Verwarming gisttank in thermowell?

Gestart door BrouwMark, 18-08-2020 14:15 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

BrouwMark

Hallo allemaal,

Ik ben een beetje aan het puzzelen hoe ik een goedkope verwarming in mijn tanks kan bouwen. In de winter wordt het in de brouwerij zo koud, dat de vergisting soms stilvalt omdat de temperatuur te ver zakt.

Nu kwam ik al googelend zogeheten 'cartridge heaters' tegen, die qua afmetingen in een thermowell passen. Of mijn idee gaat werken, wist de fabrikant ook niet, maar het valt te proberen.

Mijn vraag: heeft een van jullie dit al eens geprobeerd? Zo ja, hoe beviel dat? En, hoeveel watt denken jullie dat ik nodig ga hebben in een (geïsoleerde) tank met een inhoud van 1100 liter om de temperatuur stabiel te houden als het binnen een graadje of 2 is?

SVB

Zou het niet makkelijker zijn om een kast (van geisoleerde platen of met een dubbele gipswand en daartussen glaswol oid.) te maken er omheen en hier verwarming in te maken en zo de kast op een stabiele temp te houden?

Het lijkt mij dat je namelijk heel lokaal heel erg gaat verwarmen op jouw manier en voordat dan alles is op temperatuur is en blijft...

Biertje1985

Citaat van: BrouwMark op 18-08-2020  14:15 uinhoud van 1100 liter om de temperatuur stabiel te houden als het binnen een graadje of 2 is?

1100 L  :o Dan kan je beter tracing lint toepassen met een temperatuurmeter in de thermowell en een thermostaat.
bijvoorbeeld : https://www.magnumheating.nl/producten/4-1-safety+systemen/p-174-magnum+trace+micro

Dat gaat behoorlijk wat stroom kosten om 1100 liter water in een omgevingstemperatuur van 2 Celsius op 20 graden te houden.

Heb jij  echt 1100 liter? >:D

BrouwMark

Op mijn werk heb ik 1100 liter. Thuis niet hoor...

CeesM

Weet de fabrikant van je tank niet hoe je de inhoud op temperatuur kan houden?

hansHalberstadt

Het vermogen wat gistende wort produceert is ca Vermogen=SGpunten/uur x literswort x  0.335 (Watt)
dus met 1100 liter en zeg even 5 SG punten per dag na de gistingspiek kom je op 75 Watt. Dat is niet heel veel dus zul je wel bij moeten verwarmen. Kwestie van uitrekenen met isolatiewaarde van je materiaal en totale wandoppervlak en temperatuurverschil.

BrouwMark

Citaat van: CeesM op 18-08-2020  16:34 uWeet de fabrikant van je tank niet hoe je de inhoud op temperatuur kan houden?

Kort gezegd nee. Het zijn Israëlieten en die hebben er nooit last van  :)

BrouwMark

Citaat van: hansHalberstadt op 18-08-2020  18:58 uHet vermogen wat gistende wort produceert is ca Vermogen=SGpunten/uur x literswort x  0.335 (Watt)
dus met 1100 liter en zeg even 5 SG punten per dag na de gistingspiek kom je op 75 Watt. Dat is niet heel veel dus zul je wel bij moeten verwarmen. Kwestie van uitrekenen met isolatiewaarde van je materiaal en totale wandoppervlak en temperatuurverschil.

Bedankt!

seed7

Verwarmingsdeken en dan wat isolatie, vastzetten met sjorband. Er zijn ook hele mooie siliconen verwarmingsmatten. Waarschijnlijk is isolatie voldoende tijdens het grootste deel van de gisting.

Ingo

Biertje1985

Het is lastig om voor te stellen, als professioneel brouwer vraag ik me af hoe de opstelling is. Is er ruimte, hoe goed is de ruimte geïsoleerd.
Er zijn namelijk heel erg veel mogelijkheden. Uiteraard wil je ook efficiënt werken, een warmtepomp zou dan dus ook een mooie optie kunnen zijn, er van uitgaande dat 2 ºC de absolute ondergrens is heb je gedurende het jaar aan een warmtepomp (met aanvulling) genoeg. Anders zou een gas of biomassa oplossing ook een beter financieel rendement hebben dan een Ohmse verwarming.

Ik denk dat het meest efficiënt is een spiraal om of in het vat of een zogenoemde tankjacket met ruimte isolatie en/of isolatie van het daadwerkelijke vat.
Zelfs een zonneboiler zou nut hebben. Ik weet niet of er specialisten zijn voor de brouwsector maar als je wilt zou ik de casus wel willen doorrekenen.

Ik ben nogal geobsedeerd door dit soort oplossingen, daardoor leven wij ook in een woning uit 1960, die onafhankelijk is van Gas en dmv van zonne-energie leveren we meer energie over een jaar dat we gebruiken inclusief beperkt elektrisch rijden.

CeesM

Citaat van: BrouwMark op 18-08-2020  19:15 uKort gezegd nee. Het zijn Israëlieten en die hebben er nooit last van  :)
Die zouden dus meer moeten koelen. Zit er in dubbelwandige ruimte iets om te koelen, net als de Grainfather gisttank?

Rinus

1100 Liter?! Dat is een gigantische tank voor onze hobby forumleden.
Deze staat ongetwijfeld in een enorme ruimte, ik zou zeggen om efficiënt te verwarmen zal je een geïsoleerde ruimte eromheen moeten bouwen anders gaat er erg veel energie verloren.
Van 2 ºC naar 20 ºC  kost echt enorm veel energie hoor. Je kan ook eens kijken naar die geperste platen van polsinelli die in het vat passen, deze zou je denk ik dan wel een aantal nodig hebben en zit je met pompen en afdichtingen...
Ik zou toch gevoelsmatig zeggen dat je het beste de gehele ruimte kan verwarmen, maar eer dat je 1100 L verwarmd hebt dat kost wel wat tijd, een PID temp regelaar heb je dan wel nodig anders gaat de hysterese alle kanten op...
Tot zo ver mijn bescheiden gedachtegang / bijdrage als amateur....

hansHalberstadt

als ik kijk bij mij dan heb ik 50 liter gistende wort in een geisoleerde cylindrische ruimte (geisoleerd met 2 lagen golfkarton) vlak om het gistingsvat heen met 2 ventilatoren om lucht rond het vat te blazen als ik moet koelen en bodemverwarming als ik moet verwarmen. De temperatuur in de ruimte is meestal rond de 15 graden. wat ik zie is dat tijdens het grootste deel van de gisting alleen de koeling aanstaat, dus wordt er dan meer warmte geproduceerd dan afgevoerd door de isolatie. alleen tegen het einde gaat de verarming aan. Voor grotere vaten wrdt de verhouding volume/oppervlak veel gunstiger voor isoleren. oppervlak gaat kwadratisch en volume met de 3e macht dus van 50 naar 1100 liter wordt [1] het oppervlak 2.8 7.8 x zo groot en het volume  22 x zo groot. dus je krijgt 22 x zoveel warmteproductie tegen maar 2.8 7.8 keer meer warmteverlies via de isolatie. Dus zou je 22/2.8 7.8=7.8 2.8 x zoveel temperatuurverschil tussen wort en omgeving moeten kunnen handelen bij dezelfde omstadigheden als ik heb. dus dan kun je zo naar 2 graden omgevingstemperatuur en dan nog het grootstedeel van de tijd alleen hoeven koelen  via een aantal ventilatoren lucht blazen om het vat of via via vloeistofkoeling rond de wand zoals meestal gebeurt.

[1] diameter=2.8 x
oppervlak tank=2.8 x 2.8=7.8 x
volume tank= 2.8 x 2.8 x 2.8=22 x

middelaersch

Wij hobbyisten hebben, misschien op een enkele uitzondering na, geen ervaring met zulke problemen op deze schaal.
Maar mij lijkt dat je niet de enige bent met dit probleem. Als ik in jouw schoenen stond zou ik eens gaan kijken hoe andere 'kleine grote'  brouwers dit aanpakken. En eventueel je leverancier van apparatuur om advies vragen.

CeesM

Die "cartridge heathers" zijn geschikt om plaatselijk iets te verhitten. Deze worden toegepast in extruders van 3D-printers.
Jij hebt een dubbelwandig vat, dus temperatuuraanpassing zou in het vat moeten gebeuren. Een mogelijkheid kan zijn om een RVS koelspiraal in te bouwen, waar je warm water (ca. 40-50 ºC) doorheen laat stromen. Hierop zou je een geiser aan kunnen sluiten die aanslaat als er via een STC-1000 een klep wordt open gezet. Om te koelen kan er een klep open gaan die koud water door laat stromen.
Ik neem aan dat bij het vullen van de tank het wort geen 2 ºC is, dus je hoeft niet te verwarmen van 2 ºC naar 18-20 ºC. 

Ook is er de mogelijkheid om een gesloten systeem te maken met gebruik van een verhittingselement van een waterkoker en een pomp.

hansHalberstadt

Citaat van: BrouwMark op 18-08-2020  14:15 uIk ben een beetje aan het puzzelen hoe ik een goedkope verwarming in mijn tanks kan bouwen. In de winter wordt het in de brouwerij zo koud, dat de vergisting soms stilvalt omdat de temperatuur te ver zakt.
Heb je dit inderdaad al ondervonden of is het een aanname?

BrouwMark

Het stilvallen is al een aantal keer gebeurd. De brouwerij staat in een oude fabriekshal die in de winter erg koud wordt. Koeling in de mantel hebben we, verwarming niet...

EBC

Warm water door de mantel...

Tijdens de gisting kan je isoleren, maar zodra de hoofdgisting afneemt werkt dat niet meer, de temperatuur zakt en je vergisting stopt voortijdig. Verwarmen is essentieel.

Je zal moeten zorgen dat de tank over de hele hoogte verwarmd wordt, anders krijg je stratificatie.

Een alternatief is natuurlijk om de ruimte te verwarmen, dat is het eenvoudigste.  ;D

CeesM

Citaat van: EBC op 19-08-2020  18:01 uEen alternatief is natuurlijk om de ruimte te verwarmen, dat is het eenvoudigste.  ;D
Brouwerij De Halve Maan in Brugge hebben ook CCT's buiten staan, dat het hele jaar op een graad of 20 wordt gehouden. Ik denk niet dat ze in de winter heel Brugge gaan verwarmen. ;)

EBC

Citaat van: CeesM op 19-08-2020  19:11 uBrouwerij De Halve Maan in Brugge hebben ook CCT's buiten staan, dat het hele jaar op een graad of 20 wordt gehouden. Ik denk niet dat ze in de winter heel Brugge gaan verwarmen. ;)

Warm water door de mantel ... schreef ik zoiets niet?

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.