Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Salty karamel stout  (gelezen 2017 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Polleke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 189
  • Land: nl
    • Bier, wijn, en likeurgilde "Ambrasserie Hulst"
Salty karamel stout
« Gepost op: 08-02-2020 14:23 u »
Aangezien ik een zak salty caramelmout van The Swaen heb kunnen bemachtigen was ik op zoek naar een leuk recept.
Braumarkt geeft al een leuke voorzet, en ik was benieuwd wat jullie hiervan denken.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptSalty karamel stout
BiertypeStout
Aantal liters20
Gewenst begin SG1061 (6,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater29,3 liter
Maischdikte5,0 l/kg
Maischwater24,0 liter
Spoelwater5,4 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur242 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid10 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Ale, the swaen53,4 %2,808 kg7 EBC
Salty karamel17,8 %0,936 kg25 EBC
Havervlokken9,1 %0,479 kg4 EBC
Chocolate B, BlackSwaen4,5 %0,237 kg850 EBC
Chocolate W, BlackSwaen3,6 %0,189 kg1050 EBC
Barley, BlackSwaen2,8 %0,147 kg1125 EBC
Lactose9,0 %0,473 kg0 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Magnum13,2 %7 gr60 minuten10 EBU


Kruiden
Naam kruidToevoegenMassa
Cacao Nibs5 dagen tijdens lageren45 gr


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortFermentis Safale US-05
Gist toegevoegd alsKorrelgist


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
168°C60 minuten5,0 l/kg
277°C20 minuten5,0 l/kg




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.728
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Salty karamel stout
« Reactie #1 Gepost op: 08-02-2020 22:23 u »
Gewoon brouwen en daarna evalueren. Dat is een beproefde methode bij nieuwe ingrediënten...

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.932
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Salty karamel stout
« Reactie #2 Gepost op: 08-02-2020 23:14 u »
Kun je iets meer vertellen over deze moutsoort? Is het caramout met zout, of is dat te simpel gedacht?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.728
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Salty karamel stout
« Reactie #3 Gepost op: 09-02-2020 14:40 u »
Kun je iets meer vertellen over deze moutsoort? Is het caramout met zout, of is dat te simpel gedacht?

Op de site Braumarkt staat een reclameachtige tekst https://www.braumarkt.com/swaen-salty-karamel 
Veel meer is er niet over te vinden...

Offline Polleke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 189
  • Land: nl
    • Bier, wijn, en likeurgilde "Ambrasserie Hulst"
Re: Salty karamel stout
« Reactie #4 Gepost op: 10-02-2020 18:23 u »
Kun je iets meer vertellen over deze moutsoort? Is het caramout met zout, of is dat te simpel gedacht?
Van wat ik er van heb begrepen wordt er tijdens het moutproces een zoutoplossing toegevoegd.
Ik heb even snel wat mout met wat warm water gemengd, half uurtje wachten en dit geeft een mooie kleur en een licht zoute hint. Kauwen op de mout geeft pas zout in de nasmaak

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 764
  • Land: nl
  • Domme vragen bestaan.
Re: Salty karamel stout
« Reactie #5 Gepost op: 10-02-2020 18:29 u »
Ik zou voor meer bitterheid gaan.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.728
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Salty karamel stout
« Reactie #6 Gepost op: 10-02-2020 21:35 u »
Ik zou voor meer bitterheid gaan.

Bij een milk stout past een lage bitterheid. Dat zorgt er voor dat de zoetige smaak meer naar voren komt.

https://www.bierista.nl/stijl/milk-stout

Offline DLB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 282
  • Land: nl
  • Alstie maar smaakt!
Re: Salty karamel stout
« Reactie #7 Gepost op: 11-02-2020 08:09 u »
Zeer interessante topic dit. Ben benieuwd naar de bevinding achteraf. Met 17,8% zou het toch wel te merken moeten zijn zou je zeggen.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.932
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Salty karamel stout
« Reactie #8 Gepost op: 11-02-2020 09:11 u »
Van wat ik er van heb begrepen wordt er tijdens het moutproces een zoutoplossing toegevoegd.
Ik vind dit een bijzondere vorm van productontwikkeling. De naam refereert aan de vorm waarin zoutkristallen in karamel of chocolade aanwezig zijn. De vaste vorm en het smeltgedrag in de mond zorgen voor de unieke beleving. Door in de mout zout te mengen, en dus later in een vloeistof aanwezig, is dit een compleet andere beleving. In feite komt het er op neer dat je net zo goed gewoon caramout en zout aan je bier kunt toevoegen.

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 764
  • Land: nl
  • Domme vragen bestaan.
Re: Salty karamel stout
« Reactie #9 Gepost op: 11-02-2020 17:25 u »
Bij een milk stout past een lage bitterheid. Dat zorgt er voor dat de zoetige smaak meer naar voren komt.

21 EBU volgens Derek Walsh.

Zijn keuze voor hop is East Kent Goldings.

10 EBU blijft erg weinig.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.166
  • Land: nl
Re: Salty karamel stout
« Reactie #10 Gepost op: 11-02-2020 17:45 u »
21 EBU volgens Derek Walsh.

10 EBU blijf erg weinig.

21-35 EBU vlgs BKG; 20-40 IBU vlgs BJCP.

Hopbier

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.728
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Salty karamel stout
« Reactie #11 Gepost op: 11-02-2020 21:49 u »
21 EBU volgens Derek Walsh.

Zijn keuze voor hop is East Kent Goldings.

10 EBU blijft erg weinig.

Het is een keuze. Hoe lager de bitterheid des te meer het zoetige naar voren komt.

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 764
  • Land: nl
  • Domme vragen bestaan.
Re: Salty karamel stout
« Reactie #12 Gepost op: 11-02-2020 22:16 u »
Ik denk dat het bier beter in balans is bij een hogere bitterheid.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.728
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Salty karamel stout
« Reactie #13 Gepost op: 11-02-2020 22:33 u »
Ik denk dat het bier beter in balans is bij een hogere bitterheid.

Het gaat hier om het uittesten van een moutsoort...

Voor mijn smaak mag de bitterheid ook wat hoger. Maar dan gaat de zoetige smaak meer naar de achtergrond. Het is een keuze zoals ik al schreef.

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 764
  • Land: nl
  • Domme vragen bestaan.
Re: Salty karamel stout
« Reactie #14 Gepost op: 12-02-2020 18:02 u »
Op je vraag wat we er van vinden nog wat anders dan bitterheid.

Je maischschema is hoog in temperatuur.
De 20 minuten op 77 graden verwart me.
Lijkt een beetje op verhoogd schema van 63 en 72 graden zoals vroeger.
Voor een zoet bier deed ik meestal 30 minuten op 64 en 30 minuten op 72 graden.

Je spoelt weinig liters.

Je kookt kort.

Je maischdikte is dun.


Als ik zoiets zou brouwen dan is mijn suggestie zeker een kwartier langer koken, maischdikte van 4 l/kg hanteren en meer spoelen.


Offline Polleke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 189
  • Land: nl
    • Bier, wijn, en likeurgilde "Ambrasserie Hulst"
Re: Salty karamel stout
« Reactie #15 Gepost op: 19-02-2020 19:20 u »
Kijk, leuk antwoord. Dank hiervoor.
Op je vraag wat we er van vinden nog wat anders dan bitterheid.

Je maischschema is hoog in temperatuur.
De 20 minuten op 77 graden verwart me.
Lijkt een beetje op verhoogd schema van 63 en 72 graden zoals vroeger.
Voor een zoet bier deed ik meestal 30 minuten op 64 en 30 minuten op 72 graden.

Je spoelt weinig liters.

Je kookt kort.

Je maischdikte is dun.


Als ik zoiets zou brouwen dan is mijn suggestie zeker een kwartier langer koken, maischdikte van 4 l/kg hanteren en meer spoelen.
Maischschema zou wel eens meer jouw richting op kunnen gaan. 20 minuten op 77 graden was ik niet van plan. Daar zie ik zelf de toegevoegde waarde van in.
Ik ben wel van plan zo weinig te spoelen (met water uit de quooker) Dit doe ik al een tijdje en bevalt me prima.
Ook een uur koken zou voldoende moeten zijn. Aangezien ik meestal 's avond na het werk brouw is elk kwartier er één.
Wat is jouw gedachte erachter om zeker langer te koken?

Offline Erwinaalders

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Salty karamel stout
« Reactie #16 Gepost op: 11-03-2020 21:38 u »
Hoi Polleke, heb je deze batch inmiddels al gebrouwen?
Ik ga zondag aan de slag met onderstaand recept, heb er een imperial stout van gemaakt door de bruine suiker toe te voegen. Ik kan de salty karamel mout niet vinden in BrouwHulp dus heb een vergelijkbare EBC uitgezocht.


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk8
Naam receptSalty karamel milk stout
Brouwdatum08-03-2020
BierstijlStout (Milk)
Volume20,5 l
Begin SG1,078 SG
Berekende kleur (Morey)129 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)17 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
25,00 lWater uit Zutphen
7,12 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,10 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC49,1 %
1,30 kgGreenSwaen White darkDe Swaen15 EBC15,6 %
0,70 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC8,4 %
0,40 kgBlackSwaen Chocolate BDe Swaen850 EBC4,8 %
0,30 kgBlackSwaen Chocolate WDe Swaen1050 EBC3,6 %
0,25 kgBlackSwaen BarleyDe Swaen1125 EBC3,0 %
0,70 kgBruine basterdsuikerSupermarkt35 EBC8,4 %
0,60 kgLactoseSupermarkt0 EBC7,2 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust68,0 °C1 min.60 min.3,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gMagnumbellen10,7%60 min.17,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 pak(ken)London Ale III (1318)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting0,0 °C
Temp. lagering0,0 °C







Ben nieuwsgierig naar jou bevindingen.

Groetjes Erwin

Offline Polleke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 189
  • Land: nl
    • Bier, wijn, en likeurgilde "Ambrasserie Hulst"
Re: Salty karamel stout
« Reactie #17 Gepost op: 16-07-2020 18:40 u »
23 februari gebrouwen, 20 maart gebotteld (eerder kwam het er niet van) met 7 gram/L.
Helaas zijn het flinke gushers. Een brouwsel ervoor en erna zelfs gesprongen flessen, dus heb een groot deel helaas gezwanenhalst.
Smaak was dik op orde, al ga ik hem volgende keer zonder lactose brouwen.

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 431
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Salty karamel stout
« Reactie #18 Gepost op: 16-07-2020 20:58 u »
Weet wel dat deze gushers niet door de lactose komen!!!

Als dit jouw 3e bier is dat gushers geeft, zit er aan de basis van jouw brouwmethode
iets niet goed.

Vraag eens een ervaren brouwer of sluit je aan bij een brouwvereniging.

Offline Polleke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 189
  • Land: nl
    • Bier, wijn, en likeurgilde "Ambrasserie Hulst"
Re: Salty karamel stout
« Reactie #19 Gepost op: 16-07-2020 21:12 u »
Ik snap dat er een andere oorzaak is voor de gushers dan de lactose.
Maar ik heb de helft met en de andere zonder lactose gebotteld, en de helft zonder vond ik lekkerder

Tags: