Recept van een zeer geslaagde eenvoudige blonde van restjes

Gestart door JanPieter, 29-07-2020 21:54 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

JanPieter

Ik heb dit recept gebrouwen, en ben enorm onder de indruk van mijn eigen resultaat, dus voor de mensen die willen klonen, be my guest:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk3
Naam receptFarregat Blond 3
Brouwdatum13-06-2020
BierstijlBlond
Volume24,0
Begin SG1,064 SG
Eind SG1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad68,8%
Alcoholgehalte5,7 vol.%
Berekende kleur (Morey)16 EBC
Berekende bitterheid (Rager)28 IBU
Brouwzaalrendement70,3 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
23,40 lWater uit Aalsmeer
1,40 gCaSO4
6,00 mlMelkzuur
12,54 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
55 mg/l9 mg/l67 mg/l174 mg/l71 mg/l77 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,00 kgSwaen PilsnerDe Swaen4 EBC72,1 %
0,78 kgLichte tarwemout 5Dingemans5 EBC11,3 %
0,65 kgSwaen AmberDe Swaen50 EBC9,4 %
0,50 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC7,2 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust65,0 °C1 min.30 min.3,6 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C10 min.30 min.3,6 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
32,7 gHallertau Traditionpellets5,2%60 min.23,3 IBU
32,7 gHallertau Traditionpellets5,2%10 min.4,7 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
15,3 gSafBrew Ale (S-33)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,026 SG
Schijnbare vergistingsgraad59,4%
Start nagisting28-06-2020
Temp. nagisting20,0 °C
Start lagering04-07-2020
Temp. lagering21,0 °C

Mijn notities:
Restjes opgemaakt - behalve de pilsmout 5 KG, deze gekocht.
Eerste keer aanzuren en gips

- Temperatuurmetingen zijn instabiel - na roeren somns wel 6 graden verschil. Op het forum navragen waarom/hoe meten. --> Beter van onder naar boven roeren, steeds dezelfde plaats meten.
- Timer BrouwHulp stopt bij laptop in slaapstand. Daarom 1e maisch stap onbekend, maar +/- 30 minuten
- Pipet voor aanzuren met melkzuur kan je 2 keer gebruiken: Maischwater en spoelwater, daarna weggooien.
- Halve liter water aan kookketel toegevoegd bij vermoeden van te weinig water.
- Hop is meer als van te voren gedacht, beter wegen van te voren.
- Eerder beginnen met voorbereiding, kost erg veel tijd. 9.00 uur begonnen met klaarzetten, uiteindelijk rond 10.30 vlam aan....
- Tot tweemaal toe flink overgekookt, door dat er enorm veel schuim kwam. Ik denk dat uitkomen op 23 tot 25 liter in het gistvat echt het maximum is. Overkoken is daarmee een garantie :-)

28-06-2020: SG 1026
Vat gewalst - Temperatuur naar 20 graden gestelt.

04-07-2020: SG 1025
Vat gewalst - Temperatuur naar 21 graden gestelt.

12-7-2020: SG 1020

Impressies:






Neetje

Dan heeft de brouwer goed zijn best gedaan  :)

De gist is niet de best floculerende dus ik denk dat de smaak over enkele weken nog beter is.

Je vergistingskenmerken zijn een beetje raar/afwijkend ingegeven. Vergelijk maar eens met je werkelijke info.

JanPieter

Dank voor je reactie!

Ik ben er ook echt best wel trots op. Het is een heerlijk doordrinkbare blond geworden.

Ik kan mijn vergisting-schema niet lekker kwijt in BrouwHulp. Vanwege de trage vergisting heb ik 2 keer de temperatuur met 1 graad verhoogt en het vat gewalst. De tweede temperatuur-stap bracht weer leven in de brouwerij en deed het eind SG zakken.... Ik heb eigenlijk 2 temperatuurstappen: 19, 20 en 21  ºC

De gist kleeft toch heerlijk op de flesbodem, en als je goed schenkt heb je een mooi helder bier. Ik vrees (maar dat is positief) dat ik niet geheel kan wachten tot het nog beter wordt. Ik heb 24 flesjes gereserveerd om iets langer te laten staan. Daar maar echt even niet aankomen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.