Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Pale Ale/Strong Bitter  (gelezen 304 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.496
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Pale Ale/Strong Bitter
« Gepost op: 08-07-2020 10:28 u »
Aanstaand weekend eens tijd vinden om onderstaand te brouwen. Simpel recept, met een mout welke ik nog niet eerder gebruikt heb. Ben nog aan het kijken of ik kan roeren tijdens de vergisting middels een roervlo, om zo de gist meer in suspensie te houden. Ik verdenk namelijk deze gist ervan dat deze er baat bij heeft. De vorige keer dat ik deze gist gebruikte, leek deze volledig klaar. Echter op fles toch nog enkele SG punten verder gegaan. Waarschijnlijk op fust afvullen, al moet ik dan nog een van de vaatjes leegtappen daarvoor, zware taak ;)

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk069
Naam receptSummer Ale
Brouwdatum10-7-2020
BierstijlPale Ale/Strong Bitter
Volume23,1 l
Begin SG1,049 SG
Eind SG1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad75,5%
Alcoholgehalte4,8 vol.%
Berekende kleur (Morey)15 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)34 IBU
Brouwzaalrendement90,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
20,00 lWater uit Rossum 2020Q1
1,00 gCaCl2
2,00 mlFosforzuur
10,80 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
45 mg/l6 mg/l54 mg/l106 mg/l36 mg/l84 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgPearl Pale Ale MaltThomas Fawcett and Sons5 EBC94,1 %
0,25 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC5,9 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust63,0 °C1 min.30 min.4,7 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.4,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.4,7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gBramling Cross 7,3% (Unibrew)bellen7,3%60 min.19,3 IBU
25,0 gBramling Cross 7,3% (Unibrew)bellen7,3%15 min.9,6 IBU
25,0 gEast Kent Goldings (Unibrew)bellen4,0%15 min.5,3 IBU
15,0 gEast Kent Goldings (Unibrew)bellen4,0%0 min.0,0 IBU
15,0 gBramling Cross 7,3% (Unibrew)bellen7,3%0 min.0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gLallemand London ESB ()bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad75,5%
Temp. nagisting18,0 °C
Temp. lagering18,0 °C




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.575
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pale Ale/Strong Bitter
« Reactie #1 Gepost op: 08-07-2020 17:38 u »
Ik heb een aantal weken geleden jouw landlord recept na gebrouwen en ook deze gist gebruikt.
En die viel na een aantal dagen ook stil bij mij.
Een aantal dagen flink gezwenkt en zo er toch nog een paar puntjes afgehaald.
Dus denk dat die roervlo wel werkt.

Offline TeVeHa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 228
  • Land: 00
  • Nederlanders of Belgen zijn me evenveel waard
Re: Pale Ale/Strong Bitter
« Reactie #2 Gepost op: 08-07-2020 17:59 u »
Ook een bellenman zie ik, ik ga ook slechts voor pellets als 't niet anders kan, wat opvalt is je vergistingstemp. geef je 'm geen duw naar boven op 't laatst?

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.496
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Pale Ale/Strong Bitter
« Reactie #3 Gepost op: 08-07-2020 22:00 u »
Ik heb een aantal weken geleden jouw landlord recept na gebrouwen en ook deze gist gebruikt.
En die viel na een aantal dagen ook stil bij mij.
Een aantal dagen flink gezwenkt en zo er toch nog een paar puntjes afgehaald.
Dus denk dat die roervlo wel werkt.

Mooi om te horen dat het recept gebruikt wordt, komt best in de buurt moet ik eerlijk zeggen!

Het roeren heb ik laatst ook met Hans besproken, en gezien hoe hij dit deed, kan wel een opstelling fabrieken denk ik!

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.496
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Pale Ale/Strong Bitter
« Reactie #4 Gepost op: 08-07-2020 22:03 u »
Ook een bellenman zie ik, ik ga ook slechts voor pellets als 't niet anders kan, wat opvalt is je vergistingstemp. geef je 'm geen duw naar boven op 't laatst?

Ik brouw inderdaad eigenlijk nooit met pellets, eerder wel soms gedaan. Vind bloemen toch fijner werken, gewoon los in de ketel, heeft ook een mooie filterende werking na koken.

Ik verhoog af en toe de temperatuur, maar alleen wanneer ik twijfel of de gist het gaat 'redden'. Meestal 1 temperatuur tijdens de gehele vergisting, maar da's meer uit gemak dan dat er echt een filosofie achter zit ;)

Tags: