Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: een 2e biertje  (gelezen 199 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Larsje40

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
een 2e biertje
« Gepost op: 29-05-2020 17:05 u »
Nu mijn kolsch bijna klaar is met vergisten heb ik vandaag een nieuw biertje gebrouwen namelijk een Vienna (daar kwam hij op uit in BrouwHulp hahaha)

Onderstaand wat metingen
Het eind SG na maischen was: 1.062
Eind SG na spoelen was 1.052
SG eind koken en dus ook in vergistingsvat is 1.059

Hieronder het recept
 BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk003
Naam receptgewoon een biertje
Brouwdatum20-5-2020
BierstijlVienna
Volume7,7
Begin SG1,059 SG
Berekende kleur (Morey)15 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)24 IBU
Brouwzaalrendement72,8 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
9,00 lWater uit Horst aan de Maas
3,56 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
56 mg/l7 mg/l27 mg/l174 mg/l45 mg/l33 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,40 kgPilsmoutDingemans3 EBC70,0 %
0,40 kgMünchenermoutDingemans15 EBC20,0 %
0,20 kgCaramelmout ViennaDingemans45 EBC10,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.45 min.4,5 l/kg
72,0 °C8 min.10 min.4,5 l/kg
78,0 °C4 min.5 min.4,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
13,5 gHallertauer Perlepellets4,6%60 min.18,5 IBU
6,8 gHallertau Traditionpellets3,8%30 min.5,9 IBU


Gist
starter[/data][data]Nottingham ()[/data][data]bovengist[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row][data]6,8 gHallertau Traditionpellets3,8%30 min.5,9 IBU


De gebruikte caramelmout Vienna is 30-60 EBC dus ben ik in het midden gaan zitten in mijn voorraad.

Ik zie dat hij op de onderste rij nogmaals hop aangeeft bij gist. Er is ergens iets niet goed gegaan denk ik.

Als gist heb ik Lallemand Nottingham gebruikt.

gr.

Lars

Tags: