Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Chocolade porter  (gelezen 862 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline 7ijs

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Chocolade porter
« Gepost op: 24-05-2020 21:38 u »
Ik ben van plan om binnenkort onderstaande porter te brouwen. Wat vinden jullie er van? En wat zouden jullie anders doen?

Chocolate Porter 6.0%

BrewMonk
65% efficiency
Batch Volume: 10 L
Boil Time: 60 min

Mash Water: 10.13 L
Sparge Water: 8 L
Total Water: 18.13 L
Boil Volume: 15.06 L
Pre-Boil Gravity: 1.047

Vitals
Original Gravity: 1.062
Final Gravity: 1.016
IBU (Tinseth): 50
Color: 65 

Mash
Temperature — 67 °C — 60 min

Malts (3.07 kg)
2.64 kg (86%) — Maris Otter Pale Malt, Maris Otter — Grain — 5.9 EBC
123 g (4%) — Weyermann Caramunich III — Grain — 140 EBC
123 g (4%) — Weyermann Chocolate Wheat — Grain — 820 EBC
123 g (4%) — Dingemans Special B — Grain — 290 EBC
61 g (2%) — The Swaen BlackSwaen Black — Grain — 1125 EBC

Hops (36 g)
20 g (44 IBU) — Centennial (Whole) 10% — Boil — 60 min
8 g (4 IBU) — Willamette (Whole) 5% — Boil — 15 min
8 g (2 IBU) — Willamette (Whole) 5% — Boil — 5 min

Miscs
100 g — Cacao Nibs — Secondary

Yeast
1 pkg — Fermentis S-04 SafAle English Ale


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline 7ijs

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Chocolade porter
« Reactie #1 Gepost op: 05-06-2020 14:05 u »
Niemand?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.939
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Chocolade porter
« Reactie #2 Gepost op: 05-06-2020 14:34 u »
Ik zie er geen rare dingen aan. Persoonlijk zou ik niet zoveel special B toevoegen en helemaal weglaten en de donkere mouten nog iets verhogen. Totaal 10% van je stort. De chocolate wheat is wel een hele lekkere mout.

Offline basvo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 153
  • Land: nl
Re: Chocolade porter
« Reactie #3 Gepost op: 05-06-2020 14:39 u »
Zwartmout weglaten, meer chocolatewheat en zo’n 6-8 procent pale chocolate. Pale chocolate geeft meer een chocolade smaak dan gewone chocolate malt.

Offline Snelbier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 400
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Chocolade porter
« Reactie #4 Gepost op: 06-06-2020 08:13 u »
Praktisch puntje: maischwater vs spoelen..  3 kg mout in 10 L water in Brew Monk gaat niet lukken, komt droog te staan in de korf.
Meer maischwater gebruiken en minder spoelen.  Desnoods aanpassen tijdens maischen.

Offline 7ijs

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Chocolade porter
« Reactie #5 Gepost op: 08-06-2020 17:52 u »
Bedankt voor jullie aanvullingen. Zo beter?

Chocolate Porter 6.2%

All Grain

BrewMonk
65% efficiency
Batch Volume: 10 L
Boil Time: 60 min

Mash Water: 15.17 L
Sparge Water: 3 L
Total Water: 18.17 L
Boil Volume: 15.06 L
Pre-Boil Gravity: 1.048

Vitals
Original Gravity: 1.063
Final Gravity: 1.016
IBU (Tinseth): 49
Color: 80 EBC

Mash
Temperature — 67 °C — 60 min

Malts (3.109 kg)
2.549 kg (82%) — Maris Otter Pale Malt, Maris Otter — Grain — 5.9 EBC
218 g (7%) — Thomas Fawcett Pale Chocolate — Grain — 600 EBC
187 g (6%) — Weyermann Chocolate Wheat — Grain — 820 EBC
155 g (5%) — Weyermann Caramunich III — Grain — 140 EBC

Hops (36 g)
20 g (43 IBU) — Centennial (Whole) 10% — Boil — 60 min
8 g (4 IBU) — Willamette (Whole) 5% — Boil — 15 min
8 g (2 IBU) — Willamette (Whole) 5% — Boil — 5 min

Miscs
100 g — Cacao Nibs — Secondary

Yeast
1 pkg — Fermentis S-04 SafAle English Ale

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.481
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Chocolade porter
« Reactie #6 Gepost op: 09-06-2020 11:34 u »
Een porter zonder brown malt?

Caramunich eruit en 5% minder pale, deze vervangen door brown malt.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.554
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Chocolade porter
« Reactie #7 Gepost op: 09-06-2020 12:29 u »
Ik zie er geen rare dingen aan. Persoonlijk zou ik niet zoveel special B toevoegen en helemaal weglaten en de donkere mouten nog iets verhogen. Totaal 10% van je stort. De chocolate wheat is wel een hele lekkere mout.
Ik zou ook de Special B niet boven de 2% doen, kan wel voor extra gelaagdheid maar is nogal een sterke mout. Of weglaten.
Brown Mout van thomas & fawcett zou kunnen maar ik denk dat je niet zo veel mouten nodig hebt. Chocolate Wheat is inderdaad lekker en daar kan je best meer van gebruiken dan de voorgeschreven 5%.

Online Novice77

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Chocolade porter
« Reactie #8 Gepost op: 09-06-2020 13:07 u »
Ik zou zelf niet richting de 50 IBU gaan, maar hem rond de 40 houden.

Tags: