Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Eerste starter, infectie?  (gelezen 697 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Bvk1983

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 280
  • Land: nl
Eerste starter, infectie?
« Gepost op: 21-12-2020 19:45 u »
Ik probeer voor het eerst gist op te kweken uit een La Trappe flesje. Laagje appelsap in het flesje, af en toe schudden en 2 dagen laten staan. Ik zag een laagje gist vormen op de bodem dus overgegaan op de volgende stap. Ik had eerder wort van 1.040 ingevroren en nu 0.5 L ontdooit + 5 minuten gekookt. Afgekoeld en daarna boven een vlam het flesje in de erlenmeyer geschonken.

Nu, een paar uur later zie ik wat vlekjes op het wort verschijnen. Voor het eerst dat ik een vergisting in glas kan volgen dus vraag me af of dit goed gaat, of dat ik een infectie heb te pakken?



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.793
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eerste starter, infectie?
« Reactie #1 Gepost op: 21-12-2020 22:29 u »
Niets aan de hand. Het zijn vlokjes van samengeklonderde gist. Flocculeren heet dit verschijnsel. Bierbrouwers zien dat graag. Het maakt dat je bier sneller helder wordt nadat de vergisting is afgerond.

Zie ook
https://www.whitelabs.com/resources/attenuation-and-flocculation
https://wyeastlab.com/clarificationflocculation
https://beerandbrewing.com/dictionary/9yHbaDo6RA/


Offline Bvk1983

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 280
  • Land: nl
Re: Eerste starter, infectie?
« Reactie #2 Gepost op: 22-12-2020 09:42 u »
Dank, Jacques!

Inmiddels heeft er na een nacht in de klimaatkast redelijk wat activiteit plaatsgevonden:



Nu zal een deel misschien eiwit zijn maar ik ga er vanuit dat de gistomvang ook flink gegroeid is. Vandaag of morgen ga ik opschalen met een liter verse wort. Daarna zou de starter m.i. klaar zijn voor het bier wat ik ga brouwen (17L, SG 1.075). Ik ben dan alleen wel te vroeg klaar met mijn starter. Hoe lang kan ik dit op koelkast temperatuur bewaren, is dat een week?

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.516
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Eerste starter, infectie?
« Reactie #3 Gepost op: 22-12-2020 10:51 u »
Als ik u was zou ik het ingevroren wort na ontdooien 15 minuten koken in een hogedrukpan in een glas of porcelein kop, zo ben je pas zeker dat er geen andere beestjes meegroeien in uw starter.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.793
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eerste starter, infectie?
« Reactie #4 Gepost op: 22-12-2020 20:30 u »
Nu zal een deel misschien eiwit zijn maar ik ga er vanuit dat de gistomvang ook flink gegroeid is. Vandaag of morgen ga ik opschalen met een liter verse wort. Daarna zou de starter m.i. klaar zijn voor het bier wat ik ga brouwen (17L, SG 1.075). Ik ben dan alleen wel te vroeg klaar met mijn starter. Hoe lang kan ik dit op koelkast temperatuur bewaren, is dat een week?

Je kunt de gist die je nu hebt een aantal bewaren in een koelkast en dan 1 dag of 2 dagen voor jouw brouwdag doorkweken. Het voordeel daarvan is dat je het maximale aantal actieve gistcellen hebt. Als je nu doorkweekt en de gist in de koelkast zet kan de kwaliteit iets achteruit lopen. Wel wordt de achteruitgang van de gist door deze te bewaren in een koelkast beperkt.

Tags: