Hoe perfectioneren we deze tripel?

Gestart door Kristof.Anthonis, 20-05-2020 12:26 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Kristof.Anthonis

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk010
Naam receptZonde Tripel
Brouwdatum9/05/2020
BierstijlTripel
Volume40,6 l
Begin SG1,062 SG
Berekende kleur (Morey)11 EBC
Berekende bitterheid (Rager)27 IBU
Brouwzaalrendement69,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
35,00 lWater uit Water
18,29 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
57 mg/l12 mg/l61 mg/l161 mg/l96 mg/l42 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC55,6 %
2,00 kgVienna moutWeyermann7 EBC18,5 %
1,00 kgCara-hellWeyermann25 EBC9,3 %
1,80 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC16,7 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 165,0 °C0 min.40 min.3,9 l/kg
Stap 272,0 °C30 min.20 min.3,9 l/kg
Stap 378,0 °C20 min.5 min.3,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gCascadepellets5,5%60 min.8,9 IBU
20,0 gAmarillobellen8,9%60 min.13,2 IBU
30,0 gCascadepellets5,5%15 min.3,6 IBU
10,0 gAmarillobellen8,9%15 min.1,8 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
33,0 gBelgian Tripel (M31)bovengist

Zoals de titel zegt, hoe perfectioneren we deze tripel?
Welke verhouding van Cl/SO4 raden jullie aan?
Zou hij profiteren van wat koriander? ...
Vuur maar af, elke mening is welkom! :-)


Gerb

Het ligt er aan wat je wilt. Wil een zoete, fruitige of een droge, hoppige, definieer je smaak.

Wat ik zou doen:
Maak hem simpeler.
Gooi die Viennamout er uit.
Verhoog de dichtheid.
Gebruik een andere bitterhop, Magnum, Northern Brewer, zoiets.
Gebruik nobele hoppen voor aroma

Kristof.Anthonis

Laat ons voor iets zoeter en fruitiger gaan.. Ik neem aan dan de verhouding Cl verhogen ten opzichte van SO4?
Simpeler maken kan zeker en vast...
Hoe zou jij de dichtheid verhogen? Meer dan 9 kg mout gebruiken zie ik niet echt zitten en 1,8kg suiker is toch ook al heel wat?
Ik zou de Cascade er zeker willen in laten omdat dat een smaak heeft die mij wel bevalt..
Welke 'nobele' hoppen raad je aan?

Gerb

Voor een hogere dichtheid kun je minder spoelwater gebruiken. Reken wel op minder liters dan.
Je kunt evt nog spelen met de samenstelling van het water, de verhouding Cl ten opzichte van SO4 kan wat omhoog.
Als je Cascade wilt behouden, zou ik daarnaast een Styrian Goldings, Kent Goldings of Saaz zetten als aromahop.
En voor een zoeter bier, kun je ook nog overwegen om een andere gist te gebruiken. Ik lees dat deze een behoorlijke vergistingsgraad heeft van meer dan 80%.
Koriander kan ook voor wat meer kruidig of fruitige smaken, maar gebruik hier niet te veel van.

brouwerwaldonk

Het verbaast mij dat jij maar een SG verwacht van 1,062. Als ik dit zou maken met 1,8kg suiker kom ik vlotjes aan 1,082 met een alcohol gehalte van 10,2 vol% dus te hoog voor een tripel.
Zelfs zonder de suiker kom ik voor 41L wort aan 1,066 en een bier van 8 vol% dus perfect voor een tripel.
Als hop zou ik nemen Fuggle na 10 minuten koken en Cascade na 50 min en bij flame off nog een deel Cascade (die heb ik beiden in mijn tuin staan en dus bellen in overvloed)

Mijn werkwijze is langer maischen met een roersysteem, filteren met een hevelfilter en meer spoelwater dan in uw recept.

Kristof.Anthonis

Citaat van: brouwerwaldonk op 20-05-2020  14:01 uHet verbaast mij dat jij maar een SG verwacht van 1,062. Als ik dit zou maken met 1,8kg suiker kom ik vlotjes aan 1,082 met een alcohol gehalte van 10,2 vol% dus te hoog voor een tripel.
Zelfs zonder de suiker kom ik voor 41L wort aan 1,066 en een bier van 8 vol% dus perfect voor een tripel.
Als hop zou ik nemen Fuggle na 10 minuten koken en Cascade na 50 min en bij flame off nog een deel Cascade (die heb ik beiden in mijn tuin staan en dus bellen in overvloed)

Die 1.062 is wat BrouwHulp mij aangeeft, ik hoop toch om rond de 40 liter naar het gistvat te brengen. Ligt die lage begin SG aan het brouwzaalrendement dan? :-)

brouwerwaldonk

Dat hollands brouwprogramma rekent heel raar, bovendien gebruik ik dat niet
Met mijn installatie haal ik een vlaams brouwzaalrendement van 77,2% door die hoeveelheid suiker.
Ik haal ook meer SG door meer spoelwater te gebruiken.
Ik bereken mijn totale hoeveelheid brouw + spoelwater door het gewenst aantal liter bier maal 1,5 te doen, dus ik heb iets meer dan 41 L na het brouwen, voor het gisten.

beun

M31 is inderdaad prima voor een tripel. Heb er al meerdere mee gebrouwen. Wel vind ik als ik een batch splits en dan bijvoorbeeld   de WY 3522 en WY 3787 gebruik dat deze wat ronder zijn en meer body hebben en meer restsuikers en dus hoger eind sg natuurlijk.
Dat vind ik ook erg lekker in een tripel.

hansHalberstadt

Citaat van: beun op 20-05-2020  18:39 uWel vind ik als ik een batch splits en dan bijvoorbeeld   de WY 3522 en WY 3787 gebruik dat deze wat ronder zijn en meer body hebben en meer restsuikers en dus hoger eind sg natuurlijk.
Dat vind ik ook erg lekker in een tripel.
Bij mij ging de WY3787 juist heel ver door richting SG=1000 dus juist heel weinig restsuikers.
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,40449.msg614950.html#msg614950
 

Oscar

Citaat van: Kristof.Anthonis op 20-05-2020  12:26 uZoals de titel zegt, hoe perfectioneren we deze tripel?

Door in ieder geval je proces van brouwen en vergisten perfect op orde te hebben... Een recept is maar een recept en levert veel verschillende resultaten op in diverse installaties en processtappen...

En wat is perfect? Wat levert dit op in jullie installatie en wat vinden jullie er niet lekker aan? Of welke smaken willen jullie meer naar voren brengen... Het perfecte recept/bier bestaat niet... ;) :brouwen:

beun

Citaat van: hansHalberstadt op 20-05-2020  18:48 uBij mij ging de WY3787 juist heel ver door rihting SG=1000 dus juist heel weinig restsuikers.
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,40449.msg614950.html#msg614950
 

Bij mij gaat de 3787 niet zo ver door als de m31. Misschien is de  gist dan uitgeput maar onder de 1008 is mij nog niet gelukt.

Koen S

85% pils of Pale, 15% kristalsuiker.
Mik op een begin sg van 1070 tot 1074
Je hopkeuze is perfect, maar verhoog de ibu's naar 35 tot 40
Wyeast 3787
GEEN KORIANDER!
Water verhouding CL/SO4 0,6

Kristof.Anthonis

Citaat van: Koen S op 20-05-2020  20:14 u85% pils of Pale, 15% kristalsuiker.
Mik op een begin sg van 1070 tot 1074
Je hopkeuze is perfect, maar verhoog de ibu's naar 35 tot 40
Wyeast 3787
GEEN KORIANDER!
Water verhouding CL/SO4 0,6

Dat zijn alleszins duidelijke tips  ;D ... Waarvoor dank.
De gist zal ik echter niet aanpassen, ik hou nl. niet zo van de 3787.
Is de verhouding Cl/SO4 niet aan de lage kant met 0,6 als je een zoeter bier wil bekomen?

Jacques

Citaat van: brouwerwaldonk op 20-05-2020  14:28 uDat hollands brouwprogramma rekent heel raar, bovendien gebruik ik dat niet

Deze wijze van berekenen is niet iets typisch Nederlands!
Het is een moderne manier van rekenen welke internationaal gebruikt wordt. In Brewfather (dat is zeer moderne software) worden beide methodes weergegeven: de moderne en de traditionele.

Jacques

Citaat van: beun op 20-05-2020  18:39 uM31 is inderdaad prima voor een tripel. Heb er al meerdere mee gebrouwen. Wel vind ik als ik een batch splits en dan bijvoorbeeld   de WY 3522 en WY 3787 gebruik dat deze wat ronder zijn en meer body hebben en meer restsuikers en dus hoger eind sg natuurlijk.
Dat vind ik ook erg lekker in een tripel.

Een traditionele tripel hoort droog te zijn... Hierdoor drinkt het bier beter weg. Persoonlijk moet ik niets hebben van zoete tripels.

Jacques

Citaat van: Oscar op 20-05-2020  19:25 uEn wat is perfect? Wat levert dit op in jullie installatie en wat vinden jullie er niet lekker aan? Of welke smaken willen jullie meer naar voren brengen... Het perfecte recept/bier bestaat niet... ;) :brouwen:

Helemaal mee eens. Of een recept perfect is of niet ligt aan je eigen smaak. En smaken verschillen...  :biersmile:

Kristof.Anthonis

Citaat van: Jacques op 21-05-2020  16:46 uHelemaal mee eens. Of een recept perfect is of niet ligt aan je eigen smaak. En smaken verschillen...  :biersmile:

Ik gebruikte dat woord eerder om de titel 'opvallender' te maken hoor, ik deel jullie mening daaromtrent ;-).

brouwerwaldonk

Toch heel typerend dat BrouwHulp maar een SG verwacht van 1,062, en ik moeiteloos met die hoeveelheden mout, 41L wort bekom van 1082.  Een wereld van verschil.

Koen S

Citaat van: Kristof.Anthonis op 21-05-2020  16:41 uDat zijn alleszins duidelijke tips  ;D ... Waarvoor dank.
De gist zal ik echter niet aanpassen, ik hou nl. niet zo van de 3787.
Is de verhouding Cl/SO4 niet aan de lage kant met 0,6 als je een zoeter bier wil bekomen?
Het hangt ervan af welke soort bitterheid je nastreeft: wil je een Leffe of een echte Tripel?
Een hoger aandeel Cl gaat je bier niet zoeter maken, hooguit wat meer mondgevoel. Wil je het zoeter? Beperk dan je suiker tot max 10%.

Jacques

Citaat van: brouwerwaldonk op 21-05-2020  16:50 uToch heel typerend dat BrouwHulp maar een SG verwacht van 1,062, en ik moeiteloos met die hoeveelheden mout, 41 L wort bekom van 1082.  Een wereld van verschil.

Welk eind SG je krijgt ligt niet aan de manier van berekenen van het brouwzaalrendement.

Kristof.Anthonis

Citaat van: Koen S op 21-05-2020  16:57 uHet hangt ervan af welke soort bitterheid je nastreeft: wil je een Leffe of een echte Tripel?
Een hoger aandeel Cl gaat je bier niet zoeter maken, hooguit wat meer mondgevoel. Wil je het zoeter? Beperk dan je suiker tot max 10%.

Bedankt voor de input ;-).

Kristof.Anthonis

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk010
Naam receptZonde Tripel
Brouwdatum09-05-2020
BierstijlTripel
Volume40,6 l
Begin SG1,063 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)21 IBU
Brouwzaalrendement69,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
35,00 lLeidingwater Bossestraat
3,00 gCaCl2
1,50 gCaSO4
2,50 mlMelkzuur
18,29 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
98 mg/l7 mg/l14 mg/l2 mg/l62 mg/l86 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
8,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC74,1 %
1,00 kgCara-hellWeyermann25 EBC9,3 %
1,80 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC16,7 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 165,0 °C1 min.40 min.3,9 l/kg
Stap 272,0 °C30 min.20 min.3,9 l/kg
Stap 378,0 °C20 min.5 min.3,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gCascadepellets5,5%60 min.13,4 IBU
30,0 gSaazpellets3,4%15 min.2,2 IBU
30,0 gStyrian Goldingspellets3,4%15 min.2,2 IBU
10,0 gCascadepellets5,5%15 min.1,2 IBU
30,0 gCascadepellets5,5%0 min.2,2 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
7,00 gIers mosklaringsmiddelkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
33,0 gBelgian Tripel (M31)bovengist

Ziezo, dit moet hem uiteindelijk worden. Volgende week brouwdag! Indien jullie nog tips/opmerkingen hebben mag dat altijd ;-)...

beun

Misschien nog  teveel suiker voor deze gist. M31 gaat erg diep en dan krijg je wel een tripel met weinig body.
Bij bijvoorbeeld de Wyeast 3522 of Wyeast 3787 zou het wel goed kunnen.

brouwerwaldonk

Citaat van: brouwerwaldonk op 21-05-2020  16:50 u
Toch heel typerend dat BrouwHulp maar een SG verwacht van 1,062, en ik moeiteloos met die hoeveelheden mout, 41 L wort bekom van 1082.  Een wereld van verschil.

Citaat van: Jacques op 21-05-2020  17:45 uWelk eind SG je krijgt ligt niet aan de manier van berekenen van het brouwzaalrendement.
Zowel mijn rekenprogramma vooraf, als de brouwinstallatie en de werkwijze nadien komen uit op 1082. Daarom vind ik iets raar aan de manier van berekenen van BrouwHulp.

Koen S

Je brouwzaalrendement staat op 69%, dat is wel erg laag voor een tripel. Is dit gebaseerd op vorige brouwsels?
Voor een RIS met heel veel donkere mouten haal ik zo'n 68%.
Hoe brouw je, met 3 aparte ketels, een automaat of BIAB.
Ik werk ook met BrouwHulp, ik brouw met 3 aparte ketels en haal voor een tripel 78%, met een automaat zou dit wat lager kunnen liggen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.