Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Ruige Witte (Kveik, ongekookt, moutig witbier)  (gelezen 1022 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline oneman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Land: nl
  • if bottle.empty(): new(bottle) else bottle.drink()
Ruige Witte (Kveik, ongekookt, moutig witbier)
« Gepost op: 25-07-2020 14:04 u »
Hi Allen,

Ik wil iets geks proberen: een ongekookt (raw beer) wat moutiger variant op een witbier vergist met een Kveik gist. Wat denken jullie, te gek voor woorden of (met wat aanmerkingen) wel een leuk experiment?  ^-^

############################
Ruige Witte (Raw Wheat beer)
############################

Batch Volume: 11.5 L (Kettle)
Fermenter Volume: 11.04 L
Boil Time: 0 min

Mash Water: 14.14 L
Boil Volume: 11.5 L
Pre-Boil Gravity: 1.050

Vitals
Original Gravity: 1.050
Final Gravity: 1.010
IBU (Tinseth): 16
Color: 11.2 EBC
ABV: 5,3%

Mash
Strike Temp — 41.5 °C
Temperature — 40 °C — 15 min
Temperature — 50 °C — 15 min
Temperature — 63 °C — 60 min
Temperature — 70 °C — 30 min
Temperature — 75 °C — 5 min

Malts (2.625 kg)
1 kg (38.1%) — Pale Malt 2-Row — Grain — 5.9 EBC
1 kg (38.1%) — Wheat Flaked — Grain — 3.2 EBC
500 g (19.1%) — Munich Malt — Grain — 17.7 EBC
125 g (4.8%) — Oats, Flaked — Grain — 2 EBC

Hops (50 g)
50 g (16 IBU) — Citra 12% — Aroma — 30 min hopstand @ 75 °C

Yeast
0.5 pkg — Lallemand (LalBrew) Voss Kveik

Fermentation
Primary — 20 °C — 4 days
Secondary — 20 °C — 10 days

Carbonation: 3 CO2-vol


Oneman


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.723
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ruige Witte (Kveik, ongekookt, moutig witbier)
« Reactie #1 Gepost op: 25-07-2020 17:38 u »
Hi Allen,

Ik wil iets geks proberen: een ongekookt (raw beer) wat moutiger variant op een witbier vergist met een Kveik gist. Wat denken jullie, te gek voor woorden of (met wat aanmerkingen) wel een leuk experiment?  ^-^


Het is mijn niet helemaal duidelijk wat je wilt.
Ik denk dat je bedoelt dat je een kveik gist wilt gebruiken voor een witbier. Dat kan natuurlijk. Gewoon proberen.

Offline oneman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Land: nl
  • if bottle.empty(): new(bottle) else bottle.drink()
Re: Ruige Witte (Kveik, ongekookt, moutig witbier)
« Reactie #2 Gepost op: 25-07-2020 18:34 u »
Het is mijn niet helemaal duidelijk wat je wilt.
Ik denk dat je bedoelt dat je een kveik gist wilt gebruiken voor een witbier. Dat kan natuurlijk. Gewoon proberen.

Misschien denk ik maar dat het gek is... ik probeer wat dingen tegelijkertijd: moutiger dan standaard witbier door pale malt en münchener te gebruiken, niet koken om het effect van 'raw beer' te proberen en dan Kveik omdat dat wel passend leek voor 'raw beer'... maar het blijft gewoon een variant op witbier natuurlijk en da's, tja, gewoon witbier.  ;D Ik hoop hiermee een moutigere variant van Witbier te verkrijgen dus. Ik verwacht dat de extra proteïne van het niet koken daar aan bijdraagt door een voller mondgevoel.

Offline Alexander_H

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Land: nl
  • Brouwen is leren
Re: Ruige Witte (Kveik, ongekookt, moutig witbier)
« Reactie #3 Gepost op: 25-07-2020 21:03 u »
Denk dat ie wel wat warmer mag vergisten, daar houdt kveik wel van..

Offline oneman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Land: nl
  • if bottle.empty(): new(bottle) else bottle.drink()
Re: Ruige Witte (Kveik, ongekookt, moutig witbier)
« Reactie #4 Gepost op: 25-07-2020 21:22 u »
Denk dat ie wel wat warmer mag vergisten, daar houd kveik wel van..

Tja... ik ben daarbij afhankelijk van het weerbericht en dat ziet er nog niet echt goed uit.  :-\

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.723
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ruige Witte (Kveik, ongekookt, moutig witbier)
« Reactie #5 Gepost op: 25-07-2020 22:45 u »
Misschien denk ik maar dat het gek is... ik probeer wat dingen tegelijkertijd: moutiger dan standaard witbier door pale malt en münchener te gebruiken, niet koken om het effect van 'raw beer' te proberen en dan Kveik omdat dat wel passend leek voor 'raw beer'... maar het blijft gewoon een variant op witbier natuurlijk en da's, tja, gewoon witbier.  ;D Ik hoop hiermee een moutigere variant van Witbier te verkrijgen dus. Ik verwacht dat de extra proteïne van het niet koken daar aan bijdraagt door een voller mondgevoel.

Het bier zal geen witbier zijn. Zowel qua smaak (veel te hoppig/bitter en geen banaan en krujidnagel) als qua uiterlijk (te donker).

Maar dat neemt niet weg dat het een smakelijk bier kan worden.

Overigens verwacht ik dat je filterproblemen gaat krijgen met deze storting.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.532
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Ruige Witte (Kveik, ongekookt, moutig witbier)
« Reactie #6 Gepost op: 25-07-2020 22:51 u »
Gewoon proberen en laten weten hoe het geworden is. qua gekke dingen komen daar soms verrassende resultaten uit. Ik ben zelf nu bezig met een karmeliet met split up batch en verschillende gisten waaronder ook een potje van 300 ml Christoffel ondergist bij 5 graden in de koelkast aan het gisten. 

Offline oneman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Land: nl
  • if bottle.empty(): new(bottle) else bottle.drink()
Re: Ruige Witte (Kveik, ongekookt, moutig witbier)
« Reactie #7 Gepost op: 25-07-2020 22:59 u »
Het bier zal geen witbier zijn. Zowel qua smaak (veel te hoppig/bitter en geen banaan en krujidnagel) als qua uiterlijk (te donker).

Maar dat neemt niet weg dat het een smakelijk bier kan worden.

Overigens verwacht ik dat je filterproblemen gaat krijgen met deze storting.
Inderdaad, geen witbier. Ik drukte mij wat onhandig uit denk ik. Het begon bij het drinken van mijn gewone 'standaard' witbier... ik wilde het als uitgangspunt gebruiken (de frisheid van de tarwe, de moutigheid en mondgevoel) maar dan met meer moutigheid en inderdaad aroma-hoppig. Er zijn zoveel citrusachtige hopsoorten, een lichte bitterheid en wat citrushop, dat was het idee naast de verhoogde moutigheid. Maar dan is het inderdaad geen witbier meer. Ik ga het maar eens brouwen (morgen hopelijk) en wie weet, wordt het wat moois.

Offline oneman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Land: nl
  • if bottle.empty(): new(bottle) else bottle.drink()
Re: Ruige Witte (Kveik, ongekookt, moutig witbier)
« Reactie #8 Gepost op: 25-07-2020 23:00 u »
Gewoon proberen en laten weten hoe het geworden is. qua gekke dingen komen daar soms verrassende resultaten uit. Ik ben zelf nu bezig met een karmeliet met split up batch en verschillende gisten waaronder ook een potje van 300 ml Christoffel ondergist bij 5 graden in de koelkast aan het gisten.
Dat klinkt spannend!

Ik ga mijn recept brouwen en zal laten weten hoe het is uitgevallen.

Offline michielr

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 161
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ruige Witte (Kveik, ongekookt, moutig witbier)
« Reactie #9 Gepost op: 26-07-2020 08:12 u »
Kan leuk uitpakken zo'n experiment, ik heb al best wel leuke bieren gebrouwen zonder te koken.

Ik zou die tarwevlokken vervangen door tarwemout. Verder zou ik aanraden om een beetje van je wort samen met (een deel van) de hop te koken voor 15 min. Als je alleen een hopstand op 75 graden doet krijg je wel aroma maar weinig smaak. Aroma kan snel uit je bier verdwijnen waardoor misschien zelfs binnen een paar weken geen hop meer te bekennen is. Hogere temperaturen zijn nodig om smaak componenten in het bier te krijgen. Als je begint met je 70 graden maischstap zou ik de hop koken, na het koken alles inclusief hop in je maisch gooien voordat je gaat filteren.

Met een beetje geluk hoef je je koeler niet uit de kast te halen. Spoelen kun je doen met koud water. als je voldoende spoelwater hebt wat koud is kun je wellicht na spoelen al op 35 graden uit komen. Dat is gelijk een mooie temperatuur om kveik te pitchen.

Offline Rinus

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 454
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ruige Witte (Kveik, ongekookt, moutig witbier)
« Reactie #10 Gepost op: 26-07-2020 09:11 u »
Met een beetje geluk hoef je je koeler niet uit de kast te halen. Spoelen kun je doen met koud water. als je voldoende spoelwater hebt wat koud is kun je wellicht na spoelen al op 35 graden uit komen. Dat is gelijk een mooie temperatuur om kveik te pitchen.
Het is wel off topic, maar ik weet niet hoe ik anders de vraag moet stellen....
Ik spoel altijd met (eerder) gekookt water van 80 ºC, maar als het spoelen met koud water ook voldoende rendement zou geven dan zou dat toch een mooie methode kunnen zijn om het terug koelen onnodig te maken?
Of zit er veel verschil in rendement of zou er een andere reden kunnen zijn?

En dan nu weer on topic; ik heb ook al een tijdje verschillende Kveik soorten liggen, maar nog nooit aan toe gekomen om deze te gebruiken. Een van de reden is dat ik eigenlijk nog niet goed weet hoe ik de batch op een temp van ca 40 ºC moet houden.

Offline oneman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Land: nl
  • if bottle.empty(): new(bottle) else bottle.drink()
Re: Ruige Witte (Kveik, ongekookt, moutig witbier)
« Reactie #11 Gepost op: 26-07-2020 10:16 u »
Ik zou die tarwe vlokken vervangen door tarwemout.

Daar maak ik mij niet zo druk om. Ik brouw regelmatig witbier met een hoger percentage ongemout. Geen punt, gewoon wat meer geduld hebben. Ik wil ongemout i.v.m. de frisheid die dat geeft. Of bedoel je dat juist dat die ongemoute tarwesmaak je geen goed idee lijkt?

Verder zou ik aanraden om een beetje van je wort samen met (een deel van) de hop te koken voor 15 min. Als je alleen een hopstand op 75 graden doet krijg je wel aroma maar weinig smaak. Aroma kan snel uit je bier verdwijnen waardoor misschien zelfs binnen een paar weken geen hop meer te bekennen is. Hogere temperaturen zijn nodig om smaakcomponenten in het bier te krijgen. Als je begint met je 70 graden maischstap zou ik de hop koken, na het koken alles inclusief hop in je maisch gooien voordat je gaat filteren.

Goed idee. Ik was nog aan het knutselen aan de hopgift dus dat komt goed uit. Ik zal een deel van de hop even koken. Soort wort/hop-thee dus...

Met een beetje geluk hoef je je koeler niet uit de kast te halen. Spoelen kun je doen met koud water. als je voldoende spoelwater hebt wat koud is kun je wellicht na spoelen al op 35 graden uit komen. Dat is gelijk een mooie temperatuur om kveik te pitchen.

Da's ook een idee. Ik zal eens kijken of ik wat dikker kan inmaischen en meer spoelen. Al zal het effect wel minder zijn doordat suikers minder goed oplossen in koud water. Misschien gewoon handwarm water proberen als een soort middenoplossing.

Offline oneman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Land: nl
  • if bottle.empty(): new(bottle) else bottle.drink()
Re: Ruige Witte (Kveik, ongekookt, moutig witbier)
« Reactie #12 Gepost op: 26-07-2020 10:19 u »
En dan nu weer on topic; ik heb ook al een tijdje verschillende Kveik soorten liggen, maar nog nooit aan toe gekomen om deze te gebruiken. Een van de reden is dat ik eigenlijk nog niet goed weet hoe ik de batch op een temp van ca 40 ºC moet houden.

Kveik kan op hoge temperaturen, maar dat hoeft niet. Ik zie het meer (wat naïef misschien) als een gist die gewoon niet zo gevoelig is voor temperatuurswisselingen (begrijpelijk gezien de herkomst) en dus geschikt voor iemand zoals ik die geen gistingskast heeft en in de zomer door wil brouwen.

Anderzijds, ik meen wel eens een soort matten of banden gezien te hebben waarmee je een vat kunt verwarmen. Geen idee hoe goed die dingen werken...

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.532
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Ruige Witte (Kveik, ongekookt, moutig witbier)
« Reactie #13 Gepost op: 26-07-2020 10:39 u »
Kveik kan op hoge temperaturen, maar dat hoeft niet.
Klopt ik heb een zwaar donker bier gebrouwen met Kveik gewoon op 20 graden vergist. Gaat prima. Er komt dan alleen geen tropische vruchtensmaak aan, maar neutraler omdat de gistcellen alleen als ze haast hebben die stofjes aanmaken. Voss kveik geeft bij mij ook een mooi plakkend depot in de flesjes. Je kunt het bier helemaal uitschenken vrijwel zonder gist.

Offline iloveoxytocin

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: nl
  • IBU: Ik Brouw in Utrecht
Re: Ruige Witte (Kveik, ongekookt, moutig witbier)
« Reactie #14 Gepost op: 26-07-2020 11:22 u »
Helemaal niet te gek voor woorden, gewoon doen! Maar inderdaad het idee van een 'witbier' loslaten als je dit gaat proeven - het zou mij eerder een experiment lijken om te proeven wat het resultaat wordt.

Je staat (met raw ale en je kveik) al twee stappen richting een biertype uit Noorwegen (even kwijt welke en heb net mijn boek van Garshol uitgeleend)- als je het als experiment wilt zien en een stapje verder wilt gaan, misschien ook spoelen over jeneverbestakken of brouwen met een thee ervan?

Offline oneman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Land: nl
  • if bottle.empty(): new(bottle) else bottle.drink()
Re: Ruige Witte (Kveik, ongekookt, moutig witbier)
« Reactie #15 Gepost op: 26-07-2020 11:35 u »
Helemaal niet te gek voor woorden, gewoon doen! Maar inderdaad het idee van een 'witbier' loslaten als je dit gaat proeven - het zou mij eerder een experiment lijken om te proeven wat het resultaat wordt.

Je staat (met raw ale en je kveik) al twee stappen richting een biertype uit Noorwegen (even kwijt welke en heb net mijn boek van Garshol uitgeleend)- als je het als experiment wilt zien en een stapje verder wilt gaan, misschien ook spoelen over jeneverbestakken of brouwen met een thee ervan?
Thee van jeneverbes houd ik in gedachte. Ik doe nu al veel tegelijk, dus die is dan voor een volgende ronde. Ga denk ik wel maar eens een theetje ervan maken om een beeld te krijgen van de geur en smaak... leuk idee.

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.523
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Ruige Witte (Kveik, ongekookt, moutig witbier)
« Reactie #16 Gepost op: 26-07-2020 21:08 u »
Ik spoel altijd met (eerder) gekookt water van 80 ºC, maar als het spoelen met koud water ook voldoende rendement zou geven dan zou dat toch een mooie methode kunnen zijn om het terug koelen onnodig te maken?
Of zit er veel verschil in rendement of zou er een andere reden kunnen zijn?
 ...

Spoelen met water van 80 tot 100 graden doe je om de suikers beter uit te spoelen (hoger rendement) en je wint iets tijd betreffende bereiken kooktemperatuur.

Ben wel benieuwd naar het rendementsverschil betreffende spoelen met koud water.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.723
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ruige Witte (Kveik, ongekookt, moutig witbier)
« Reactie #17 Gepost op: 26-07-2020 21:58 u »
Spoelen met water van 80 tot 100 graden doe je om de suikers beter uit te spoelen (hoger rendement)
...

Spoelen met water van 80 tot 100 ºC zorgt er voor dat je meer polyfenolen uit de kafdeeltjes spoelt. Die zorgen voor meer smaak en karakter.

Zelf heb ik een hele tijd gebrouwen zonder te spoelen. Daar ben ik weer vanaf gestapt omdat mijn bieren wat laf waren. Nadat ik weer de bostel ging spoelen kregen mijn bieren meer body en karakter. Voor mijn smaak is dat beter.

Offline oneman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Land: nl
  • if bottle.empty(): new(bottle) else bottle.drink()
Re: Ruige Witte (Kveik, ongekookt, moutig witbier)
« Reactie #18 Gepost op: 26-07-2020 23:42 u »
Bier is gebrouwen en zit in gistingsvat. De hopgift aangepast omdat er geen Citra was. Nu wat Simcoe in de maisch voor iets bitterheid en Amarillo en Simcoe als drooghop. Het viel me op hoe licht het bier was, had toch iets van het uiterlijk van witbier.

Maar goed, ik zal het geen witbier meer noemen, maar Rauw Tarwebier  ::)

Nu vergisten en dan weet ik meer.

Tags: