Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Een Weizen  (gelezen 601 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Larsje40

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 133
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Een Weizen
« Gepost op: 20-07-2020 17:02 u »
Hallo allemaal, onderstaand een recept dat ik eens wil proberen.

Zou dit wat kunnen worden of hebben jullie nog tips/trucs/opmerkingen? Dan hoor ik deze graag.
Ben ook benieuwd of het maischschema zou juist is of zouden jullie dit wellicht anders doen?

Ik ga dit trouwens doen in de Brew Monk (heb ik sinds afgelopen week en zal mijn eerste gebruik worden.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptWeizen
Brouwdatum
BierstijlWeizen
Volume15,0 l
Begin SG1,050 SG
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)12 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
17,75 lWater uit Horst aan de Maas
2,12 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
56 mg/l7 mg/l27 mg/l174 mg/l45 mg/l33 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,60 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC48,0 %
1,33 kgPilsmoutDingemans3 EBC40,0 %
0,40 kgMünchenermoutDingemans17 EBC12,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
45,0 °C1 min.10 min.5,3 l/kg
53,0 °C5 min.5 min.5,3 l/kg
63,0 °C5 min.30 min.5,3 l/kg
72,0 °C5 min.10 min.5,3 l/kg
78,0 °C1 min.5 min.5,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
14,0 gHallertau Mittelfrühpellets3,8%60 min.9,4 IBU
12,0 gSaazpellets2,2%15 min.2,3 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
5,0 gSafbrew Wheat (WB-06)bovengist




Gr.

Lars


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline vanderhoeve

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 52
  • Land: nl
Re: een Weizen
« Reactie #1 Gepost op: 20-07-2020 17:38 u »
Ik heb er laatst een partij gebrouwen met de Weihenstephan gist van Wyeast, smaakte heel goed :biersmile:

Offline Muziseppe

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Land: be
Re: een Weizen
« Reactie #2 Gepost op: 20-07-2020 17:53 u »
5 gram gist voor 15 liter bier gaat te weinig zijn. Voor een vlotte vergisting mag je het hele zakje gebruiken.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.918
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: een Weizen
« Reactie #3 Gepost op: 20-07-2020 19:00 u »
Ik zou de 53 graden stap overslaan en zo snel mogelijk van 45 naar 63 graden gaan. Dit kun je bijvoorbeeld doen door met een dikkere maisch te beginnen en daarna warm(er) water bij te voegen. Dit zou wat beter voor je schuimvorming moeten zijn

Offline Larsje40

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 133
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een Weizen
« Reactie #4 Gepost op: 20-07-2020 23:40 u »
THNX voor de reacties en adviezen.

En meer adviezen zijn altijd welkom, kan er alleen maar van leren.

gr,
Lars

Tags: