Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Karmeliet gist  (gelezen 608 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline brouwerij de Stier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Karmeliet gist
« Gepost op: 21-05-2020 15:38 u »
Laatst heb ik op dit forum de vraag gesteld of het gist in een flesje Karmeliet de originele brouwgist of bottelgist is.
De meningen waren hierover verdeeld. Zie ook https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,40722.0.html
Met de tips die voortkwamen uit deze topic ben ik toch een Karmeliet kloon gaan brouwen van een recept van de Candy Sirup site.
De gist heb ik opgekweekt uit 2 flesjes karmeliet en het recept heb ik van deze site. Zie http://www.candisyrup.com/recipes.html

Ik heb dit recept aangehouden (behalve de gist ) maar wel als kruiden, sinaasappelschil en koriander toegevoegd. Wat me opviel was dat het gisten erg lang duurde. Na ruim 2 weken had ik nog een flinke bubbel in het waterslot. Ik heb op 19 graden vergist. Er kwam wel een enorme putlucht vrij tijdens de vergisting. Mijn begin SG was 1082 en het eind SG was 1020. Dat zou dan een bier moeten opleveren met ruim 8% alcohol.
Uiteindelijk heb ik inclusief een coldcrash van 2 dagen het bier 4 weken vergist. Wel heb ik na de hoofdvergisting het bier 3 keer overgeschonken in een andere gistemmer om de vies ruikende gist te verminderen. Uiteindelijk verdween de putlucht en begon het jongbier heerlijk te ruiken.
Ik heb gebotteld met 8 gram suiker per liter en de afgelopen week heb ik het resultaat geproefd. Het bier is erg lekker geworden maar staat wel ver af van de originele Karmeliet. Wat me opviel was dat nadat ik mijn kloon brouwsel had geproefd en tegelijkertijd de echte Karmeliet proefde dat ik de echte Karmeliet citroenachtig vond smaken. Ook is mijn bier iets donkerder van kleur.

Bij mijn volgende poging zal ik ipv sinaasappelschillen, bergamot of limoenschillen gebruiken. Ik ga dan een grotere hoeveelheid brouwen en experimenteren met verschillende kruiden en gisten. Bij het Candy sirup recept gaan ze uit van WLP720 gist. Ook ga ik suiker gebruiken i.p.v. mijn zelfgemaakt suikersiroop die wellicht wat te donker was.  Ik moet wel nog even vermelden dat bij mijn sinaasappelschil toegift door een weeg fout ik teveel schil heb gebruikt.
Ik zal jullie op de hoogte houden van mijn volgende poging.

gr Richard


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 673
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Karmeliet gist
« Reactie #1 Gepost op: 21-06-2020 16:46 u »
Hoeveel gram sinaasappelschil had je gebruikt per liter wort?

Tags: