Gort droog bier

Gestart door Wout Vink, 17-06-2020 22:13 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Wout Vink

Ik ben van plan een gort droog bier te brouwen dat fris fruitig is en vol met aroma's. Volume ca. 25 liter. Omdat suikers een grote invloed hebben op de smaak en de bitterheid ben ik nog zoekende in de hopgift. Wie heeft voor mij tips? Welke hopsoorten en manieren van hoppen geven veel aroma's af? Of anders, wie heeft een goed recept voor een gort droog bier?

BrewingByNumbers

Ik zou me dan eens gaan verdiepen in Brut IPA's, hier is er bv een topic over: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=36698.0

Voorbeeld recepten:

https://omegayeast.com/brut-ipa-recipe (op basis van extra enzymen tijdens het gisten voor de droogheid)
https://www.whitelabs.com/recipes/ales/brut-ipa (op basis van Ultra-Ferm tijdens de mash voor de droogheid)


hansHalberstadt

Je kunt in ieder geval een gist proberen die heel ver doorgaat zoals een var diastaticus of saison gist. Zelf heb ik gemerkt dat de WY3787 heel ver doorgaat en toch veel smaak geeft.
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,40449.msg614950.html#msg614950

Jacques

Inderdaad een var diastaticus gist gebruiken. Dat zijn gisten die enzymen uitstoten die "onvergistbare" suikers kunnen afbreken waardoor deze alsnog vergisten. Saison gisten dergelijk gisten.
Voor een overzicht van (var diastaticus) gisten zie http://www.milkthefunk.com/wiki/Saccharomyces

Voor meer informatie over diastaticus gisten zie https://www.brewersjournal.info/diastaticus-yeasts-and-their-role-in-your-beer/


Voor een gortdroog bier raad ik aan om kort na het begin van de vergisting een stevige hoeveelheid koudhop toe te voegen. Ook hop bevat enzymen die "onvergistbare" suikers kunnen afbreken. Dit gaat vrij langzaam. Je kunt het proces versnellen door op een hogere temperatuur te vergisten. Dat is vooral een goed idee als je een saisongist gebruikt.
Na de hoofdgisting kun je opnieuw een stevige koudhopgift doen. Laat het bier een tijd staan. De enzymen hebben tijd nodig om hun werk te doen.

En verder suiker toevoegen. Je kunt zonder problemen tot 20% gaan. Dat levert ook veel fruitige esters op.

Wout Vink

Ik wil een gortdroog bier brouwen. Ofwel alle suikers zijn wegvergist. Omdat de suikers een hele grote invloed hebben op de smaak en de ervaren bitterheid, ben ik op zoek naar goede hopsoorten. Mijn volume is ca. 25 liter. Heeft iemand tips voor hopsoorten en dosering? Ik wil graag hopsoorten die veel aroma's toevoegen aan het bier en matig zijn in hun bitterheid.

Gr, Wout

hansHalberstadt


Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 20-06-2020  12:40 uIk neem aan dat dit topic gelinks is aan dit topic:
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,41498.msg626040.html#msg626040

Topics samengevoegd.

Citaat van: Wout Vink op 20-06-2020  10:01 uIk wil een gortdroog bier brouwen. Ofwel alle suikers zijn wegvergist. Omdat de suikers een hele grote invloed hebben op de smaak en de ervaren bitterheid, ben ik op zoek naar goede hopsoorten. Mijn volume is ca. 25 liter. Heeft iemand tips voor hopsoorten en dosering? Ik wil graag hopsoorten die veel aroma's toevoegen aan het bier en matig zijn in hun bitterheid.

Geef veel late hopgiften en koudhop en weinig of geen hop aan het begin van het koken van het wort.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.