Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Eerste opzet witbier met vlierbloesem  (gelezen 778 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline D.R.K.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Land: nl
  • Als de kat van huis is brouwen we bier
Eerste opzet witbier met vlierbloesem
« Gepost op: 28-05-2020 00:02 u »
Beste medebrouwers,

Hieronder mijn eerste opzet van een witbier recept, dit wordt hopelijk mijn eerste echte eigen brouwsel.
De keuze is gevallen op 2 soorten hop uit Nieuw Zeeland en als kruiden ook vlierbloesem, nu zou ik deze toevoegen bij vlam uit, maar heb ook een optie om siroop toe te voegen later in het proces.
We hebben laatst zelf vlierbloesem siroop gemaakt, hier ging alleen 1 kg suiker in per 1 liter siroop en dit lijkt me erg veel suiker om later weer toe te voegen. Heeft iemand hier ervaring mee?

Brouwketel: Speidel 20 L
Vergisting: Fermzilla 27 L

Alvast bedankt
Groet
Thomas

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkDRK001
Naam receptWit Snoetje
Brouwdatum24-05-2020
BierstijlWitbier
Volume20,3 l
Begin SG1,058 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Rager)14 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
21,50 lWater uit Groning
7,02 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
79 mg/l7 mg/l27 mg/l231 mg/l52 mg/l18 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,23 kgPilsmoutWeyermann3 EBC47,8 %
2,03 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC43,5 %
0,20 kgCara-pilsWeyermann4 EBC4,3 %
0,10 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC2,2 %
0,10 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC2,2 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 įC1 min.20 min.4,6 l/kg
Beta-amylase62,0 įC10 min.45 min.4,6 l/kg
Alfa-amylase72,0 įC15 min.10 min.4,6 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.5 min.4,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gWai itibellen2,6%60 min.11,5 IBU
15,0 gKohatubellen5,0%10 min.2,2 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
10,00 gKorianderzaadspecerijkoken
25,00 gSinaasappelschil, bitterspecerijkoken
15,00 gVlierbloesem (gedroogd)kruidkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Belgian Witbier (3944)bovengist




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline D.R.K.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Land: nl
  • Als de kat van huis is brouwen we bier
Re: Eerste opzet witbier met vlierbloesem
« Reactie #1 Gepost op: 01-06-2020 17:20 u »
Na wat meer gelezen te hebben wat aanpassingen op het recept.
Nu kom ik op de Speidel site zelf tegen dat ze vaak in 1 keer 23 L in de ketel doen en geen spoelwater meer gebruiken, hebben mensen hier ervaring mee of is het advies om toch altijd spoelwater te gebruiken?

Verder voeg ik geen vlierbloesem meer toe in het recept, maar ga proberen hoe het werkt als bottelsuiker. Hierdoor kan ik ook beter het smaak profiel van de NZ Kohatu Hop ervaren, hieronder de verdeling:

Deel 1, 7 g suiker per L bier, geen vlierbloesem siroop (Basis)
Deel 2, 10 ml vlierbloesem siroop per L bier
Deel 3, 15 ml vlierbloesem siroop per L bier
Deel 4, 20 ml vlierbloesem siroop per L bier

Ben benieuwd wat jullie van de nieuwere versie vinden en of er mensen op het forum zijn die ervaring hebben met de Kohatu hop.

Alvast bedankt

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkDRK001
Naam receptWit Snoetje
BrouwdatumTBD
BierstijlWitbier
Volume20,3 l
Begin SG1,058 SG
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Rager)18 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
21,50 lWater uit Groning
7,86 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
79 mg/l7 mg/l27 mg/l231 mg/l52 mg/l18 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,00 kgPilsmoutWeyermann3 EBC54,5 %
1,60 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC29,1 %
0,30 kgCara-pilsWeyermann4 EBC5,5 %
0,30 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC5,5 %
0,30 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC5,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 įC1 min.20 min.3,9 l/kg
Beta-amylase62,0 įC10 min.45 min.3,9 l/kg
Alfa-amylase72,0 įC15 min.10 min.3,9 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.5 min.3,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gKohatubellen5,0%45 min.16,5 IBU
10,0 gKohatubellen5,0%5 min.1,2 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
10,00 gKorianderzaadspecerijkoken
20,00 gSinaasappelschil, bitterspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Belgian Witbier (3944)bovengist


Offline RobbinR

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 33
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste opzet witbier met vlierbloesem
« Reactie #2 Gepost op: 02-06-2020 13:19 u »
Citaat
Verder voeg ik geen vlierbloesem meer toe in het recept, maar ga proberen hoe het werkt als bottelsuiker. Hierdoor kan ik ook beter het smaak profiel van de NZ Kohatu Hop ervaren, hieronder de verdeling:

Deel 1, 7 g suiker per L bier, geen vlierbloesem siroop (Basis)
Deel 2, 10 ml vlierbloesem siroop per L bier
Deel 3, 15 ml vlierbloesem siroop per L bier
Deel 4, 20 ml vlierbloesem siroop per L bier

Hi Thomas, dit ziet er in ieder geval uit als een lekkere smaakvariatie op een witbier in mijn ogen.
Ik vraag me alleen we af of het verstandig is om deel 3 en 4 van bovenstaande plan uit te voeren.
Wat ik heb vernomen is namelijk dat je normaal gesproken 4 tot 7 gram suiker per L gebruikt om te bottelen.
Hiermee kun je eventueel uitschieten naar 10 g/L, maar als ik het goed begrijp heeft jouw siroop een oplossing van 1 kg suiker per L siroop.
Dan ga je bottelen met 15 en 20 g suiker per liter bij deel 3 en 4 van je plan.

Ik vermoed dat je deze volumegrootes hebt vanwege het deel vlierbloesem concentraat in het bier, maar ik ben bang dat je op deze manier bierbommentjes gaat maken. Dat zou zonde zijn van het witbier.

Verder ben ik zeer benieuwd naar je uiteindelijke resultaat!

Wanneer ga je brouwen?

Groet, Robbin

Offline chimichi

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Land: nl
  • Ik toeter of ik brouw
Re: Eerste opzet witbier met vlierbloesem
« Reactie #3 Gepost op: 02-06-2020 15:47 u »
Super leuk!

Ik ben met een vriend voor de tweede keer Weizen aan het brouwen. Omdat het voorjaar is en ik Vlierbloesemsiroop gemaakt had gaan we dus ook Vlierbloesemweizen maken. Ik zal het recept nog even opzoeken en hier posten, het leek ons het handigst om siroop te gebruiken omdat we dat altijd al doen. Hoe een scherm Vlierbloesem reageert tijdens het brouwen konden we niet inschatten. Kortom, we hebben voor de veiligste weg gekozen!

Vwb de hoeveelheid: Die bepalen we voor het bottelen op basis van het suikergehalte van de siroop (helaas is dat maar 35%)

Ik ben benieuwd.

Offline D.R.K.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Land: nl
  • Als de kat van huis is brouwen we bier
Re: Eerste opzet witbier met vlierbloesem
« Reactie #4 Gepost op: 02-06-2020 22:41 u »
Bedankt en helemaal niet aan gedacht voor deel 3 en 4.
Denk dat ik een controle batch ga maken van de siroop, dus bv 10gr suiker toevoegen in "vlierbloesemwater" en terugkoken naar 100ml totaal, hiermee heb je een mooiere werkbare concentratie en kom je op een toevoeging van 70ml per liter bier voor 7 gr suiker.
Verdunnen kan dan ook weer met vlierbloesem water en zodoende kan ik denk ik makkelijker de smaak/geur van vlierbloesem toevoegen zonder over de hoeveelheid suiker heen te gaan.
Zal vooraf nog wel het SG bepalen, want ben benieuwd hoeveel suiker er Łberhaupt al in het vlierbloesemwater zit.

Ben wel benieuwd wat het effect gaat zijn en of het niet gaat overheersen.

Brouwdag zelf staat nog niet in de planning, het is helaas nog even wachten totdat alles binnen is.

Over het meekoken staat wel het e.e.a. op het forum, zie linkje: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,41288.0.html

Offline RobbinR

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 33
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste opzet witbier met vlierbloesem
« Reactie #5 Gepost op: 04-06-2020 10:59 u »
Aah zo, dan maak je inderdaad een concentraat. Super idee naar mijn mening!

Als je de batch opdeelt in 4 delen, zoals je van plan was, denk ik dat je inderdaad verschillen gaat merken in de smaak.
Maar dat is ook juist super interessant om van te leren!

Veel brouwplezier als de spullen binnen zijn! :brouwen:
En ik kijk uit naar het resultaat. ;)

Offline D.R.K.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Land: nl
  • Als de kat van huis is brouwen we bier
Re: Eerste opzet witbier met vlierbloesem
« Reactie #6 Gepost op: 28-06-2020 14:43 u »
Ondertussen staat het al een week in de Fermzilla en lijkt de vergisting grotendeels voorbij, ook is te zien dat het bier lichter van kleur geworden is dan de start. Temperatuur was een uitdaging met deze warme dagen, maar gelukkig is die niet al te hoog geworden.

Start vergisting:

Na 5 dagen:


Mbt het maken van vlierwater, verschillende opties geprobeerd en de gedroogde vlier met het koken is uiteindelijk een soort thee en zeker niet fris en zoet.
Gebruik van verse vlierbloesem geeft wel het frisse, maar doordat ik er teweinig suiker aan heb toegevoegd werd het uiteindelijk weer thee.

Enige optie die blijft is toch de siroop te gebruiken, mogelijk als onderdeel van de stort zoals andere op het forum ook doen.
De siroop heeft wel de geur en smaak van wat ik lekker vind en verwacht terug te zien in het bier straks.

Wil het nog even laten staan en bottelen zo rond de vrijdag, dan heeft het bijna 2 weken gestaan en verwacht ik dat de vergisting wel klaar is.

Offline D.R.K.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Land: nl
  • Als de kat van huis is brouwen we bier
Re: Eerste opzet witbier met vlierbloesem
« Reactie #7 Gepost op: Gisteren om 22:58 »
Heb het nu iets minder dan een week in de nieuwe vergisting kast staan, mooi stabiel op 20C.
Totale gist tijd is nu ongeveer 18 dagen en vandaag ook het SG gemeten, staat nu op 1014 (recept geschat einde was 1015).

Morgen nog een keer meten en dan vrijdag na laatste meting bottelen.
Zal gaan voor 7gr suiker per liter, heb ook nog geluk gehad met vlierbloesem vinden dus heb een mengsel van 750ml waar 250gr suiker in zit. Dit ga ik gebruiken om te bottelen nadat het verdunt is

Tags: