Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Scotch Imperial Stout naar recept van Maarten Heijligers  (gelezen 246 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Brewmonkbrouwer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 33
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Scotch Imperial Stout naar recept van Maarten Heijligers
« Gepost op: 10-10-2020 17:18 u »
Met dit recept de vrije klasse gewonnen op het ONK 2017 met 92 punten.

https://untappd.com/b/brouwerij-heijliggerst-scotch-imperial-stout-2016-sis-53/1909950

Opmerking keurmeester:
92 punten
"Mooi bier, ondanks hoge alcohol opmerkelijk doordrinkbaar.
Juweeltje voor de liefhebber."

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptScotch Imperial Stout)
KenmerkBrouwsel 53
Brouwdatum3-12-2016
BiertypeStout Imperial Peated
Aantal liters18
Gewenst begin SG1090 (9,4 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater30,3 liter
Maischdikte2,6 l/kg
Maischwater20,3 liter
Spoelwater9,8 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur135 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid102 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Maris Otter74,8 %5766 gr4 EBC
Pale Chocolate Malt TF5,0 %386 gr600 EBC
Black Swaen Zwartemout4,0 %309 gr1250-1400 EBC
Geroosterde gerst TF3,0 %231 gr1375 EBC
Whiskymout Heavy 35ppm13,2 %1017 gr3 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Styrian Golding2,5 %50 gr10 minuten4 EBU
Styrian Golding2,5 %50 gr5 minuten2 EBU
Styrian Golding2,5 %24 gr0 minuten0 EBU
Galena13,2 %75 grFWH93 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafale US-05
Gist toegevoegd alsGist slurry
Volume starter2000 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0C
Opmerkingenvergist op de slurry van de El Dorado IPA


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
160C30 minuten2,6 l/kg
264C60 minuten2,6 l/kg
368C10 minuten2,6 l/kg
478C5 minuten2,6 l/kg


Opmerkingen11;00 21.5  br   1086


Rendement viel wat tegen, daarom gecorrigeerd met 817 gram suiker.
Vergist op 20, oplopend naar 22 graden tijdens 1 week hoofdvergisting. Daarna drie weken op 14 graden.
In die tijd stond de rest van deze batch op whiskyvatsnippers.



Bij deze kan ik melden dan mijn eerste poging tot brouwen en bottelen van de Jan mijn eindresultaat door meerdere personen goedgekeurd werd.
Daarom gaan we deze nog eens herhalen een van de weken daar tijdens het brouwen door mijn beginnersperiode het altijd niet vlot liep. Een vergissing tijdens het toevoegen van de hop, verkeerde hoeveelheid eerst. Deze dan pas na 30min ontdekt en nog wat aangepast.
Toch was hij zeker drinkbaar.
Hopelijk lukt de tweede poging ook minstens zo goed.
Bedankt voor het delen van dit recept nogmaals.

Mvg
Dirk

Tags: