Barley Wine

Gestart door Sjoerd, 30-06-2020 21:53 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Sjoerd

Voor komende winter wil ik een mooi zwaar bier brouwen die vwb stijl het dichts bij de Barley Wine ligt. Recept als volgt:

BSG 1100
IBU  30

75% palemout
15% tarwemout
10% cara 120

maischschema: 
50 min op 64 graden
30 min op 72 graden
1 min   op 78 graden

Hop
Cascade        75 min 10  ibu
EK Goldings   75 min 5   ibu
Hallertau H    75 min 5   ibu
Hallertau H    20 min 2   ibu
Cascade         20 min 3  ibu
EK Goldings    10 min 5  ibu

Gist: W1762 en US05

De gist is eigenlijk mijn grootste vraag. Het wordt een gesplitste batch. Ik heb nog nooit gebrouwen met de US05, een gist mag van mij wel wat karakter hebben, ik lees dat deze gist vrij clean is, maar dat hij toch wel wat esters geeft bij een wat hogere vergistingstemperatuur. Ik wil hem vergisten op 22 graden.

Met de W1762 heb ik al aardig wat mooie quads gebrouwen. Die noem ik omdat ik zeker weet dat ik hier een mooi bier van krijg, maar eigenlijk gebruik ik liever een andere gist dit keer. Onlans was ik ook best enthousiast over de W1318, maar ondanks een vergistingstemperatuur van 20 graden is de schuimvorming waardeloos. Dus als iemand een goede suggestie heeft, dan hoor ik het heel graag.

Bennemans

ik heb voor mijn laatste Barley wine de Nottingham gebruikt, deze verdraagt ook zwaarder bier, volgens de gegevens tot 14%.
Het laat je de mouten goed naar voren komen, vrij clean dus.

Als hop gebruik ik uitsluitend Engelse hoppen, maar dat is mijn keuze.

JamMasterJustin

Met beide gisten verwacht ik dat je geen buil zult vallen.

Qua W1762 kan ik je geen tips geven. Ik gebruik alleen korrelgist (het is een gewoonte). Met US05 zal de moutigheid naar voren komen. Ik lees dat W1762 ook redelijk neutraal is, dus daar zul je dat waarschijnlijk ook hebben.

Het is denk ik vooral de vraag wat je wilt. Welke kant wil je op: Engels, Amerikaans, Belgisch? Of wat wil je bereiken: clean/neutraal gistprofiel? Voor een Engelse Barley Wine kun je ook Nottingham overwegen.

En dan nog een persoonlijke ervaring:

Ik heb recent een Barley Wine gemaakt met M15 Empire Ale. Daar lees je veel horror qua lage vergisting over op internet. De barley wine die ik had gemaakt was SG 1.105 en op 65 graden volmout gemaischt. Hij is vergist van 1.105 naar 1.024 en geeft een fruitige tint van donker fruit (op 20 tot 22 graden, maar een korte na stoot naar 24 graden). De gist is mij goed bevallen. Voor mij kwam het ergens uit tussen een Barley Wine en een Quad; bevalt mij goed. En zeker een bier dat ik nog eens ga brouwen.

Ik had destijds eigenlijk de M42 New World Strong Ale willen gebruiken, maar kennelijk het verkeerde zakje aangeklikt bij bestellen. M42 zou ook redelijk neutraal moeten zijn.

Qua schuimvorming verwacht ik met 15% tarwe geen problemen.

biking rebel

Citaat van: JamMasterJustin op 17-07-2020  07:21 uIk heb recent een Barley Wine gemaakt met M15 Empire Ale. Daar lees je veel horror qua lage vergisting over op internet. De barley wine die ik had gemaakt was SG 1.105 en op 65 graden volmout gemaischt. Hij is vergist van 1.105 naar 1.024 ....

Zeker weten dat het M15 was? Ik lees overal dat alcoholtolerantie van deze gist max 8% is. Ik heb er zelf een normale stout en een Oatmeal stout mee gebrouwen. Qua communicatie loopt deze gist niet voorop, lees je weet niet echt wat ie na de eerste 2 dagen aan het doen is qua vergisting. Na 2,5 week toch mooi op verwachte SG uitgekomen. Smaakprofiel is wel mooi. Alleen vanwege de 8% max ga ik een andere gist gebruiken voor een RIS.

JamMasterJustin

Ik stond er ook van te kijken, maar het stond toch echt op het zakje 😂

Hoptimist

Hi,

Weet iemand mij te vertellen wat ik kan verwachten als ik enkele graden beneden de ideale temperatuur vergist?

Voor de optimale smaak gebruik ik voor het brouwen van een Barley Wine de Wyeast 1098.

Advies temperatuur bedraagt tussen de 18 en 22 Graden.

Ik ben genoodzaakt de zolder te gebruiken op dit moment. Door de koude temperaturen is het daar toch wat koeler dan normaal (15 a 16 graden).

Wat kan ik verwachten?

Jacques

Citaat van: Hoptimist op 29-01-2022  20:40 uHi,

Weet iemand mij te vertellen wat ik kan verwachten als ik enkele graden beneden de ideale temperatuur vergist?

Voor de optimale smaak gebruik ik voor het brouwen van een Barley Wine de Wyeast 1098.

Advies temperatuur bedraagt tussen de 18 en 22 Graden.

Ik ben genoodzaakt de zolder te gebruiken op dit moment. Door de koude temperaturen is het daar toch wat koeler dan normaal (15 a 16 graden).

Wat kan ik verwachten?

Pas op dat de temperatuur niet te laag is want dan kan het zijn dat de vergisting uiterst traag gaat.
Eventueel kun je gistvat goed isoleren om de warmte die geproduceerd wordt vast te houden. Controleer wel dat de temperatuur niet te hoog wordt.

Hoptimist

Dankjewel.

Ik durfde het toch niet aan en heb daarom de SafAle T-58 gebruikt.
Niet wenselijk voor de optimale smaak, maar wel een idealere temperatuur range: 12 tot 25.

Volgende keer maar in het voorjaar brouwen. 😉

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.