Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gist opnieuw gebruiken  (gelezen 499 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Gorak

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 64
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Gist opnieuw gebruiken
« Gepost op: 30-05-2020 14:06 u »
Na even op het forum te hebben gezocht, ben ik nog niet veel wijzer geworden. Vandaar dat ik toch maar een nieuw topic begin.

Ik ben van plan om morgen te brouwen. Met de slurry van mijn vorige batch heb ik het volgende gedaan:
- Aangevuld met water
- Half uur laten staan
- Sediment weggegooid en vloeibare gedeelte in steriele potten gedaan
- 3 weken in de koelkast laten staan

Het ziet er als volgt uit:

 


Wat doe ik hier vervolgens mee? Gooi ik de vloeistof weg of kan deze ook in het nieuwe bier? Is dit genoeg gist voor ca. 20 liter (sg: 1,060)?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.932
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Gist opnieuw gebruiken
« Reactie #1 Gepost op: 30-05-2020 15:12 u »
Het sediment bevat juist de gist, dus ik ben bang dat je nog maar een klein beetje gist hebt bewaard. Als je morgen wilt brouwen, kun je nog wat wort maken (extract of even wat maischen) om de gist in actie te krijgen.

Offline Gorak

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 64
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist opnieuw gebruiken
« Reactie #2 Gepost op: 30-05-2020 15:38 u »
Het sediment bevat juist de gist, dus ik ben bang dat je nog maar een klein beetje gist hebt bewaard. Als je morgen wilt brouwen, kun je nog wat wort maken (extract of even wat maischen) om de gist in actie te krijgen.

Het doel hiervan is volgens mij om de dode gist en andere stoffen er uit te halen en de levende gist, die dan nog in suspensie is, over te laten. Maar ik geef je gelijk, er lijkt erg weinig gist over te zijn gebleven  :-\

Ik probeer er wel een giststarter mee te maken, dat moet ik ook maar eens leren.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.723
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gist opnieuw gebruiken
« Reactie #3 Gepost op: 30-05-2020 23:33 u »
Het doel hiervan is volgens mij om de dode gist en andere stoffen er uit te halen en de levende gist, die dan nog in suspensie is, over te laten. Maar ik geef je gelijk, er lijkt erg weinig gist over te zijn gebleven  :-\

Ik probeer er wel een giststarter mee te maken, dat moet ik ook maar eens leren.

Een giststarter zorgt voor vitale gistcellen. Dat is vele malen beter dan oude slurry gebruiken.

Overigens staat dit forum bol met topics over het opkweken van gist en het hergebruiken van oude slurry. Kijk eens bij de tags... https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?action=tags

Tags: