Hugo's peachy hefeweizen

Gestart door hugo bakker, 14-06-2020 17:51 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

hugo bakker

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptHugo's peachy hefeweizen
Brouwdatum30-04-2019
BierstijlWeizen
Volume26,0 l
Begin SG1,049 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Rager)13 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
30,00 lWater uit Groningen (De punt)
4,98 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
47 mg/l6 mg/l22 mg/l171 mg/l50 mg/l22 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,17 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC33,9 %
1,79 kgVienna moutWeyermann7 EBC19,2 %
0,49 kgPilsmoutWeyermann3 EBC5,3 %
3,90 kgPerzikGroentenboer3 EBC41,7 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Kruidnagelrust42,0 °C1 min.20 min.5,5 l/kg
Eiwitrust55,0 °C10 min.10 min.5,5 l/kg
Beta Amylase68,0 °C10 min.30 min.5,5 l/kg
Alpha Amylase73,0 °C5 min.15 min.5,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.5,5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
32,5 gTettnangerbellen3,5%60 min.13,1 IBU
39,0 gSummerpellets6,1%koudhop0,0 IBU
39,0 gCitrapellets12,0%koudhop0,0 IBU
13,0 gChinookbellen12,6%koudhop0,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
2,60 gIers mosklaringsmiddelkoken
0,33 gWyeast gistvoedingandershoofdvergisting

Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gSafbrew Wheat (WB-06)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting22,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting22,0 °C
Temp. lagering0,0 °C

Beste medebrouwers,

Ik heb een aantal vragen namelijk:

1. Door het toevoegen van perzik aan de nagisting wordt het bier heel droog, is het een idee om het maischschema te veranderen zodat het bier wat meer body krijgt?
2. Moet ik pectine aan mijn brouwsel toevoegen om te zorgen dat het mijn bier niet een grote jam wordt. (Ik gebruik bevroren perzik van de supermarkt of groothandel)

Brouwze, groeten Hugo

Oxhead

Gebruik een ander gist, de wb06 gist ver door. Maischen heeft maar een beperkte invloed op body en eind SG.

Stevie51

Ik voeg het jongbier en diepvries fruit altijd bij elkaar in een mandfles. Wanneer
ik passievrucht toevoeg doe ik de pulp in hopzakjes. Het sap giet ik er
daarna gewoon bij.

Als ik een Weizen met framboos en rabarber maak dan voeg ik dit gewoon
los toe.

Verder doe ik niets speciaals.

hugo bakker

Bedankt voor jullie reacties, ik zal even verder kijken naar een andere gist. Vanwege het gemak wil ik liever wel gebruik maken van een korrelgist. Ben niet zo van van starters maken. Daar is bij mij al twee keer een infectie van gekomen. Moeilijk om goed schoon te werken als ik de keuken thuis deel met mijn vriendin :P

Ik ga het fruit dan ook op dezelfde manier toevoegen aan het jongbier, in ieder geval wel als het grootste gedeelte van de vergisting al voorbij is. Ik las een artikel dat de aroma's tijdens het heftige gedeelte van de vergisting verloren kunnen gaan vandaar. Leuk experimentje dit.

wernerthefox

Citaat van: hugo bakker op 15-06-2020  22:10 uBedankt voor jullie reacties, ik zal even verder kijken naar een andere gist. Vanwege het gemak wil ik liever wel gebruik maken van een korrelgist. Ben niet zo van van starters maken. Daar is bij mij al twee keer een infectie van gekomen. Moeilijk om goed schoon te werken als ik de keuken thuis deel met mijn vriendin :P
Ik maak mijn starter met maltose (te verkrijgen bij de toko aan de korreweg) en een beetje voeding. Dan selecteer je voor biergist. Nog nooit infecties gehad. Maar korrelgist werkt waarschijnlijk ook prima :).

hugo bakker

Dat is ook nog een idee, de laatste paar keer heb ik het medium ook gesteriliseerd in een grote snelkookpan. 20 minuten als de druk erop zit en in de pan laten afkoelen werkt heel goed.
De snelkookpan had ik toevallig ook goedkoop bij een toko gekocht. Het werkte in ieder geval prima. Geen infecties meer. Ook ben ik gestopt met actief beluchten. Roervlo met een magneetroerder is genoeg.

Ik zit alleen in de knoop met de maischdikte (L/kg). Zijn er ook negatieve effecten bekend door zo dun te maischen (5,5 L/kg)?



Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.