Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hoppige Saison  (gelezen 719 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Gorak

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 63
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Hoppige Saison
« Gepost op: 19-06-2020 08:46 u »
Ik wil me binnenkort gaan wagen aan het brouwen van mijn eerste (hoppige) saison. Het idee is om het bier een extra citrussmaak en aroma te geven door veel Cascade hop erin te verwerken. Hieronder staat het wat ik in elkaar heb geflanst.

Mijn vraag is hoe bitter het bier zal uitvallen, aangezien het erg droog wordt. Zit ik zo goed of is meer of minder aan te raden?
Verder ben ik niet helemaal zeker over de mouten. Is het aan te raden om bijvoorbeeld wat biscuitmout of munich toe te voegen? 
Als er verder op of aanmerkingen zijn, hoor ik het graag.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk004
Naam receptCascade Saison
Brouwdatum22-04-2020
BierstijlSaison
Volume22,0 l
Begin SG1,057 SG
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)32 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
27,00 lWater uit Groningen
0,60 gCaCl2
2,90 gCaSO4
6,30 mlMelkzuur
3,27 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
91 mg/l6 mg/l23 mg/l175 mg/l44 mg/l72 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,25 kgPilsmoutDingemans3 EBC42,9 %
2,25 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC42,9 %
0,25 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC4,8 %
0,50 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC9,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC2 min.60 min.5,7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gMagnumbellen12,0%60 min.13,8 IBU
40,0 gCascadepellets5,8%20 min.17,7 IBU
50,0 gCascadepellets5,8%koudhop0,0 IBU
30,0 gCascadepellets5,8%whirlpool0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gBelle Saison ()bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.140
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Hoppige Saison
« Reactie #1 Gepost op: 19-06-2020 08:56 u »
- laat de suiker eruit en vervang die door mout: de Belle Saison gist ver door, het is een diastaticus
- je hebt 2 zakjes gist nodig vermoed ik, check dit even in BrouwHulp op het tabblad 'Vergisting'
- het is zeker een goed idee om wat Munich of Biscuit toe te voegen of beide. Samen tot 10%

Voor de rest een prima recept.

Offline Gorak

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 63
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoppige Saison
« Reactie #2 Gepost op: 19-06-2020 09:27 u »
- laat de suiker eruit en vervang die door mout: de Belle Saison gist ver door, het is een diastaticus
- je hebt 2 zakjes gist nodig vermoed ik, check dit even in BrouwHulp op het tabblad 'Vergisting'
- het is zeker een goed idee om wat Munich of Biscuit toe te voegen of beide. Samen tot 10%

Voor de rest een prima recept.

- Ik kreeg juist het idee dat men juist wel suiker toevoegde in de saison, om hem mooi droog te krijgen.
- Recept is aangepast naar 20 L, dan vindt BrouwHulp het wel goed met 1 zakje  ;D
- Zal wat Biscuit toevoegen. Munich blijk ik niet meer in huis te hebben

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.140
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Hoppige Saison
« Reactie #3 Gepost op: 19-06-2020 09:42 u »
- Ik kreeg juist het idee dat men juist wel suiker toevoegde in de saison, om hem mooi droog te krijgen.
- Recept is aangepast naar 20L, dan vindt BrouwHulp het wel goed met 1 zakje  ;D
- Zal wat Biscuit toevoegen. Munich blijk ik niet meer in huis te hebben
Reken maar dat die droog wordt, zelfs zonder suiker. De Belle Saison is een vreetzak (gaat tot rond de 1000 eind sg), maar wel een lekkere en makkelijke gist. Ik heb er al heel vaak mee gebrouwen.
Biscuit is prima, vind ik voor saison zelfs lekkerder dan Munich.

Offline Gorak

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 63
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoppige Saison
« Reactie #4 Gepost op: 19-06-2020 09:58 u »
Aangepast recept

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk004
Naam receptCascade Saison
Brouwdatum19-06-2020
BierstijlSaison
Volume20,5 l
Begin SG1,051 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)32 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
22,00 lWater uit Groningen
0,50 gCaCl2
2,50 gCaSO4
5,80 mlMelkzuur
6,52 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
93 mg/l6 mg/l23 mg/l185 mg/l45 mg/l78 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,50 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC50,0 %
2,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC40,0 %
0,25 kgBiscuitDingemans50 EBC5,0 %
0,25 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC5,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC2 min.60 min.4,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gMagnumbellen12,0%60 min.14,2 IBU
40,0 gCascadepellets5,8%20 min.18,3 IBU
50,0 gCascadepellets5,8%koudhop0,0 IBU
29,0 gCascadepellets5,8%whirlpool0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gBelle Saison ()bovengist


Meer input is altijd welkom. Heb halverwege volgende maand pas tijd om te brouwen.

Offline Rob.Erto

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 164
  • Land: nl
  • Al doende leert men
Re: Hoppige Saison
« Reactie #5 Gepost op: 19-06-2020 12:42 u »
Het doet mij heel erg denken aan de Farmer Joe session saison die op dit moment in de gistkast staat. Recept van Ciesvandekwis https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,31641.msg625639.html#msg625639

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 460
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoppige Saison
« Reactie #6 Gepost op: 19-06-2020 17:53 u »
Mooi recept, gaat lekker worden. Ik zou de begin SG naar 1060 brengen, geeft wat meer body. Hoofdvergisting op 20 graden bij deze gist

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.140
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Hoppige Saison
« Reactie #7 Gepost op: 19-06-2020 19:10 u »
De Belle Saison zorgt zelf wel voor voldoende body door de glycerlol die hij produceert tijdens de vergisting. En laat die maar lekker hoog vergisten, starten op 25įC of hoger en eindigen op 30. Je wil geen vlak blond bier maar een Saison. 😉

Offline bordev

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoppige Saison
« Reactie #8 Gepost op: 20-06-2020 08:36 u »
Ter inspiratie is de Delta IPA is ook met de Belle Saison gebrouwen.
Ik heb hem pas gebrouwen, en wordt erg lekker (maar wat duurt het alleen lang voordat hij helder is).

Het recept: https://www.beerproject.be/nl/homebrewing/

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.298
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoppige Saison
« Reactie #9 Gepost op: 20-06-2020 17:31 u »
Aangepast recept

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk004
Naam receptCascade Saison
Brouwdatum19-06-2020
BierstijlSaison
Volume20,5 l
Begin SG1,051 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)32 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
22,00 lWater uit Groningen
0,50 gCaCl2
2,50 gCaSO4
5,80 mlMelkzuur
6,52 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
93 mg/l6 mg/l23 mg/l185 mg/l45 mg/l78 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,50 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC50,0 %
2,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC40,0 %
0,25 kgBiscuitDingemans50 EBC5,0 %
0,25 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC5,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC2 min.60 min.4,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gMagnumbellen12,0%60 min.14,2 IBU
40,0 gCascadepellets5,8%20 min.18,3 IBU
50,0 gCascadepellets5,8%koudhop0,0 IBU
29,0 gCascadepellets5,8%whirlpool0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gBelle Saison ()bovengist


Meer input is altijd welkom. Heb halverwege volgende maand pas tijd om te brouwen.
Het aandeel tarwe mag je rustig verhogen naar zo'n 20% voor een wat zachtere smaak.

Verder zou ik voor een mooi hopcitrusaroma ook andere hoppen gebruiken naast de Cascade. Bijvoorbeeld Mosaic of Amarillo.


- laat de suiker eruit en vervang die door mout: de Belle Saison gist ver door, het is een diastaticus
- je hebt 2 zakjes gist nodig vermoed ik, check dit even in BrouwHulp op het tabblad 'Vergisting'
- het is zeker een goed idee om wat Munich of Biscuit toe te voegen of beide. Samen tot 10%

- Suiker in een saison maakt dat je meer fruitigere smaken en hoger alcoholen krijgt. Dat past prima bij deze bierstijl.
- 1 zakje volstaat ruimschoots omdat een saison vergist wordt bij een hogere temperatuur.
- Biscuit geeft een wat geroosterde broodsmaak. Persoonlijk vind ik dit niet erg lekker in een saison.

Offline beun

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 222
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoppige Saison
« Reactie #10 Gepost op: 20-06-2020 18:30 u »
Ik gebruik ook altind 10-15% spelt. Waarom kan ik niet precies uitleggen maar als je ooit een Duits 'dinkelbier' hebt gedronken herken je de smaak van spelt. ik vind het een mooie aanvulling in een saison.
Laatst een van de batches van mijn pas gebrouwen :brouwen: saison met Hallertau Hersbrucker   hop gekoudhopt, deze gaat morgen op fles. Ben benieuwd hoe dat uitpakt i.p.v. een uitgesproken citrus aroma hop

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.140
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Hoppige Saison
« Reactie #11 Gepost op: 20-06-2020 19:23 u »
- Suiker in een saison maakt dat je meer fruitigere smaken en hoger alcoholen krijgt. Dat past prima bij deze bierstijl.
- 1 zakje volstaat ruimschoots omdat een saison vergist wordt bij een hogere temperatuur.
- Biscuit geeft een wat geroosterde broodsmaak. Persoonlijk vind ik dit niet erg lekker in een saison.
Hogere alcoholen en esters krijg je meer dan genoeg door de hoge vergistingstemperatuur.
Smaken zijn erg persoonlijk, ik ben zelf geen fan van munchener of enkel een paar procentjes ter ondersteuning. De smaak van biscuit geeft in een Saison een goeie imitatie van de lange kooktijd met directe vlam, karamelisatie en maillardproducten die zo typerend zijn voor een klassieke Saison.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.140
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Hoppige Saison
« Reactie #12 Gepost op: 20-06-2020 19:28 u »
ik gebruik ook altind 10-15% spelt. waarom kan ik niet precies uitleggen maar als je ooit een duits 'dinkelbier' hebt gedronken herken je de smaak van spelt. ik vind het een mooie aanvulling in een saison.
laatst een van de batches van mijn pas gebrouwen :brouwen: saison met Hallertau Hersbrucker   hop gekoudhopt, deze gaat morgen op fles. ben benieuwd hoe dat uitpakt i.p.v. een uitgesproken citrus aroma hop
Spelt is lekker in een Saison en ook authentiek voor het biertype. Kijk maar eens naar dit fantastische bier:
http://www.brasseriedeblaugies.com/saisonen.html

Offline Gorak

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 63
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoppige Saison
« Reactie #13 Gepost op: 21-06-2020 12:25 u »
Bedankt voor de input iedereen. Grappig dat het recept zo overeenkomt met die Farmer Joe Session, had dit recept nog niet eerder gezien  ;D

Ik verhoog de tarwemout naar 10% en laat de biscuit er in. Ik heb geen gistkast en ga binnenkort verhuizen, dus ik hoop dat ik ergens een plekje kan vinden waar het zo'n 25 graden is. Anders wordt het kamertemperatuur.

De hop laat ik voor wat het is. Ben mijn restjes aan het opmaken, maar wil mijn restje Mosaic bewaren voor een IPA.

Tags: