Paar recepten

Gestart door Fractus, 18-06-2020 21:24 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Fractus

Ik vind dit een erg nuttig onderdeel van het forum wat helaas veel te weinig aandacht heeft gekregen de afgelopen jaren. Daarom hierbij een paar recepten van mij waar discussie over is gevoerd op het forum, en een paar die ik uitermate goed geslaagd vond. Hopelijk heeft iemand er wat aan!

Edit: Ik zag dat de (hele) oude berichten in dit deel van het forum via een word-template zijn gepost. Ik denk dat dit voor het bestaan van BrouwHulp was, dus ik heb nu de brouwhulpdata hier gepost. Als het toch via het oude template moet, laat het even weten en ik zal het aanpassen. Ik voeg ook het xml bestand bij, genormaliseerd voor 10L

Fractus

Brouwer: Fractus
Bron van het recept: zelfontwikkeld recept
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,37380.0.html

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptDom blondje
Brouwdatum04-09-2018
BierstijlBlond
Volume10,0 l
Begin SG1,059 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Rager)22 IBU
Brouwzaalrendement78,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
7,62 lWater uit Delft
1,90 mlMelkzuur
0,16 gMgSO4
7,99 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
47 mg/l9 mg/l38 mg/l119 mg/l60 mg/l60 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,09 kgPilsmoutDingemans3 EBC88,0 %
0,29 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC12,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.3,6 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C10 min.30 min.3,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
4,8 gMosaicbellen11,4%60 min.16,3 IBU
6,3 gSaazpellets3,1%15 min.1,7 IBU
4,8 gStyrian Goldingsbellen4,1%15 min.1,6 IBU
7,9 gSaazpellets3,1%5 min.1,4 IBU
3,4 gStyrian Goldingsbellen4,1%5 min.0,7 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
20,0 gBelgian Ale (M41)bovengist

Opmerkingen
Droog blond biertje met een lekker simpel recept.

Fractus

Brouwer: Fractus
Bron van het recept: zelfontwikkeld recept
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,41494.0.html
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptBrew@home blond
Brouwdatum
BierstijlBlond
Volume10,0 l
Begin SG1,060 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Rager)24 IBU
Brouwzaalrendement78,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
9,04 lWater uit Zutphen
6,70 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,85 kgSwaen LagerDe Swaen3 EBC75,0 %
0,37 kgGoldSwaen BelgeDe Swaen33 EBC15,0 %
0,25 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC10,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.4,1 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.10 min.4,1 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,7 gSaazpellets3,1%60 min.16,1 IBU
10,2 gSaazpellets3,1%20 min.3,5 IBU
22,0 gSaazpellets3,1%10 min.4,5 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gBelgian Abbey (M47)bovengist

Opmerkingen: Mijn normale brouwlocatie is niet beschikbaar vanwege het coronavirus dus een recept voor een blond bier met niet teveel verschillende ingrediënten om in mijn mini-keuken te brouwen. Geprobeerd een blond te maken met maar één hopsoort met beetje cara voor kleur en nobele hop. De beperkte suikergift en de M47 met een niet te hoge vergistingsgraad zorgen voor een klein zoetje.

Edit: aangepast naar laatste versie recept n.a.v. de discussie

Fractus

Brouwer: Fractus
Bron van het recept: zelfontwikkeld recept
Geen discussie op forum geweest

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptWinterbier
Brouwdatum30-10-2017
BierstijlQuadrupel
Volume10,0 l
Begin SG1,111 SG
Berekende kleur (Morey)83 EBC
Berekende bitterheid (Rager)36 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
13,16 lWater uit Zutphen
5,26 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,42 kgPilsmoutDingemans3 EBC73,0 %
0,53 kgSpecial BDingemans350 EBC11,2 %
0,53 kgCara 120Dingemans120 EBC11,2 %
0,21 kgBruine kandijsuikerSupermarkt10 EBC4,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 163,0 °C1 min.45 min.2,9 l/kg
Stap 270,0 °C10 min.30 min.2,9 l/kg
Stap 378,0 °C5 min.5 min.2,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
9,5 gCascadebellen7,5%60 min.19,1 IBU
7,1 gStyrian Goldingsbellen4,1%60 min.7,7 IBU
5,8 gSaazbellen3,1%30 min.2,4 IBU
23,7 gStyrian Goldingsbellen4,1%15 min.6,9 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gNottingham ()bovengist

Opmerkingen:
Mijn tweede brouwsel en meteen mijn beste quadrupel ooit. Heftig, zwaar en stroperig, daar hou ik van. Zeker geen doordrinker, langzaam sippen en genieten.

Fractus

Brouwer: Fractus
Bron van het recept: zelfgemaakt recept
Geen discussie op het forum geweest

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptPromotiebier
Brouwdatum18-01-2018
BierstijlSterke Blonde
Volume10,0 l
Begin SG1,080 SG
Berekende kleur (Morey)11 EBC
Berekende bitterheid (Rager)31 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
9,81 lWater uit Delft
6,95 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
47 mg/l7 mg/l38 mg/l126 mg/l60 mg/l52 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,83 kgPilsmoutDingemans3 EBC90,4 %
0,30 kgBruine kandijsuikerSupermarkt10 EBC9,6 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 160,0 °C1 min.45 min.3,5 l/kg
Stap 270,0 °C10 min.30 min.3,5 l/kg
Stap 375,0 °C5 min.5 min.3,5 l/kg
Stap 478,0 °C5 min.5 min.3,5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
7,9 gCascadebellen7,5%60 min.17,8 IBU
5,1 gStyrian Goldingsbellen4,1%60 min.6,3 IBU
7,4 gSaazbellen3,1%30 min.3,5 IBU
7,0 gSaazbellen3,1%15 min.1,7 IBU
3,8 gStyrian Goldingsbellen4,1%15 min.1,3 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,66 gKorianderzaadspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
20,0 gBelgian Ale (M41)bovengist

Opmerkingen:
Dit bier is geschonken op een feestje van een vriendin die gepromoveerd was  :lessmile:. Er werden denk ik wel meer dan 40 verschillende (commerciële) speciaalbieren geschonken, maar dit zelfgebrouwen bier was veruit de favoriet van de bezoekers. En daar ben ik best een beetje trots op  :brouwen: Hopelijk genieten jullie er net zo veel van!

jazon1963

Hoi,
ik ben beginner en probeer veel in te lezen. Ik wil je bedanken dat je dit deelt... Leuk en leerzaam om door te lezen... en ik ga er eentje proberen na te maken!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.