Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Witte Saison  (gelezen 779 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BenvdVeen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
Witte Saison
« Gepost op: 12-06-2020 10:02 u »
Het lijkt mij interessant om een combinatie te maken van een Witbier en een Saison.
Ik ben op onderstaand recept uitgekomen:

Witte Saison All Grain 30 liter
Kooktijd: 60 minuten

Vergistbare ingrediŰnten:
SwaenLager 5 kg (58,8 %) 3 EBC
WhiteSwaen 1.800 g (39,2 %) 3,9 EBC
Rietsuiker 150 gr (2,2 %) 1 EBC

Hoppen:
Magnum; Bitterhop (14 % Alpha) 10 gr; 60 minuten koken
Aramis; Aromahop (8% Alpha) 20 gr; 30 minuten koken
Aramis; Aromahop (8 % Alpha) 20 gr; 5 minuten koken

Gist:
Mangrove Jack M29 French Saison 2x

Maischschema:
Prote´nerust 50 ░C 20 minuten
Saccharificatie 60 ║C 60 minuten
Uitmaischen 72 ║C 10 minuten

Koriander (geplet) 15 gram, 15 minuten koken
Sinaasappelschillen 15 gr, 15 minuten koken

Citroengras 4 stuks, 5 dagen in lagering

Graag feedback.



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.501
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Witte Saison
« Reactie #1 Gepost op: 12-06-2020 13:30 u »
15 gram koriander is  wel wat veel.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.975
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Witte Saison
« Reactie #2 Gepost op: 12-06-2020 14:50 u »
Gist, mengsel Witbiergist en Saisongist iets?

Ingo

Offline BenvdVeen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
Re: Witte Saison
« Reactie #3 Gepost op: 12-06-2020 16:47 u »
Gist, mengsel Witbiergist en Saisongist iets?

Ingo
Heb geen ervaring met mengen van gisten.



Offline BenvdVeen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
Re: Witte Saison
« Reactie #4 Gepost op: 12-06-2020 16:49 u »
15 gram koriander is  wel wat veel.
Hoe veel zou jij doen dan? Mijn ervaring is dat je het in de regel niet echt proeft, vandaar 15 g.



Online Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 478
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Witte Saison
« Reactie #5 Gepost op: 12-06-2020 20:29 u »
M29, 25 min op 63 en 40 min op 72, ga je geen spijt van krijgen 😉👍

Offline Heuvinger brouwerij

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 482
  • Land: nl
  • Avangard malz, CML yeast, Noord-Nederlandse hop
Re: Witte Saison
« Reactie #6 Gepost op: 12-06-2020 21:52 u »
Ik vind 1,8 kg tarwemout op een totale stort van 6,8 kg niet vreemd voor een saison.
Oja, voor witbier stort men ongemoute roze tarwe, voor weizen wordt tarwemout gebruikt.
Een 6,8 kg mout voor 30 L vind ikzelf wat dunnetjes, ik stort graag 8 kg voor 25 L.

Offline BenvdVeen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
Re: Witte Saison
« Reactie #7 Gepost op: 13-06-2020 08:29 u »
Ik vind 1,8 kg tarwemout op een totale stort van 6,8 kg niet vreemd voor een saison.
Oja, voor witbier stort men ongemoute roze tarwe, voor weizen wordt tarwemout gebruikt.
Een 6,8 kg mout voor 30 L vind ikzelf wat dunnetjes, ik stort graag 8 kg voor 25 L.
Welke verhouding zou jij gebruiken om tot die 8 kg te komen? Moet wel een doordrinkbaar biertje blijven.



Offline Heuvinger brouwerij

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 482
  • Land: nl
  • Avangard malz, CML yeast, Noord-Nederlandse hop
Re: Witte Saison
« Reactie #8 Gepost op: 13-06-2020 14:29 u »
Ik maak niet echt doordrinkbare bieren, mijn streven is een sg van 1060.
Je moet gewoon je dingetje doen, het recept lijkt mij wel aardig voor een gewone saison.
Tarwebieren bevatten vaak ruim de helft aan tarwemout.

Offline beun

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Witte Saison
« Reactie #9 Gepost op: 14-06-2020 17:54 u »
Welke verhouding zou jij gebruiken om tot die 8 kg te komen? Moet wel een doordrinkbaar biertje blijven.
wat is je verwachte start sg? voor mij heeft doordrinkbaarheid ook veel met alc% te maken. zeker bij een saison gist die maximaal vergist

Offline BenvdVeen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
Re: Witte Saison
« Reactie #10 Gepost op: 14-06-2020 17:56 u »
wat is je verwachte start sg? voor mij heeft doordrinkbaarheid ook veel met alc% te maken. zeker bij een saison gist die maximaal vergist
Mijn verwachte start SG is 1050, om op ongeveer 6,2 % alcohol uit te komen.


Tags: