Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Waar brouwen?  (gelezen 3350 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Emmaneul

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
Waar brouwen?
« Gepost op: 26-04-2006 16:58 u »
Hoi Stijn, ik ben ook nieuw maar ik vind het niet nodig om een topic daarvoor te beginnen.* Wel heb ik een vraagje over bierbrouwen.

Wat is de beste plek om bier te brouwen? Ik woon in een flat, ik heb niet veel ruimte maar ik wil het wellicht een keer proberen.




*Maar voor je vraag is wel een nieuw onderwerp nodig. :)


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Waar brouwen?
« Reactie #1 Gepost op: 26-04-2006 19:00 u »
Hoi Stijn, ik ben ook nieuw maar ik vind het niet nodig om een topic daarvoor te beginnen.

You just Did..... ;D :D

Wat is de beste plek om bier te brouwen? Ik woon in een flat, ik heb niet veel ruimte maar ik wil het wellicht een keer proberen.

Probeer je keuken eens !! dat werk prima...Gas en water aanwezig !! Nu alleen nog een pan, hop, mout en gist....en BROUWEN MAAR !!!!

Groeten en gezondheid
Oscar


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Waar brouwen?
« Reactie #2 Gepost op: 26-04-2006 19:13 u »
Ik sluit me helemaal aan bij Oscar.
Het beste is een open keuken.
Pannetje op het gas en ondertussen een gele rakker nuttigen op de bank. Yehaa!  :proost:

 :degroeten:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Waar brouwen?
« Reactie #3 Gepost op: 26-04-2006 19:17 u »
Pannetje op het gas en ondertussen een gele rakker nuttigen op de bank. Yehaa! :proost:

ja , en dan kook je pannetje over of brand je mout aan....keuken smerig...brouwsel naar de knoppen....Wel blijven opletten dus !!!  ;D  ;D

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Rudie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 58
  • The sky is the limit (when you're sober)
Re: Waar brouwen?
« Reactie #4 Gepost op: 26-04-2006 20:59 u »
Hoi Emanuel, ik woon ook in een flat (appartement als je het ding koopt) en ik brouw lekker buiten op het balkon. Gaat prima, heb je ook geen last van al dat vocht dat vrijkomt bij het maischen en koken :). Gewoon proberen en zien waar het schip c.q. bierschuit strandt.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Waar brouwen?
« Reactie #5 Gepost op: 26-04-2006 21:48 u »
Gewoon proberen en zien waar het schip c.q. bierschuit strandt.

Zolang dat maar niet op het balkon van je onderburen is..... :D  :D

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Rudie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 58
  • The sky is the limit (when you're sober)
Re: Waar brouwen?
« Reactie #6 Gepost op: 26-04-2006 22:30 u »
Die wonen op de begane grond, groeit 't gras leuk alle kanten op.  >:D  >:D

Offline Emmaneul

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
Re: Waar brouwen?
« Reactie #7 Gepost op: 27-04-2006 10:56 u »
ha, ok, een nieuw topic, dat is prima! Ik moet even wennen aan de forumcultuur hier, die is overal anders.

Ok, op het balkon is een idee, kijken of mijn vriendin dat ook vind :)

Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: Waar brouwen?
« Reactie #8 Gepost op: 27-04-2006 11:47 u »
Als je kleinschalig brouwt met bijvoorbeeld een weckketel tot de 30 liter, dan zou ik de keuken aanraden. Wl graag met een goede afzuigkap anders kun je achteraf het water van het plafond en de muren vegen. Als je niet goed kunt ventileren of als de brouwsels aanmerkelijk groter worden dan is een andere ruimte, of zelfs buiten, een beter idee. Ik heb al mijn < 30 liter brouwsels in appartementen/flats gebrouwen zonder problemen.

Overigens, bij de afzuigkap (niet een circulerende met actieve koolstof maar n die op de schoorsteen is aangesloten) heb ik de gewoonte om er met touwtjes een vaatdoek onder te spannen, welke dan door de zuigkracht aan de afzuigkap wordt gezogen. Op die manier verzamelt de kookdamp zich op de vaatdoek en wordt erin gezogen. Voordat ik deze methode gebruikte verzamelde de damp zich op het rooster (dat anders dus door de vaatdoek wordt bedekt). Die verzamelde, gecondenseerde damp vormde gelige want vettige druppels die aan het rooster hingen en te pas en te onpas terugvielen in de kookketel en da's niet zo lekker aangezien dat rooster al het n en ander verzameld had aan vettige etensdampen. Maar goed, da's zomaar een tipje...

Offline Emmaneul

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
Re: Waar brouwen?
« Reactie #9 Gepost op: 28-04-2006 12:53 u »
Ik heb me even ingelezen en ik zit te denken zo'n starterspakket te kopen, die zijn redelijk goedkoop en nemen niet veel ruimte in. Ik heb gegrepen dat je het brouwsel de eerste keer op 25C moet gisten en dan nog een keer op 10C in de fles moet gisten.

De eerste keer kan ik denk ik wel de keuken gebruiken, de 2e keer de schuur. Voor beide keren geldt echter dat de temperatuur niet precies goed en zeker niet constant is.

Met het warme weer dat er aan zit te komen is het in de schuur een stuk meer 10C denk ik.

Waar doen jullie het gisten?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Waar brouwen?
« Reactie #10 Gepost op: 28-04-2006 13:08 u »
Dat hangt een beetje van het biertype af dat ik wil brouwen. Voor tripels en dergelijke vergist ik gewoon in de woonkamer. Voor de lagering zoek ik een plek in huis waar de temperatuur niet hoger is dan 20 graden. Dan is de lagering meestal binnen een week of anderhalf voorbij en kan ik gaan bottelen.

Bieren die lagere temperaturen behoeven brouw ik alleen in de winter. Er is altijd wel ergens een plek in huis waar de temperatuur rond de 15 graden of soms nog lager is. Zoek in ieder geval een plek uit waar de temperatuurfluctuaties tussen dag en nacht zo klein mogelijk zijn. Gist houdt niet van sterke temperatuurschommelingen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Waar brouwen?
« Reactie #11 Gepost op: 28-04-2006 13:43 u »
Ik heb mijn gistflessen, na de hoofdvergisting altijd en een waterbad met aquariumpomp en aquarium thermostaat staan, op deze manier kun je themperatuur goed controleren, mits de vergistings temperatuur hoger is dan de omgevings temperatuur...het koelen van het jonge bier is nog een andere uitdaging.

Groeten en gezondheid
Oscar

Tags: