1e Brouwsel sinds 23 jaar

Gestart door BikerEddy, 21-06-2020 12:31 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

BikerEddy

Hallo beste brouwers, hier sinds lange tijd een biertje gebrouwen. Het is een Tripel geworden.
Ook voor mij de 1e keer met brouwsoftware gewerkt, was wel even wennen vroeger deed je dat meer op gevoel.
Ben benieuwd kan niet wachten om te proeven, hieronder de uitdraai van het brouwsel:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk001
Naam receptEddyBeer Tripel
Brouwdatum20-06-2020
BierstijlTripel EddyBeer
Volume13,5 l
Begin SG1,071 SG
Eind SG1,007 SG
Schijnbare vergistingsgraad90,1%
Alcoholgehalte8,3 vol.%
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Rager)48 IBU
Brouwzaalrendement64,7 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
21,00 lWater uit Zutphen
1,07 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,41 kgPilsmoutDingemans3 EBC75,0 %
0,64 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC14,0 %
0,50 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC11,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
53,0 °C1 min.30 min.2,8 l/kg
62,0 °C1 min.30 min.3,7 l/kg
72,0 °C1 min.30 min.5,2 l/kg
Uitmaschen72,0 °C1 min.5 min.5,2 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,2 gStyrian Goldingsbellen3,4%60 min.12,7 IBU
20,2 gHallertau Traditionbellen6,0%60 min.22,4 IBU
20,0 gCitrapellets12,0%15 min.13,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
53,33 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken

Gist
starter[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row]53,33 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken
Belgian Ale (M41)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting24,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting24,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting24,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,030 SG
Schijnbare vergistingsgraad57,7%
Temp. nagisting24,0 °C
Temp. lagering24,0 °C


Jules

Succes met deze tripel!

De aangegeven gist temperatuur voor de M41 is tussen 18-28 graden. Gevoelsmatig vind ik 24 een beetje hoog.
Heb je een reden om zo hoog te beginnen?

Mvg J

BikerEddy

Hoi Jules,
Nee dat is de kamertemperatuur, zal deze week wel omhoog gaan aangezien het weer aardig heet wordt......

Jules

Ja wat dat betreft niet fijn.
Ik ken deze gist verder niet en wilde graag weten wat deze gist bij 24 graden doet.

Komt vast goed!

Hoe was dat nou na 23 jaar?

Muziseppe

Gebruik je niet erg veel sinaasappelschil? Ik denk dat zo het erg overheersend gaat worden. Verder veel succes!

BikerEddy

Citaat van: Muziseppe op 21-06-2020  18:24 uGebruik je niet erg veel sinaasappelschil? Ik denk dat zo het erg overheersend gaat worden. Verder veel succes!

Goed opgemerkt, zit echter minder in, 30 g
Zal het aanpassen in de software,  bedankt!

BikerEddy

Citaat van: Jules op 21-06-2020  17:38 uJa wat dat betreft niet fijn.
Ik ken deze gist verder niet en wilde graag weten wat deze gist bij 24 graden doet.

Komt vast goed!

Hoe was dat nou na 23 jaar?

Hoi Jules,
Tja, kennis ophalen, niet in de valkuilen van vroeger trappen, en wat ook voor mij nieuw is is de ondersteuning van de software, dus al deze voorbereidingen hebben mij de afgelopen 3 dagen voor het brouwen bezig gehouden. Spullen gekocht, platenkoeler? Huh? Was dat? Hevelfilter gemaakt, werkt perfect!
Vroeger brouwde ik op kennis en gevoel, nu dus met de ondersteuning van de software, brrr eng... (ik ben ICTer:))
Dus al brouwende had ik al geen goed gevoel bij het spoelen van het wort, deed ik vroeger nooit, ik zorgde er altijd voor dat ik alle vergistbare suikers in de mout er zo goed als uithaalde, waardoor je altijd vlak in de buurt kwam van het berekende (met de hand) start SG bij aanvang koken kwam.
Maar nu kwam ik op 1050 i.p.v. 1056,  (best weer ok) maar toch gespoeld, tegen mijn onderbuikgevoel in, en natuurlijk (omdat de mout al schraal was) daalde het SG na het spoelen naar 1036 :(
Ik had gehoopt dat het SG omhoog zou gaan na het spoelen, had hier geen ervaring mee.
Gelukkig gecorrigeerd tijdens het koken, en in de emmer staat nu de 1e vergisting gestaag te borrelen, ik schat 4 dagen.
daarna 4- 5 weken in de kolven om een SG van 1007 te verkrijgen.
Conclusie: hulde aan de software, en aan de platenkoeler, maar vergeet je onderbuik en fingerspitzengefühl niet!

Groetjes Eddy

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.