Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Pale Ale/Strong Bitter  (gelezen 1572 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.730
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Pale Ale/Strong Bitter
« Gepost op: 08-07-2020 10:28 u »
Aanstaand weekend eens tijd vinden om onderstaand te brouwen. Simpel recept, met een mout welke ik nog niet eerder gebruikt heb. Ben nog aan het kijken of ik kan roeren tijdens de vergisting middels een roervlo, om zo de gist meer in suspensie te houden. Ik verdenk namelijk deze gist ervan dat deze er baat bij heeft. De vorige keer dat ik deze gist gebruikte, leek deze volledig klaar. Echter op fles toch nog enkele SG punten verder gegaan. Waarschijnlijk op fust afvullen, al moet ik dan nog een van de vaatjes leegtappen daarvoor, zware taak ;)

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk069
Naam receptSummer Ale
Brouwdatum10-7-2020
BierstijlPale Ale/Strong Bitter
Volume23,1 l
Begin SG1,049 SG
Eind SG1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad75,5%
Alcoholgehalte4,8 vol.%
Berekende kleur (Morey)15 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)34 IBU
Brouwzaalrendement90,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
20,00 lWater uit Rossum 2020Q1
1,00 gCaCl2
2,00 mlFosforzuur
10,80 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
45 mg/l6 mg/l54 mg/l106 mg/l36 mg/l84 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgPearl Pale Ale MaltThomas Fawcett and Sons5 EBC94,1 %
0,25 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC5,9 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust63,0 °C1 min.30 min.4,7 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.4,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.4,7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gBramling Cross 7,3% (Unibrew)bellen7,3%60 min.19,3 IBU
25,0 gBramling Cross 7,3% (Unibrew)bellen7,3%15 min.9,6 IBU
25,0 gEast Kent Goldings (Unibrew)bellen4,0%15 min.5,3 IBU
15,0 gEast Kent Goldings (Unibrew)bellen4,0%0 min.0,0 IBU
15,0 gBramling Cross 7,3% (Unibrew)bellen7,3%0 min.0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gLallemand London ESB ()bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad75,5%
Temp. nagisting18,0 °C
Temp. lagering18,0 °C




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.616
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pale Ale/Strong Bitter
« Reactie #1 Gepost op: 08-07-2020 17:38 u »
Ik heb een aantal weken geleden jouw landlord recept na gebrouwen en ook deze gist gebruikt.
En die viel na een aantal dagen ook stil bij mij.
Een aantal dagen flink gezwenkt en zo er toch nog een paar puntjes afgehaald.
Dus denk dat die roervlo wel werkt.

Offline TeVeHa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 231
  • Land: 00
  • Nederlanders of Belgen zijn me evenveel waard
Re: Pale Ale/Strong Bitter
« Reactie #2 Gepost op: 08-07-2020 17:59 u »
Ook een bellenman zie ik, ik ga ook slechts voor pellets als het niet anders kan, wat opvalt is je vergistingstemp. geef je hem geen duw naar boven op het laatst?

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.730
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Pale Ale/Strong Bitter
« Reactie #3 Gepost op: 08-07-2020 22:00 u »
Ik heb een aantal weken geleden jouw landlord recept na gebrouwen en ook deze gist gebruikt.
En die viel na een aantal dagen ook stil bij mij.
Een aantal dagen flink gezwenkt en zo er toch nog een paar puntjes afgehaald.
Dus denk dat die roervlo wel werkt.

Mooi om te horen dat het recept gebruikt wordt, komt best in de buurt moet ik eerlijk zeggen!

Het roeren heb ik laatst ook met Hans besproken, en gezien hoe hij dit deed, kan wel een opstelling fabrieken denk ik!

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.730
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Pale Ale/Strong Bitter
« Reactie #4 Gepost op: 08-07-2020 22:03 u »
Ook een bellenman zie ik, ik ga ook slechts voor pellets als het niet anders kan, wat opvalt is je vergistingstemp. geef je hem geen duw naar boven op het laatst?

Ik brouw inderdaad eigenlijk nooit met pellets, eerder wel soms gedaan. Vind bloemen toch fijner werken, gewoon los in de ketel, heeft ook een mooie filterende werking na koken.

Ik verhoog af en toe de temperatuur, maar alleen wanneer ik twijfel of de gist het gaat 'redden'. Meestal 1 temperatuur tijdens de gehele vergisting, maar da's meer uit gemak dan dat er echt een filosofie achter zit ;)

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.616
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pale Ale/Strong Bitter
« Reactie #5 Gepost op: 07-09-2020 13:00 u »
Ik heb een aantal weken geleden jouw landlord recept na gebrouwen en ook deze gist gebruikt.
En die viel na een aantal dagen ook stil bij mij.
Een aantal dagen flink gezwenkt en zo er toch nog een paar puntjes afgehaald.
Dus denk dat die roervlo wel werkt.

Toch nog problemen met deze gist gekregen. Na een tijd steeds meer schuim dat eerst langzaam en later steeds sneller de fles uitkwam.
Dus toch nog door gegaan in de fles en dat ondanks dat ik niet echt veel bottelsuiker had gebruikt.
Ben uiteindelijk heel vaak met de opener de kelder in gegaan en elke keer heel voorzichtig de druk afgelaten.
Het lijkt nu goed te gaan. We wachten af.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.730
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Pale Ale/Strong Bitter
« Reactie #6 Gepost op: 07-09-2020 13:19 u »
Toch nog problemen met deze gist gekregen. Na een tijd steeds meer schuim dat eerst langzaam en later steeds sneller de fles uitkwam.
Dus toch nog door gegaan in de fles en dat ondanks dat ik niet echt veel bottelsuiker had gebruikt.
Ben uiteindelijk heel vaak met de opener de kelder in gegaan en elke keer heel voorzichtig de druk afgelaten.
Het lijkt nu goed te gaan. We wachten af.

Denk ook niet dat het door de suiker komt dat 'ie weer begint, maar door een scheut zuurstof. Blijft een bijzondere gist, die ik nog niet getemd heb. Maar ik ga het winnen :).

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.730
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Pale Ale/Strong Bitter
« Reactie #7 Gepost op: 23-09-2020 09:57 u »
Om dit brouwsel af te ronden:

Dit bier heb ik op fust afgevuld, waardoor het probleem met de gist minder groot was. Eerst gewoon weggezet, daarna op druk gebracht. Is echt een super lekker bier geworden, al zeg ik het zelf! Vaatje was te snel leeg ;).

Al met al weer een goede reden om weer eens een bitter te brouwen. Deze week weer ingrediėnten ingevlogen uit Engeland, waarmee ik onderstaand denk te gaan brouwen. Qua kleur iets lichter, het kilootje Pearl Pale Ale is een restje welke ik op deze manier op maak. Waarschijnlijk ga ik de helft afvullen op fust, de andere helft op fles.


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkSS003
Naam receptTuinfluiter
Brouwdatum3-8-2020
BierstijlBitter
Volume44,0 l
Begin SG1,043 SG
Eind SG1,011 SG
Schijnbare vergistingsgraad74,4%
Alcoholgehalte4,2 vol.%
Berekende kleur (Morey)11 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)33 IBU
Brouwzaalrendement74,6 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
40,00 lWater uit Rossum 2020Q1
4,00 mlFosforzuur
20,59 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
31 mg/l6 mg/l54 mg/l104 mg/l24 mg/l84 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,00 kgFinest Pale Ale Golden PromiseSimpsons Malt7 EBC82,4 %
1,00 kgPearl Pale Ale MaltThomas Fawcett and Sons5 EBC11,8 %
0,50 kgCaraGold MaltCrisp Malt18 EBC5,9 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust65,0 °C1 min.30 min.4,7 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.4,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.4,7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
60,0 gFuggle 3,9% (Unibrew)bellen3,9%90 min.14,8 IBU
50,0 gStyrian Goldings 2.8% (Unibrew)bellen2,8%65 min.8,4 IBU
40,0 gEast Kent Goldings (Unibrew)bellen4,0%65 min.9,6 IBU
60,0 gBramling Cross 7,3% (Unibrew)bellen7,3%whirlpool0,0 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
19,10 gIers mosklaringsmiddelkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
33,0 gLallemand London ESB ()bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,011 SG
Schijnbare vergistingsgraad74,4%
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering20,0 °C






Offline Markie Mark

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pale Ale/Strong Bitter
« Reactie #8 Gepost op: 23-09-2020 19:30 u »
Een mooi biertype blijft de strong bitter toch. Die zie je relatief weinig in Nederland. Ik had twee weken geleden het geluk bij de speciaalbierwinkel in Ermelo te zijn en enkel ESB’s te kunnen scoren. Hierop ook een aantal Engelse mouten (MO en Crystal 150) en hoppen (Target en EKG) besteld en natuurlijk Wyeast 1968. De giststarter is inmiddels op de magneetroerder gezet en zaterdag gaan we weer 21 liter brouwen. Ben benieuwd naar je nieuwste versie want die zit laag in kleur als ik het zo zag.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.730
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Pale Ale/Strong Bitter
« Reactie #9 Gepost op: 24-09-2020 07:57 u »
Een mooi biertype blijft de strong bitter toch. Die zie je relatief weinig in Nederland. Ik had twee weken geleden het geluk bij de speciaalbierwinkel in Ermelo te zijn en enkel ESB’s te kunnen scoren. Hierop ook een aantal Engelse mouten (MO en Crystal 150) en hoppen (Target en EKG) besteld en natuurlijk Wyeast 1968. De giststarter is inmiddels op de magneetroerder gezet en zaterdag gaan we weer 21 liter brouwen. Ben benieuwd naar je nieuwste versie want die zit laag in kleur als ik het zo zag.

Zit inderdaad lager in kleur. Ik denk overigens dat ik de CaraGold vervang door een restant Crystal 130. Zal dus iets donkerder uitvallen.

Maar blijft inderdaad een hele fijne stijl. Was in Albergen recentelijk, maar viel tegen wat hij had aan Engelse bitters/ESB's; en dat op 1500+ aan bieren op fles... Goede reden om ze zelf te brouwen!

De London ESB van Lallemand schijnt de korrel te zijn van Wyeast 1968 (Fuller). Je zou ook de W1469 kunnen nemen, is de gist van Timothy Taylor, mijn favoriete bitter!

Offline Markie Mark

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pale Ale/Strong Bitter
« Reactie #10 Gepost op: 26-09-2020 20:55 u »
Als de Lallemand de korrelversie is van de Wyeast 1968 dan zou dat misschien wel prettig zijn. Nadat ik mijn smackpack had opgekweekt in een giststarter werd deze heel sterk flocculerend en vlokkig en vandaag bij toevoegen aan het wort was deze moeilijk nog weer in suspensie te schudden in de erlenmeyer. Dus ik hoop niet dat die nu te snel uitzakken en de vergisting niet voldoende snel op gang gaat komen. De brewbrain float gaat het me laten zien de komende uren.

Offline Markie Mark

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pale Ale/Strong Bitter
« Reactie #11 Gepost op: 07-10-2020 19:55 u »
Nou geen enkel probleem gehad met de Wyeast 1968. Mooi kunnen volgen met de float hydrometer hoe de vergisting verliep en na meerdere dagen stabiel gebleven te zijn op een eind SG van 1015 gebotteld gisteren. Zeer compacte en dikke gistkoek die neergeslagen was en een nagenoeg helder bier om te bottelen verkregen.

Heb in navolging van jouw Landlord recept 5 kg Golden Promise mout en Wyeast 1469 besteld. Die komt over een tijdje op de planning.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.730
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Pale Ale/Strong Bitter
« Reactie #12 Gepost op: 07-10-2020 22:28 u »
Nou geen enkel probleem gehad met de Wyeast 1968. Mooi kunnen volgen met de float hydrometer hoe de vergisting verliep en na meerdere dagen stabiel gebleven te zijn op een eind SG van 1015 gebotteld gisteren. Zeer compacte en dikke gistkoek die neergeslagen was en een nagenoeg helder bier om te bottelen verkregen.

Heb in navolging van jouw Landlord recept 5 kg Golden Promise mout en Wyeast 1469 besteld. Die komt over een tijdje op de planning.

Goed bezig! Zaterdag gaat de pan op het vuur, recept iets aangepast nog. Zal hem van het weekend posten!

Die gist en mout ga je geen spijt van krijgen!

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.730
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Pale Ale/Strong Bitter
« Reactie #13 Gepost op: 11-10-2020 10:44 u »
Dit zit nu in de ketel, iets hoger rendement dan voorspeld (85% ipv 80%).

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkSS003
Naam receptTuinfluiter Bitter
Brouwdatum04-10-2020
BierstijlBitter
Volume44,0 l
Begin SG1,043 SG
Eind SG1,011 SG
Schijnbare vergistingsgraad74,4%
Alcoholgehalte4,2 vol.%
Berekende kleur (Morey)15 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)38 IBU
Brouwzaalrendement80,1 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
40,00 lWater uit Rossum 2020Q2
3,45 mlFosforzuur
17,48 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
30 mg/l7 mg/l55 mg/l104 mg/l26 mg/l87 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,50 kgFinest Pale Ale Golden PromiseSimpsons Malt7 EBC82,3 %
1,05 kgPearl Pale Ale MaltThomas Fawcett and Sons5 EBC13,3 %
0,35 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC4,4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust65,0 °C1 min.30 min.5,1 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.5,1 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.5,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
55,0 gBramling Cross 7,3% (Unibrew)bellen7,3%60 min.23,3 IBU
50,0 gEast Kent Goldings (Unibrew)bellen4,0%30 min.8,9 IBU
50,0 gFuggle 3,9% (Unibrew)bellen3,9%15 min.5,6 IBU
66,0 gStyrian Goldings 2.8% (Unibrew)bellen2,8%whirlpool0,0 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
19,10 gIers mosklaringsmiddelkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
33,0 gLallemand London ESB ()bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,011 SG
Schijnbare vergistingsgraad74,4%
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering20,0 °C



Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.616
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pale Ale/Strong Bitter
« Reactie #14 Gepost op: 11-10-2020 13:38 u »
Ben benieuwd ik heb besloten dat ik deze gist niet meer durf te gebruiken. >:D

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.730
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Pale Ale/Strong Bitter
« Reactie #15 Gepost op: 11-10-2020 13:42 u »
Ben benieuwd ik heb besloten dat ik deze gist niet meer durf te gebruiken. >:D

Mietje ;). Ik gebruik hem nu voor het eerst in de CCT, kijken of het gedrag anders is. Eventueel morgen of overmorgen nog even een keer beluchten, kan deze gist wel gebruiken :)

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.616
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pale Ale/Strong Bitter
« Reactie #16 Gepost op: 11-10-2020 15:32 u »
Ha ha nee hoor verstandig worden noemen ze dat.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.730
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Pale Ale/Strong Bitter
« Reactie #17 Gepost op: 11-10-2020 20:16 u »
Ha ha nee hoor verstandig worden noemen ze dat.

 8)
Ben wel voornemens om een gelijk recept eens te brouwen met de Windsor, is ook wel een kanshebber voor een goede bitter.

Tags: