FermZilla ervaring?

Gestart door Rodger, 23-05-2020 23:31 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Rodger

Beste brouwers,

Heeft iemand ervaring met de FermZilla? Naar ik begrijp is 'ie recent nog getweaked.

Tips/tricks?

Bedankt,

Rogier

Sid

Ik ben ook benieuwd, sta op het punt om een firmzilla of SS brewtech brewbucket te kopen. Maar vind het een lastige keuze, de één is van RVS de  ander is van plastic maar wel met  leuke  mogelijkheden en het kost de helft..

André de Laat

Ik heb ook lang getwijfeld welke van die twee ik aan zou schaffen. Ben uiteindelijk voor de Brewbucket gegaan. De Fermzilla is plastic, de Brewbucket RVS. En inderdaad, voor de prijs van een bucket heb je haast 2 Fermzilla´s. Echter, RVS heeft zoveel voordelen t.o.v. plastic. Het grootste voordeel vind ik persoonlijk het schoonmaken. Grote wijde opening, je kunt er eenvoudig in. Nooit reuk die achterblijft. Krasvrij. Nou ja, niet echt, maar minder kans op krassen t.o.v. plastic.

Sid

Het vergisten onder druk heeft je niet kunnen overhalen om dus te gaan voor de fermzilla ;D Voegt dit veel toe om deze mogelijkheid wel te hebben? Bier brouwen staat bij mij nog redelijk in de kinderschoenen, heb nu zo'n 4 á 5 brouwsels gehad. Maar het lijkt mij ideaal als je vanuit je gistvat direct kan bottelen zonder nog te hoeven vergisten in de fles.

André de Laat

Citaat van: Sid op 23-06-2020  07:00 uHet vergisten onder druk heeft je niet kunnen overhalen om dus te gaan voor de fermzilla ;D Voegt dit veel toe om deze mogelijkheid wel te hebben? Bier brouwen staat bij mij nog redelijk in de kinderschoenen, heb nu zo'n 4 á 5 brouwsels gehad. Maar het lijkt mij ideaal als je vanuit je gistvat direct kan bottelen zonder nog te hoeven vergisten in de fles.

Denk dat daarin het grote verschil zit. Ik bottel niet maar vul af in kegs. Ook onder druk overigens. Dat gaat prima. Niet hergisten in je fles? Zal toch moeten.

Sid

Citaat van: André de Laat op 23-06-2020  07:24 uDenk dat daarin het grote verschil zit. Ik bottel niet maar vul af in kegs. Ook onder druk overigens. Dat gaat prima. Niet hergisten in je fles? Zal toch moeten.

Misschien begreep ik het helemaal verkeerd, maar dacht te lezen dat je in de Fermzilla onder druk kunt vergisten en dat het bier daardoor al gecarboniseerd is. Dan is het in principe toch al klaar om gedronken te worden?

André de Laat

Citaat van: Sid op 23-06-2020  08:33 uMisschien begreep ik het helemaal verkeerd, maar dacht te lezen dat je in de Fermzilla onder druk kunt vergisten en dat het bier daardoor al gecarboniseerd is. Dan is het in principe toch al klaar om gedronken te worden?

Dan tap je rechtstreeks uit de Fermzilla.

Sid

Denk dat ik toch maar de Fermzilla ga proberen. Volgens mij komt de Brewtech Chronical 7gal het meest in de buurt qua mogelijkheden als ik voor RVS zou gaan. Deze is op zich nog wel betaalbaar, maar hij past helaas niet in mijn vergistingskast. Dus zou ik niet meer gecontroleerd kunnen vergisten, dat vind ik toch ook wel wat waard.

D.R.K.

Citaat van: Sid op 23-06-2020  10:15 uDenk dat ik toch maar de Fermzilla ga proberen. Volgens mij komt de Brewtech Chronical 7gal het meest in de buurt qua mogelijkheden als ik voor RVS zou gaan. Deze is op zich nog wel betaalbaar, maar hij past helaas niet in mijn vergistingskast. Dus zou ik niet meer gecontroleerd kunnen vergisten, dat vind ik toch ook wel wat waard.

Wat voor soort vergisting kast heb jij? Ik heb namelijk zelf ook de fermzilla 27l maar had me wat verkeken op de hoogte en daarmee lijkt het erop dat de tafelmodel koelkast al niet meer past.
Fermzilla icm waterslot is ongeveer 80 cm hoog.

Mijn eerste bier staat nu te gisten in de fermzilla kan dus nog niet echt ervaring delen.

Groet
Thomas

ExPeteriment

Citaat van: André de Laat op 23-06-2020  07:24 uDenk dat daarin het grote verschil zit. Ik bottel niet maar vul af in kegs. Ook onder druk overigens. Dat gaat prima. Niet hergisten in je fles? Zal toch moeten.
Met een tegendrukvuller hoeft dat niet.

Sid


Citaat van: D.R.K. op 23-06-2020  12:27 uWat voor soort vergisting kast heb jij? Ik heb namelijk zelf ook de fermzilla 27l maar had me wat verkeken op de hoogte en daarmee lijkt het erop dat de tafelmodel koelkast al niet meer past.
Fermzilla icm waterslot is ongeveer 80 cm hoog.

Mijn eerste bier staat nu te gisten in de fermzilla kan dus nog niet echt ervaring delen.

Groet
Thomas

Een kleine koelkast, binnenkant is 81 cm hoog. Zou net moeten passen dacht ik, misschien waterslot iets verder erin duwen:) en met gecarboniseerd vergisten heb je het waterslot ook niet nodig toch?


D.R.K.

Om onder druk te vergisten zal je andere ventielen erbij moeten kopen en afhankelijk van de connecties die je erop maakt denk ik dat de hoogte niet veel anders zal worden.
De standaard is redelijk breed waardoor je mogelijk niet langs de uitsparing van de koelkastmotor komt.
Heb plaatjes gezien van mensen die de standaard omdraaien om meer ruimte te kunnen krijgen of een eigen standaard maken voor in de koelkast.

Mocht het passen ben ik erg benieuwd naar je oplossing, een koelkast staat hier ook nog op het verlanglijstje maar helaas wat weinig ruimte over om een grote koelkast meer te zetten.

Sid

Daar zeg je me wat, aan die koelkastmotor had ik niet gedacht. Misschien een plankje met een uitsparing erin, vraag me alleen af of het gewicht hiermee goed verdeeld wordt.

Ga hem bestellen (met drukset) en dan gewoon even passen en meten. :D

André de Laat

Citaat van: Sid op 23-06-2020  13:24 uDaar zeg je me wat, aan die koelkastmotor had ik niet gedacht. Misschien een plankje met een uitsparing erin, vraag me alleen af of het gewicht hiermee goed verdeeld wordt.

Ga hem bestellen (met drukset) en dan gewoon even passen en meten. :D

Anders een andere koelkast voor erbij aanschaffen :)

Sid

Citaat van: André de Laat op 23-06-2020  19:01 uAnders een andere koelkast voor erbij aanschaffen :)
Das zo gek nog niet, ik dacht zo leuk te gaan passen en meten vandaag. Maar er staat al een bier de kast[emoji23]

D.R.K.

In dit topic staan wat foto van mensen met een de voorganger van de Fermzilla in een tafelmodel koelkast.
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,33676.325.html

Ik heb van deze mooie zomerdag maar gebruik gemaakt om de berging te verbouwen zodat de grote koelkast erin past.
Nu nog een Inkbird en Ispindel en we zijn klaar voor een warme zomer :proost:

Biertje1985

Ik gebruikt (al een aantal jaar) de Fermentasaurus en ik heb er toch wel wat opmerkingen over. Daardoor hoop ik dat de Fermzilla wat beter is want dan zou ik deze graag aanschaffen. Het grootste euvel wat ik kan bedenken is dat de gist/trub laag niet in de opvangbal wilt, dit blijft ophopen op het randje van de afsluiter in het vat. Iemand ervaring met de Fermzilla wat betreft het uitzakken van gist en trub in de opvangbal?

Ik zag ook dat de Fermzilla een veel grotere kraan heeft.

André de Laat

Citaat van: D.R.K. op 24-06-2020  21:37 uIk heb van deze mooie zomerdag maar gebruik gemaakt om de berging te verbouwen zodat de grote koelkast erin past.
Nu nog een Inkbird en Ispindel en we zijn klaar voor een warme zomer :proost:

Simpele oplossing toch? HAHAHAHAAAAA. En een extra koelkast is nooit weg. :proost: :proost: :proost:

André de Laat

Citaat van: ExPeteriment op 23-06-2020  12:34 uMet een tegendrukvuller hoeft dat niet.

Nee inderdaad, maar dan moet je die weer aanschaffen.

Sid

Zag in de  andere post iemand die de steunkorf had omgedraaid, dit scheelt erg veel ruimte en maakt het mogelijk om hem in mijn kleine koelkast te plaatsen. Als je de steunkorf  omdraait zit je echter met die metalen steundraad die eigenlijk verkeerd om staat. Ik heb hier nu zo'n  CV isolatiebuis overheen geschoven, zou dat het gewicht voldoende verdelen?


André de Laat

Citaat van: Sid op 25-06-2020  17:43 uZag in de  andere post iemand die de steunkorf had omgedraaid, dit scheelt erg veel ruimte en maakt het mogelijk om hem in mijn kleine koelkast te plaatsen. Als je de steunkorf  omdraait zit je echter met die metalen steundraad die eigenlijk verkeerd om staat. Ik heb hier nu zo'n  CV isolatiebuis overheen geschoven, zou dat het gewicht voldoende verdelen?

Leuk, maar waar blijft die opvangbal dan? Lijkt mij niks.


D.R.K.

Ik zou eerder een houten cirkel maken en die schuin maken aan de binnenkant zodat de fermzilla daarop kan leunen, dan heb je wat meer oppervlakte.

Denk dat dit wat je nu hebt niet veel uit zal maken.

Komt de opvangbal nu precies voor de motor uitsparing?

Sid

Citaat van: D.R.K. op 25-06-2020  21:07 uIk zou eerder een houten cirkel maken en die schuin maken aan de binnenkant zodat de fermzilla daarop kan leunen, dan heb je wat meer oppervlakte.

Denk dat dit wat je nu hebt niet veel uit zal maken.

Komt de opvangbal nu precies voor de motor uitsparing?
Dad lijkt me inderdaad een beter idee. Tot de motor heb ik nog zat ruimte, dat zal het probleem niet worden.

Sid

Het is gelukt, past echt allemaal maar net. Heb gekozen voor de optie met een cirkel uit de plank, schuin zagen heb ik niet gedaan maar had die isolatiebuis nog. Deze heb ik over de rand geschoven, op deze manier wordt het gewicht nog beter verdeeld dan met de originele standaard ^-^ Al met al  zou een grotere koelkast eenvoudiger zijn, maar dit is wel een optimaal gebruik van de ruimte en energie  :biersmile:

beermenke

Ziet er prima uit
Ik heb zelfs aan de voorzijde een sleuf in de cirkel uitgezaagd zodat ik hem er niet uit hoef te tillen maar gewoon in kan schuiven. Plank is sterk genoeg (bij mij althans)

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.