Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vitamine C toevoeging  (gelezen 1612 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline D.R.K.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 74
  • Land: nl
  • Als de kat van huis is brouwen we bier
Vitamine C toevoeging
« Gepost op: 13-07-2020 16:09 u »
Dit is een afgesplitst topic.



Hoi MO
Mooi overzicht, en ik wil je bedanken voor de vitamine c tip, dat voegde ik vroeger altijd toe, was ik helemaal vergeten.
 :hoera:

Hoeveel vitamine C voeg je dan toe? En is dit een "pure" vorm of kan bij wijze van spreken ook uit het potje van de drogist?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline BikerEddy

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 96
  • Land: nl
  • Beter 1 bier in de hand dan de lucht van 10
Re: Vitamine C toevoeging
« Reactie #1 Gepost op: 13-07-2020 20:29 u »
Hoeveel vitamine C voeg je dan toe? en is dit een "pure" vorm of kan bij wijze van spreken ook uit het potje van de drogist?
Hoi,
Gewoon die kleine vitamine C pilletjes van de drogist,  even fijn vijzelen tot poeder.
De hoeveelheid weet ik niet meer, ik heb nog niet al mijn notities van vroeger terug gevonden....
Misschien dat iemand hier dat weet?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.489
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vitamine C toevoeging
« Reactie #2 Gepost op: 13-07-2020 22:08 u »

Offline wernerthefox

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 92
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vitamine C toevoeging
« Reactie #3 Gepost op: 15-07-2020 08:28 u »
Hoi,
Gewoon die kleine vitamine C pilletjes van de drogist,  even fijn vijzelen tot poeder.
De hoeveelheid weet ik niet meer, ik heb nog niet al mijn notities van vroeger terug gevonden....
Misschien dat iemand hier dat weet?
Tabletten bevatten ook vulmiddelen en stabilisatoren. Niet heel erg spannend maar denk niet dat je dat in je bier wilt.

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.353
  • drink gezond
Re: Vitamine C toevoeging
« Reactie #4 Gepost op: 15-07-2020 10:37 u »
Tabletten bevatten ook vulmiddelen en stabilisatoren. Niet heel erg spannend maar denk niet dat je dat in je bier wilt.

Je gebruikt mouten en granen welke niet biologisch geteeld zijn. Pesticiden en ander chemische stoffen zijn erger dan vulmiddelen en stabilisatoren...

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.390
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vitamine C toevoeging
« Reactie #5 Gepost op: 15-07-2020 13:54 u »
Even voor de duidelijkheid: waarom zou je vitamine C toevoegen?

Offline D.R.K.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 74
  • Land: nl
  • Als de kat van huis is brouwen we bier
Re: Vitamine C toevoeging
« Reactie #6 Gepost op: 15-07-2020 14:04 u »
Even voor de duidelijkheid: waarom zou je vitamine C toevoegen?

Als anti-oxidant volgens mij, kan het oude topic alleen niet meer vinden.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.390
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vitamine C toevoeging
« Reactie #7 Gepost op: 15-07-2020 16:06 u »
Dit was de originele link:
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1798.msg628407.html#msg628407
antioxidant inderdaad. Maar voeg je het dan toe bij het bottelen of hoofdgisting of daarvoor nog. Bottelen lijkt me dan meer van toepassing omdat daar zuurstof een nadelige rol speelt.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.172
  • Land: be
  • This member is no longer active
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Vitamine C toevoeging
« Reactie #8 Gepost op: 15-07-2020 16:17 u »
Dit was de originele link:
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1798.msg628407.html#msg628407
antioxidant inderdaad. Maar voeg je het dan toe bij het bottelen of hoofdgisting of daarvoor nog. Bottelen lijkt me dan meer van toepassing omdat daar zuurstof een nadelige rol speelt.
Mijn goeie collega Serge Vl heeft me ooit de raad gegeven het te gebruiken bij elke open bewerking. Ik gebruik sindsdien een halve gram per 20 liter bij overhevelen en dezelfde dosis bij bottelen.

Offline D.R.K.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 74
  • Land: nl
  • Als de kat van huis is brouwen we bier
Re: Vitamine C toevoeging
« Reactie #9 Gepost op: 15-07-2020 17:51 u »
Mijn goeie collega Serge Vl heeft me ooit de raad gegeven het te gebruiken bij elke open bewerking. Ik gebruik sindsdien een halve gram per 20 liter bij overhevelen en dezelfde dosis bij bottelen.

Voeg jij het toe in poedervorm, dus als vermalen pil? En heb jij ooit wel eens als 2 batches gebotteld, dus 1 met vitamine c en 1 zonder en dan kijken of er een waarneembaar effect was na een X aantal maanden?

Groet
Thomas

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.172
  • Land: be
  • This member is no longer active
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Vitamine C toevoeging
« Reactie #10 Gepost op: 15-07-2020 18:12 u »
Voeg jij het toe in poedervorm, dus als vermalen pil? En heb jij ooit wel eens als 2 batches gebotteld, dus 1 met vitamine c en 1 zonder en dan kijken of er een waarneembaar effect was na een X aantal maanden?

Groet
Thomas
Poedervorm, eerst gekocht bij de apotheek, nu bij Brouwland of was het een andere leverancier.
Nog nooit de helft gebotteld met en de andere helft zonder, dus ik kan niet vergelijken. Ik heb gewoon vertrouwen in mijn ervaren collega.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.489
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vitamine C toevoeging
« Reactie #11 Gepost op: 15-07-2020 21:49 u »
Even voor de duidelijkheid: waarom zou je vitamine C toevoegen?

Als anti-oxidant volgens mij, kan het oude topic alleen niet meer vinden.

Inderdaad als anti-oxidant.

Zie ook het topic Hoeveelheden en toevoegingen Antioxin SBT/Ascorbinezuur/Kaliummetabisulfiet

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.503
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vitamine C toevoeging
« Reactie #12 Gepost op: 16-07-2020 00:28 u »
Bottelen lijkt me dan meer van toepassing omdat daar zuurstof een nadelige rol speelt.

Als thuisbrouwer heb je daar, met een beetje ervaring, vrij weinig last van (als je het goed doet.)  ;)

Offline BikerEddy

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 96
  • Land: nl
  • Beter 1 bier in de hand dan de lucht van 10
Re: Vitamine C toevoeging
« Reactie #13 Gepost op: 16-07-2020 11:27 u »
Ach, als je snel hevelt en bottelt is de inwerking van zuurstof nihil, daar moet ik Oscar gelijk in geven, maar wat ik mij wel afvraag is of de vitamine C de werking van het hergisten be´nvloedt.
Ik voegde destijds de vitamine C alleen tijdens het mouten toe nooit bij het bottelen.
Heeft een van jullie hier een idee over of ervaring mee?
Ben benieuwd....

Offline Oosterling

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 33
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vitamine C toevoeging
« Reactie #14 Gepost op: 16-07-2020 12:05 u »
Let er wel op, dat vitamine C of ascorbinezuur een redelijk sterk zuur is. Zo kan het ook gebruikt worden om je wort aan te zuren, of om de smaak van je bier te be´nvloeden. Ik heb even een topic uit 2011 opgegraven, waar hier meer over verteld wordt.

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=17949.0


Groetjes!

Offline BikerEddy

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 96
  • Land: nl
  • Beter 1 bier in de hand dan de lucht van 10
Re: Vitamine C toevoeging
« Reactie #15 Gepost op: 16-07-2020 12:29 u »
Let er wel op, dat vitamine C of ascorbinezuur een redelijk sterk zuur is. Zo kan het ook gebruikt worden om je wort aan te zuren, of om de smaak van je bier te be´nvloeden. Ik heb even een topic uit 2011 opgegraven, waar hier meer over verteld wordt.

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=17949.0


Groetjes!

Bedankt!

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.172
  • Land: be
  • This member is no longer active
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Vitamine C toevoeging
« Reactie #16 Gepost op: 16-07-2020 13:23 u »
Ach, als je snel hevelt en bottelt is de inwerking van zuurstof nihil, daar moet ik Oscar gelijk in geven, maar wat ik mij wel afvraag is of de vitamine C de werking van het nagisten be´nvloed.
Ik voegde destijds de vitamine C alleen tijdens het mouten toe nooit bij het bottelen.
Heeft een van jullie hier een idee over of ervaring mee?
Ben benieuwd....
Ik heb gisteren een flesje gekraakt dat ik 5 dagen geleden gebotteld heb met 0,5 g ascorbinezuur en 0,5 g bottelsuiker/20 liter. Na 5 dagen op 24░C al helemaal op druk, veel koolzuur en schuim. En die vitamine C proef je echt niet in die kleine hoeveelheid.

Offline Novice77

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vitamine C toevoeging
« Reactie #17 Gepost op: 16-07-2020 14:19 u »
0,5 g bottelsuiker/20 liter
:weetniet: Dat is weinig!
Doen jullie er ook sulfiet bij of is de ascorbinezuur voldoende tegen zuurstof bij het bottelen?

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.172
  • Land: be
  • This member is no longer active
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Vitamine C toevoeging
« Reactie #18 Gepost op: 16-07-2020 14:29 u »
:weetniet: Dat is weinig!
Doen jullie er ook sulfiet bij of is de ascorbinezuur voldoende tegen zuurstof bij het bottelen?
Ik doe er geen sulfiet bij, met sulfiet zal het effectiever zijn, maar dat is voor mij een stap te ver.

Offline BikerEddy

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 96
  • Land: nl
  • Beter 1 bier in de hand dan de lucht van 10
Re: Vitamine C toevoeging
« Reactie #19 Gepost op: 16-07-2020 17:39 u »
Ik heb gisteren een flesje gekraakt dat ik 5 dagen geleden gebotteld heb met 0,5 g ascorbinezuur en 0,5 g bottelsuiker/20 liter. Na 5 dagen op 24░C al helemaal op druk, veel koolzuur en schuim. En die vitamine C proef je echt niet in die kleine hoeveelheid.
Da's goed nieuws,  kunnen we na 5 dagen al de boel opdrinken
 :proost2:

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.390
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vitamine C toevoeging
« Reactie #20 Gepost op: 16-07-2020 18:03 u »
Als thuisbrouwer heb je daar, met een beetje ervaring, vrij weinig last van (als je het goed doet.)  ;)

Bedoel je dat er dan vrijwel geen zuurstof in je flesje komt of dat de zuurstof snel verbruikt wordt?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.489
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vitamine C toevoeging
« Reactie #21 Gepost op: 16-07-2020 22:54 u »
Ik doe er geen sulfiet bij, met sulfiet zal het effectiever zijn, maar dat is voor mij een stap te ver.

Je kunt Antioxin SBT toevoegen. Daar zit ook sulfiet in. Sulfiet is vooral een anti-oxidant.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.390
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vitamine C toevoeging
« Reactie #22 Gepost op: 16-07-2020 23:06 u »
Je kunt Antioxin SBT toevoegen. Daar zit ook sulfiet in. Sulfiet is vooral een anti-oxidant.
Maar dat moet je toch wel goed doseren? Je wilt immers geen sulfiet overhouden dus precies zoveel toevoegen dat alle sulfiet precies de zuurstof verbruikt en omgezet wordt in sulfaat? Te weinig en je houdt oxidatie en teveel en je houdt sulfiet in je bier over. Maar je weet nooit precies hoeveel zuurstof erin je bier zit dus wel een dilemma volgens mij.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.489
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vitamine C toevoeging
« Reactie #23 Gepost op: 16-07-2020 23:06 u »
Bedoel je dat er dan vrijwel geen zuurstof in je flesje komt of dat de zuurstof snel verbruikt wordt?

Laten we die discussie niet over doen...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.489
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vitamine C toevoeging
« Reactie #24 Gepost op: 16-07-2020 23:11 u »
Maar dat moet je toch wel goed doseren? Je wilt immers geen sulfiet overhouden dus precies zoveel toevoegen dat alle sulfiet precies de zuurstof verbruikt en omgezet wordt in sulfaat? Te weinig en je houdt oxidatie en teveel en je houdt sulfiet in je bier over. Maar je weet nooit precies hoeveel zuurstof erin je bier zit dus wel een dilemma volgens mij.

De aanbevolen hoeveelheid is gering...

https://shop.humle.se/shop/11011/files/ANTIOXIN_SBT_TDS.pdf
0,05 tot 0,1 gram per liter.

Tags: