Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Geen koolzuur op het bier  (gelezen 699 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline sanderds

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Geen koolzuur op het bier
« Gepost op: 02-06-2020 15:38 u »
Hoi allemaal,

Ik ben erg nieuw met het brouwen van bier. Ik heb nu een blond biertje gebrouwen. Ik heb deze laten gisten en vervolgens overgeheveld. Na het overhevelen twee weken op fles na laten gisten. Nu zit er helemaal geen koolzuur in mijn bier terwijl ik wel suiker heb toegevoegd aan de flesjes. Kan dit komen doordat ik te laat heb overgeheveld of doordat de flesjes toch nog op een te koude plek staan? Ik heb wel een aantal dingen gelezen op het forum maar kon niet echt een antwoord vinden op mijn vraag. Alvast bedankt!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.475
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Geen koolzuur op het bier
« Reactie #1 Gepost op: 02-06-2020 16:00 u »
Allereerst welkom op het forum!

Wanneer je bij de tags kijkt, zie je dat er een zelfs een speciale tag voor is.

Het kan verschillende oorzaken hebben, temperatuur kan er een van zijn, 'gebrek' aan geduld is er ook wel eentje ;).

Zet je bier gewoon op kamertemperatuur, en probeer volgende week nog eens een flesje.

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.046
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: Geen koolzuur op het bier
« Reactie #2 Gepost op: 02-06-2020 16:01 u »
Lijkt erop dat ze te koud staan f dat ze niet goed gekurkt zijn.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.370
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Geen koolzuur op het bier
« Reactie #3 Gepost op: 02-06-2020 17:11 u »
Ik heb deze laten gisten en vervolgens overgeheveld. Na het overhevelen twee weken op fles na laten gisten. Nu zit er helemaal geen koolzuur in mijn bier terwijl ik wel suiker heb toegevoegd aan de flesjes. Kan dit komen doordat ik te laat heb overgeheveld of doordat de flesjes toch nog op een te koude plek staan? Ik heb wel een aantal dingen gelezen op het forum maar kon niet echt een antwoord vinden op mijn vraag. Alvast bedankt!
Wat was het SG voor je bottelsuiker toevoegde dus na het lageren, gemeten met een densiteitmeter.
Hoelang heeft de hoofdgisting geduurd en bij welke temperatuur.
Hoeveel bottelsuiker per liter heb je toegevoegd.
Hoe heb je de bottelsuiker toegevoegd, droog of opgekookt, in de flessen of in de bottelemmer en daarna geroerd om de suiker homogeen te verdelen.
Bij welke temperatuur hebben de gebottelde flessen gestaan.
Als je een fles zonder koolzuur open doet wat is daarvan het SG, gemeten met een densiteitmeter.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.298
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Geen koolzuur op het bier
« Reactie #4 Gepost op: 02-06-2020 23:09 u »
Zet je bier op een warme plek (maar niet in de zon) en wacht zo'n 2 3 weken. Proost!  :proost:

Offline sanderds

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen koolzuur op het bier
« Reactie #5 Gepost op: 04-06-2020 18:03 u »
Bedankt voor jullie reacties! Ik heb ze op een warmere plek gezet en zal er over twee weekjes weer naar kijken, ben benieuwd.  :biersmile:

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.265
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Geen koolzuur op het bier
« Reactie #6 Gepost op: 04-06-2020 19:28 u »
Na het overhevelen twee weken op fles na laten gisten.
Hoeveel suiker heb je toegevoegd per liter bier bij het bottelen?

Offline sanderds

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen koolzuur op het bier
« Reactie #7 Gepost op: 04-06-2020 20:04 u »
Hoeveel suiker heb je toegevoegd per liter bier bij het bottelen?


Ik heb 6 gram per liter toegevoegd.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.265
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Geen koolzuur op het bier
« Reactie #8 Gepost op: 04-06-2020 20:10 u »
6 gram per liter moet voldoende koolzuur opleveren, hoewel niet heel veel. Als je geen heel zwaar bier hebt (SG groter dan 1075) of heel lang hebt gewacht met bottelen zodat vrijwel geen gist meer aanwezig is, moet het wel vanzelf goed komen. Over 1 a 2 weken moet het goed komen, zeker als je het wat warmer zet. 

Offline sanderds

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen koolzuur op het bier
« Reactie #9 Gepost op: 17-06-2020 11:53 u »
Ik wilde jullie nog even bedanken voor de goeie tips! Nadat ik het bij een hogere temperatuur heb weggezet zit er wel koolzuur op.

Tags: