Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Quadrupel met T58  (gelezen 1785 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ChrisB

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Quadrupel met T58
« Gepost op: 06-06-2020 13:30 u »
Beste hobbybrouwers,

Nu mijn 25 liter emmer weer leeg is wil ik graag een quadrupel brouwen, het doel is om weer een aardig vol bier te maken en hierin alternatieve suikers te verwerken in plaats van kandijsiroop:

Naam recept   Quadrupel #3
Brouwdatum   6-06-2020
Biertype   Belgian Dark Strong Ale
Aantal liters   15
Begin SG   1104
Brouwzaalrendement   72.0%???


Algemeen
Omschrijving   Waarde
Totaal brouwwater   19 liter
Maischdikte   +/- 2,5 l/kilo
Maischwater   +/-15 liter
Spoelwater   +/-8 liter
Kooktijd   90 min.
Berekende kleur:  : donker
Berekende bitterheid +/-25 IBU

Mout
Moutnaam   % stort   Massa 
The Swaen Pilsner              30,0 %   2000 gram
The Swaen Dutch Pale Ale   30,0 %   2000 gram
The Swaen Munich Dark      15,0 %   1000 gram
The Swaen Belge                 3,7,0 %   250 gram
The Swaen Brown                1,9 %   125 gram
The Swaen Aromatic            1,9 %   125 gram
The Swaen Wheat               3,7 %   250 gram
The Swaen Chocolate W      0,2 %   12 gram
Havervlokken                     3,7 %   250 gram

Suiker:
Goja Panela                                 454 gram
De Traay Dadelstroop                    350 gram
Meridian Blackstrap Molasses         25 gram

De suikers geven bij elkaar opgeteld ongeveer 655 gram suiker, voor een 9.8% van de stort.

Maischschema
Stap nr   Temperatuur   Rusttijd   Maischdikte
1            64įC   40 minuten   2,5 l/kg
1            68įC   20 minuten   2,5 l/kg
3            75įC   5 minuten           2,5 l/kg

Hop
Hopnaam   % Alfazuur   Massa   Kooktijd
Hallertau Hersbrucker      2,8 %   20 gram   90 min.   
Hallertau Hersbrucker      2,8 %   20 gram   60 min. 
Hallertau Hersbrucker      2,8 %   20 gram   40 min. 
Hallertau Hersbrucker      2,8 %   20 gram   20 min. 
Hallertau Hersbrucker      2,8 %   20 gram   0 min. 
(Oogst 2019)

Gist
Omschrijving   Waarde
Gist soort   Safale T-58
Gist toegevoegd als    2 zakjes van 11,5 gr (tth 12-2021)

Start Volume: +/- 15 liter

De Panela geeft een fruitige smaak, een beetje een appelstroop/rozijnen smaak, maar laat ook een bepaalde kruidigheid achter. Een beetje als dennennaaldachtig. In combinatie Amerikaanse hoog alfazuur hoppen en La Chouffe gist kan ik dit niet aanraden, je krijgt dan een soort dennenaalden grapefruitschil bier. Gisten die meer zoete fruitige ester produceren zijn hier wel goed mee te combineren.

De dadelstroop geeft een fruitige en iets zure smaak, hier heb ik ook al eerder mee gebrouwen, en dat beviel wel.

De Blackstrap mollases heb ik nog niet eerder gebruikt maar ruikt ook vrij fruitig en smaakt sterk, fruitig, droppig mineralig, vandaar de kleine hoeveelheid.

Wat vinden jullie van het recept, en heeft een van jullie wellicht ervaring bij het gebruik van deze ingrediŽnten?

Groetjes, Chris.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.596
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Quadrupel met T58
« Reactie #1 Gepost op: 06-06-2020 17:31 u »
Klinkt alsof je er goed over nagedacht hebt :).
Zou hem gewoon brouwen.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.103
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Quadrupel met T58
« Reactie #2 Gepost op: 06-06-2020 18:36 u »
Wat vinden jullie van het recept, en heeft een van jullie wellicht ervaring bij het gebruik van deze ingrediŽnten?

Molasse is "linke soep". Je gebruikt er terecht en om de goede reden heel weinig van. Black strap is van suikerriet. Gebruik geen molasse van suikerbiet, das echt niet lekker.

Als ik een mout stort met 3 mouten heb en ik wil er nog een bij dan moet ik daar een heel goede reden voor hebben. Je "waslijst" van mouten was het eerste wat me opviel. Gewoon als voorbeeld, wat voegt 1,9% aromatic toe naast 15% Muenchner. Zou je met 6% aromatic toekunnen en dan geen muenchner? Of zou je Muenchner II kunnen nemen en dan geen aromatic? Dat is het soort vragen dat ik me dan stel.

Wel weer mooi eens een Quad zonder Special B te zien.

Ingo (nog steeds verward door Swaen's naamgeving voor de mouten)

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 442
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Quadrupel met T58
« Reactie #3 Gepost op: 06-06-2020 19:41 u »
Ik weet niet of de T-58 wel zo geschikt is voor zo'n zwaar bier om ver genoeg
te vergisten???

Offline MaJa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 200
  • Land: pe
  • El Pastor Belga
Re: Quadrupel met T58
« Reactie #4 Gepost op: 06-06-2020 20:08 u »
Meer suiker gebruiken?


Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 442
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Quadrupel met T58
« Reactie #5 Gepost op: 06-06-2020 22:50 u »
Heb even nagerekend, ben iets te voorbarig geweest. Had een lagere vergistingsgraad in gedachte bij deze gist.

Vergistingsgraad geschat 78%

Eind sg geschat 1.023  alc. ca. 10,47%

Moet dus kunnen.
Succes met brouwen.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.450
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Quadrupel met T58
« Reactie #6 Gepost op: 06-06-2020 23:35 u »
T58 is een prima gist voor een Quadrupel, zeker met 10% suiker.
Hopping zou je veel eenvoudiger kunnen maken. Een quad moet het hebben van de mout en de gist, zeker niet van de hop.
Is natuurlijk persoonlijk, Bronckhorster brouwt een quad van 65 IBU. Ik vind het geen fijne quadrupel maar smaken verschillen.
Ik zou 1 hopgift doen rond de 23 IBU.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.037
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Quadrupel met T58
« Reactie #7 Gepost op: 08-06-2020 18:52 u »
Inderdaad de hopgift versimpelen want dat gaat je niet terug proeven . 1 bittergift en eventueel een late gift. Idem voor de moutstort. De hele catalogus van the Swaen gebruiken zal het bier niet beter maken. 3 soorten mout is genoeg.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.481
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Quadrupel met T58
« Reactie #8 Gepost op: 09-06-2020 09:54 u »
T58 is een prima gist voor een Quadrupel, zeker met 10% suiker.
Hopping zou je veel eenvoudiger kunnen maken. Een quad moet het hebben van de mout en de gist, zeker niet van de hop.
Is natuurlijk persoonlijk, Bronckhorster brouwt een quad van 65 IBU. Ik vind het geen fijne quadrupel maar smaken verschillen.
Ik zou 1 hopgift doen rond de 23 IBU.
Een man naar mijn hart alleen een quad van plus 10% alc doe ik  30 ibu in 1 simpele hopgift.

T58 is prima voor een quad wel temp-controle dus onder de 20 ļC houden.

3 verschillende moutsoorten meer dan genoeg.


Offline ChrisB

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Quadrupel met T58
« Reactie #9 Gepost op: 04-01-2021 07:26 u »
Dit bier is uiteindelijk van 1.100 naar 1.028 gegaan, dus niet echt een Quadrupel geworden denk ik.
Het is uiteindelijk op de fles gegaan met 100ml whisky op houtsnippers/ 10 liter en 5 g dextrose.
De geur is weeÔg zoet, alcoholisch, fruitig (dadels), hout. De smaak vol en zoet, bijna stroperig.

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 548
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Quadrupel met T58
« Reactie #10 Gepost op: 04-01-2021 08:22 u »
Dit bier is uiteindelijk van 1.100 naar 1.028 gegaan..
SVG van 72%, ondanks wat suiker(stroop) in de stort.  Valt wat tegen?
Zou alcoholtolerantie opspelen, of aandeel donkere mouten? Andere ideeŽn?
Groet,  Snelbier

Offline chthon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 221
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Quadrupel met T58
« Reactie #11 Gepost op: 04-01-2021 10:29 u »
Molasse is "linke soep". Je gebruikt er terecht en om de goede reden heel weinig van. Black strap is van suikerriet. Gebruik geen molasse van suikerbiet, das echt niet lekker.

Als ik een mout stort met 3 mouten heb en ik wil er nog een bij dan moet ik daar een heel goede reden voor hebben. Je "waslijst" van mouten was het eerste wat me opviel. Gewoon als voorbeeld, wat voegt 1,9% aromatic toe naast 15% Muenchner. Zou je met 6% aromatic toekunnen en dan geen muenchner? Of zou je Muenchner II kunnen nemen en dan geen aromatic? Dat is het soort vragen dat ik me dan stel.

Wel weer mooi eens een Quad zonder Special B te zien.

Ingo (nog steeds verward door Swaen's naamgeving voor de mouten)

Ik heb al Meridian Blackstrap Melasse gebruikt in een hoeveelheid van 5 g/l. Dit is wel de uiterste grens.

In dit recept komt het neer op 1.6 g/liter, wat waarschijnlijk een goede aanvulling zal zijn op de rest van het recept.

En aangezien ik het bier dat ik hiermee gebrouwen had langer dan een jaar had gehouden, leert de ervaring mij ook dat de melasse smaak wel vermindert, maar zeer traag.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.637
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Quadrupel met T58
« Reactie #12 Gepost op: 04-01-2021 11:27 u »
Inderdaad T-58 kan prima. Ik heb er quadrupel mee vergist.
Van 1095 naar 1013.
Begonnen bij 20 graden en na hoofdgisting door naar 23.
En een prachtige schuimkraag.

Offline ChrisB

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Quadrupel met T58
« Reactie #13 Gepost op: 04-01-2021 12:46 u »
SVG van 72%, ondanks wat suiker(stroop) in de stort.  Valt wat tegen?
Zou alcoholtolerantie opspelen, of aandeel donkere mouten? Andere ideeŽn?
Groet,  Snelbier

Ik denk dat het een combinatie is geweest van mout soorten, maischdikte en maischtemperatuur. De T58 is best alcoholtolerant denk ik, met deze gist heb ik eerder een quadrupel gebrouwen die van 1090 naar 1014 is gegaan, maar dat is een heel ander recept geweest.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.662
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Quadrupel met T58
« Reactie #14 Gepost op: 04-01-2021 21:57 u »
Dit bier is uiteindelijk van 1.100 naar 1.028 gegaan, dus niet echt een Quadrupel geworden denk ik.

Waarom zou het volgens jou geen quadrupel zijn? Met de hergisting op de fles zit je op zo'n 10% vol alcohol.

Offline MaJa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 200
  • Land: pe
  • El Pastor Belga
Re: Quadrupel met T58
« Reactie #15 Gepost op: 05-01-2021 03:46 u »
T58 zonder suiker zit ik steeds aan zo een 70% SVG.

Offline ChrisB

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Quadrupel met T58
« Reactie #16 Gepost op: 12-01-2021 12:50 u »
Waarom zou het volgens jou geen quadrupel zijn? Met de hergisting op de fles zit je op zo'n 10% vol alcohol.
Ik vind het te zoet en te vol, de smaak die de gist geeft vind ik ook niet echt fijn, te warm vergist denk ik. Het bier drinkt niet prettig.

Offline jazon1963

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 44
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Quadrupel met T58
« Reactie #17 Gepost op: 12-01-2021 18:59 u »
Ik vind het te zoet en te vol, de smaak die de gist geeft vind ik ook niet echt fijn, te warm vergist denk ik. Het bier drinkt niet prettig.

Ik ben ook nog maar beginner, maar zou deze niet iets langer moeten rijpen...?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.662
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Quadrupel met T58
« Reactie #18 Gepost op: 12-01-2021 21:24 u »
Ik vind het te zoet en te vol, de smaak die de gist geeft vind ik ook niet echt fijn, te warm vergist denk ik. Het bier drinkt niet prettig.

Dat kan. Te warm vergisten kan veel gistingsnevenproducten geven.
Dit heeft niet zo veel te maken met de vergistingsgraad.

De beleving van de zoetigheid van een bier is veel minder afhankelijk van het eind SG dan vaak gedacht wordt.

Offline Herr Flick

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Quadrupel met T58
« Reactie #19 Gepost op: 13-01-2021 13:12 u »
Ik ben ook nog maar beginner, maar zou deze niet iets langer moeten rijpen...?

Ja. Naar mijn ervaring verandert een quadrupel enorm binnen het eerste half jaar, het bier wordt alleen maar zachter en gebalanceerder. Daarna verandert het nog een beetje, ik zou zeggen dat ie rond een jaar oud op zijn hoogtepunt is maar die mening wisselt.

Tags: