Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Eerste Neipa  (gelezen 343 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.216
  • Land: nl
  • Brouwerij de 12 Stuyvers
    • Brouwerij de 12 Stuyvers
Eerste Neipa
« Gepost op: 17-06-2020 20:34 u »
Aankomend weekend voor het eerst een Neipa brouwen, bedoeling is om te keggen en zo veel mogelijk CO2 te flushen om oxidatie te voorkomen. Ik ben na wat speurwerk tot onderstaand recept gekomen. Iemand nog feedback? Met name op het waterprofiel;

Neipa - 6.7%
New England IPA

Author: Brouwerij de 12 Stuyvers

Type: All Grain
IBU : 32 (Tinseth)
Color : 8 EBC
Carbonation : 4.7 g/L

Pre-Boil Gravity : 1.056
Original Gravity : 1.060
Final Gravity : 1.009

Speidel Braumeister 50L
Batch Size : 50 L
Boil Size : 56.08 L
Post-Boil V.: 52.08 L
Mash Water : 50 L
Sparge Water: 20 L
Boil Time : 60 min
Total Water : 70 L

Brewhouse Efficiency: 73%
Mash Efficiency : 73%

Fermentables (13.43 kg)
8.055 kg - GreenSwaen Pilsner 3.7 EBC (60%)
3.356 kg - Pale Ale Finest Maris Otter 5 EBC...
2.014 kg - Oats, Malted 2 EBC (15%)

Hops (1160 g)
First Wort - 5 g - Citra - 12% (3 IBU)
First Wort - 5 g - Mosaic - 13% (3 IBU)

Hop Stand
30 min hopstand @ 77 C
30 min 77 C - 150 g - Citra - 12% (12 IBU)
30 min 77 C - 150 g - Mosaic - 13% (13 IBU)

Dry Hops
day 1 - 150 g - Citra - 12%
day 1 - 150 g - Mosaic - 13%
day 1 - 100 g - Galaxy - 14%
day 7 - 150 g - Citra - 12%
day 7 - 150 g - Galaxy - 14%
Day 7 - 150 g - Mosaic - 13%

Miscellaneous
Mash - 13.7 g - Calcium Chloride (CaCl2)
Mash - 4.3 g - Epsom Salt (MgSO4)
Mash - 4.4 g - Gypsum (CaSO4)
Mash - 10 ml - Lactic Acid 80%
Sparge - 3.09 ml - Lactic Acid 80%

Yeast
5 pkg - Lallemand (LalBrew) New England
Cells
15 million cells / ml

Mash Profile
Protein rest plus beta- and alpha- amylase rests
53 C - 15 min - Temperature
63 C - 30 min - Temperature
67 C - 30 min - Temperature
78 C - 1 min - Temperature

Fermentation Profile
Ale
20 C - 5 days - Primary (first dryhop)
11 C 2 - days - Dumping Yeast en first dryhop
22 C - 7 days - Secundary (second dry hop)

Water Profile
Hazerswoude - Dorp (Hoppy NEIPA)
Ca 100 Mg 17 Na 45 Cl 152 SO 93
SO/Cl ratio: 0.6
Mash pH : 5.46
Sparge pH : 6


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline BrewingByNumbers

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: nl
  • My beer's so dizzy, like a whirlpool it never ends
Re: Eerste Neipa
« Reactie #1 Gepost op: 17-06-2020 23:13 u »
Is 850 gram dry hop op 50 L niet een beetje veel veel? Meer dan 8 g/L schijnt weinig toe te voegen. Ik ben zelf eigenwijs genoeg om me niet heel strikt aan zoiets te houden zonder het uit te proberen, maar dit is meer dan het dubbele (17 g/L)

SO/CL ratio van 0.6 past prima bij de guides die ik gelezen had voor mijn eerste NEIPA.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.216
  • Land: nl
  • Brouwerij de 12 Stuyvers
    • Brouwerij de 12 Stuyvers
Re: Eerste Neipa
« Reactie #2 Gepost op: 18-06-2020 07:38 u »
Is 850 gram dry hop op 50 L niet een beetje veel veel? Meer dan 8 g/L schijnt weinig toe te voegen. Ik ben zelf eigenwijs genoeg om me niet heel strikt aan zoiets te houden zonder het uit te proberen, maar dit is meer dan het dubbele (17 g/L)

Wat betreft IPA en DIPA's heb je wellicht gelijk, maar volgens mij is de eerste Neipa drooghopgifte met name bedoeld voor de biotransformatie welke zorgt voor kenmerkende neipa eigenschappen?

http://brulosophy.com/2017/01/23/biotransformation-vs-standard-dry-hop-exbeeriment-results/

Tags: