2 gisten, 1 krijgt de overhand?

Gestart door Edwin brouwt, 21-06-2020 19:00 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Edwin brouwt

Ik heb een bier gebrouwen met 2 gisten (leek me een leuk experiment), de T-58 en de BE-256. De T-58 heeft een vergistingsgraad  van rond de 70% en de BE-256 ongeveer 82%.


Nu is mijn bier na 3 weken (of eigenlijk al eerder) blijven steken op 70%. Dus het lijkt of de 256 helemaal niets gedaan heeft. Begin SG 1045, nu 1014.


Kan dat, dat de T-58 alles opgevroten heeft en de 256 dus niets meer kan doen? Ik had die 256 er in gedaan, juist om hem wat droger te krijgen...

Jules

De T-58 is wel een snelle starter is mijn ervaring. Ik weet niet of de BE-256 ook zo snel is.

Welke temperatuur heb je vergist? Geprobeerd eens een graadje te verhogen?

Vriendelijke groet J

Edwin brouwt

Hij staat op 21 graden, maar ik kan hem wel een beetje hoger zetten.

Jacques

Om hem droger te krijgen kun je koudhop toevoegen. Maar dan moet je wel veel geduld hebben...

Edwin brouwt

Citaat van: Jacques op 21-06-2020  23:23 uOm hem droger te krijgen kun je koudhop toevoegen. Maar dan moet je wel veel geduld hebben...


Ja, daar ben ik laatst achter gekomen (vlak voor bottelen gedaan en toen nogal wat last van "hop creep" gehad...)


Maar dat is voor mij nu even geen plan, omdat ie nu al heel goed smaakt!
Wat ik belangrijk vind is dat ik nu zeker weet dat ie uitvergist is. SG staat al meer dan een week stil, maar het feit dat die 256 eigenlijk een hogere vergistingsgraad heeft, maakt me wat onzeker  ???

Johan_vL

Als je van beide evenveel en op dezelfde wijze gist hebt toegevoegd is het niet aannemelijk dat de ene niets doet en de andere alles. Het kan wel, namelijk had ik laatst een zakje S-04 die niets deed, daar heb ik toen nog een zakje bijgestrooid en vervolgens een prima vergisting. Het is waarschijnlijker, dat de ene gist de overhand krijgt en de ander wegconcurreert. Dan zou het nog steeds kunnen dat de vergistingsgraad op 70% uitkomt. In het begin zullen ze beide eerst de makkelijkst vergistbare suikers opeten en dus weinig effect op het eindresultaat hebben als degene met de laagste vergistingsgraad het wint van de andere.

Edwin brouwt

Ik ging er van uit dat de moeilijk vergistbare suikers op het eind door de 256 zouden worden opgegeten, maar blijkbaar zitten die er niet meer in?

beun

Vreemd inderdaad, je zou zeggen dat je ergens tussen een svg van 70 en 82 zou eindigen. 70 is in ieder geval laag te noemen.
Misschien de batch splitsen en 1 gedeelte met een var. diastaticus verder vergisten en de andere zo laten en bottelen.

Jacques

Citaat van: EdwinBrouwt op 23-06-2020  20:08 uIk ging er van uit dat de moeilijk vergistbare suikers op het eind door de 256 zouden worden opgegeten, maar blijkbaar zitten die er niet meer in?

Ik heb wel eens begrepen dat de ene gist de andere in de weg kan zitten. Kennelijk is dat hetgeen hier gebeurt.

Edwin brouwt

Citaat van: Jacques op 23-06-2020  21:57 uIk heb wel eens begrepen dat de ene gist de andere in de weg kan zitten. Kennelijk is dat hetgeen hier gebeurt.


Ik denk het ook, het wordt gewoon een wat zoete  Saison met T-58 :-)

Sjoerd

Los van de vergistingsgraad, die BE 256 gaat niet heel veel verder dan 1014, die keren dat ik er mee gebrouwen heb ik telkens 1014 of 1013 gehaald. Met de T58 heb ik vaak gebrouwen, weliswaar met een hoger begin SG, maar nooit onder de 1022 gekregen. Dus ik denk dat de BE 256 wel degelijk iets gedaan heeft, kans volgens mij groot dat die gist voor de laatste 5 punten gezorgd heeft.

Jacques

Citaat van: Sjoerd op 23-06-2020  22:31 uLos van de vergistingsgraad, die BE 256 gaat niet heel veel verder dan 1014, die keren dat ik er mee gebrouwen heb ik telkens 1014 of 1013 gehaald. Met de T58 heb ik vaak gebrouwen, weliswaar met een hoger begin SG, maar nooit onder de 1022 gekregen.

Welk eind SG je haalt ligt aan het begin SG...
Als je begint met een SG van 1040 haal je echt wel lagere eind SG's...  ;D

beun

Citaat van: EdwinBrouwt op 23-06-2020  22:20 uIk denk het ook, het wordt gewoon een wat zoete  Saison met T-58 :-)

Zeker een saison hoort droog te zijn. Dit authentieke resultaat had je met deze gist combi toch niet behaald. waarschijnlijk wel lekker bier maar geen saison.

Edwin brouwt

Begin SG was niet hoog, 1045. Maar goed om te lezen dat die 256 moeite heeft om onder de 1014 te komen (heb ik in ieder geval niet het idee dat het aan mij ligt   ::) )


Een Saison hoort inderdaad droog te zijn, maar ik had even geen zin in de (prima en vaak door mij gebruikte) Belle Saison die bij mij meestal doorgaat tot rond de 1000.




Sjoerd

Citaat van: Jacques op 23-06-2020  22:42 uWelk eind SG je haalt ligt aan het begin SG...
Als je begint met een SG van 1040 haal je echt wel lagere eind SG's...  ;D

Dat is inderdaad de normale redenatie, maar ik zou dan toch wel eens van iemand willen horen of ze met de T58 onder de 1014 gekomen zijn en met de BE-256 onder de 1008. Als dat zo is, dan gaat mijn perceptie niet op

seed7

Hoeveel wort? SG 1045. Hoeveel gist?

Ingo

Jacques

Citaat van: Sjoerd op 24-06-2020  23:54 uDat is inderdaad de normale redenatie, maar ik zou dan toch wel eens van iemand willen horen of ze met de T58 onder de 1014 gekomen zijn en met de BE-256 onder de 1008. Als dat zo is, dan gaat mijn perceptie niet op

We spreken steeds over een vergistingsgraad. Dat wil zeggen dat een bepaald percentage van de opgeloste suiker in een wort niet vergist. Bij een laag begin SG krijg je in verhouding een lager eind SG.

Als je met de T58 begint bij een begin SG van 1030 kom je echt wel onder de 1014 uit!

Sjoerd

1030 is wel een extreem laag begin SG, maar ik ben serieus benieuwd als je een wort hebt met een begin SG 1050 of hij met de T58 de 1014 gaat halen (Max 10% suiker). Als het zo is, dan is het zo, en in theorie zou het inderdaad ook zo moeten zijn, maar ik hoor graag of iemand dat ook daadwerkelijk met deze gist gehaald heeft.

seed7

Citaat van: Sjoerd op 25-06-2020  22:47 u1030 is wel een extreem laag begin SG, maar ik ben serieus benieuwd [...]

Als een gist in een normale wort een svg van 73,5% haalt bij een SG van 1030 dan zal die dat ook doen in een wort van 1080, tenzij de hoeveelheid geproduceerd alcohol voor een probleem zorgt. Niet het geval bij T-58.

--

Wat in dit geval wel voor een probleem kan zorgen is een overmaat aan gist. Vandaar mijn eerder vraag. De snelle gist heeft dan een voorsprong, groeit een beetje maar laat geen voedingsstof over (laag SG) voor de langzamere maar dieper gaande gist. Nu hebben we echter ook nog te maken met een diastaticus, dus er is een kans dat het in zo'n geval goed komt en dat het heel lang gaat duren. (soms is fustelen echt handig)

Ingo

Edwin brouwt

Het ging om 20 liter en 2 zakjes gist. Naar mijn ervaring misschien 3 gram teveel: 23 gram is er nu in gegaan, had 20 kunnen zijn. Maar ik kan me niet voorstellen dat dat de oorzaak kan zijn?


CiteerNu hebben we echter ook nog te maken met een diastaticus


Welke is diastaticus, Ingo? Ik dacht dat ik mijn onderzoek goed gedaan had want dat was niet de bedoeling  ??? :D


PaultjePils

Citaat van: Sjoerd op 23-06-2020  22:31 uLos van de vergistingsgraad, die BE 256 gaat niet heel veel verder dan 1014, die keren dat ik er mee gebrouwen heb ik telkens 1014 of 1013 gehaald. Met de T58 heb ik vaak gebrouwen, weliswaar met een hoger begin SG, maar nooit onder de 1022 gekregen. Dus ik denk dat de BE 256 wel degelijk iets gedaan heeft, kans volgens mij groot dat die gist voor de laatste 5 punten gezorgd heeft.

Grappig, ik kreeg mijn tripel met BE-256 niet onder de 1014, terwijl het voorspelde SG 1009 was met de suikerstort (al staat daar nu wel iets teveel koolzuur op). Een test om te kijken of alleen T-58 aan de gang is geweest is een sensorische test. Ik heb nog wel een biertje staan die vergist is op 21 graden met T-58. Wil die wel even langsbrengen  :proost:

middelaersch

Mijn laatste twee brouwsels waren tripels met BE256, begin SG rond 1.080.
Eind SG's 1.010 en 1.009, SVG's 87%.

Mijn laatste brouwsel met T58 was een blond. Begin SG 1.060, eind SG 1.016. SVG 73%.

De T58 is een snelle starter. Ik kan me voorstellen dat die alle voedingsstoffen opgebruikt, waardoor de BE256 er mogelijk niet meer aan te pas komt, zoals Ingo ook suggereert. Bij mijn weten zijn deze beide gisten overigens geen var. diastaticus gisten.

Eerder heb ik met T58 ook wel eens een eind SG van 1.008 gehaald, bij een begin SG van 1.049 zonder suiker in de stort.
(P.s. gist leest geen handleidingen!)

seed7

Citaat van: EdwinBrouwt op 26-06-2020  09:01 uHet ging om 20 liter en 2 zakjes gist. Naar mijn ervaring misschien 3 gram teveel: 23 gram is er nu in gegaan, had 20 kunnen zijn. Maar ik kan me niet voorstellen dat dat de oorzaak kan zijn?

Welke is diastaticus, Ingo? Ik dacht dat ik mijn onderzoek goed gedaan had want dat was niet de bedoeling  ??? :D

Heb je goed gedaan, ik heb weer eens wat nummertjes verwisseld, de SafAle BE-134 is de diastaticus.

2 zakje, op 20l van 1045 is aan de ruime kant, maar of het een probleem is? Ik weet het niet, ligt aan het snelheidsverschil en dat is niet iets waar data over zijn.

Ingo

Edwin brouwt

Hij is inderdaad heel snel van start gegaan, zie plaatje (eind SG klopt niet, was het maar waar. Ik heb een sample genomen en gemeten, blijkbaar zit er een klets gist op mijn Tilt):




Als de t-58 een snelle starter is, dan heeft de 256 honger gehad, zullen we maar aannemen.

beun

Citaat van: EdwinBrouwt op 26-06-2020  20:55 uHij is inderdaad heel snel van start gegaan, zie plaatje (eind SG klopt niet, was het maar waar. Ik heb een sample genomen en gemeten, blijkbaar zit er een klets gist op mijn Tilt):




Als de t-58 een snelle starter is, dan heeft de 256 honger gehad, zullen we maar aannemen.


Waarschijnlijk waren de essentiële voedingstoffen om zich te vermeerderen voor de 256 al weggekaapt door de T58 voordat de 256 op gang kon komen. de ene gist is nu eenmaal een langzamere starter dan de andere.
Mocht er een vervolg poging komen; dan denk ik dus eerst de 256 en bijvoorbeeld 1 dag later de t58. En misschien iets gistvoeding erbij.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.