Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hoe best bottelsuiker toevoegen?  (gelezen 6752 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.263
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hoe best bottelsuiker toevoegen?
« Reactie #100 Gepost op: 28-06-2020 18:33 u »
Ja.
Ik zal vanavond 2 flesjes met water bottelen, een met 8 gram suiker per liter en dan een afgepaste hoeveelheid gist toevoegen aan het flesje en het andere flesje idem, maar dan de gist mengen met de suiker en eerst een kwartiertje laten staan en dan toevoegen. En dan kijken hoe de druk opbouwt na een dag en een week. meten en gelijk nieuw dopje erop. Als de cellen beschadigen door de hoge dosis suiker dan moet de drukopbouw een stuk langzamer gaan. 


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.408
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Hoe best bottelsuiker toevoegen?
« Reactie #101 Gepost op: 28-06-2020 19:06 u »
Ik zal vanavond 2 flesjes met water bottelen, een met 8 gram suiker per liter en dan een afgepaste hoeveelheid gist toevoegen aan het flesje en het andere flesje idem, maar dan de gist mengen met de suiker en eerst een kwartiertje laten staan en dan toevoegen. en dan kijken hoe de druk opbouwt na een dag en een week. meten en gelijk nieuw dopje erop. als de cellen beschadigen door de hoge dosis suiker dan moet de drukopbouw een stuk langzamer gaan.

Leuke test, maar water is geen representatief medium.
12 g/l kan de gist prima aan. Maar wanneer je 20 liter bottelt en dan 160 g suiker nodig hebt en dit in 0,3 liter oplost, dan heb je 533 g/l en daar kan gist niet tegen.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.263
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hoe best bottelsuiker toevoegen?
« Reactie #102 Gepost op: 28-06-2020 19:51 u »
Leuke test, maar water is geen representatief medium.
12 g/l kan de gist prima aan. Maar wanneer je 20 liter bottelt en dan 160 g suiker nodig hebt en dit in 0,3 liter oplost, dan heb je 533 g/l en daar kan gist niet tegen.
Ik heb nu even geen bier helaas om te bottelen. en wel eens eerder spuitwater gemaakt op die manier. Waarom denk je dat dit niet representatief is?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.263
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hoe best bottelsuiker toevoegen?
« Reactie #103 Gepost op: 29-06-2020 20:52 u »
Ik weet niet of het slim is om de bottelgist de mengen met een zware suikeroplossing met SG van 1200 oid. Ik vrees dat veel van je bottel gist dan al vroegtijdig het loodje legt. Mar hij bottelt gelijk van uit het gistingsvat dus kun je niet zoals velen doen suiker en gist in het bottelvat mengen.
gisteren wat moutextract gebotteld 8 gram suiker/liter. moutextract eerst opgelost in water 1:2 daarna verdeeld in 2 gelijke porties.
1e portie 6 druppeltjes giststarter bij de suiker gemengd, kwartiertje laten staan en toen in flesje gebotteld aangevuld tot 300ml met water
2e portie 6 druppeltjes giststarter bij flesje halfvol met water gemengd daarna de moutextract erbij en toen in flesje gebotteld aangevuld tot 300ml met water.
vandaag druk gemeten:
flesje 1: 0.2 BAR
flesje 2: 0.4 BAR

Daaruit lijkt het dat gist met suiker mengen ca 50% van de cellen daarna niet meer actief is.
morgen ga ik nog een keer meten.
 

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.298
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoe best bottelsuiker toevoegen?
« Reactie #104 Gepost op: 29-06-2020 21:30 u »
De discussie over zuurstofabsorberende kroonkurken is zo goed en zo kwaad als dat kon afgesplitst en samengevoegd met een topic dat daar over gaat. Zie https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,40157.msg626516.html

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.263
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hoe best bottelsuiker toevoegen?
« Reactie #105 Gepost op: 30-06-2020 21:36 u »

vandaag druk gemeten:
flesje 1: 0.2 BAR
flesje 2: 0.4 BAR

Vandaag een dag later weer de druk gemeten:
flesje 1: 0.9 BAR
flesje 2: 1.4 BAR
Dus mijn conclusie daaruit is dat sterke suikeroplossing samen brengen met de gist een groot deel van de gist kapot maakt. Even uitgaande dat de drukopbouw evenredig is met het aantal gistcellen zou dat betekenen dat de helft kapot is gegaan en gedurende de volgende dag er waarschijnlijk wat nieuwe cellen zijn bijgekomen dus het verschil iets kleiner is geworden, maar nog steeds bijna factor 2.

Offline Kristof.Anthonis

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 83
  • Land: be
  • Elk brouwsel weer een beetje beter :-)
Re: Hoe best bottelsuiker toevoegen?
« Reactie #106 Gepost op: 01-07-2020 09:26 u »
Vandaag een dag later weer de druk gemeten:
flesje 1: 0.9 BAR
flesje 2: 1.4 BAR
Dus mijn conclusie daaruit is dat sterke suikeroplossing samen brengen met de gist een groot deel van de gist kapot maakt. Even uitgaande dat de drukopbouw evenredig is met het aantal gistcellen zou dat betekenen dat de helft kapot is gegaan en gedurende de volgende dag er waarschijnlijk wat nieuwe cellen zijn bijgekomen dus het verschil iets kleiner is geworden, maar nog steeds bijna factor 2.

Bedankt voor de test.
Als ik het goed begrijp de suiker en de bottelgist apart toevoegen met verschillende spuitjes dus ;-) ...

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.263
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hoe best bottelsuiker toevoegen?
« Reactie #107 Gepost op: 01-07-2020 09:42 u »
Bedankt voor de test.
Als ik het goed begrijp de suiker en de bottelgist apart toevoegen met verschillende spuitjes dus ;-) ...
Of met 2 spuitjes of met hetzelfde spuitje, maar dan zou ik eerst de suiker doen en dan de gist zodat het niet alsnog gaat mengen in je flesjes. of de gist toevoegen terwijl je het flesje aan het vullen bent. Of je accepteert het zoals het is nl dat je ca de helft van je bottelgist kwijt raakt. voor mij persoonlijk blijft daarom een bottelemmer de beste oplossing.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.298
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoe best bottelsuiker toevoegen?
« Reactie #108 Gepost op: 01-07-2020 22:32 u »
Bedankt voor de test.
Als ik het goed begrijp de suiker en de bottelgist apart toevoegen met verschillende spuitjes dus ;-) ...

Of geen bottelgist gebruiken...  ;D

Een praktische manier van werken is het bier over te hevelen en vervolgens bottelsuiker en daarna eventueel bottelgist toevoegen. Roeren is noodzakelijk voor een goede verdeling. Dat moet wel voorzichtig gebeuren om geen zuurstofinslag te krijgen.

Offline Kristof.Anthonis

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 83
  • Land: be
  • Elk brouwsel weer een beetje beter :-)
Re: Hoe best bottelsuiker toevoegen?
« Reactie #109 Gepost op: 02-07-2020 08:31 u »
Of geen bottelgist gebruiken...  ;D

Een praktische manier van werken is het bier over te hevelen en vervolgens bottelsuiker en daarna eventueel bottelgist toevoegen. Roeren is noodzakelijk voor een goede verdeling. Dat moet wel voorzichtig gebeuren om geen zuurstofinslag te krijgen.

Heb jij geen ronddrijvende gistdeeltjes in je glas dan als je geen bottelgist gebruikt?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.263
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hoe best bottelsuiker toevoegen?
« Reactie #110 Gepost op: 02-07-2020 09:11 u »
Heb jij geen ronddrijvende gistdeeltjes in je glas dan als je geen bottelgist gebruikt?
Bedoel je gist of brouwrestanten: eiwit, hophars, meegekomen bostel

Offline André de Laat

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 441
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoe best bottelsuiker toevoegen?
« Reactie #111 Gepost op: 02-07-2020 10:16 u »
Als je goed whirlpoolt, goed overhevelt en ervoor zorgt dat er niks mee kan komen naar je bottelvat is de kans dat er nog zooi in je flesjes terecht komt heel klein. Da´s tenminste mijn ervaring. En bij mij bleef altijd wat over in mijn lagertank, ik gebruikte het niet tot de laatste druppel. Kwaliteit vóór kwantiteit  :biersmile: :degroeten:

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.263
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hoe best bottelsuiker toevoegen?
« Reactie #112 Gepost op: 02-07-2020 17:10 u »
Als je goed whirlpoolt, goed overhevelt en ervoor zorgt dat er niks mee kan komen naar je bottelvat is de kans dat er nog zooi in je flesjes terecht komt heel klein.
Klopt, bij mij ook zo. Ik filter na het koken via een nylonwattenfilter en dan via de koeler, 5 minuutjes rondpompen om alles steriel te maken en het filter te settelen, daarna nog 10 minuutjes rondpompen met de koeler aan koelwater van 100 naar 80 graden en dan fitert het ook mooi helder, vanaf 80 graden dan naar de gistingsketel en dan is het helder zonder zwevende deeltjes. Vandaar mijn opmerking omdat ik vermoed dat het geen gist is in die flesjes, maar drab uit de kookketel. Gist geeft nl geen deeltjes, maar een waas.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.298
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoe best bottelsuiker toevoegen?
« Reactie #113 Gepost op: 02-07-2020 22:15 u »
Heb jij geen ronddrijvende gistdeeltjes in je glas dan als je geen bottelgist gebruikt?

Nee...

Dit is een bier van mij dat zo'n 4 weken op fles zit.


Inmiddels is het bier 6 weken gebotteld en is het briljant helder.

Bottelgist zorgt niet voor een helder bier, pH-controle, brouwzouten en Iers mos of Brewtan B wel!

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.263
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hoe best bottelsuiker toevoegen?
« Reactie #114 Gepost op: 05-07-2020 16:48 u »
Vandaag een dag later weer de druk gemeten:
flesje 1: 0.9 BAR
flesje 2: 1.4 BAR
Dus mijn conclusie daaruit is dat sterke suikeroplossing samen brengen met de gist een groot deel van de gist kapot maakt. Even uitgaande dat de drukopbouw evenredig is met het aantal gistcellen zou dat betekenen dat de helft kapot is gegaan en gedurende de volgende dag er waarschijnlijk wat nieuwe cellen zijn bijgekomen dus het verschil iets kleiner is geworden, maar nog steeds bijna factor 2.
Vandaag  nog een laatste keer de druk gemeten:
flesje 1: 1.2 BAR
flesje 2: 2.2 BAR
Het lijkt er dus op dat de gist die inactief is geworden door de hoge suikerconcentratie niet meer vervangen wordt door nieuwe cellen. De drukopbouw blijft immers achterlopen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.298
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoe best bottelsuiker toevoegen?
« Reactie #115 Gepost op: 05-07-2020 22:23 u »
Vandaag  nog een laatste keer de druk gemeten:
flesje 1: 1.2 BAR
flesje 2: 2.2 BAR
Het lijkt er dus op dat de gist die inactief is geworden door de hoge suikerconcentratie niet meer vervangen wordt door nieuwe cellen. De drukopbouw blijft immers achterlopen.

Kijk nog eens over een maand...

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.263
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hoe best bottelsuiker toevoegen?
« Reactie #116 Gepost op: 06-07-2020 00:00 u »
Kijk nog eens over een maand...
Over een maand neem ik aan dat ze gelijk staan en alle suiker is vergist. Dus zie niet wat ik daar voor extra info uit kan halen. Ik had daarom de proef na de meting beeindigd.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.263
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hoe best bottelsuiker toevoegen?
« Reactie #117 Gepost op: 06-07-2020 00:04 u »
Proefje wat ik nog wel een keer wil doen is flesjes met 1 brix moutextract bottelen met 1, 2, 3, 4, 5 druppels gist en dan kijken of de drukopbouw evenredig is met het aantal gistcellen.   

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.298
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoe best bottelsuiker toevoegen?
« Reactie #118 Gepost op: 06-07-2020 21:08 u »
Over een maand neem ik aan dat ze gelijk staan en alle suiker is vergist.
Dat denk ik ook.

Citaat
Dus zie niet wat ik daar voor extra info uit kan halen. Ik had daarom de proef na de meting beëindigd.
Ja had kunnen zien hoeveel extra tijd nodig is om te komen tot het volledig vergisten van de bottelsuiker.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.298
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoe best bottelsuiker toevoegen?
« Reactie #119 Gepost op: 06-07-2020 21:11 u »
Proefje wat ik nog wel een keer wil doen is flesjes met 1 brix moutextract bottelen met 1, 2, 3, 4, 5 druppels gist en dan kijken of de drukopbouw evenredig is met het aantal gistcellen.

Hoe ga je regelen dat elke druppel even veel gistcellen bevat?

Mijn verwachting is dat de drukopbouw het snelst verloopt bij de fles met de meeste gist. Op termijn zullen alle flessen even veel druk hebben.

Interessanter dan de drukopbouw is de invloed van de gist op de smaak van je bier. Daar gaat het immers om.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.263
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hoe best bottelsuiker toevoegen?
« Reactie #120 Gepost op: 06-07-2020 21:35 u »
Hoe ga je regelen dat elke druppel even veel gistcellen bevat?
Dat is niet zo moeilijk. Je maakt een giststartje en mengt die goed. Dan een injectiespuitje vullen en dan krijg je redelijk goed gedoseerde druppeltjes met evenveel cellen per ml.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.298
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoe best bottelsuiker toevoegen?
« Reactie #121 Gepost op: 07-07-2020 17:16 u »
Dat is niet zo moeilijk. Je maakt een giststartje en mengt die goed. Dan een injectiespuitje vullen en dan krijg je redelijk goed gedoseerde druppeltjes met evenveel cellen per ml.

Hoe voorkom je dat de ene druppel groter is dan de andere?

Online Andert

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoe best bottelsuiker toevoegen?
« Reactie #122 Gepost op: 07-07-2020 19:00 u »
Druppels zijn meestal evengroot.

Gewoon de test 20-25x uitvoeren, dan heb je statistisch gezien de meeste variatie wel te pakken.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.263
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hoe best bottelsuiker toevoegen?
« Reactie #123 Gepost op: 07-07-2020 19:17 u »
Hoe voorkom je dat de ene druppel groter is dan de andere?
Dat doet de zwaartekracht samen met de vorm van het het spuitje en de oppervlaktespanning. Daardoor valt het druppeltje naar beneden als het een bepaald gewicht bereikt. Het hoeft ook allemaal niet exact.
even gemeten met lab weegschaaltje serie van elk 10 druppeltjes uit een injectiespuitje vertikaal naar beneden houden:
0.54g
0.54g
0.53g
0.53g
0.53g
0.54g
0.53g
0.53g
0.55g
0.53g
Maar als je dat niet nauwkeurig genoeg vindt dan kun je het ook afmeten. Diverse wegen zijn er om in Rome te komen.   

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.298
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoe best bottelsuiker toevoegen?
« Reactie #124 Gepost op: 07-07-2020 22:31 u »
Dat doet de zwaartekracht samen met de vorm van het het spuitje en de oppervlaktespanning. Daardoor valt het druppeltje naar beneden als het een bepaald gewicht bereikt. Het hoeft ook allemaal niet exact.
even gemeten met lab weegschaaltje serie van elk 10 druppeltjes uit een injectiespuitje vertikaal naar beneden houden:
0.54g
0.54g
0.53g
0.53g
0.53g
0.54g
0.53g
0.53g
0.55g
0.53g
Maar als je dat niet nauwkeurig genoeg vindt dan kun je het ook afmeten. Diverse wegen zijn er om in Rome te komen.

Dit is nauwkeurig genoeg.

Tags: