Ispindel kan wifi netwerk niet vinden

Gestart door rfrins, 22-07-2020 16:07 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

rfrins

Dag Allen,

Onlangs via een medeformgenoot een Ispindel (voor geconfigureerd) gekocht.

Alles netjes ingesteld zowel in de Ispindel als in Brewfather, maar nu uren zoeken en proberen kom ik er niet uit. Wat ik ook doe, de Ispindel maakt geen connectie met mijn wifi netwerk.

Dit Ispindel ziet af en toe wel het netwerk van de buren (met een klein streepje ontvangst) en de ziggo hotspot in de wijk (welke ik niet los kan gebruiken), maar mijn thuisnetwerk wordt niet gevonden.
Ik heb wel honderden keren gescand naar wifi netwerken in de Ispindel configuratie. Ik vind geen thuisnetwerk.
Ik heb de Ispindel verplaatsten op, voor, boven en naast de 3 verschillende Orbi satellieten gezet. Geen thuisnetwerk.
Vervolgens een Wifi repeater geïnstalleerd, ook daar heb ik de Ispindel op, voor en naast gelegd, maar wederom geen thuisnetwerk.

Voor de helderheid, de Ispindel vindt dus wel 2 netwerken, van de buren en de algemene Ziggo hotspot. Dus de wifi module van het apparaat zal gewoon werken.

Mijn netwerksituatie:
Ik heb een Orbi Mesh netwerk, die zowel een 5 ghz als een 2.4 ghz signaal uitzendt onder dezelfde SSID.
Op zich zou ik kunnen begrijpen dat de Ispindel hier problemen mee zou kunnen hebben, gezien ik verwacht dat een Ispindel enkel een 2.4 ghz frequentie aankan

Om dit op te lossen heb ik een wifi repeater geïnstalleerd met een 2.4 ghz frequentie. Ook deze wordt niet gezien of gevonden door de Ispindel.

Vervolgens dacht, ik probeer eens met mijn telefoon een hotspot op te zetten, ook deze wordt niet gevonden.

Individueel (met mijn laptop of telefoon), kan ik wel gewoon connectie maken naar mijn netwerk via de bovengenoemde verschillende manieren.

Toen dacht ik, dan doe ik net alsof ik het netwerk zie door handmatig de netwerkgegevens te configureren op de Ispindel.
Het apparaatje pikt dit wel, de led gaat na het instellen van het netwerk even fel aan en uit.
Maar dat was het. In geval van connectie zou hij iedere 15 minuten een signaal moeten afgeven en zou ik dit terug moeten vinden in Brewfather.
Helaas krijg ik niks binnen en er licht ook niks op, wat wil zeggen dat er geen connectie is.

Heeft iemand tips of tricks voor me? Ik kan me geen enkele optie meer bedenken welke ik nog niet geprobeerd heb.

Jacques

Gebruik geen wifi-reater maar een booster...

Overigens is jouw probleem niet uniek. Er zijn meer leden met soortgelijke problemen. Bijna altijd is het terug te voeren tot een te zwak wifi signaal. Ik heb begrepen dat repeaters het wifi signaal versterken, maar ook langzamer maken. Mogelijk is dat de oorzaak van het probleem.


Jeroen76

Welke beveiligingssleutel heb je op je router staan? Kan het niet zijn dat die niet door de Ispindel wordt ondersteund? Hoewel hij dan natuurlijk wel zichtbaar zou moeten zijn...

Test hem eens op een netwerk van een bekende, kijken of dat lukt.

Inderdaad is een repeater vaak zinloos, mij is verteld dat deze een signaal kunnen versterker maar verder maar zeer weinig kunnen met de dataoverdracht waar het toch om draait.

En wat zegt de maker?

Succes

Gr. Jeroen


Alexander_H

ik lees op internet dat die orbi's soms kanalen boven de 12 kiezen, weet niet of dat gaat werken, dus ik zou die op een vast kanaal zetten als dat gaat.(onder de 12)
bron : https://community.netgear.com/t5/Orbi/RBK50-keeps-dropping-2-4GHz-connections/m-p/1669686/highlight/true

Jan de Graaff

Ik heb ook wel ergens gelezen (kan het niet meer vinden) dat de firmware minimaal is en niet goed overweg kan met speciale karakters. Dat geldt zeker voor (wifi) wachtwoorden, maar misschien ook wel voor SSIDs?
Wat soms helpt voor onwillige apparaten is op het apparaat zelf de SSID en PWD handmatig ingeven en op de router een IP adres reserveren voor dat apparaat. Daar moet je wel het MAC adres hebben van de netwerk adapter van het apparaat... En niet vergeten de router te rebooten.

Ik hoop dat je het kunt vinden! Dit zijn van die rottige problemen... Vooral ook omdat ie wel andere netwerken ziet.

Ideetje: Je kunt ook proberen te verbinden met een wifi netwerk van een vriend of familielid. Als dat lukt kun je in ieder geval verifiëren dat ook de connectie met Brewfather werkt; daar kan nog ergens een tikfout zitten. Dan is ie misschien wel met jouw network verbonden, maar zie je nog niks in Brewfather (dus kun je niet bevestigen dat het handmatig ingeven van de netwerk gegevens ook werkt).

Rudllfo1980

https://github.com/esphome/esphome-flasher/releases

Ik raad je aan om deze flasher te downloaden. Vervolgens sluit je met een usb kabel de wemos aan, dus niet de lader maar de wemos zelf en eerst de batterij verwijderen. (letop bij het terug plaatsen wel goed op de plus en min)
In de flasher selecteer je de com poort en klik je op view log.

Dan krijg je de log te zien en kan je zien wat er gebeurd in de wemos chip. Daarmee zie je dus of hij wel verbinding maakt met de ingestelde wifi.
waarschijnlijk blijft hij wifi scannen en ziet hij de ssid niet reset hij de wifi module en scant opnieuw.

Als dat zo is kun je nog voor de zekerheid het op een andere wifi proberen bij een vriend. Maar aangezien je al meerder netwerken hebt geprobeerd, zit het probleem dan waarschijnlijk in de wemos zelf.
Dan raad ik je aan contact op te nemen van wie je hem hebt gekocht.
rfrins

Bedankt voor jullie reactie, ik ben druk aan het proberen met de verschillende opties. Helaas is het trial and error momenteel.


Citaat van: Jacques op 22-07-2020  23:14 uOverigens is jouw probleem niet uniek. Er zijn meer leden met soortgelijke problemen. Bijna altijd is het terug te voeren tot een te zwak wifi signaal. Ik heb begrepen dat repeaters het wifi signaal versterken, maar ook langzamer maken. Mogelijk is dat de oorzaak van het probleem.
Ik heb een semi professioneel (top)netwerk in de vorm van een Orbi systeem, onlangs flink in geïnvesteerd. Eigenlijk nog nooit zo'n goed netwerk gehad, waarbij ik zelfs op het einde van de straat nog bereik heb, dus aan het signaal / bereik op zich ligt het niet.
Ik had die repeater overigens nog liggen, vandaar dat ik het hiermee probeerde. Deze zend enkel een 2.4 ghz signaal uit, dus de snelheid maakte me op zich niet veel uit, wilde enkel checken of deze wel werd gevonden.   


Citaat van: Jeroen76 op 23-07-2020  00:29 uWelke beveiligingssleutel heb je op je router staan? Kan het niet zijn dat die niet door de Ispindel wordt ondersteund? Hoewel hij dan natuurlijk wel zichtbaar zou moeten zijn...
Test hem eens op een netwerk van een bekende, kijken of dat lukt.
En wat zegt de maker?
De standaard beveiligingssleutel is WPA2-PSK, redelijk standaard denk ik.
Wellicht dat ik hem inderdaad even meeneem naar een bekende gewoon om te testen.
Ik bedenk me net nog een alternatief dat ik kan proberen. De standaard ziggo wifi van het ziggo modem heb ik uitgeschakeld, gezien ik het orbi netwerk volledig gebruik.
Ik ga deze vanavond actief maken om te zien of ik het netwerk dan wel vind...
Van de maker had ik vluchtig een reactie, maar hij is met vakantie volgens mij, dus daar heb ik momenteel weinig aan.


Citaat van: Alexander_H op 23-07-2020  10:13 uik lees op internet dat die orbi's soms kanalen boven de 12 kiezen, weet niet of dat gaat werken, dus ik zou die op een vast kanaal zetten als dat gaat.(onder de 12)
Ik heb hem gelijk vast gezet op kanaal 04 en daarna op 11, puur om even te testen. maar geen verschil, ik vind nog niks.Citaat van: JanDeGraaff op 23-07-2020  12:27 uIk heb ook wel ergens gelezen (kan het niet meer vinden) dat de firmware minimaal is en niet goed overweg kan met speciale karakters. Dat geld zeker voor (wifi) wachtwoorden, maar misschien ook wel voor SSIDs?
Wat soms helpt voor onwillige apparaten is op het apparaat zelf de SSID en PWD handmatig ingeven en op de router een IP adres reserveren voor dat apparaat. Daar moet je wel het MAC adres hebben van de netwerk adapter van het apparaat... En niet vergeten de router te rebooten.

Ik hoop dat je het kunt vinden! Dit zijn van die rottige problemen... Vooral ook omdat ie wel andere netwerken ziet.

Ideetje: Je kunt ook proberen te verbinden met een wifi netwerk van een vriend of familielid. Als dat lukt kun je in ieder geval verifiëren dat ook de connectie met Brewfather werkt; daar kan nog ergens een tikfout zitten. Dan is ie misschien wel met jouw network verbonden, maar zie je nog niks in Brewfather (dus kun je niet bevestigen dat het handmatig ingeven van de netwerk gegevens ook werkt).

Ik had alles al eens handmatig erin gezet (dus handmatig de ssid en het wachtwoord), maar helaas zonder resultaat
Daarnaast heb ik geen speciale karakters gebruik en in de wifi repeater heb ik de <spatie> uit de naam gehaald, zodat zowel de SSID als het wachtwoord enkel uit kleine letters bestaat. Helaas

Ik zal vanavond het alternatief proberen met de standaard ziggo modem wifi, hopen dat hij die wel vindt...

Bedankt voor het meedenken en ik hou jullie op de hoogte!


rfrins

Ik begin toch te denken dat het aan de Ispindel ligt.

Om te testen het volgende gedaan:

Op het Ziggo modem het 2.4 ghz netwerk geactiveerd met een simpele SSID (enkel kleine letters).

En voila, opeens zie ik het netwerk in de iSpindel.

Dus netjes configureren conform de handleiding en save.

Echter hij slaat de gegevens nu wel op, maar nu is het netwerk niet meer zichtbaar.
Als naar de aangesloten apparaten op de router kijk niks.
Als ik opnieuw naar de iSpindel config ga, kan ik het netwerk niet meer vinden.

Ik weet het niet, maar iets loopt er niet lekker.

rfrins

Ook nog even contact gehad met Jannes (de maker van deze Ispindel).

Van hem heb ik een nieuw firmware gekregen. Deze firmware gelijk erop gezet.

Maar dan eigenlijk weer hetzelfde issue:
De Ispindel opnieuw opgestart.
Hij ziet vervolgens mijn netwerk.
Ik selecteer mijn netwerk en vul het wachtwoord in. Sla de boel weer op, maar krijg geen data te zien in Brewfather.
Vervolgens ga ik weer in de configuratiemodus van de Ispindel en dan ziet hij de netwerken niet meer. De config staat er wel nog gewoon in.

Weet iemand of er een gedetailleerde logging op dat ding zit?

ExPeteriment

Citaat van: rfrins op 23-07-2020 &nbsp;13:27 uBedankt voor jullie reactie, ik ben druk aan het proberen met de verschillende opties. Helaas is het trial and error momenteel.

Ik heb een semi professioneel (top)netwerk in de vorm van een Orbi systeem, onlangs flink in geïnvesteerd. Eigenlijk nog nooit zo'n goed netwerk gehad, waarbij ik zelfs op het einde van de straat nog bereik heb, dus aan het signaal / bereik op zich ligt het niet.
Ik had die repeater overigens nog liggen, vandaar dat ik het hiermee probeerde. Deze zend enkel een 2.4 ghz signaal uit, dus de snelheid maakte me op zich niet veel uit, wilde enkel checken of deze wel werd gevonden.   

De standaard beveiligingssleutel is WPA2-PSK, redelijk standaard denk ik.
Wellicht dat ik hem inderdaad even meeneem naar een bekende gewoon om te testen.
Ik bedenk me net nog een alternatief dat ik kan proberen. De standaard ziggo wifi van het ziggo modem heb ik uitgeschakeld, gezien ik het orbi netwerk volledig gebruik.
Ik ga deze vanavond actief maken om te zien of ik het netwerk dan wel vind...
Van de maker had ik vluchtig een reactie, maar hij is met vakantie volgens mij, dus daar heb ik momenteel weinig aan.

Ik heb hem gelijk vast gezet op kanaal 04 en daarna op 11, puur om even te testen. maar geen verschil, ik vind nog niks.Ik had alles al eens handmatig erin gezet (dus handmatig de ssid en het wachtwoord), maar helaas zonder resultaat
Daarnaast heb ik geen speciale karakters gebruik en in de wifi repeater heb ik de <spatie> uit de naam gehaald, zodat zowel de SSID als het wachtwoord enkel uit kleine letters bestaat. Helaas

Ik zal vanavond het alternatief proberen met de standaard ziggo modem wifi, hopen dat hij die wel vindt...

Bedankt voor het meedenken en ik hou jullie op de hoogte!
Je kunt ook je telefoon als mobiele hotspot instellen om te proberen of je dat netwerk blijft zien..

rfrins

Citaat van: ExPeteriment op 23-07-2020 &nbsp;17:53 uJe kunt ook je telefoon als mobiele hotspot instellen om te proberen of je dat netwerk blijft zien..
Yes ook geprobeerd maar hij vond hem niet

rfrins

Inmiddels weer een stapje verder.

Na de firmware upgrade kwam hij na een tijdje opeens tevoorschijn in BrewfatherEchter volgens mij is hij daarna het signaal weer kwijtgeraakt?

Had een nepbatch gestart en hem daaraan gekoppeld maar ik krijg geen readings door in de batch.
Ik neem niet aan dat hij per se in water of een suikeroplossing moet liggen toch?

rfrins


ExPeteriment


D.R.K.

Ik heb hier ook wat uitdagingen mee gehad en uiteindelijk ook mijn netwerk in huis vervangen voor een nieuwe router en devolo, met wat hulp en advies van andere forumleden.

Ik heb gebruik ubidots voor data, hierin kan je de interval heel kort zetten wat helpt bij het testen.
Naast de router kan je een rssi van rond de -20 krijgen maar het wordt al snel slechter en zeker ook
Met een koelkast er tussen. Mijn devolo staat nu 3 meter van de iSpindel af en ik krijg data binnen maar zeker ook niet met elke stap (interval staat nu op 3600).

Ik heb voor mezelf besloten dat het nu goed genoeg is, de iSpindel geeft dat en je kan het volgen. Hoef het zeker niet elke 15 min te hebben want uiteindelijk gaat het om een stabiele lijn en daarmee te kunnen gaan bottelen en de laatste meting doen ik toch met een hydrometer. En regel zelf niets extra's met de iSpindel, temperatuur regeling is via inkbird 308 WiFi

Advies is dan ook dat het WiFi punt heel dichtbij de iSpindel moet staan en gewoon paar dagen proef draaien. Je kan jezelf ook afvragen hoe vaak je eigenlijk een datapoint nodig hebt. 

Succes
Groet
Thomas

Rudllfo1980

Citaat van: rfrins op 23-07-2020 &nbsp;16:40 uWeet iemand of er een gedetailleerde logging op dat ding zit?

Zoals ik al aangaf kun je met een usb kabel de logging bekijken. Als je daarbij op reset drukt komt hij uit deep sleep. Dan kan je zien of het hem lukt netwerk verbinding te maken.

Zie je zoiets weet je dat hij goede verbinding maakt.

[23:05:41]After waiting 100ms, result 3
[23:05:41]IP: 10.0.0.29
[23:05:41]
[23:05:41]calling MQTT
[23:05:41]Attempting MQTT connection
[23:05:41]Connected to MQTT
[23:05:41]
[23:05:41]
[23:05:41]MQTT publish: ispindel/iSpindel1/temp_units/C
[23:05:41]
[23:05:41]
[23:05:41]
[23:05:41]
[23:05:41]Closing MQTT connection
[23:05:41]
[23:05:41]Final-sleep: 300s; RT: 1484Met zo een melding maakt hij dus geen verbinding.

[23:06:02]After waiting 5002ms, result 1
[23:06:02]Rescue Wifi credentials
[23:06:02]failed to connect
[23:06:02]
[23:06:02]Final-sleep: 300s; RT: 6338

rfrins

Bedankt voor jullie hulp zover! Wordt zeer gewaardeerd!

Heel af en toe krijg ik nu een logging door, maar dat is echt maar 1x per 4 uur of zo:Sterker nog de laatste update was 7 uur geleden...

Ik kan dus vaststellen dat hij werkt maar dat hij mega veel problemen heeft met de wifi.

Ik ga de logging ook eens opvragen, aanhouder wint....

Novice77

Probeer je mesh eens uit te zetten, misschien raakt de iSpindel daarvan over de zeik?

BrewingByNumbers

Ik heb er ook issues mee gehad, met verschillende oorzaken.

Momenteel werkt het prima, als volgt:

- iSpindel in RVS gistvat in koelkast
- Wemos D1 die temperatuur aansturing doet ligt op de koelkast en is tevens Access Point voor de iSpindel
- Die D1 zit zelf weer op de 'huis wifi', maar dan wel via een aparte extra SSID waarvoor ik alleen 2.4G geactiveerd heb. (Gelukje dat dat op de Ubiquity Lite kan)
- Dat laatste fixte voor zowel de iSpindel als een HP printer de WiFi verbindingsproblemen.

rfrins

Citaat van: BrewingByNumbers op 24-07-2020 &nbsp;14:12 uIk heb er ook issues mee gehad, met verschillende oorzaken.

Momenteel werkt het prima, als volgt:

- iSpindel in RVS gistvat in koelkast
- Wemos D1 die temperatuur aansturing doet ligt op de koelkast en is tevens Access Point voor de iSpindel
- Die D1 zit zelf weer op de 'huis wifi', maar dan wel via een aparte extra SSID waarvoor ik alleen 2.4G geactiveerd heb. (Gelukje dat dat op de Ubiquity Lite kan)
- Dat laatste fixte voor zowel de iSpindel als een HP printer de WiFi verbindingsproblemen.

Zover ben ik nu ook.
Naast een firmware upgrade op de iSpindle, heb ik op mijn Ziggo router een apart 2.4 Ghz netwerk opgezet. En deze vind hij de eerste keer en hij geeft gelijk een logging door, maar daarna wordt het een lastig verhaal. Conform de Brewfather instelling zou hij iedere 15 minuten een signaal moeten doorgeven, helaas vind hij mijn netwerk dan 19 van de 20 keer niet, waarbij ik misschien 1x per 8 uur een logging doorkrijg. Ik heb de iSpindel al eens naast de router gelegd en verder er vanaf, geen verschil...

M.b.t. 2.4 GHz nertwerk, welke settings heb jij gebruikt?
- welk kanaal gebruik jij of staat deze op automatisch (ik heb deze nu fixed op 11 staan)
- welke kanaalbreedte heb jij genomen? 20 mhz of mixed 20 mhz / 40 mhz (ik heb nu de mix van 20/40 mhz)

rfrins

Citaat van: Rudllfo1980 op 23-07-2020 &nbsp;23:09 uZoals ik al aangaf kun je met een usb kabel de logging bekijken. Als je daarbij op reset drukt komt hij uit deep sleep. Dan kan je zien of het hem lukt netwerk verbinding te maken.

Dat probeer ik te doen, maar krijg niks te zien.
Ik hang hem aan mijn pc, haal hem uit de deep sleep en ga dan in de verkenner kijken of ik een usb schijf erbij zie komen, niks.
Maak dan maar connectie met de Ispindle middels wifi, kijk nog eens in de verkenner, maar niks. (kan wel inloggen middels de 192.168.4.1 pagina)

rfrins

Gelijk maar even een issue gelogged op Github, hopelijk dat de wizkids daar een oplossing hebben

https://github.com/universam1/iSpindel/issues/407

hans100w

Citaat van: Novice77 op 24-07-2020 &nbsp;08:51 uProbeer je mesh eens uit te zetten, misschien raakt de iSpindel daarvan over de zeik?

Dit is een goede tip. Het mesh netwerk zou wel eens voor oversturing kunnen zorgen gezien het signaalniveau erg hoog is, dus denk dat het signaal te hard is in plaats van te zwak.

Alexander_H

Citaat van: rfrins op 24-07-2020 &nbsp;14:37 uDat probeer ik te doen, maar krijg niks te zien.
Ik hang hem aan mijn pc, haal hem uit de deep sleep en ga dan in de verkenner kijken of ik een usb schijf erbij zie komen, niks.
Maak dan maar connectie met de Ispindle middels wifi, kijk nog eens in de verkenner, maar niks. (kan wel inloggen middels de 192.168.4.1 pagina)

Je gaat die niet als usb schijf zien, waarschijnlijk eerder als com-poort. Je moet ook een tool gebruiken om de logging te kunnen volgen die verbinding maakt met die com poort.

rfrins

Citaat van: hans100w op 25-07-2020 &nbsp;02:05 uDit is een goede tip. Het mesh netwerk zou wel eens voor oversturing kunnen zorgen gezien het signaalniveau erg hoog is, dus denk dat het signaal te hard is in plaats van te zwak.
Dit ben ik nu aan het proberen.
Alle Orbi satellieten uitgezet maar helaas krijg ik al 3 uur geen logging door.
Ik zie mijn 2.4g netwerk wel op de iSpindel iedere keer dat ik inlog.


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.