Oke Porter maar iets te dun

Gestart door lexkato, 08-07-2020 16:30 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

lexkato

Wij hebben deze porter al een aantal keer gebrouwen en zijn tevreden over de smaak, kleur enz.
naast de ingrediënten in dit recept voegen we ook nog koffie toe.
Alleen vinden we hem iets te dun in het mondgevoel, hij mag dus iets volmondiger.

De gist willen we al gaan vervangen door de M42 New World Strong Ale

Hebben jullie tips wat we kunnen aanpassen in het recept om dit bereiken?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2020 -
Naam receptPrettige Porter 50
Brouwdatum17-03-2020
BierstijlPorter (Baltisch)
Volume50,4 l
Begin SG1,067 SG
Berekende kleur (Morey)58 EBC
Berekende bitterheid (Rager)35 IBU
Brouwzaalrendement68,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
55,00 lWater uit delft3
3,30 mlFosforzuur
1,10 gMgSO4
14,87 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
48 mg/l9 mg/l39 mg/l135 mg/l55 mg/l64 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
11,93 kgPilsmout (3 EBC)2 EBC74,5 %
0,89 kgCara Pilsmout (10 EBC)12 EBC5,5 %
0,88 kgCara 120Dingemans120 EBC5,5 %
0,57 kgChocolademout (800 EBC)1079 EBC3,5 %
0,46 kgAmber 50Dingemans50 EBC2,9 %
1,28 kgRietsuiker0 EBC8,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 163,0 °C1 min.35 min.3,7 l/kg
Stap 272,0 °C1 min.20 min.3,7 l/kg
Stap 378,0 °C1 min.1 min.3,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
83,3 gCascade braumarkt 2017pellets5,5%60 min.22,6 IBU
53,7 gE.K. Golding 4,7pellets4,7%30 min.9,6 IBU
25,2 gStyrian Goldings hopbellen4,0%20 min.2,7 IBU

Gist
[/row] starter[/data][/row]
HoeveelheidNaamTypeBelgian Abbey (M47)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting21,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting22,0 °C
Temp. lagering18,0 °C


Snelbier

Citaat van: lexkato op 08-07-2020  16:30 u- wij hebben deze Porter al een aantal keer gebrouwen en zijn tevreden over de smaak, kleur enz...
- naast de ingrediënten in dit recept voegen we ook nog koffie toe...
- vinden we hem iets te dun in het mondgevoel, hij mag dus iets volmondiger...
- gist willen we al gaan vervangen door de M42 New World Strong Ale...
Met een 2 jaar volmout-ervaring ben ik NIET de meest ervarene hier, maar..
- Je bent tevreden over alles, behalve mondgevoel... Recept is bijna goud, zou ik zeggen  :proost:
- Je voegt ook koffie toe? staat niet in je recept, wél koffie-MOUT. Voeg je echt koffie toe, en HOE?
Ieder zijn ding, maar voor koffie/cacao-smaak in een bier ga ik voor Carafa-Special--mouten.. Veel smaak (en kleur), weinig bitter.
- Volmondiger gewenst.. En dan CaraPils in het recept, én suiker.  Werken elkaar tegen, lijkt me. Maar corrigeer me eventueel.
Moet het volmondiger: laat de suiker weg.
- Gist vervangen? Lijkt me zo'n beetje laatste oplossing, zou ik niét doen in een (bijna) gouden recept waar met mouten nog wat is te halen.
Bijkomend nadeel van je alternatieve gist is een hogere vergistingsgraad, dus nog minder 'mondgevoel'.
Proost, Snelbier

beermenke

Ik gebruik in mijn porter altijd de m42 en pale ale of munich ipv pils
Zeker brown malt gebruiken, kun je de koffie weglaten
Op 50 liter recept 1 kg brown malt 350 ebc
Na 3 mnd drinkbaar maar na 1 jaar nog lekkerder
Is mijn favoriete bier dat ik geregeld brouw
Ik gebruik wel minder hop dan in jouw recept. Ik proef in de porter graag de mouten en niet de hop.

seed7

Zonder suiker en gebruik eens Windsor gist. Eenstaps maisch bij 68 - 69 °C

Ingo

lexkato

Bedankt voor jullie reacties.

Ik heb het recept inmiddels wat aangepast waardoor ik ook weer tegen andere problemen aanliep zoals de max. mout stort in de Speidel Braumeister van 13 kg.
Door de suiker uit het recept te halen zakte mijn SG natuurlijk en dit kon ik niet volledig compenseren door de stort te verhogen.
Ik ben dus gezakt met het ABV naar 5,2%.
De gist heb ik veranderd naar de M42, door de hogere SVG compenseer ik de suiker ook nog een beetje.
De bitterheid heb ik ook wat teruggebracht.

De koffie blijft in het recept en voegen we toe tijdens het koelen van het wort.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam recept042020 8Prettige Porter 50 m42 brown 56ebc
Brouwdatum09-07-2020
BierstijlPorter (Brown)
Volume50,4 l
Begin SG1,051 SG
Berekende kleur (Morey)56 EBC
Berekende bitterheid (Rager)30 IBU
Brouwzaalrendement68,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
55,00 lWater uit delft3
3,30 mlFosforzuur
1,10 gMgSO4
13,25 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
48 mg/l9 mg/l39 mg/l135 mg/l55 mg/l64 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
10,63 kgPale Ale moutDingemans7 EBC81,1 %
0,79 kgCara-aroma 300Weyermann300 EBC6,0 %
0,78 kgCara-pilsWeyermann10 EBC6,0 %
0,50 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC3,8 %
0,41 kgBiscuitDingemans60 EBC3,2 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 163,0 °C1 min.35 min.4,2 l/kg
Stap 272,0 °C1 min.20 min.4,2 l/kg
Stap 378,0 °C1 min.1 min.4,2 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
68,5 gCascade braumarkt 2017pellets5,5%60 min.19,5 IBU
45,3 gE.K. Golding 5.8bellen5,8%20 min.7,5 IBU
15,1 gAurorapellets6,3%20 min.3,0 IBU

Gist
starter[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row]15,1 gAurorapellets6,3%20 min.3,0 IBU
New World Strong Ale (M42)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting21,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Temp. nagisting22,0 °C
Temp. lagering18,0 °C


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.