Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Opzet DIPA recept (Kees, Enough is Never Enough - achtig)  (gelezen 411 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BenjaminVlissingen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Opzet DIPA recept (Kees, Enough is Never Enough - achtig)
« Gepost op: 23-05-2020 10:30 u »
Hi,

Ik wil komende week een DIPA gaan brouwen welke geοnspireerd is op "Kees Enough is Never Enough" (geen kloon poging).
Dit vind ik een heel lekker bier, stevige body, lekker fruitig en niet al te bitter.

Ik heb nog maar 1 bier gemaakt met Brewfather en dat was geen top brouwdag, hierdoor staat me efficiency wel erg laag, maar ik hoop iets hoger uit te komen. Qua moutsort zit ik aan de max van me setup, kan niet meer water bij en ik durf ook niet dikker te maischen.

Nu vraag ik me af of Kees suiker in zijn bieren gebruikt, ik moet fors veel mout gebruiken om aan de 10% te komen, maar als ik een deel suiker gebruik dan verlies ik punten op me eind SG en ik wil juist wat zoeter eindigen.




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.971
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Opzet DIPA recept
« Reactie #1 Gepost op: 23-05-2020 11:43 u »
Ik kan het recept niet lezen maar ga er eigenlijk vanuit dat Kees in zijn DIPA geen suiker gebruikt. Bij dit type bittere bieren wil je restsuikers overhouden om de bitterheid tegengas te geven. Dus geen extra suikers die volledig vergisten.

Staat er suiker op de ingredientenlijst?

Als de hh mout een beperking is zou ik voor een iets minder sterke versie van dit bier gaan. Creλer eventueel wat meer body met carapilsmout.

Offline beun

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 181
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Opzet DIPA recept
« Reactie #2 Gepost op: 23-05-2020 20:18 u »
Je zou een geringe hoeveelheid suiker kunnen gebruiken. Een 1 stapsmaisch op 67 graden geeft juiste body.
Natuurlijk wel juiste moutstort en gist voor deze stijl gebruiken.

8-9% lijkt mij zwaar zat voor een DIPA  ;)

stefan

Offline BenvdVeen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Land: nl
Re: Opzet DIPA recept
« Reactie #3 Gepost op: 23-05-2020 23:34 u »
Volgens de BJCP is het gebruik van suiker in een DIPA niet ongebruikelijk. Komt de doordrinkbaarheid ten goede. In de DIPA die ik onlangs heb gebrouwen heb ik ook suiker toegevoegd.
Tot slot: in Pliny the Elder van Russian River Brewing Co wordt ook suiker toegevoegd, dit bier wordt gezien als dι standaard voor DIPA's.

US-05 is a brewers best friend


Offline BenjaminVlissingen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Opzet DIPA recept
« Reactie #4 Gepost op: 24-05-2020 10:21 u »
Ik kan het recept niet lezen maar ga er eigenlijk vanuit dat Kees in zijn DIPA geen suiker gebruikt.

Hi William,

Hierbij de lees versie van het recept:

Double IPA

8.9% / 20.5 °P

All Grain


Benji's set-up Low
66% efficiency

Batch Volume: 12 L
Boil Time: 90 min


Mash Water: 13.45 L

Sparge Water: 6.58 L @ 78 °C

Total Water: 20.03 L

Boil Volume: 15.79 L

Pre-Boil Gravity: 1.073


Vitals
Original Gravity: 1.085

Final Gravity: 1.017

IBU (Tinseth): 66

Color: 25 EBC


Mash
Temperature — 65 °C — 60 min

Mash Out — 78 °C — 5 min


Malts (5.3 kg)
3.5 kg (63.6%) — The Swaen Dutch pale ale — Grain — 7.5 EBC
500 g (9.1%) — Barley, Flaked — Grain — 3.5 EBC
500 g (9.1%) — Brewferm Flaked wheat — Grain — 3.2 EBC
500 g (9.1%) — Fawcett Oat malt mout — Grain — 6 EBC
300 g (5.5%) — Mouterij Dingemans Cara 120 — Grain — 120 EBC
Other (201 g)
200 g (3.6%) — Briess Rice Hulls — Adjunct — 0 EBC
1 g (0%) — Cane (Beet) Sugar — Sugar — 0 EBC — Boil — 10 min


Hops (213 g)
15 g (16 IBU) — Citra 13.6% — Boil — 10 min

15 g (14 IBU) — Mosaic 11.9% — Boil — 10 min

15 g (15 IBU) — Simcoe 13.1% — Boil — 10 min

20 g (8 IBU) — Citra 13.6% — Aroma — 60 min hopstand

20 g (7 IBU) — Mosaic 11.9% — Aroma — 60 min hopstand

20 g (8 IBU) — Simcoe 13.1% — Aroma — 60 min hopstand

12 g — Mosaic 11.9% — Dry Hop — day 2

12 g — Simcoe 13.1% — Dry Hop — day 2

28 g — Citra 13.6% — Dry Hop — 8 days

28 g — Mosaic 11.9% — Dry Hop — 8 days

28 g — Simcoe 13.1% — Dry Hop — 8 days


Hopstand at 77 °C


Miscs
2.286 g — Yeast Nutrients — Boil — 10 min


Yeast
1 pkg — Lallemand/Danstar BRY-97 American West Coast Ale
Fermentation
Primary — 20 °C — 4 days

Secondary — 20 °C — 10 days


Carbonation: 2.8 CO2-vol

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.971
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Opzet DIPA recept (Kees, Enough is Never Enough - achtig)
« Reactie #5 Gepost op: 24-05-2020 11:24 u »
Mooi recept Benjamin, lekker veel late hoppen. Ik krijg er terstond dorst van.

Die ιιn gram suiker zal niet veel doen maar misschien staat die er nog in als nep-ingredient. ;)

Je kunt wel suiker toevoegen om alcohol omhoog te brengen maar met het risico dat het ten kost gaat van de smaak. Commerciele brouwerijen hebben te maken maken ingredientenprijzen en efficientie. Wij als hobbybyisten net wat minder.

Ik neem aan dat je voor de hop met 60 min hopstand, vlam-uit of whirlpool hop bedoelt?

Potentiaal gevaar bij recepten met heel veel late hop is dat bij langere tijden bij hogere temperaturen je alsnog veel bitterheid krijgt. De software zegt wel 0 IBU maar mijn ervaring is anders. Ik probeer dat zelf zoveel mogelijk te reduceren door de vlam-uit hop pas toe te voegen nadat ik het wort eerst met een spiraalkoeler heb teruggekoeld tot ongeveer 70 a 75 ΊC. Je kunt je dan iets meer veroorloven.

Offline BenjaminVlissingen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Opzet DIPA recept (Kees, Enough is Never Enough - achtig)
« Reactie #6 Gepost op: 24-05-2020 11:32 u »
De suiker stond er eerst in op 350gram voor 1% meer alcohol, maar ik hoop dat me rendement beter is dan de vorige keer.
Me plan is om aan het einde van de kook SG te meten (met de refractometer welke nog onderweg is uit China ;) ) en indien nodig iets langer koken met wat suiker. Die ene gram is me reminder, anders vergeet ik het vast  >:D

De hopstand is inderdaad bedoeld als whirlpool op 77 graden, volgens Brewfather geeft dat nog een paar IBU in combinatie met het aroma.

Thanks!!

Online trebvuister

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
Re: Opzet DIPA recept (Kees, Enough is Never Enough - achtig)
« Reactie #7 Gepost op: 24-05-2020 11:35 u »
Vraag als beginner: hopstand bij 78 graden snap ik, maar wacht je dan een uur of ga je meteen koelen?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.971
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Opzet DIPA recept (Kees, Enough is Never Enough - achtig)
« Reactie #8 Gepost op: 24-05-2020 11:43 u »
Vraag als beginner: hopstand bij 78 graden snap ik, maar wacht je dan een uur of ga je meteen koelen?

Ik laat het meestal 20 minuten op die temperatuur staan en daarna koelt het mee. Dus totaal is de standtijd toch al snel 40 minuten.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.882
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Opzet DIPA recept
« Reactie #9 Gepost op: 24-05-2020 13:50 u »
Ik kan het recept niet lezen...

XML bestanden kun je inlezen in brouwsoftware. Het is een handige manier van uitwisselen van recepten...

Tags: