Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Farmhouse / Imperial Saison w. Kveik  (gelezen 930 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 605
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Farmhouse / Imperial Saison w. Kveik
« Gepost op: 07-07-2020 11:04 u »
Hi,

Ik ga binnenkort weer brouwen. Dit keer een Farmhouse achtig biertje. Ben benieuwd of jullie tips hebben. Zal ik er wat haver- of gerstevlokken bij doen ivm body? En ik twijfel over de hoeveelheid hop.

Wakatu heb ik overigens nog nooit gebruikt, maar de combi van Hornidal en het limoen-effect van Wakatu klinkt wel interessant.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptKachel Kveik Wakatu
Brouwdatum07-07-2020
BierstijlSaison
Volume23,0 l
Begin SG1,086 SG
Berekende kleur (Morey)16 EBC
Berekende bitterheid (Rager)33 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
24,00 lWater uit Water Heerlen
11,96 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
31 mg/l7 mg/l79 mg/l232 mg/l25 mg/l75 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,93 kgPilsmoutWeyermann3 EBC97,5 %
0,20 kgCara 120Dingemans120 EBC2,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC1 min.75 min.3,0 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.10 min.3,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gWakatupellets7,5%60 min.24,8 IBU
25,0 gWakatupellets7,5%10 min.5,0 IBU
20,0 gWakatupellets7,5%0 min.3,3 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)FY #5: Hornindal ()ondergist




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.548
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Farmhouse / Imperial Saison w. Kveik
« Reactie #1 Gepost op: 07-07-2020 14:17 u »
Lijkt me een mooi recept! Haver doet het altijd goed. maar aan je startsg te zien kom je aan body niks te kort, goed voor de kveik die houden van hogere SG. Misschien wat meer hop/bitterheid maar dat hangt er vanaf wat je wilt bereiken (deze keer juist de mout en de gist wilt laten doorkomen)

Lekker warm vergisten, en zeker geen starter maken  >:D >33graden >:D Let op bij echte Hornindal (niet die van commerciele gistbanken) zit er ook o.a. Lacto bij.

Eerste keer Kveik? Dan vast niet de laatste keer. :brouwen:

Offline jouri1995

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 23
  • Land: nl
  • Als je maar plezier hebt!
Re: Farmhouse / Imperial Saison w. Kveik
« Reactie #2 Gepost op: 07-07-2020 15:40 u »
Naar deze ben ik wel even benieuwd!
Laat je weten als die klaar is? ;)

Offline JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 605
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Farmhouse / Imperial Saison w. Kveik
« Reactie #3 Gepost op: 07-07-2020 18:26 u »
Lijkt me een mooi recept! Haver doet het altijd goed. maar aan je startsg te zien kom je aan body niks te kort, goed voor de kveik die houden van hogere SG. Misschien wat meer hop/bitterheid maar dat hangt er vanaf wat je wilt bereiken (deze keer juist de mout en de gist wilt laten doorkomen)

Lekker warm vergisten, en zeker geen starter maken  >:D >33graden >:D Let op bij echte Hornindal (niet die van commerciele gistbanken) zit er ook o.a. Lacto bij.

Eerste keer Kveik? Dan vast niet de laatste keer. :brouwen:

Ik heb de Hornindal van iemand op het forum, klein buisje amper een theelepel qua hoeveelheid. Ging de vorige keer (met Stranda) erg goed. Klein beetje wordt afgetapt, 10 minuten gekookt en gekoeld. Kveik laten gisten voor anderhalf uur + koelen en was al verzoveelvoudigd. Ben wel benieuwd of er lacto in zit. Ik twijfel nog tussen Hornidal, Stranda en Voss als kveik... Maar Hornidal klinkt zo uniek.

Ik verhoog de IBU tot 41

Offline JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 605
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Farmhouse / Imperial Saison w. Kveik
« Reactie #4 Gepost op: 15-07-2020 07:04 u »
Zaterdag wordt deze gebrouwen. Als iemand nog laatste tips heeft hoor ik het graag

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptKachel Kveik Wakatu
Brouwdatum07-07-2020
BierstijlSaison
Volume23,0 l
Begin SG1,086 SG
Berekende kleur (Morey)18 EBC
Berekende bitterheid (Rager)34 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
17,99 lWater uit Water Heerlen
6,01 lGedemineraliseerd water
11,98 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
24 mg/l5 mg/l60 mg/l177 mg/l20 mg/l57 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,82 kgPilsmoutWeyermann3 EBC96,0 %
0,33 kgCara 120Dingemans120 EBC4,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC1 min.75 min.2,9 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.10 min.2,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
35,0 gWakatupellets5,5%60 min.25,4 IBU
20,0 gWakatupellets5,5%10 min.2,9 IBU
45,0 gWakatupellets5,5%0 min.5,5 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
2,50 gWyeast gistvoedinganderskoken


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)FY #5: Hornindal ()ondergist



Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.043
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Farmhouse / Imperial Saison w. Kveik
« Reactie #5 Gepost op: 15-07-2020 09:31 u »
Als het een (sterke) saison moet worden (droog) zou ik een deel suiker gebruiken.
Als hij niet droog hoeft gewoon zo laten maar voor een saison wel veel body denk ik.

Offline JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 605
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Farmhouse / Imperial Saison w. Kveik
« Reactie #6 Gepost op: 15-07-2020 09:33 u »
Een 10% suiker kan inderdaad. Maischen op 65 kan ik ook doen

Offline royalasgard

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Farmhouse / Imperial Saison w. Kveik
« Reactie #7 Gepost op: 15-07-2020 10:07 u »
Als het een (sterke) saison moet worden (droog) zou ik een deel suiker gebruiken.
Als hij niet droog hoeft gewoon zo laten maar voor een saison wel veel body denk ik.
Er kan wel een wereld van verschil tussen een saison en een farmhouse bier ik zeg het maar even.

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.043
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Farmhouse / Imperial Saison w. Kveik
« Reactie #8 Gepost op: 15-07-2020 14:09 u »
Er kan wel een wereld van verschil tussen een saison en een farmhouse bier ik zeg het maar even.
Inderdaad, wat op het verkeerde been gezet door de topic titel. Farmhouse is niet echt gedefinieerd (denk ik) maar een imperial saison zal het niet worden (dat vind ik dan net zo erg als de topicstarter, en hij vindt het niet erg waarschijnlijk).

Offline JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 605
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Farmhouse / Imperial Saison w. Kveik
« Reactie #9 Gepost op: 16-07-2020 17:11 u »
Thnx voor het bericht, maar het moest ergens in een hokje van BrouwHulp passen

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.043
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Farmhouse / Imperial Saison w. Kveik
« Reactie #10 Gepost op: 17-07-2020 12:15 u »
Thnx voor het bericht, maar het moest ergens in een hokje van BrouwHulp passen
Ik neem inderdaad ook niet altijd de moeite om precies een hokje uit te zoeken dat past bij het bier (en soms bestaat dat ook niet precies).

Tags: