Beste hobbybrouwers,
Nu mijn 25 liter emmer weer leeg is wil ik graag een quadrupel brouwen, het doel is om weer een aardig vol bier te maken en hierin alternatieve suikers te verwerken in plaats van kandijsiroop:
Naam recept Quadrupel #3
Brouwdatum 6-06-2020
Biertype Belgian Dark Strong Ale
Aantal liters 15
Begin SG 1104
Brouwzaalrendement 72.0%???
Algemeen
Omschrijving Waarde
Totaal brouwwater 19 liter
Maischdikte +/- 2,5 l/kilo
Maischwater +/-15 liter
Spoelwater +/-8 liter
Kooktijd 90 min.
Berekende kleur: : donker
Berekende bitterheid +/-25 IBU
Mout
Moutnaam % stort Massa
The Swaen Pilsner 30,0 % 2000 gram
The Swaen Dutch Pale Ale 30,0 % 2000 gram
The Swaen Munich Dark 15,0 % 1000 gram
The Swaen Belge 3,7,0 % 250 gram
The Swaen Brown 1,9 % 125 gram
The Swaen Aromatic 1,9 % 125 gram
The Swaen Wheat 3,7 % 250 gram
The Swaen Chocolate W 0,2 % 12 gram
Havervlokken 3,7 % 250 gram
Suiker:
Goja Panela 454 gram
De Traay Dadelstroop 350 gram
Meridian Blackstrap Molasses 25 gram
De suikers geven bij elkaar opgeteld ongeveer 655 gram suiker, voor een 9.8% van de stort.
Maischschema
Stap nr Temperatuur Rusttijd Maischdikte
1 64°C 40 minuten 2,5 l/kg
1 68°C 20 minuten 2,5 l/kg
3 75°C 5 minuten 2,5 l/kg
Hop
Hopnaam % Alfazuur Massa Kooktijd
Hallertau Hersbrucker 2,8 % 20 gram 90 min.
Hallertau Hersbrucker 2,8 % 20 gram 60 min.
Hallertau Hersbrucker 2,8 % 20 gram 40 min.
Hallertau Hersbrucker 2,8 % 20 gram 20 min.
Hallertau Hersbrucker 2,8 % 20 gram 0 min.
(Oogst 2019)
Gist
Omschrijving Waarde
Gist soort Safale T-58
Gist toegevoegd als 2 zakjes van 11,5 gr (tth 12-2021)
Start Volume: +/- 15 liter
De Panela geeft een fruitige smaak, een beetje een appelstroop/rozijnen smaak, maar laat ook een bepaalde kruidigheid achter. Een beetje als dennennaaldachtig. In combinatie Amerikaanse hoog alfazuur hoppen en La Chouffe gist kan ik dit niet aanraden, je krijgt dan een soort dennenaalden grapefruitschil bier. Gisten die meer zoete fruitige ester produceren zijn hier wel goed mee te combineren.
De dadelstroop geeft een fruitige en iets zure smaak, hier heb ik ook al eerder mee gebrouwen, en dat beviel wel.
De Blackstrap mollases heb ik nog niet eerder gebruikt maar ruikt ook vrij fruitig en smaakt sterk, fruitig, droppig mineralig, vandaar de kleine hoeveelheid.
Wat vinden jullie van het recept, en heeft een van jullie wellicht ervaring bij het gebruik van deze ingrediënten?
Groetjes, Chris.