Hobbybrouwen > Brouwproces

Filtermethode

(1/3) > >>

Johannes:
Hallo Allen,

Toen ik enkele maanden geleden op zoek ging naar spulletjes voor mijn eigen thuisbrouwerij was ik in eerste instantie van plan om een worthevelfilter aan te schaffen.

Totdat ik door een collega brouwer werd gewezen op een methode waar een koelbox wordt gebruikt met op de bodem een raamwerk van koperbuizen met inkepingen (gelijk aan een hevelfilter) en een afvoer door de wand van de koelbox.

Voordeel naar mijn idee is:

-Je hebt maar 1 pan/ketel nodig
-je hoeft geen gloeiend hete wort aan te zuigen

nadeel:

-Oxidatie?


Is er iemand die me hier meer over kan vertellen?

Groet Johannes

TVERSCH:
Hallo Johannes,

Alles heeft zijn voor en nadelen. Ik vind een hevelfilter makkelijker omdat je het aan het einde van het maischen in de koelbox zet, en na het spoelen weer simpel er uithaalt en goed kan afspoelen. Je verliest wel wat warmte tijdens het spoelen omdat het deksel er dan niet op kan, maar met een schone handdoek is dit probleem weer voor een deel opgelost. Ik weet niet wat voor koelbox jij gebruikt, maar 's zomers gaat die van ons gewoon mee op vakantie, en dan heb ik geen last van perforaties die het koelhouden belemmeren.
Bij het aanzuigen van hete wort moet je natuurlijk altijd zorgen dat je met de slang hoger ben dan het niveau van het hete wort. Maar deze fout maak je maar 1 keer en dan snap je wel waarom.
 :degroeten: Theo

Jacques:
Hoi Johannes,

Ook ik werk zo, zij het dat ik werk met een grote plastic uip die ge´soleerd is. Niet voor niets heb ik het altijd over een wortverzamelpijp! Aan mijn koperen brouw-/kookketel heb ik een grote kogelkraan met een doorsnede van 2 duim. Via een goot laat ik het beslag op de bodem van de filterkuip stromen. Op die manier voorkom ik oxidatie. Want dat is wel een voordeel van een hevelfilter.
Jij noemt in jouw bericht ook het voordeel van de door ons gehanteerde werkwijze. Doordat de brouwketel weer vrij is kan deze snel schoongemaakt worden en kan daarin weer het eerste wort. Door meteen weer te verwarmen komt het wort snel aan de kook. Tegen de tijd dat deze gaat koken voeg ik weer de volgende gefilterde wort toe. Op deze manier kun je sneller werken.

Overigens heb ik sinds kort naast mijn wortverzamelpijp ook een hevelfilter in het gebruik voor het gekookte wort. Hierdoor wordt oxidatie voorkomen en kan ook sneller gewerkt worden dan eerst het gekookte gehopte wort over te brengen naar de filterkuip.

 :degroeten: Jacques

Edgar:


--- Citaat ---Overigens heb ik sinds kort naast mijn wortverzamelpijp ook een hevelfilter in het gebruik voor het gekookte wort.
--- Einde van citaat ---


Hoe voorkom je de verstopping met hopresten en het meenemen van de hot break, Jacques?

Johannes:
Hmm ik ging er vanuit dat een hevelfilter, gewoon in de maischketel werd gedaan om vervolgens te spoelen.

Kennelijk is dit niet het geval, wat gebruiken jullie dan als filterkuip?

:-/ :-/

Is het verstandig om alsnog een hevelfilter aan schaffen?

Ik kan helaas niet beoordelen of er in hoge mate oxidatie is opgetreden. Smaak is niet om over naar huis te schrijven (gistsmaak), maar volgens mij heeft dit hoofdzakelijk een andere oorzaak.

Het filteren op zich, werkt naar mijn idee prima.

groet Johannes

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie