Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: IPA Magnum, Citra, Cascade  (gelezen 793 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Simonsj

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 58
  • Land: nl
  • Fanatieke prutser
IPA Magnum, Citra, Cascade
« Gepost op: 24-08-2020 23:05 u »
Goedenavond.

Aankomend weekend ben ik van plan een IPA te gaan brouwen.
Hieronder een opzet van het recept.

Volume 20 Liter
Begin SG: 1064
Eind SG: 1018
Vol: 6.0%
Brouwzaalrendement: 75%
Kooktijd: 75 minuten
EBC waarde: 17
IBU waarde: 70
Bottelsuiker: 4gr/ltr

Beslagdikte: 4 liter/kg

Vergistbare ingrediënten:

4,7 kg         pale ale mout Dingemans             7 EBC
0,7 kg         Vienna mout The Swaen              10 EBC
0.4 kg        Goldswaen hell                            25 EBC


Hop
Magnum:  12,7 Alfa
Cascade: 4,9 Alfa
Citra: 12,7 Alfa

Hopgift 1
27 g     Hallertau Magnum bloemen    51,1 IBU        75 minuten

Hopgift 2
20 g     Cascade Bloemen                   2,9 IBU       10 minuten
20 g     Citra Pellets                           8,3 IBU        10 minuten

Hopgift 3
15 g     Cascade Bloemen                   1,8 IBU       Vlamuit
15 g     Citra Pellets                           5,2 IBU      Vlamuit

Hopgift 4
50 g     Cascade Bloemen                   0 IBU       Koudhop  5 dagen
50 g     Citra Pellets                           0 IBU      koudhop  5 dagen



maischschema:
start temp  67 ºC met een rust van 60 minuten
uitmaischen op 78gr C met een rust van 10 minuten


Hoor graag jullie meningen.
Nu moet ik nog de gist bestellen.
Zijn hiervoor suggesties behalve de US 05 van Fermentis?
Ik heb ook de 1318 Wyeast London Ale in huis.

Indien de US05 hiervoor de beste is gaan we die gewoon gebruiken.

Groet,
Joey


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Snelbier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 347
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: IPA Magnum, Citra, Cascade
« Reactie #1 Gepost op: 25-08-2020 17:15 u »
Magnum vind ik een wat sterk bittertje geven. NET niet vervelend, maar gebruik hem zelf liever met mate, niét tot 50% van ibu.
Zou de Magnum vervangen door bijvoorbeeld Aurora, maar.. het is JOUW bier.
Aroma-hops Citra en een beetje Cascade? Ik ben Citra-fan, zou het er voor doen. Dit wordt een CITRA-ipa!  :proost:
- Gist US05? In dit Citra-geweld blijft vlgs mij weinig gist overeind qua eigen profiel. US05 beetje warm vergisten (zeker >20'C), niet te moeilijk doen.
- maischschema evt stapje op 72'C doen voor wat meer rendement. Weinig moeite voor iets meer bier.
Gewoon brouwen.. Proost, Snelbier.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: IPA Magnum, Citra, Cascade
« Reactie #2 Gepost op: 25-08-2020 19:20 u »
Ik zweer bij Nottingham voor hoppige bieren. Koel vergisten, 18-19 °C. Daar kan die vervelend kruidige US-05 echt niet tegenop.
En met Nottingham gaat je vergisting als een speer, klaar in 4 dagen, en trekt zeer snel heel helder.

Offline Simonsj

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 58
  • Land: nl
  • Fanatieke prutser
Re: IPA Magnum, Citra, Cascade
« Reactie #3 Gepost op: 25-08-2020 19:48 u »
Bedankt voor de suggesties Snelbier en EBC. De magnum hop laat ik er in. Een stevige bitter hou ik wel van. Ik heb nog geen ervaring met aurora maar zal die is meebestellen. Ik ga een extra stap bij 72graden toevoegen. Denk eraan om dat met een rust tijd te doen van 15 minuten. Ik heb beide gist stammen besteld. Ik ga de batch splitsen. Mooi vergelijk. De us,05 bij 20 graden vergisten . Ik neem aan dan niet op het laatst de temperatuur verhogen?

Cheers

Offline RobbinR

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 48
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: IPA Magnum, Citra, Cascade
« Reactie #4 Gepost op: 26-08-2020 13:36 u »
Hey Simonsj,

Ik ben altijd erg geïnteresseerd in de experimenten die worden uitgevoerd met verschillende gisten.
Zelf ben ik daar namelijk ook veel mee bezig.

Kun je ons op de hoogte houden van je bevindingen in deze thread?

Brouw ze!

Offline Snelbier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 347
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: IPA Magnum, Citra, Cascade
« Reactie #5 Gepost op: 26-08-2020 15:13 u »
... De us,05 bij 20 graden vergisten . Ik neem aan dan niet op het laatst de temperatuur verhogen?
Temperatuur verhogen is eigenlijk zelden nodig, tenzij je echt aan de 'koude kant' vergist. Nagisting gaat wat sneller, maar wat is enkele dagen op een totale vergisting..
Als je zeker wil weten wat een gist doet bij één temperatuur, houd deze dan lekker constant.
De tip van EBC (Nottingham) neem ik zelf ook mee.  We blijven bijleren.
Proost,  Snelbier.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.564
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: IPA Magnum, Citra, Cascade
« Reactie #6 Gepost op: 26-08-2020 15:14 u »
Mijn voorkeur gaat ook naar Nottingham ipv US-05, maar ik ben sowieso fan van Lallemand gisten.

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 772
  • Land: nl
Re: IPA Magnum, Citra, Cascade
« Reactie #7 Gepost op: 26-08-2020 15:36 u »
US05 kun je prima gebruiken. Laag starten (18C) om deze clean te houden, zodat je hopjes mogen 'shinen' ... Na een tijdje als de meeste smaken gevormd zijn de temperatuur opkrikken (tot max 21C), zodat het bier mooi uitvergist.

Qua hop zou ik het anders insteken. Max 30 IBU voor de Magnum op 60 min koken. Daarna 50 gram Cascade en 50 gram citra in de Whirpool (20 min op 75C) en dan zelfde hoeveelheden voor de dryhop (2 a 3 dagen) aanhouden.

Offline Snelbier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 347
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: IPA Magnum, Citra, Cascade
« Reactie #8 Gepost op: 26-08-2020 16:38 u »
US05 kun je prima gebruiken. Laag starten (18C) om deze clean te houden, zodat je hopjes mogen 'shinen' ... Na een tijdje als de meeste smaken gevormd zijn de temperatuur opkrikken (tot max 21C), zodat het bier mooi uitvergist..
Is ongeveer wat ik zelf doe in mijn favo-bier met US05, maar stook hem zelfs op naar 23-25'C in nagisting. Start hem overigens ook boven 20'C..
Zoals je zelf al min of meer aangeeft in je antwoord is één variabele ( moment van verhoging) al onzeker, dus..
Speel (als beginner) op safe, en houd een temperatuur vast.. De enige manier om te ontdekken waar een mogelijk smaakprobleem ligt (denk ik).
Proost, Snelbier

Offline Simonsj

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 58
  • Land: nl
  • Fanatieke prutser
Re: IPA Magnum, Citra, Cascade
« Reactie #9 Gepost op: 26-08-2020 20:23 u »
Wederom bedankt voor de informatie.
RobbinR, de uitkomst zal ik delen met foto's en smaakimpressie.
Qua vergisting is het met wat ik lees duidelijk. Die ga ik constant houden. Lallemand op 20 en Us-05 op 18gr om die te op het laatst te verhogen naar 20 graden.

Sjaak, ook bedankt voor jouw aanvulling. Zit wat in om de bitters meer uit de latere hopgiften te halen.
hier heb ik het recept ook op aangepast.

Laatste vraag over de koudhop. Dit zal waarschijnlijk mening gebonden zijn. 2-3 dagen? Geeft dat winst op 5 dagen?
ik begrijp dat te lang een grassmaak kan geven maar zijn er nog andere dingen?

Omdat ik de batches ga splitsen heb ik opgeschaald naar 25 liter.
Als volgt:

Volume 25 Liter
Begin SG: 1062
Eind SG: 1016
Vol: 6.0%
Brouwzaalrendement: 75%
Kooktijd: 75 minuten
EBC waarde: 17
IBU waarde: 67
Bottelsuiker: 4gr/ltr

Beslagdikte: 4 liter/kg

Vergistbare ingrediënten:

5,5 kg         Pale ale mout Dingemans             7 EBC
0,6 kg         Vienna mout The Swaen              10 EBC
0.6 kg        Goldswaen hell                            25 EBC


Hop
Magnum:  12,7 Alfa
Cascade: 4,9 Alfa
Citra: 12,7 Alfa

Hopgift 1
22 g     Hallertau Magnum bloemen    33,3 IBU        75 minuten

Hopgift 2
25 g     Cascade Bloemen                   2,9 IBU       10 minuten
25 g     Citra Pellets                           8,3 IBU        10 minuten

Hopgift 3
60 g     Cascade Bloemen                   5,8 IBU       Vlamuit
60 g     Citra Pellets                           16,5 IBU      Vlamuit

Hopgift 4
60 g     Cascade Bloemen                   0 IBU       Koudhop  3 dagen
60 g     Citra Pellets                           0 IBU      koudhop  3 dagen



maischschema:
67 ºC met een rust van 50 minuten
72 ºC met een rust van 15 minuten
uitmaischen op 78 ºC met een rust van 10 minuten

Cheers  :proost:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: IPA Magnum, Citra, Cascade
« Reactie #10 Gepost op: 26-08-2020 23:03 u »
Ik zweer bij Nottingham voor hoppige bieren. Koel vergisten, 18-19 °C. Daar kan die vervelend kruidige US-05 echt niet tegenop.

Smaken zijn persoonlijk... Zelf ben ik geen liefhebber van Nottingham. Voor mij geeft deze gist wat leeg smakende bieren. De US-05 waardeer ik meer, maar nogmaals dat is persoonlijk. Overigens is de US-05 zeer gebruikelijk voor een IPA.

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 772
  • Land: nl
Re: IPA Magnum, Citra, Cascade
« Reactie #11 Gepost op: 27-08-2020 09:26 u »
Is ongeveer wat ik zelf doe in mijn favo-bier met US05, maar stook hem zelfs op naar 23-25'C in nagisting. Start hem overigens ook boven 20'C..
Zoals je zelf al min of meer aangeeft in je antwoord is één variabele ( moment van verhoging) al onzeker, dus..
Speel (als beginner) op safe, en houd een temperatuur vast.. De enige manier om te ontdekken waar een mogelijk smaakprobleem ligt (denk ik).
Proost, Snelbier

Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Als je het op 1 temperatuur houdt heb je kans dat je bier niet helemaal uitvergist. Ik houd daarom 1 week hoofdvergisting aan en verhoog dan de temperatuur zodat het bier uitvergist. Zodat je ook niet te veel CO2 in je fles krijgt.

@Simon

Lekker gaan brouwen!  :biersmile:

Tags: