaic 2017bellen6,0%5 min.1,2 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gIers mosklaringsmiddelkoken
7,00 gKorianderzaadspecerijkoken


Gist
starter[/data][data]Belgian Tripel (M31)[/data][data]bovengist[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row][data]7,00 gKorianderzaadspecerijkoken



Offline MaJa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 153
  • Land: pe
  • El Pastor Belga
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #17 Gepost op: 04-08-2020 01:06 u »
eind-SG heeft niet veel met de opbrengst te maken. maar als begin minder is zal eind ook wel minder zijn.

Offline Eriks

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 58
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #18 Gepost op: 04-08-2020 08:46 u »
eind-SG heeft niet veel met de opbrengst te maken. maar als begin minder is zal eind ook wel minder zijn.

Je hebt gelijk inderdaad! Verkeerde hoek om het verschil te verklaren
Het moet dan in de vergisting graad zitten waar BrouwHulp mee rekent (85 en de gist kan tot 88)

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.583
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #19 Gepost op: 04-08-2020 16:04 u »
Je eind sg komt zeker zo rond de 1004 of misschien nog wel iets lager uit met deze gist.
Dus de 9% ga je wel halen maar maakt niet uit het is tenslotte een tripel niet waar?
En voor dat deze op dronk is gaan we richting winter dus kan prima.
Ik doe met deze gist altijd een eenstaps maisch van 67 graden.
Begrijp sowieso niet dat die 53 graden stap nog gebruikt word.

Offline MaJa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 153
  • Land: pe
  • El Pastor Belga
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #20 Gepost op: 04-08-2020 18:08 u »
Je hebt gelijk inderdaad! Verkeerde hoek om het verschil te verklaren
Het moet dan in de vergisting graad zitten waar BrouwHulp mee rekent (85 en de gist kan tot 88)

en 100% op de suiker

Offline Eriks

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 58
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #21 Gepost op: 22-08-2020 17:05 u »
Zoals elke brouwdag is het altijd een beetje aanpassen. De hoeveelheden hop die ik had bleken net niet te kloppen met wat BrouwHulp had bijgehouden. En ik kwam nog een zuurmout tegen, waarvan ik ontdekte (nooit aandachtig naar gekeken) dat dit pils mout is met melkzuur. Dan gaan we dat maar opmaken, niet echt een nuttige mout aangezien ik ook los melkzuur heb. Dus het is dit geworden;

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk16
Naam receptTriple (1)
Brouwdatum22-08-2020
BierstijlTripel
Volume12,0
Begin SG1,072 SG
Eind SG voorspeld1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad86,1%
Alcoholgehalte8,1 vol.%
Berekende kleur (Morey)29 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)23 IBU
Brouwzaalrendement77,5 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
15,00 lWater uit Vlijmen
1,00 mlMelkzuur
2,30 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
41 mg/l5 mg/l15 mg/l150 mg/l16 mg/l23 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,35 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC67,1 %
0,50 kgGoldSwaen AmberDe Swaen70 EBC14,3 %
0,20 kgGoldSwaen ClassicDe Swaen120 EBC5,7 %
0,20 kgZuurmoutWeyermann5 EBC5,7 %
0,25 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC7,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust50,0 įC2 min.30 min.4,6 l/kg
Amylaserust64,0 įC15 min.75 min.4,6 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.10 min.4,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
7,0 gSummit 2016pellets9,9%60 min.14,6 IBU
22,0 gAhtanum 2018pellets1,3%10 min.2,1 IBU
17,0 gMosaic 2017bellen5,7%10 min.6,7 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gIers mosklaringsmiddelkoken
7,00 gKorianderzaadspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
10,0 gBelgian Tripel (M31)bovengist


Ook weer een hoop geleerd!
Zo is mijn rendement netjes zoals verwacht, zelfs een tikkie hoger (dus ik ga de 8.5% met bottlesuiker wel halen) en mijn kookverlies klopt ook. En het volume klopt ook. (nooit goed gemeten sinds mijn nieuwe ketel, enkel gegokt tot vandaag dan)
Wat niet gaat kloppen is mijn eind volume na het gisten, daar ga ik nog wel een liter, misschien wel 2 op verliezen (eiwit en gist) Daar moet ik nog eens iets op gaan verzinnen, toch wel fijn als het eind volume gaat kloppen.
Andere wat toch lastig bleek was het iers mos gescheiden te houden. Geen idee wat het effect is als het mee het gistingvat in gaat :weetniet: (zou wel ideaal zijn als dat kon zonder smaak problemen of iets anders)

Over een tijdje de smaak proef als het op de fles heeft gezeten! (nu was de karamel al lichtjes te proeven tussen het zoete wort)

Offline Eriks

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 58
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #22 Gepost op: 31-08-2020 21:06 u »
Vandaag gebotteld
Eind sg 1006. Extreem laag zoals enkele al voorspelde, en waar BrouwHulp goed langs zat.. met bottel uiker erbij komt het neer op een schamele 9,2% :o Dat zag ik niet aankomen!
Hij is ook een stuk bitterder, omdat de instelling hop veroudering aan stond met verkeerde instellingen..
Maar goed, over een paar weekjes eens proeven! Wie weet is het iets bijzonders geworden ;D

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.028
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #23 Gepost op: 01-09-2020 07:51 u »
Vandaag gebotteld
Eind sg 1006. Extreem laag zoals enkele al voorspelde, en waar BrouwHulp goed langs zat.. met bottel uiker erbij komt het neer op een schamele 9,2% :o Dat zag ik niet aankomen!
Hij is ook een stuk bitterder, omdat de instelling hop veroudering aan stond met verkeerde instellingen..
Maar goed, over een paar weekjes eens proeven! Wie weet is het iets bijzonders geworden ;D


De m31 is nog niet klaar na 10 dagen. Het is een diastaticus. Het eind SG zal nog lager worden. Hopelijk heb je niet teveel bottelsuiker gebruikt.

Offline Eriks

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 58
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #24 Gepost op: 01-09-2020 19:39 u »
De m31 is nog niet klaar na 10 dagen. Het is een diastaticus. Het eind SG zal nog lager worden. Hopelijk heb je niet teveel bottelsuiker gebruikt.

Oeh zou het?
Ik had afgelopen vrijdag gemeten en overgeheveld naar een nieuw vat. Stond toen op 1006 en geen activiteit op het waterslot. Maandag nog een keer gemeten, een nog steeds 1006. Zo doende gebotteld. Ik vergist overigens wel op 25 graden, dus het gaat wat rapper.
Heb nu 10,5 gram suiker per liter gedaan. Volgens BrouwHulp zit ik daarmee net onder de boven grens van koolzuur voor dit type bier. Redelijk veel geef ik toe, normaal voor een standaard bier doe ik 7 gram per liter

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #25 Gepost op: 01-09-2020 21:48 u »
Oeh zou het?
Ik had afgelopen vrijdag gemeten en overgeheveld naar een nieuw vat. Stond toen op 1006 en geen activiteit op het waterslot. Maandag nog een keer gemeten, een nog steeds 1006. Zo doende gebotteld. Ik vergist overigens wel op 25 graden, dus het gaat wat rapper.
Heb nu 10,5 gram suiker per liter gedaan. Volgens BrouwHulp zit ik daarmee net onder de boven grens van koolzuur voor dit type bier. Redelijk veel geef ik toe, normaal voor een standaard bier doe ik 7 gram per liter

Bij var diastaticus gisten kun je beter een langere periode aanhouden voor het bottelen. De daling in SG gaat bij deze gisten na de hoofdgisting heel langzaam.

Maak regelmatig een flesje open om de koolzuurontwikkeling te volgen. Natuurlijk drink je het bier op. Proost.  :biersmile:

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.181
  • Land: nl
  • Et hštt noch emmer joot jejange.
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #26 Gepost op: 02-09-2020 12:32 u »
Oeh zou het?
Ik had afgelopen vrijdag gemeten en overgeheveld naar een nieuw vat. Stond toen op 1006 en geen activiteit op het waterslot. Maandag nog een keer gemeten, een nog steeds 1006. Zo doende gebotteld. Ik vergist overigens wel op 25 graden, dus het gaat wat rapper.
Heb nu 10,5 gram suiker per liter gedaan. Volgens BrouwHulp zit ik daarmee net onder de boven grens van koolzuur voor dit type bier. Redelijk veel geef ik toe, normaal voor een standaard bier doe ik 7 gram per liter

Dat is echt veel! Normaal voeg ik 6 gram per liter toe. Mijn laatste bier was een Czech Amber Lager. Hierbij wilde ik iets meer koolzuur en heb 7 gram per liter toegevoegd. Dit bier komt de fles uit als ik een flesje open. Dit bier was volledig uitgegist dus niet te vroeg gebotteld.
Ben benieuwd hoe je bier gaat worden met 10,5 g/l.

Offline Oosterling

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 65
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #27 Gepost op: 02-09-2020 14:18 u »
Dat is echt veel! Normaal voeg ik 6 gram per liter toe. Mijn laatste bier was een Czech Amber Lager. Hierbij wilde ik iets meer koolzuur en heb 7 gram per liter toegevoegd. Dit bier komt de fles uit als ik een flesje open. Dit bier was volledig uitgegist dus niet te vroeg gebotteld.
Ben benieuwd hoe je bier gaat worden met 10,5 g/l.

Het toevoegen van bottelsuiker is een tikje ingewikkelder dan dat het lijkt. Zo wordt er ook al koolzuur opgenomen in het bier, wanneer het in de hoofdgisting zit. Ook de temperatuur speelt hierbij een rol. Hieronder is een handig lijstje, waarop je kunt zien op hoeveel graden er normaal gesproken al koolzuur in het bier zit door de vergisting en hoeveel suiker je dus nog ongeveer kunt toevoegen.

Relatie koolzuurgehalte en temperatuur bij atmosferische druk
temperatuur   hoeveelheid opgelost koolzuur
0EC   3,4 g/L
2EC   3,2 g/L
4EC   3,0 g/L
6EC   2,8 g/L
8EC   2,6 g/L
10EC   2,4 g/L
12EC   2,2 g/L
14EC   2,1 g/L
16EC   2,0 g/L
18EC   1,9 g/L
20EC   1,8 g/L
22EC   1,7 g/L

Je kunt ook hier nog eens verder lezen: https://www.hobbybrouwen.nl/artikel/koolzuur.html

Offline hans100w

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 261
  • Land: nl
  • Brouwerij Hengeloo
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #28 Gepost op: 02-09-2020 14:27 u »
Ben benieuwd hoe je bier gaat worden met 10,5 gr/l.

Bommetjes.

Offline Eriks

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 58
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #29 Gepost op: 02-09-2020 15:47 u »
Misschien moet ik mijn tripel wel van naam laten veranderen, naar living on the edge ;)

Volgens mij zit ik met mijn bottelsuiker er nog niet extreem ver langs. Als ik het artikel lees;

bottelsuiker = (CO2 biertype - CO2 lageren) * 2 * aantal liters

CO2 biertype = 7,4 (max)
CO2 lageren = 22EC (1,7gr) --> zou volgens mij 25 moeten zijn maar de tabel gaat niet verder

(7,4 - 1,7 = 5,7) * 2 = 11,4
Met 10,5 g/l zou ik goed moeten zitten

Als ik het ook goed lees, kan een flesje 12 bar aan. Ik haal hiermee net geen 6 bar. Dan zou ik veilig moeten zitten.
Met jullie opmerkingen, ga ik het toch spannend vinden of ze gaan klappen.. (Iets van bescherming heb ik alvast aangebracht)

Offline Snelbier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 346
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #30 Gepost op: 02-09-2020 16:33 u »
Vrees met grote vrezen dat je toch een denk/leesfoutje maakt. Opgelost CO2 in bier is NIET gelijk aan bottelsuiker (potentieel).   :pan:
Moet het nog doorrekenen, maar volgens mij krijg je vuurwerk.
Sterkte,  Snelbier

Offline Eriks

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 58
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #31 Gepost op: 02-09-2020 16:43 u »
Vrees met grote vrezen dat je toch een denk/leesfoutje maakt. Opgelost CO2 in bier is NIET gelijk aan bottelsuiker (potentieel).   :pan:
Moet het nog doorrekenen, maar volgens mij krijg je vuurwerk.
Sterkte,  Snelbier

Ik ben benieuwd naar je berekening! CO2 is ook niet gelijk aan bottelsuiker, factor 2 verschil. De formule zelf komt van deze wiki site af

Misschien ga ik ze zelf toch maar buiten zetten als het vuurwerk gaat worden, in plaats van binnen met de beperkte bescherming :pan:

Offline Snelbier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 346
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #32 Gepost op: 02-09-2020 16:53 u »
Berekening hou je tegoed, BBQ staat nu aan..  Ploffende flessen zal meevallen; kroonkurken voor ons hobbyÔsten lossen zichzelf rond 5-6 bar. Gelukkig.
Proost, Snelbier.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.028
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #33 Gepost op: 02-09-2020 18:26 u »
Berekening hou je tegoed, BBQ staat nu aan..  Ploffende flessen zal meevallen; kroonkurken voor ons hobbyÔsten lossen zichzelf rond 5-6 bar. Gelukkig.
Proost, Snelbier.

De fles klapt eerder dan de kroonkurk lost is mijn ervaring.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.028
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #34 Gepost op: 02-09-2020 18:28 u »
Misschien moet ik mijn tripel wel van naam laten veranderen, naar living on the edge ;)

Volgens mij zit ik met mijn bottelsuiker er nog niet extreem ver langs. Als ik het artikel lees;

bottel suiker = (CO2 biertype - CO2 lageren) * 2 * aantal liters

CO2 biertype = 7,4 (max)
CO2 lageren = 22EC (1,7gr) --> zou volgens mij 25 moeten zijn maar de tabel gaat niet verder

(7,4 - 1,7 = 5,7) * 2 = 11,4
Met 10,5 gr/l zou ik goed moeten zitten

Als ik het ook goed lees, kan een flesje 12 bar aan. Ik haal hiermee net geen 6 bar. Dan zou ik veilig moeten zitten.
Met jullie opmerkingen, ga ik het toch spannend vinden of ze gaan klappen.. (iets van bescherming heb ik alvast aangebracht)

Als het bier uitvergist is is er geen probleem. Maar de m31 kennende gaat tie nog vrolijk door op de fles, zeker als je al na 10 dagen bottelt.

Offline MaJa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 153
  • Land: pe
  • El Pastor Belga
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #35 Gepost op: 02-09-2020 18:43 u »
Bij tripel doe ik normaal 9.5 gr en is toch wel goed van de CO2 voorzien. Maar nog geen spuiters of ploffers gehad.

Offline beun

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #36 Gepost op: 02-09-2020 18:59 u »
Je krijgt zo met de m31 die nog doorgaat en de bottelsuiker een heel sterk gecarboniseerd bier. Waarschijnlijk geen knallende flessen maar het zal geen prettig bier worden om te openen en uit te schenken. Ik voorzie dat je boven de gootsteen i.c.m. een maatbeker moet gaan uitschenken.
Ik heb met name door hopcreep bieren met teveel koolzuur gekregen. Dit was verder prima bier maar lastig uit te schenken.
Groet Stefan

Offline Eriks

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 58
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #37 Gepost op: 02-09-2020 21:30 u »
Je krijgt zo met de m31 die nog doorgaat en de bottelsuiker een heel sterk gecarboniseerd bier. Waarschijnlijk geen knallende flessen maar het zal geen prettig bier worden om te openen en uit te schenken. Ik voorzie dat je boven de gootsteen i.c.m. een maatbeker moet gaan uitschenken.
Ik heb met name door hopcreep bieren met teveel koolzuur gekregen. Dit was verder prima bier maar lastig uit te schenken.
Groet Stefan

Naja dat is te overzien, denk dat mijn vrienden er dan vooral lol van hebben. Naast het geknoei zal dit dan wel een biertje zijn dat niet dood slaat omdat ik er te lang over doe :biersmile: Dus dat zal ik wel te horen krijgen

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #38 Gepost op: 02-09-2020 22:37 u »
10,5 g/l sucrose is voor een uitgegiste tripel op 20 įC heel normaal.

10 dagen is wel kort.
Met M31 heb ik geen ervaring.

Maar je hoeveelheid suiker is niks mis mee, ik gebruik zelfs meer in mijn tripels.

Offline Snelbier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 346
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #39 Gepost op: 03-09-2020 10:03 u »
Berekening hou je tegoed, BBQ staat nu aan..  Ploffende flessen zal meevallen; kroonkurken voor ons hobbyÔsten lossen zichzelf rond 5-6 bar. Gelukkig.
Proost, Snelbier.
Mijn fout..  Je berekening lijkt wťl te kloppen.  Alle CO2-waardes in gram/liter, ik zat weer met VOL CO2 in gedachte.
Proost, Snelbier.

Offline Eriks

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 58
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #40 Gepost op: 03-09-2020 18:33 u »
Mijn fout..  Je berekening lijkt wťl te kloppen.  Alle CO2-waardes in gram/liter, ik zat weer met VOL CO2 in gedachte.
Proost, Snelbier.

Gelukkig!  :D stemt me weer met wat meer vertrouwen dat het misschien goed komt met mijn biertjes :biersmile:
(Hoop dat de BBQ lekker was!)

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.583
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #41 Gepost op: 03-09-2020 18:38 u »
Wat Beun zegt.
In het begin zijn ze goed maar naarmate het bier langer in de fles zit krijg je steeds meer schuim en koolzuur.
Omdat het gisten heel langzaam vrolijk door gaat in de fles.

Offline Oosterling

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 65
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #42 Gepost op: 11-09-2020 13:40 u »
Wat Beun zegt.
In het begin zijn ze goed maar naarmate het bier langer in de fles zit krijg je steeds meer schuim en koolzuur.
Omdat het gisten heel langzaam vrolijk door gaat in de fles.

De hoeveelheid koolzuur wordt direct beÔnvloed door de hoeveelheid bottelsuiker dat toegevoegd is. Wanneer het suiker compleet omgezet is naar alcohol, stopt de fermentatie op fles. Toch? Ik weet niet zeker of ik je goed begrijp, vandaar dat ik een verduidelijking vraag.

Cheers

Offline Snelbier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 346
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #43 Gepost op: 11-09-2020 16:18 u »
De hoeveelheid koolzuur wordt direct beÔnvloed door de hoeveelheid bottelsuiker dat toegevoegd is. Wanneer het suiker compleet omgezet is naar alcohol, stopt de fermentatie op fles. Toch? Ik weet niet zeker of ik je goed begrijp, vandaar dat ik een verduidelijking vraag.
Zie antwoord van Beun.  De gist gaat (mogelijk) langzaam door met verteren van 'moeilijke' suikers na bottelen.
En maakt dus meer CO2 aan dan alleen uit je bottelsuiker.
Als je bier volledig is uitvergist zou alleen bottelsuiker het CO2 bepalen. Gisten die moeilijke suikers aankunnen doen dat helaas wat trager, en soms pas na bottelen.
Succes,  Snelbier

Offline Oosterling

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 65
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel met karamelsmaak
« Reactie #44 Gepost op: 13-09-2020 03:20 u »
Zie antwoord van Beun.  De gist gaat (mogelijk) langzaam door met verteren van 'moeilijke' suikers na bottelen.
En maakt dus meer CO2 aan dan alleen uit je bottelsuiker.
Als je bier volledig is uitvergist zou alleen bottelsuiker het CO2 bepalen. Gisten die moeilijke suikers aankunnen doen dat helaas wat trager, en soms pas na bottelen.
Succes,  Snelbier

Helder verhaal, bedankt!

Tags: