Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Lallemand Philly sour  (gelezen 2353 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline breda82

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 328
  • Land: 00
  • Just experiment
Lallemand Philly sour
« Gepost op: 05-07-2020 20:06 u »
Kwam deze gist tegen. Lijkt me heel interessant om een keer mee te brouwen. De gist produceert de eerste 5 dagen melkzuur en daarna ook alcohol.

Dus geen kettle sour of zure maisch nodig, handig.

Zou ook geen problemen met schoonmaken om kruisbesmetting te voorkomen.


https://www.lallemandbrewing.com/en/united-states/product-details/wildbrew-philly-sour/

Ook in 11 gram verpakking verkrijgbaar , hopelijk ook snel in Nederland.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Tripppel PPP

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
  • Hobby: Brouwen.........Beroep: Microbioloog
Re: Lallemand Philly sour
« Reactie #1 Gepost op: 22-07-2020 14:16 u »
Ja, de gist is verkrijgbaar bij Unibrew. Gisteren besteld!
Zie ook de goede video van David Heath over deze unieke gist:

Ik kan niet wachten om er een tripel bosvruchten sour mee te brouwen.

Offline Staple

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Philly sour
« Reactie #2 Gepost op: 22-07-2020 15:53 u »
Hier nog wat meer info die de diepte in gaat:


Offline breda82

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 328
  • Land: 00
  • Just experiment
Re: Lallemand Philly sour
« Reactie #3 Gepost op: 22-07-2020 16:14 u »
Dat is goed nieuws, ben heel benieuwd naar de resultaten, ga hem zeker ook eens proberen. Hele leuke ontwikkeling deze gist.

Offline wernerthefox

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Philly sour
« Reactie #4 Gepost op: 22-07-2020 18:56 u »
Klinkt als de Heilige Graal....zou het :)?
Ben heel benieuwd naar deze gist.

Offline D.R.K.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 96
  • Land: nl
  • Als de kat van huis is brouwen we bier
Re: Lallemand Philly sour
« Reactie #5 Gepost op: 22-07-2020 22:53 u »
Die was ik laatst ook tegen gekomen en ook deze in dezelfde serie: LALLEMAND WildBrew Helveticus Pitch - 10 g

Maar kon er zelf geen recept bij verzinnen, dus ook erg benieuwd wat jullie ermee gaan brouwen.
Smaakprofiel klinkt lekker  :proost:

Offline breda82

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 328
  • Land: 00
  • Just experiment
Re: Lallemand Philly sour
« Reactie #6 Gepost op: 23-07-2020 00:15 u »
Een sour ipa wil ik gaan proberen.

Helveticus is ook wel interessant, vroeg me af waarom zo duur voor 10 gram maar het zijn bacteriŽn in droge vorm en dosering is 10 g/hl. Nog niet eerder gezien!

Offline wernerthefox

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Philly sour
« Reactie #7 Gepost op: 23-07-2020 09:31 u »
Ze hebben ook Sourvisiae. Ik begrijp niet helemaal wat de toegevoegde waarde is van deze Philly sour ....iemand die daar idee-en over heeft? Overigens is Sourvisiae niet erg goed verkrijgbaar.

Sour IPA uitstekend idee. "Gewone" sours zoals bijvoorbeeld van La Debauche ook niet te versmaden. Mooi bier :proost:

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.015
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Lallemand Philly sour
« Reactie #8 Gepost op: 23-07-2020 23:04 u »
Ze hebben ook Sourvisiae. Ik begrijp niet helemaal wat de toegevoegde waarde is van deze Philly sour ....iemand die daar idee-en over heeft? Overigens is Sourvisiae niet erg goed verkrijgbaar.

Sour IPA uitstekend idee. "Gewone" sours zoals bijvoorbeeld van La Debauche ook niet te versmaden. Mooi bier :proost:

Philly is een gist die melkzuur maakt, meer dan een Sacch. Het geeft iets meer smaak dan een Lactobacillus samen met een neutrale Sacch. Er is nog niet heel veel mee gebrouwen, wat "patent pending" en het geheel is nogal onder de pet gehouden. De gist was maar zeer beperkt beschikbaar. Je haalt er een zuurgraad mee die iets lager ligt dan bij L.delbrueckii en het dingske is hop tolerant. Veel L. zijn dat niet. Het is een gist die op de gebruikelijke wijze te verwijderen is, schoonmaken, desinfectie. Dit in tegenstelling tot b.v. een L.brevis.

De grote aandacht voor dit soort gisten en bacterien is niet nieuw, maar speelde zich voornamelijk op een paar zeer kleine fora af (BBB in het verleden), to FB Milk the Funk. Daar komen al dit soort vergisters langs, voor het brouwen van zuurbier (niet sours! ook niet zuur bier!) De bronnen van dit soort vergisters zijn zeer divers en vaak door hobbyisten "geoogst' en opgekweekt.

Sourvisiae is "engineerd", waarbij het niet helemaal duidelijk is hoe en op welke wijze. Hoogst waarschijnlijk een gevolg van "mass mating" en geen directe genetische manipulatie.

Verder passen ze allemaal in de trend, geen moeite, snel een resultaat, als de klant het drinkt is he goed genoeg. Rotatie, rotatie, rotatie.

Gewoon proberen en je bevindingen delen.

Ingo

Offline wernerthefox

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Philly sour
« Reactie #9 Gepost op: 24-07-2020 12:02 u »
Gaaf, dank voor deze uitgebreide toelichting.
Ik ga deze gist zeker testen in mijn vakantie, ik zal mijn ervaringen delen.

Offline hopjesvla

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 123
  • Land: nl
  • Picobrouwerij Brouwwerk
    • Brouwwerk
Re: Lallemand Philly sour
« Reactie #10 Gepost op: 28-07-2020 08:32 u »
Gaaf, dank voor deze uitgebreide toelichting.
Ik ga deze gist zeker testen in mijn vakantie, ik zal mijn ervaringen delen.

Ik ben erg benieuwd, klinkt zeer interessant!

Vraag me trouwens af in hoe verre het dumpen van de trub nu echt effect heeft op de smaak. In het filmpje stelt David dat het fruit icm de trub zorgt voor 'off-flavours'. Maar gezien de twee kampen (wel of niet overhevelen na gisting) kan dit wellicht ook en persoonlijke voorkeur zijn van hem. In mijn geval, met 1 vat, zou namelijk niet overhevelen beter passen.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.548
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Lallemand Philly sour
« Reactie #11 Gepost op: 16-08-2020 12:14 u »
Een nieuwe korrel, van lallemand Wildbrew series die in een lab is ontwikkeld
Hiermee zou je een sour bier kunnen maken, zelfs met veel hop, zonder kettle souring of andere
technieken toe te passen. Is dit een nieuwe stap in de wereld van de gisten?

zie :

https://www.lallemandbrewing.com/en/united-states/product-details/wildbrew-philly-sour/

(De gist is verkrijgbaar in NL, bij een bekendere brouwwinkel)

Offline SVB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 208
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron

Offline Snelbier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 345
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Philly sour
« Reactie #13 Gepost op: 16-08-2020 17:27 u »
Als brouwer (hobby/thuis..) lijkt me deze interessant, zou veel tussenstappen besparen.
Toch liever NIET in mijn brouw-garage ivm kruisbesmetting..
De variatie en veelvuldig gebruik van melkzuur-bacters is al wat jaren een zorg voor de voedsel-industrie; elke nieuwe variant vereist andere maatregelen om het 'beestje' onschadelijk te maken.
Beetje dubbel gevoel bij deze inventies..
Proost,   Snelbier

Offline Jordy74

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Philly sour
« Reactie #14 Gepost op: 16-08-2020 19:41 u »
Hallo,

Op dit moment heb ik een bier op keg wat vergist is met de philly sour.
Ong 3,9 % abv en na de hoofdvestiging heb ik ingevroren fruit toegevoegd.
Het zuurtje zit er lekker in, en valt me niet tegen.
Wbt het gevaar voor besmetting; deze gist wordt meteen ondergesneeuwd door standaard gisten. Hij is namelijk een langzame vergister . Gewoon degelijk reinigen en desinfecteren zou meer dan voldoende zijn.

Ik ga er zeker nog eens een batch mee brouwen.

 

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.547
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Lallemand Philly sour
« Reactie #15 Gepost op: 16-08-2020 22:23 u »
Topics samengevoegd

Offline breda82

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 328
  • Land: 00
  • Just experiment
Re: Lallemand Philly sour
« Reactie #16 Gepost op: 16-08-2020 23:19 u »
Hallo,

Op dit moment heb ik een bier op keg wat vergist is met de philly sour.
Ong 3,9 % abv en na de hoofdvestiging heb ik ingevroren fruit toegevoegd.
Het zuurtje zit er lekker in, en valt me niet tegen.
Wbt het gevaar voor besmetting; deze gist wordt meteen ondergesneeuwd door standaard gisten. Hij is namelijk een langzame vergister . Gewoon degelijk reinigen en desinfecteren zou meer dan voldoende zijn.

Ik ga er zeker nog eens een batch mee brouwen.
Heb je toevallig de pH na de vergisting gemeten?

Offline Jordy74

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Philly sour
« Reactie #17 Gepost op: 17-08-2020 08:45 u »
Heb je toevallig de pH na de vergisting gemeten?

Hij kwam uit op 3.4
Begin sg 1042 eind sg 1012.
 

Offline Alexander_H

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Land: nl
  • Brouwen is leren
Re: Lallemand Philly sour
« Reactie #18 Gepost op: 17-08-2020 08:53 u »
Ik heb hem gisteren gepitched op 24 graden, maar nog niet veel activiteit deze morgen, begin sg 1035. Ik ben benieuwd wat het gaat doen, van de week nog wat frambozen erbij ( recept uit de David heath video).

Offline breda82

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 328
  • Land: 00
  • Just experiment
Re: Lallemand Philly sour
« Reactie #19 Gepost op: 17-08-2020 18:25 u »
Hij kwam uit op 3.4
Begin sg 1042 eind sg 1012.
Mooi! Heb hier ook een bier op 3.4 en dat is voor mij precies goed.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.548
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Lallemand Philly sour
« Reactie #20 Gepost op: 17-08-2020 23:28 u »
Als brouwer (hobby/thuis..) lijkt me deze interessant, zou veel tussenstappen besparen.
Toch liever NIET in mijn brouw-garage ivm kruisbesmetting..
De variatie en veelvuldig gebruik van melkzuur-bacters is al wat jaren een zorg voor de voedsel-industrie; elke nieuwe variant vereist andere maatregelen om het 'beestje' onschadelijk te maken.
Beetje dubbel gevoel bij deze inventies..
Proost,   Snelbier
Hoe bedoel je andere maatregelen om lacto onschadelijk te maken? Gewoon reinigen toch?

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.548
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Lallemand Philly sour
« Reactie #21 Gepost op: 18-08-2020 21:26 u »
Overigens, op youtube heeft Lallemand een mooie uitleg gemaakt waarin een hoop duidelijk wordt.

(Soms helpt het even een draadje volledig te lezen en het folmpje bovenaan te kijken >:D ::) )

Offline Snelbier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 345
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Philly sour
« Reactie #22 Gepost op: 19-08-2020 01:11 u »
Hoe bedoel je andere maatregelen om lacto onschadelijk te maken? Gewoon reinigen toch?
'Gewoon reinigen''? Pas op wat je zegt.. Tientallen topics hier over reinigen.  Ook tientallen reinigingsmiddelen beschikbaar, waarom?
Temperatuur-invloed op verschillende bacters.. Verwijderen van Bio-film, mechanisch reinigen..
En dan nog al die nieuwe lacto-rassen erbij, met eigen vereiste reinigingsmethode..
Ik blijf er een negatief gevoel bij houden.
Groet,  Snelbier.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.548
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Lallemand Philly sour
« Reactie #23 Gepost op: 19-08-2020 08:25 u »
Gewoon reinigen inderdaad, dat kan op diverse manieren. Ik gebruik vaak caustic met daarna water en daarna starsan, en ik heb nooit gedoe met infecties of vreemde gisten cq doorgisten door aanwezigheid van een sta1 gist uit een vorige batch.

Bovendien heeft Philly Sour geen lactobacillus aan boord, het hele bijzondere is dat dit een lachancea spp gist is. Ofwel een gist en geen bacterie. Ik ben er niet zo bang voor.

Echter geeft ook whitelabs aan dat in professioneel gebruik aparte fermenter aanbevolen is. Gek genoeg, dus wellicht is er toch wat aan ten grondslag.





Tags: gist