Hobbybrouwen > Brouwproces

Nog niet opgestarte vergisting

(1/6) > >>

Johannes:
Hallo allen,

Gisteren heb ik mijn vierde brouwsel gebrouwen, een (halve)dag tevoren een zakje Wyeast Trappist (vloeibare) Gist gekocht.
Eerder gebruikte ik korrelgist mede omdat ik de thread 'korrelgist' heb gevolgd, wilde ik dit eigenlijk niet weer gebruiken.
Nou blijkt zo'n vloeibare gist een incubatietijd te hebben van 1 tot 3 dagen.

Dus huppakee; voor de laatste keer, met alle eventuele gevolgen van dien: de korrelgist erbij gegooid.

En wat gebeurt er? Niets, althans bijna niets, ik heb belucht op een ouderwetse gooi en smijt/schud-manier (ja, die pomp komt er nog).

Wat is jullie advies?? :shelp:

a-Johannes, Gooi de boel maar weg het wort staat nu al 24 uur, daar zitten vast wel enkele micro-organismetjes in die zich hebben vermenigvuldigd.

b-Als de sodemieter die vloeibare gist klaarmaken en toevoegen.

c-anders namelijk:....


Het recept (Olle grieze winterbier van Herman) heb hier vandaan:

http://utopia.knoware.nl/users/hompe/recept/4_2.html

Graag jullie reactie.


Groet Johannes



Jacques:
Hoi Johannes,

Ten eerste geduld, geduld en nogmaals geduld. Het kan best zijn dat de gist zich als een beste aan het vermenigvuldigen is. Misschien ligt er morgen een mooi laagje schuim op het bier.

Om het een ander te bespoedigen kun je een paar dingen doen:
1. voeg meer gedroogde gist toe als je die in huis hebt. Maak deze gist eerst even 'wakker' door de gist minimaal 15 min. in lauw water (25 - 30 graden C) te weken;
2. zet het gistvat op een warmere plaats;
3. schud regelmatig met het gistvat.

Ik weet niet of jij het wort laat vergisten in een gesloten gistvast dat voorzien is van een waterslot. Als je dat niet doet raad ik je aan in het vervolg dat wel te doen om de risico's van het niet aanslaan van de vergisting zo klein mogelijk te laten zijn.

Verder kan ik je aanraden mijn artikel over gestopte vergisting te lezen, alhoewel bij jou geen sprake is van een gestopte vergisting maar van een vergisting die nog niet op gang gekomen is.

:degroeten: Jacques

JW_den_Hartog:
Beste Johannes,

Niet weg gooien :neenee: Kan altijd nog.
Ik zou nog een keer beluchten en kijken of het brouwsel als nog aankomt.
Om er de Wyeast bij te gooien lijkt mij niet echt nodig.
1)Je zult 2 of meerdere gisten in je brouwsel hebben.(kan overigens ook goed smaken).
2)De Wyeast kun je dan volgens mij beter voor een volgende keer gebruiken(wel opstarten dus). Ze zijn tenslotte niet goedkoop.

Nou ik hoop dat het nog wordt anders misschien wat warmer weg zetten. Ik had vroeger ook wel eens het idee dat de korrelgist niet goed aankwam.


Succses en  :degroeten:
JW d H.

Johannes:
Heren,

Bedankt voor jullie antwoord, ik was al bang dat er van deze brouw niks terecht zou komen.

Helaas heb ik geen korrelgist meer in huis, dus dat is geen optie.

Ik zal nog een paar keer schudden, een warmere plaats zou zijn voor de verwarming zodat het vat daar wat stralingswarmte op kan nemen. Momenteel staat het in een kast waar de temperatuur zo'n 20 graden is.

Ik gebruik wel een gesloten gistvat met waterslot, en heb  van tevoren de gistjes wakker gemaakt.

Ik had echter sneller resultaat verwacht, de vorige 3 brouwsels ging e.e.a. veel sneller; dit komt ongetwijfeld omdat het een ander recept betrof.

Bewaar ik mijn Wyeast mooi voor de volgende brouw want deze was inderdaad niet goedkoop.

Wat betreft de naam van het onderwerp; klopt natuurlijk niet. Misschien veranderen in 'Nog niet begonnen vergisting' ?

Nogmaals bedankt, dit is een behoorlijke opluchting  :dansen: !

Groet Johannes

Jacques:
Hoi Johannes,

Toen ik pas begon met brouwen ben ik ook een paar keer wanhopig geweest omdat de vergisting niet (snel genoeg maar mijn zin) op gang kwam.

Tegenwoordig heb ik daar geen problemen meer mee.

Om herhaling te voorkomen daarom nog een zestal tips:
1. probeer altijd tijdig een giststarter te maken met wat moutextract of ingevroren wort van een vorig brouwsel;
2. zorg dat de giststarter actief is als je deze toevoegt aan het wort. Je kunt dat bereiken door een niet meer actieve giststarter 'door te starten'. Ook kun je een te snelle actieve giststarter koud weg zetten in de koelkast;
3. koel het wort wat minder ver. Een paar graden boven de temperatuur waarop je de vergisting wilt laten verlopen zorgt voor een sneller vermenigvuldiging van de gist. (Tijdens het begin van de vergisting het vat niet isoleren om zo de temp te laten dalen.)
4. zorg voor een goede beluchting van het wort;
5. ga door met het beluchten van het wort nadat je giststarter toegevoegd hebt;
6. isoleer het gistvat met een deken of slaapzak om te voorkomen dat de temperatuur in de nachtperiode te veel daalt.

:degroeten: Jacques

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie