Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: NEIPA en eiwitrust  (gelezen 810 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Fractus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 141
  • Land: nl
  • Trotse eigenaar van een Arsegan Easybrew 30
NEIPA en eiwitrust
« Gepost op: 12-07-2020 10:36 u »
In veel van de NEIPA recepten wordt een groot deel ongemoute granen gebruikt. Denk aan havervlokken, eventueel ook tarwevlokken. Dit om het romige mondgevoel te krijgen, een erg troebel bier en een dikke schuimkraag.

Nou wordt in de 'klassieke' brouwwereld altijd gezegd dat je een eiwitrust in je maischschema moet toevoegen als je ongemoute granen gebruikt, zeker als dat meer dan ~15-20% is.

Nou vroeg ik me af: geldt dit ook voor de NEIPA? Als ik het me goed herinner is een eiwitrust vooral belangrijk om te voorkomen dat je bier heel erg troebel wordt, en dit is nu juist de bedoeling bij een NEIPA?  :weetniet:

Dus concrete vraag: NEIPA, met of zonder eiwitrust?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.172
  • Land: be
  • This member is no longer active
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: NEIPA en eiwitrust
« Reactie #1 Gepost op: 12-07-2020 11:02 u »
Ik gebruik nooit een eiwitrust, niet in een witbier en zeker niet in een Neipa.
Integendeel, ik voeg 10 minuten voor einde kook wat haver- of tarwevlokken toe in een hop zakje voor extra zetmeeltroebel. Werkt goed!

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.861
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: NEIPA en eiwitrust
« Reactie #2 Gepost op: 12-07-2020 11:42 u »
Nou wordt in de 'klassieke' brouwwereld altijd gezegd dat je een eiwitrust in je maischschema moet toevoegen als je ongemoute granen gebruikt, zeker als dat meer dan ~15-20% is.
...
Dus concrete vraag: NEIPA, met of zonder eiwitrust?
Dit algemene advies heeft betrekking op het verkrijgen van heldere bieren. Aangezien dit bij een NEIPA niet van toepassing is, zou ik zeker geen eiwitrust toepassen.

Offline Fractus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 141
  • Land: nl
  • Trotse eigenaar van een Arsegan Easybrew 30
Re: NEIPA en eiwitrust
« Reactie #3 Gepost op: 12-07-2020 11:45 u »
Bedankt allebei, ik dacht het al maar ik wist het niet zeker  :groots:

Ik gebruik nooit een eiwitrust, niet in een witbier en zeker niet in een Neipa.
Integendeel, ik voeg 10 minuten voor einde kook wat haver- of tarwevlokken toe in een hop zakje voor extra zetmeeltroebel. Werkt goed!

Blijft die zetmeeltroebelheid dan stabiel, het zakt niet naar de bodem als je flessen in de koelkast staan?  ::)



Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.172
  • Land: be
  • This member is no longer active
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: NEIPA en eiwitrust
« Reactie #4 Gepost op: 12-07-2020 12:05 u »
Bedankt allebei, ik dacht het al maar ik wist het niet zeker  :groots:

Blijft die zetmeeltroebelheid dan stabiel, het zakt niet naar de bodem als je flessen in de koelkast staan?  ::)
Mijn Neipa van voorjaar 2019 is nog altijd troebel, spijtig genoeg heb ik maar 2 flesjes over. Ik moet dringend een nieuwe brouwen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: NEIPA en eiwitrust
« Reactie #5 Gepost op: 12-07-2020 23:09 u »
Bedankt allebei, ik dacht het al maar ik wist het niet zeker  :groots:

Blijft die zetmeeltroebelheid dan stabiel, het zakt niet naar de bodem als je flessen in de koelkast staan?  ::)

Met de tijd wint de zwaartekracht het bijna altijd. 

Meer over troebelheid en NEIPA: https://punchdrink.com/articles/whats-in-hazy-ipa-beer-anyway-new-england-style-neipa/

Offline IONOX

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Mastering witbier production
Re: NEIPA en eiwitrust
« Reactie #6 Gepost op: 13-07-2020 15:24 u »
Gistkeuze is heel belangrijk voor blijvende troebelheid.
NEIPA's gebrouwen met korrelgisten als de New england IPA gist van Lallemand, BRY-97 en S04. Werden naar verloop gewoon helder. Nog steeds lekker, maar niet troebel.
Hoorde op podcasts dat London Ale III voor de beste resultaten zorgt.
Zie bijgevoegde foto. Dit is een NEIPA met 10% havervlokken, 10% tarwevlokken, 15% pale ale mout en 65% pilsmout. Nog nooit zo'n blijvend troebel bier gehad.
Geen eiwitrust in de maisch, gewoon 70 minuten op 67 graden Celsius
2x gedry-hopt. 1 keer op dag 2 en 1 keer op dag 7 (20% om 80%)

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.172
  • Land: be
  • This member is no longer active
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: NEIPA en eiwitrust
« Reactie #7 Gepost op: 13-07-2020 17:59 u »
Een Neipa met Simonaitis Kveik, gebotteld 27 juni 2019, nog altijd troebel. Maisch 15 min op 62 en 45 min op 72, dus geen eiwitrust. Vienna, pale- en tarwemout, 20% havervlokken.



Tags: