Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hugo's peachy hefeweizen  (gelezen 540 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hugo bakker

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 23
  • Land: nl
  • proost
Hugo's peachy hefeweizen
« Gepost op: 14-06-2020 17:51 u »
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptHugo's peachy hefeweizen
Brouwdatum30-04-2019
BierstijlWeizen
Volume26,0 l
Begin SG1,049 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Rager)13 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
30,00 lWater uit Groningen (De punt)
4,98 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
47 mg/l6 mg/l22 mg/l171 mg/l50 mg/l22 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,17 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC33,9 %
1,79 kgVienna moutWeyermann7 EBC19,2 %
0,49 kgPilsmoutWeyermann3 EBC5,3 %
3,90 kgPerzikGroentenboer3 EBC41,7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Kruidnagelrust42,0 °C1 min.20 min.5,5 l/kg
Eiwitrust55,0 °C10 min.10 min.5,5 l/kg
Beta Amylase68,0 °C10 min.30 min.5,5 l/kg
Alpha Amylase73,0 °C5 min.15 min.5,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.5,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
32,5 gTettnangerbellen3,5%60 min.13,1 IBU
39,0 gSummerpellets6,1%koudhop0,0 IBU
39,0 gCitrapellets12,0%koudhop0,0 IBU
13,0 gChinookbellen12,6%koudhop0,0 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
2,60 gIers mosklaringsmiddelkoken
0,33 gWyeast gistvoedingandershoofdvergisting


Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gSafbrew Wheat (WB-06)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting22,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting22,0 °C
Temp. lagering0,0 °C


Beste medebrouwers,

Ik heb een aantal vragen namelijk:

1. Door het toevoegen van perzik aan de nagisting wordt het bier heel droog, is het een idee om het maischschema te veranderen zodat het bier wat meer body krijgt?
2. Moet ik pectine aan mijn brouwsel toevoegen om te zorgen dat het mijn bier niet een grote jam wordt. (Ik gebruik bevroren perzik van de supermarkt of groothandel)

Brouwze, groeten Hugo


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.022
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Hugo's peachy hefeweizen
« Reactie #1 Gepost op: 14-06-2020 23:44 u »
Gebruik een ander gist, de wb06 gist ver door. Maischen heeft maar een beperkte invloed op body en eind SG.

Offline Stevie51

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • Land: 00
  • Goed bier!
Re: Hugo's peachy hefeweizen
« Reactie #2 Gepost op: 15-06-2020 10:32 u »
Ik voeg het jongbier en diepvries fruit altijd bij elkaar in een mandfles. Wanneer
ik passievrucht toevoeg doe ik de pulp in hopzakjes. Het sap giet ik er
daarna gewoon bij.

Als ik een Weizen met framboos en rabarber maak dan voeg ik dit gewoon
los toe.

Verder doe ik niets speciaals.

Offline hugo bakker

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 23
  • Land: nl
  • proost
Re: Hugo's peachy hefeweizen
« Reactie #3 Gepost op: 15-06-2020 22:10 u »
Bedankt voor jullie reacties, ik zal even verder kijken naar een andere gist. Vanwege het gemak wil ik liever wel gebruik maken van een korrelgist. Ben niet zo van van starters maken. Daar is bij mij al twee keer een infectie van gekomen. Moeilijk om goed schoon te werken als ik de keuken thuis deel met mijn vriendin :P

Ik ga het fruit dan ook op dezelfde manier toevoegen aan het jongbier, in ieder geval wel als het grootste gedeelte van de vergisting al voorbij is. Ik las een artikel dat de aroma's tijdens het heftige gedeelte van de vergisting verloren kunnen gaan vandaar. Leuk experimentje dit.

Offline wernerthefox

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 87
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hugo's peachy hefeweizen
« Reactie #4 Gepost op: 15-06-2020 22:16 u »
Bedankt voor jullie reacties, ik zal even verder kijken naar een andere gist. Vanwege het gemak wil ik liever wel gebruik maken van een korrelgist. Ben niet zo van van starters maken. Daar is bij mij al twee keer een infectie van gekomen. Moeilijk om goed schoon te werken als ik de keuken thuis deel met mijn vriendin :P
Ik maak mijn starter met maltose (te verkrijgen bij de toko aan de korreweg) en een beetje voeding. Dan selecteer je voor biergist. Nog nooit infecties gehad. Maar korrelgist werkt waarschijnlijk ook prima :).

Offline hugo bakker

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 23
  • Land: nl
  • proost
Re: Hugo's peachy hefeweizen
« Reactie #5 Gepost op: 15-06-2020 22:34 u »
Dat is ook nog een idee, de laatste paar keer heb ik het medium ook gesteriliseerd in een grote snelkookpan. 20 minuten als de druk erop zit en in de pan laten afkoelen werkt heel goed.
De snelkookpan had ik toevallig ook goedkoop bij een toko gekocht. Het werkte in ieder geval prima. Geen infecties meer. Ook ben ik gestopt met actief beluchten. Roervlo met een magneetroerder is genoeg.

Ik zit alleen in de knoop met de maischdikte (L/kg). Zijn er ook negatieve effecten bekend door zo dun te maischen (5,5 L/kg)?



Tags: