Winterbier 2020/2021

Gestart door Spirit, 26-07-2020 20:46 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Spirit

Goedeavond,

Binnen een paar weken wil ik een winterbier gaan brouwen waarbij deze nog een tijdje kan 'rijpen'. Een deel zal zijn voor dit jaar en de rest zal blijven tot winter 2021 :)
Hierbij ben ik op zoek gegaan naar een wat zoeter bier met een hoog alcoholgehalte.
Onderstaande recept heb ik via via van iemand gekregen.
Wat vinden jullie ervan?
Daarnaast ben ik ook nog benieuwd hoelang jullie kruiden mee zouden koken.
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk04
Naam receptWinterbier
Brouwdatum25-07-2020
BierstijlOverige bieren
Volume7,5 l
Begin SG1,062 SG
Berekende kleur (Morey)47 EBC
Berekende bitterheid (Rager)30 IBU
Brouwzaalrendement65,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
16,53 lWater uit Zutphen
-1,88 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,38 kgPale mout. HalcyonThomas Fawcett and Sons5 EBC41,2 %
0,79 kgPilsmoutDingemans3 EBC23,6 %
0,39 kgCara 120Dingemans120 EBC11,8 %
0,20 kgCaraBelgeWeyermann33 EBC5,9 %
0,07 kgBlackSwaen Honey BiscuitDe Swaen85 EBC2,1 %
0,06 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC1,8 %
0,02 kgCara-aromaWeyermann400 EBC0,5 %
0,44 kgHeidehoningSupermarkt3 EBC13,2 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust50,0 °C2 min.30 min.2,1 l/kg
63°C63,0 °C2 min.60 min.3,1 l/kg
Amylaserust68,0 °C2 min.50 min.3,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C2 min.10 min.5,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
8,2 gNorthern Brewerbellen9,7%60 min.29,8 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
0,79 gKaneelstokspecerijkoken
0,39 gSteranijsspecerijkoken

Gist
starter[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row]0,39 gSteranijsspecerijkoken
Abbaye ()bovengist

Zoals jullie zien gaat er iets mis met de hoeveelheid maischwater en spoelwater.... :(
Hier wil ik het volgende voor gebruiken:
7 l maischwater en 2,5 l spoelwater.
Hebben jullie hier nog opmerkingen/ tips voor?

tdp

Wat is je doel met deze verschillende mouten? Verwacht je deze ook terug te kunnen proeven?
Zelf zou ik de eiwitrust eruit halen, dat is een stap die eigenlijk niet meer nodig is.

Weet niet wat jou definitie is van een hoog alcoholpercentage, maar met een beoogd begin SG van 1.062 ga je niet een zwaar alcoholisch krijgen, maar ergens rond de 6%/7% gok ik.

Die gist is overigens een mooie, heeft veel trekjes van Chimay. Met dat in het achterhoofd zou ik ook nadenken over alle verschillende mouten, die ga je niet weerproeven, en je krijgt dan 'de smaak van bruin'. Staat ergens op het forum wel een filmpje van een lezing over het toevoegen van zoveel verschillende mouten, en wat je er van weer proeft.

Oxhead

De halve catalogus van Brouwland qua mout zou niet mijn keuze zijn. 13 % honing levert juist een dunner droger bier op ipv zoet, plus de lange maischtijden op 63 en 68 graden ook. De 50 graden stap eruit laten dit geeft ook minder body en een slechtere schuimhoudbaarheid.
30 ibu bitterheid is ook te hoog als je doel een zoetig bier is.
Het startsg is ook wat laag voor een bewaar/winterbier.
Tot slot de kruiden zijn een kwestie van persoonlijke smaak zelf vind ik steranijs al gauw te overheersend.

goom

Te veel verschillende mouten en te veel honing zit er in.
Daarnaast is je begin SG te laag.

Advies verdiep je in verschillende recepten van diverse winterbieren en haal daar het beste van uit.
En denk nog eens na over het gebruik van steranijs.

Spirit

Hartelijk dank voor de tips!

Ik ben weer wat aan het knutselen geweest:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk04
Naam receptWinterbier
Brouwdatum25-07-2020
BierstijlOverige bieren
Volume7,5 l
Begin SG1,090 SG
Berekende kleur (Morey)68 EBC
Berekende bitterheid (Rager)19 IBU
Brouwzaalrendement65,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
7,60 lWater uit Zutphen
-2,43 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,50 kgPilsmoutDingemans3 EBC71,6 %
0,46 kgCara 120Dingemans120 EBC13,2 %
0,27 kgBlackSwaen Honey BiscuitDe Swaen85 EBC7,7 %
0,15 kgCara-aromaWeyermann400 EBC4,3 %
0,11 kgHeidehoningSupermarkt3 EBC3,2 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
63°C63,0 °C2 min.30 min.2,2 l/kg
Amylaserust68,0 °C2 min.50 min.2,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C2 min.10 min.4,2 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
5,5 gNorthern Brewerbellen9,7%60 min.18,9 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
0,50 gKaneelstokspecerijkoken
0,20 gSteranijsspecerijkoken

Gist
starter[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row]0,39 gSteranijsspecerijkoken
Abbaye ()bovengist

Ik heb een aantal mouten samengevoegd en de hoeveelheden van de kruiden iets naar beneden bijgesteld.
Daarnaast kom ik nu uit op een geschat alcoholpercentage van 8,6%.

Nog een paar vragen:
-BrouwHulp geeft nu een verwachte kleur van 68 EBC, ligt het aan mij of is dit erg hoog voor het soort mout welke ik gebruik? De cara aroma heeft natuurlijk wel een hoog EBC maar dit is wel heel erg..
-Wat zouden jullie verder voorstellen voor het maischschema? Ik heb de eiwitrust eruit gehaald en de eerste stap met 30 minuten ingekort.

Nogmaals bedankt voor de hulp!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.