Helderder bier krijgen

Gestart door Eriks, 24-05-2020 22:38 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Eriks

Trouwe lezer van het forum, maar geen poster. Tot nu

In middels heb ik z'n biertje of bijna 15 gebrouwen met een steeds beter succes. De smaak is echt top, vaak krachtiger dan commercieel bier en wat het brouw programma voorspelt komt bijna altijd uit (waardes)

Toch wil ik nog 1 ding verbeteren, mijn bier is altijd troebel en dat zou ik willen verbeteren. Alleen ben ik beperkt in de mogelijkheden

Hoe ik het doe;

Met een molen vermaal ik het graan, doe ik redelijk fijn
Vervolgens gaat alles in een 15 liter pan op het vuur. Ik doe aan brew in bag. Daar doe ik dan mijn maisch stappen. Daarna trek ik de zak er uit en hang ik hem boven de pan. Daar hangt hij z'n uurtje om uit te lekken. Spoelen doe ik minimaal, max 1 liter. Na het uitlekken knijp ik het laatste litertje uit de zak. Daarna koken, standaard een uur. Hop voeg ik toe, even eens in een zak zodat ik precies hetzelfde kan doen als met de mout. Na het koken gaat de pan in de wasbak en koel ik het door de wasbak te vullen met water (en soms ijs, afhankelijk van hoe vol de vriezer is) Tot slot kieper ik de pan leeg in een vergistingsemmer. Gisten gebeurd om een ongeveer constante 24 graden (meest constante en donkere plek, koeler lukt niet in mijn appartement) Nadat het waterslot ophoudt en het water level gelijk staat hevel ik hem over na een nieuwe emmer, met droesemkop. Daarna gist hij duidelijk verder en wanneer dat stopt gaan ze in flesjes, met dezelfde hevelaar en droesemkop. Standaard 3 gram suiker op de flesje en een week of 4 rust op dezelfde donkere plek.
Gedurende het hele proces is het bier troebel, na maischen, na koken, na gisten, tijdens uitschenken.

Waarom ik beperkt ben, komt simpel door ruimte gebrek en daarmee mogelijkheden. Begrijp als ik me goed in lees, dat na de navergisting je het vat in een koelkast moet plaatsen  om alles te laten uitzakken en je bier helder te krijgen. Dat kan ik simpel weg niet. Budget is ook eindig, net als de ruimte. Dus ik zoek eigenlijk iets simpels waardoor ik toch helderder bier kan krijgen, zal vast niet perfect zijn hoeft ook niet, maar een leuke verbetering zou leuk zijn.
Ben benieuwd of één van jullie tips heeft!

brouwerwaldonk

Met uw werkwijze van kieperen kan je geen helder wort of bier krijgen. Nochtans is het mogelijk om helder bier te bekomen met de juiste werkwijze en materialen zoals een hevelfilter en een hevelbuis voorzien van een droesemkapje.

Begin eerst om helder wort te bekomen wat je laat gisten
https://myalbum.com/photo/6EDXIyfVBJP7/540.jpg

Daarna bekom je helder bier
https://myalbum.com/photo/Iso0UGksIgfg/540.jpg

BrewingByNumbers

Ik heb zonder koelkast toch best heldere biertjes kunnen maken, ook zonder filters, wel een droesemkapje. (Het zal natuurlijk ook meespelen wat je helder genoegd vindt).

Als ik kijk naar de verschillen:

- Ik hevelde het bier niet over voor een 2e vergisting
- Ik had wel het voordeel van een koude garage
- Ik zette de emmer op de plek voor het bottelen en liet hem minstens 1 dag staan, niet meer oppakken, schuiven of draaien.

Heeft je appartement misschien een balkon waar het bier toch even iets kouder kan staan?

Heb je verschillende soorten gist geprobeerd? Iers mos of Whirlfloc toevoegen?

brewt

Citaat van: Eriks op 24-05-2020  22:38 uTrouwe lezer van het forum, maar geen poster. Tot nu

In middels heb ik z'n biertje of bijna 15 gebrouwen met een steeds beter succes. De smaak is echt top, vaak krachtiger dan commercieel bier en wat het brouw programma voorspelt komt bijna altijd uit (waardes)

Toch wil ik nog 1 ding verbeteren, mijn bier is altijd troebel en dat zou ik willen verbeteren. Alleen ben ik beperkt in de mogelijkheden

Hoe ik het doe;

Met een molen vermaal ik het graan, doe ik redelijk fijn
Vervolgens gaat alles in een 15 liter pan op het vuur. Ik doe aan brew in bag. Daar doe ik dan mijn maisch stappen. Daarna trek ik de zak er uit en hang ik hem boven de pan. Daar hangt hij z'n uurtje om uit te lekken. Spoelen doe ik minimaal, max 1 liter. Na het uitlekken knijp ik het laatste litertje uit de zak. Daarna koken, standaard een uur. Hop voeg ik toe, even eens in een zak zodat ik precies hetzelfde kan doen als met de mout. Na het koken gaat de pan in de wasbak en koel ik het door de wasbak te vullen met water (en soms ijs, afhankelijk van hoe vol de vriezer is) Tot slot kieper ik de pan leeg in een vergistingsemmer. Gisten gebeurd om een ongeveer constante 24 graden (meest constante en donkere plek, koeler lukt niet in mijn appartement) Nadat het waterslot ophoudt en het water level gelijk staat hevel ik hem over na een nieuwe emmer, met droesemkop. Daarna gist hij duidelijk verder en wanneer dat stopt gaan ze in flesjes, met dezelfde hevelaar en droesemkop. Standaard 3 gram suiker op de flesje en een week of 4 rust op dezelfde donkere plek.
Gedurende het hele proces is het bier troebel, na maischen, na koken, na gisten, tijdens uitschenken.

Waarom ik beperkt ben, komt simpel door ruimte gebrek en daarmee mogelijkheden. Begrijp als ik me goed in lees, dat na de navergisting je het vat in een koelkast moet plaatsen  om alles te laten uitzakken en je bier helder te krijgen. Dat kan ik simpel weg niet. Budget is ook eindig, net als de ruimte. Dus ik zoek eigenlijk iets simpels waardoor ik toch helderder bier kan krijgen, zal vast niet perfect zijn hoeft ook niet, maar een leuke verbetering zou leuk zijn.
Ben benieuwd of één van jullie tips heeft!

Hoi Eriks, bottel je het bier direct nadat de vergisting is afgelopen? Of geef je de gist nog iets langer de tijd om op te ruimen? Zelf laat ik het nog een weekje staan nadat de vergisting is afgelopen. Op kamertemperatuur. Voor mij helpt dit wel. Ik hevel zelf niet over naar een ander vat na de hoofdvergisting maar dit zal denk ik geen effect hebben op helderheid.

Ik weet niet zeker of dit mogelijk is met over kiepen maar je zou ook nog een 'whirlpool' kunnen maken na het koken, dan voorzichtig overgieten naar je gist vat, misschien blijft er een en ander achter!

Zoals BrewingByNumbers ook aangeeft heeft het laten staan van het gist vat mij ook goed geholpen om het bier meer helder te krijgen.

Jeroen76

"Met een molen vermaal ik het graan"...

Hoe en waarmee schroot je? Als je aangeeft dat het fijn wordt ben ik wel benieuwd. Zeker omdat je in een zak brouwt en je aangeeft dat heel het proces alles troebel is.

Toen wij nog geen vergistingskast hadden hebben we toch prima heldere biertjes kunnen brouwen.

Gr. Jeroen


hans_nwk

Hoe lang zit er tussen brouwen en bottelen bij jou? Ook als je niet koelt trekt je bier wel helder maar je moet het wel de tijd geven.
Bij 24 °C kan ik me voorstellen dat de vergisting in een week misschien wel klaar is maar zeker niet helder.

Dit kan naast bovenstaand punten ook meespelen.

brewkeet

Voor mij werkt het volgende altijd wel mooi:
- Na het koken whirpoolen en accepteren dat er een laagje wort in je ketel blijft zitten, dus niet stiekem schuin houden om meer in je vergistingsvat te krijgen. ( er zit een kraantje op me ketel)
- Hooftvergisting in een conische RVS vat ( SS brewtech brewmaster fermenting bucket) deze laten vergisten op de tempratuur die de gistfabrikant aan geeft. Als de vergisting klaar lijkt te zijn door je SG te meten in 3 dagen met stappen van 0,5 graden per 12 uur verwarmen ( warm lageren) Daarna hevelen of met een kraantje aftappen boven je gistkoek, ook hier accepteren dat je bier verliest. Let hierbij goed op dat je absoluut niet je vergistingsvat beweegt of verplaatst of iets anders ermee doet. Dit heb ik opgelost door een tafeltje onder me vergistingskasten te zetten.
- Nu kan je gaan bottelen in een ander vat of nog een koude lagering doen op een graadje of 5 (zelfde als voor een giststarter maken)
- Na het bottelen flesjes zeker 3 weken laten staan op de temperatuur waarop je vergist hebt.

Daarna is me bier goed helder als je het in 1 keer uitschenkt in je glas en er een dun laagje bier in je flesje laten zitten.
In de praktijk verlies ik ongeveer 1,5 tot 2 liter bier door deze stappen te doen.

CeesM

Citaat van: Eriks op 24-05-2020  22:38 uTot slot kieper ik de pan leeg in een vergistingsemmer. Gisten gebeurd om een ongeveer constante 24 graden (meest constante en donkere plek, koeler lukt niet in mijn appartement) Nadat het waterslot ophoudt en het water level gelijk staat hevel ik hem over na een nieuwe emmer, met droesemkop. Daarna gist hij duidelijk verder en wanneer dat stopt gaan ze in flesjes, met dezelfde hevelaar en droesemkop. Standaard 3 gram suiker op de flesje en een week of 4 rust op dezelfde donkere plek.
Hoeveel dagen zit daar tussen? En waarom 9 gram suiker/liter?

Haagse Wouter

Schepje brouwzouten kan helpen met uitvlokken gist.

middelaersch

Citaat van: Haagse Wouter op 25-05-2020  19:52 uSchepje brouwzouten kan helpen met uitvlokken gist.

Wat voor brouwzouten bedoel je precies, en hoeveel is 'een schepje'?

beun

Citaat van: brouwerwaldonk op 24-05-2020  23:00 uMet uw werkwijze van kieperen kan je geen helder wort of bier krijgen. Nochtans is het mogelijk om helder bier te bekomen met de juiste werkwijze en materialen zoals een hevelfilter en een hevelbuis voorzien van een droesemkapje.

Begin eerst om helder wort te bekomen wat je laat gisten
https://myalbum.com/photo/6EDXIyfVBJP7/540.jpg

Daarna bekom je helder bier
https://myalbum.com/photo/Iso0UGksIgfg/540.jpg


Ik ben het met brouwer waldonk eens.
Als je wort al redelijk helder de kookpan in gaat krijg je vanzelf helder bier.
Waarschijnlijk is je manier van schroten onjuist  of/en het filter proces niet optimaal. Een goede fliterpan met hevel i.c.m. juist geschrote mout doen wonderen.

groet Stefan

Eriks

Poeh, genoeg reacties! Even kijken of ik overal iets op kan antwoorden :)

brouwerwaldonk; De foto is al een enorm verschil met de mijne! Ik hoop dat de foto link werkt, deze is niet van gisteren maar van daarvoor; https://photos.app.goo.gl/PttceZRBFWn7SuMD8
Als ik het dan goed heb, is dit het startpunt waarbij het handig is om in ieder geval iets te filteren. Met misschien wel dezelfde hevelaar die ik al gebruik (https://www.braumarkt.com/automatische-hevel-easy-start-5-15-ltr-fles)

BrewingByNumbers; Een keer overhevelen tussen de gistingvaten doe ik eigenlijk om 2 redenen. Ene is, dat ik merk dat hij daarmee helderder wordt. Andere is dat ik merk dat de gisting zichtbaar verder gaat (waterslot gaat weer kort borrelen) Gist soort heb ik nog geen verschil gemerkt, buiten wat er in het vat achter blijft. Mos nog niet geprobeerd, zat ik ook aan te twijfelen

brewt; Als ik zie dat het waterslot niks meer doet, vaak een paar dagen. Kijk het gisten is zo heftig (mede door de temperatuur) dat bijvoorbeeld vannacht het hele waterslot leeg geblazen was (gisteren gebrouwen) Nu verwacht ik dat ik hem morgen overhevel, want hij is al flink op zn retour nu. En dan gok ik zaterdag of zondag op de fles. Wat ik kan doen, is deze een week langer laten staan.
Whirlpool kan ik proberen bij de volgende!

Jeroen76; Met zn ding; https://www.braumarkt.com/arsegan-moutmolen-premium-gietijzer
Ik heb geen foto, maar om een idee te geven (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170928/ed11b1e3a6709c2ae7d2b4c79b3bdaa6.jpg) en dan is het witte ongeveer de helft bij mij - dus fijner. Hiermee schoot mijn rendement uiteraard omhoog van zn 60 naar 75% ongeveer

hans_nwk; Een week dus ;D hoofdvergisting na 1 of 2 dagen, na gisting een dag of 2 a 3. Dan zit ik op het voorspelde SG van BrouwHulp

brewkeet; Dat gaat mij dus niet lukken, verwarmen en koelen :'( Maar het laatste beetje, ongeveer 0,5 tot 1 cm blijft bij mij ook achter in het flesje

CeesM; Een week, en 9 gram per liter is om dat ik dan volgens BrouwHulp aan de juiste hoeveelheid CO2 kom

Haagse Wouter; Is een optie, net als het mos. Zie het een beetje als er volgens mijn methode geen andere weg meer is

Eriks

Nog even een paar insights (maar hopen dat jullie het via de links kunnen zien);

Filmpje van het waterslot, zo snel gaat het dus.. ;) Geen grap, niks versneld!
https://photos.app.goo.gl/LwmGRYdbj7xscL2P8

Brouwen in de zak;
https://photos.app.goo.gl/SFtYgPQY8x6cHfy1A

Zak eruit zien te krijgen;
https://photos.app.goo.gl/8TNV69K7X91y9fcH9

En wort met hop (was hier aan het expirimenteren met hopzakjes, niet het grootste succes)
https://photos.app.goo.gl/8ZPSrNGGX5n8ro6s8

Jacques

Je hoeft geen kraakheldere wort te hebben om mooi helder bier te krijgen.

Het is belangrijk te zorgen voor het goed uitvlokken van de eiwitten. Dit krijg je door voldoende lang te koken bij een pH van 5.2. Het toevoegen van Iers mos of Brewtan B helpt daarbij.

Voor het goed uitvlokken van de gist hoort je brouwwater voldoende calciumionen te bevatten. Door brouwzouten toe te voegen (CaCl2 of CaSO4) verhoog je het gehalte aan calciumionen. Calcium zorgt er namelijk voor dat de gistcellen aan elkaar kunnen plakken. Heel vaak wordt troebelheid veroorzaakt door zwevende gistcellen.

En verder helpt geduld. Met de tijd wordt je bier steeds helderder. De zwaartekracht doet meestal wel zijn werk.


Wees er ook op bedacht dat koudhop kan zorgen voor een troebel bier, zeker als je veel koudhop gebruikt. Dit komt door de polyfenolen die vrijkomen uit de hop en verbindingen aangaan met eiwitten. Hierdoor krijg je zwevende deeltjes.
Verder is het ook goed om te weten dat als je je bier koelt het troebel kan worden. Dit komt door eiwitten bij een lage temperatuur minder goed oplosbaar zijn. Wanneer het bier warmer wordt verdwijnt de troebelheid.

En natuurlijk schenk je het flesje met gist in de fles niet helemaal uit...  :) Wat eerder stoppen met schenken kan een wereld van verschil maken.

Griebelienus

En heb je al eens echt gedacht aan een theelepeltje Iers mos, een klaringsmiddel toevoegen? Gewoon proberen, het is niet duur.
Dan vlokt de gist wat sneller uit. (De meningen zijn hierover verdeeld, maar bij mij werkte het best goed, toen ik nog BIAB bieren brouwde.)
En dat overhevelen. Nooit gedaan, en toch prima bieren. Volgens mij  (en vele anderen) is dat gewoon niet nodig. Je warrelt een boel bezinksel op. (tenzij je heel secuur van bovenaf kunt hevelen)

Ennummm.. 1, een filterdoek, dat kan ook best helpen (Al hoewel ik er zelf mee gestopt ben, omdat het veel gedoe is, sinds ik een CCT heb. Maar dat is een forse investering, dus een heel ander verhaal)
Ennummm...  2: investeer in een walsenmolen. Daar ga je echt blij van worden. Paar tientjes duurder, dan dat flut apparaat van de B-markt (had ik ook, maar ingeruild) want je krijgt een veel betere afgeregelde schroot met een walsenmolen. Dat is essentieel voor BIAB brouwen. 

Btw.. heb je ook een zak van Brouwland (The brew bag)? Dat is een prima ding, die zak van de B-markt niet (veel te grote gaten).

Jedoka

Ik denk dat wanneer je je hele vergistingsproces nou eens een week of twee drie verlengt dat je dan al hele andere bieren krijgt, een stuk helderder ook.
Een week voor het hele proces is veel te kort, hoofdvergisting is 2 dagen tot een week, nagisting kan zo maar 2 weken duren tot de s.g. niet meer verandert.
Daarna kun je rustig het bier nog even laten staan om goed uit te zakken, zonder koelmogelijkheden kost dit tijd, maar het kan wel.

Jelle

brouwerwaldonk

Met de juiste ingrediënten en technieken gaat het eigenlijk vanzelf om met een laag budget helder bier te bekomen. Overgieten of kieperen is daar niet bij.

Wildor

Is het pH niet een belangrijke speler voor de uitvlokking van eiwitten?
Vaak controleer ik de pH een keer tijdens het maischen, maar niet gedurende het gehele proces.

Ik begin wel eens met redelijk schoon en helder wort, maar aan het einde van de kook lijken eiwitten toch vaak een boosdoener.
Die eiwitten kom ik dan later ook weer tegen onderin mijn gistvat.
Alleen met Iers mos los je het blijkbaar niet op.

William

brouwerwaldonk

Ja zeker, bij begin koken mag de pH niet hoger zijn dan 5,1
De eiwitten kan je af vangen door hop los te laten meekoken en na het koelen met een dompelkoeler bezinken die heel snel boven op de laag bellen.
Door na het koelen de ketel een klein beetje schuin te zetten, dan alles flink rond roeren en een hevelbuis voozien van een droesemkapje op het laagste punt onder de laag hopbellen te plaatsen kan je als alles terug stil staat, helder wort zonder allerlei trub overhevelen. De laag verkookte hopbellen werken dan als de beste filter die je kan dromen. 

Wildor

Ik hou meestal een pH aan van ~5.4 tijdens het maischen. Ik zal controleren of tijdens de kook de pH rond de 5,0 is, en anders aanpassen met wat melkzuur.
Nu werk ik nog met pellets, maar wil toch eens bellen gebruiken vanwege de genoemde methode.

Volgende investering zal een kwalitatief beter pH meter worden, die ik nu gebruik is een eenvoudige digitale variant. Geen idee hoe accuraat deze is.

Bedankt.

William




trebvuister

Citaat van: brouwerwaldonk op 26-05-2020  14:22 uDoor na het koelen de ketel een klein beetje schuin te zetten, dan alles flink rond roeren en een hevelbuis voozien van een droesemkapje op het laagste punt onder de laag hopbellen te plaatsen kan je als alles terug stil staat, helder wort zonder allerlei trub overhevelen. De laag verkookte hopbellen werken dan als de beste filter die je kan dromen.
Klein beetje schuin: is het voldoende om aan één kant van de pan bv een knijper te leggen, zo dat deze kant ca 1 cm hoger ligt?

brouwerwaldonk

Neen 1 cm is niet voldoende, reken op 5 à 10 cm. Het is de bedoeling dat alle verkookte hopbellen aan een kant van de ketel liggen. Door aroma hop te nemen heb je een grotere massa, want de laag hopbellen moet toch een 5 cm dik zijn.

BrewingByNumbers

Citaat van: Wildor op 26-05-2020  15:00 uIk hou meestal een pH aan van ~5.4 tijdens het maischen.

Volgens mij is dit prima, een kwartier na inmaischen >=5.2 <5.6

Ik bereken meestal voor 5.4 en 5.2, voeg toe voor 5.4. Dan afhankelijk van hoeveel het na 15 minuten boven 5.4 zit voeg ik wat extra toe, maar niet meer dan de berekening voor 5.2.

Haagse Wouter

Citaat van: middelaersch op 25-05-2020 &nbsp;20:10 uWat voor brouwzouten bedoel je precies, en hoeveel is 'een schepje'?

Ligt aan je watersamenstelling.
Voor mij is dat b.v. ongeveer een halve theelepel CaSO4.

Eriks

Hoop goede toevoegingen!! :)

Ik ga een stappenplan doen, om te kijken wat het resultaat voor mij het beste gaat worden.

Bier dat nu staat te gisten kan ik prima 2 a 3 weken laten staan. Heb ik het resultaat van die optie in ieder val al zo te pakken
Dan, ik denk van het weekend, kan ik nog een nieuwe maken. Waarbij ik het koken, whirlpool (of pan schuin houden), hevelen optie ga toepassen

Daarna ben ik door mijn spullen heen en mag ik weer nieuwe spullen bestellen ;) Dus dan zal ik eens Iers mos meebestellen en iets om de pH mee te regelen. Als de pH meespeelt, ik lees via Brabant water dat er standaard 7.72 uit de kraan komt. Nu zullen de ingrediënten ook vast wat doen, maar klinkt niet gek dat hier ook nog iets in te winnen valt

Wordt vervolgt :biersmile:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.