Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hoe perfectioneren we deze tripel?  (gelezen 2270 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Kristof.Anthonis

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 83
  • Land: be
  • Elk brouwsel weer een beetje beter :-)
Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Gepost op: 20-05-2020 12:26 u »
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk010
Naam receptZonde Tripel
Brouwdatum9/05/2020
BierstijlTripel
Volume40,6 l
Begin SG1,062 SG
Berekende kleur (Morey)11 EBC
Berekende bitterheid (Rager)27 IBU
Brouwzaalrendement69,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
35,00 lWater uit Water
18,29 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
57 mg/l12 mg/l61 mg/l161 mg/l96 mg/l42 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC55,6 %
2,00 kgVienna moutWeyermann7 EBC18,5 %
1,00 kgCara-hellWeyermann25 EBC9,3 %
1,80 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC16,7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 165,0 įC0 min.40 min.3,9 l/kg
Stap 272,0 įC30 min.20 min.3,9 l/kg
Stap 378,0 įC20 min.5 min.3,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gCascadepellets5,5%60 min.8,9 IBU
20,0 gAmarillobellen8,9%60 min.13,2 IBU
30,0 gCascadepellets5,5%15 min.3,6 IBU
10,0 gAmarillobellen8,9%15 min.1,8 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
33,0 gBelgian Tripel (M31)bovengist


Zoals de titel zegt, hoe perfectioneren we deze tripel?
Welke verhouding van Cl/SO4 raden jullie aan?
Zou hij profiteren van wat koriander? ...
Vuur maar af, elke mening is welkom! :-)



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.923
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #1 Gepost op: 20-05-2020 12:50 u »
Het ligt er aan wat je wilt. Wil een zoete, fruitige of een droge, hoppige, definieer je smaak.

Wat ik zou doen:
Maak hem simpeler.
Gooi die Viennamout er uit.
Verhoog de dichtheid.
Gebruik een andere bitterhop, Magnum, Northern Brewer, zoiets.
Gebruik nobele hoppen voor aroma

Offline Kristof.Anthonis

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 83
  • Land: be
  • Elk brouwsel weer een beetje beter :-)
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #2 Gepost op: 20-05-2020 12:53 u »
Laat ons voor iets zoeter en fruitiger gaan.. Ik neem aan dan de verhouding Cl verhogen ten opzichte van SO4?
Simpeler maken kan zeker en vast...
Hoe zou jij de dichtheid verhogen? Meer dan 9 kg mout gebruiken zie ik niet echt zitten en 1,8kg suiker is toch ook al heel wat?
Ik zou de Cascade er zeker willen in laten omdat dat een smaak heeft die mij wel bevalt..
Welke 'nobele' hoppen raad je aan?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.923
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #3 Gepost op: 20-05-2020 13:52 u »
Voor een hogere dichtheid kun je minder spoelwater gebruiken. Reken wel op minder liters dan.
Je kunt evt nog spelen met de samenstelling van het water, de verhouding Cl ten opzichte van SO4 kan wat omhoog.
Als je Cascade wilt behouden, zou ik daarnaast een Styrian Goldings, Kent Goldings of Saaz zetten als aromahop.
En voor een zoeter bier, kun je ook nog overwegen om een andere gist te gebruiken. Ik lees dat deze een behoorlijke vergistingsgraad heeft van meer dan 80%.
Koriander kan ook voor wat meer kruidig of fruitige smaken, maar gebruik hier niet te veel van.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.370
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #4 Gepost op: 20-05-2020 14:01 u »
Het verbaast mij dat jij maar een SG verwacht van 1,062. Als ik dit zou maken met 1,8kg suiker kom ik vlotjes aan 1,082 met een alcohol gehalte van 10,2 vol% dus te hoog voor een tripel.
Zelfs zonder de suiker kom ik voor 41L wort aan 1,066 en een bier van 8 vol% dus perfect voor een tripel.
Als hop zou ik nemen Fuggle na 10 minuten koken en Cascade na 50 min en bij flame off nog een deel Cascade (die heb ik beiden in mijn tuin staan en dus bellen in overvloed)

Mijn werkwijze is langer maischen met een roersysteem, filteren met een hevelfilter en meer spoelwater dan in uw recept.

Offline Kristof.Anthonis

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 83
  • Land: be
  • Elk brouwsel weer een beetje beter :-)
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #5 Gepost op: 20-05-2020 14:06 u »
Het verbaast mij dat jij maar een SG verwacht van 1,062. Als ik dit zou maken met 1,8kg suiker kom ik vlotjes aan 1,082 met een alcohol gehalte van 10,2 vol% dus te hoog voor een tripel.
Zelfs zonder de suiker kom ik voor 41L wort aan 1,066 en een bier van 8 vol% dus perfect voor een tripel.
Als hop zou ik nemen Fuggle na 10 minuten koken en Cascade na 50 min en bij flame off nog een deel Cascade (die heb ik beiden in mijn tuin staan en dus bellen in overvloed)

Die 1.062 is wat BrouwHulp mij aangeeft, ik hoop toch om rond de 40 liter naar het gistvat te brengen. Ligt die lage begin SG aan het brouwzaalrendement dan? :-)

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.370
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #6 Gepost op: 20-05-2020 14:28 u »
Dat hollands brouwprogramma rekent heel raar, bovendien gebruik ik dat niet
Met mijn installatie haal ik een vlaams brouwzaalrendement van 77,2% door die hoeveelheid suiker.
Ik haal ook meer SG door meer spoelwater te gebruiken.
Ik bereken mijn totale hoeveelheid brouw + spoelwater door het gewenst aantal liter bier maal 1,5 te doen, dus ik heb iets meer dan 41 L na het brouwen, voor het gisten.

Offline beun

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 222
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #7 Gepost op: 20-05-2020 18:39 u »
M31 is inderdaad prima voor een tripel. Heb er al meerdere mee gebrouwen. Wel vind ik als ik een batch splits en dan bijvoorbeeld   de WY 3522 en WY 3787 gebruik dat deze wat ronder zijn en meer body hebben en meer restsuikers en dus hoger eind sg natuurlijk.
Dat vind ik ook erg lekker in een tripel.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.265
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #8 Gepost op: 20-05-2020 18:48 u »
Wel vind ik als ik een batch splits en dan bijvoorbeeld   de WY 3522 en WY 3787 gebruik dat deze wat ronder zijn en meer body hebben en meer restsuikers en dus hoger eind sg natuurlijk.
Dat vind ik ook erg lekker in een tripel.
Bij mij ging de WY3787 juist heel ver door richting SG=1000 dus juist heel weinig restsuikers.
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,40449.msg614950.html#msg614950
 

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.459
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #9 Gepost op: 20-05-2020 19:25 u »
Zoals de titel zegt, hoe perfectioneren we deze tripel?

Door in ieder geval je proces van brouwen en vergisten perfect op orde te hebben... Een recept is maar een recept en levert veel verschillende resultaten op in diverse installaties en processtappen...

En wat is perfect? Wat levert dit op in jullie installatie en wat vinden jullie er niet lekker aan? Of welke smaken willen jullie meer naar voren brengen... Het perfecte recept/bier bestaat niet... ;) :brouwen:

Offline beun

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 222
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #10 Gepost op: 20-05-2020 20:09 u »
Bij mij ging de WY3787 juist heel ver door rihting SG=1000 dus juist heel weinig restsuikers.
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,40449.msg614950.html#msg614950
 

Bij mij gaat de 3787 niet zo ver door als de m31. Misschien is de  gist dan uitgeput maar onder de 1008 is mij nog niet gelukt.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.140
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #11 Gepost op: 20-05-2020 20:14 u »
85% pils of Pale, 15% kristalsuiker.
Mik op een begin sg van 1070 tot 1074
Je hopkeuze is perfect, maar verhoog de ibu's naar 35 tot 40
Wyeast 3787
GEEN KORIANDER!
Water verhouding CL/SO4 0,6

Offline Kristof.Anthonis

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 83
  • Land: be
  • Elk brouwsel weer een beetje beter :-)
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #12 Gepost op: 21-05-2020 16:41 u »
85% pils of Pale, 15% kristalsuiker.
Mik op een begin sg van 1070 tot 1074
Je hopkeuze is perfect, maar verhoog de ibu's naar 35 tot 40
Wyeast 3787
GEEN KORIANDER!
Water verhouding CL/SO4 0,6

Dat zijn alleszins duidelijke tips  ;D ... Waarvoor dank.
De gist zal ik echter niet aanpassen, ik hou nl. niet zo van de 3787.
Is de verhouding Cl/SO4 niet aan de lage kant met 0,6 als je een zoeter bier wil bekomen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.298
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #13 Gepost op: 21-05-2020 16:43 u »
Dat hollands brouwprogramma rekent heel raar, bovendien gebruik ik dat niet

Deze wijze van berekenen is niet iets typisch Nederlands!
Het is een moderne manier van rekenen welke internationaal gebruikt wordt. In Brewfather (dat is zeer moderne software) worden beide methodes weergegeven: de moderne en de traditionele.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.298
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #14 Gepost op: 21-05-2020 16:45 u »
M31 is inderdaad prima voor een tripel. Heb er al meerdere mee gebrouwen. Wel vind ik als ik een batch splits en dan bijvoorbeeld   de WY 3522 en WY 3787 gebruik dat deze wat ronder zijn en meer body hebben en meer restsuikers en dus hoger eind sg natuurlijk.
Dat vind ik ook erg lekker in een tripel.

Een traditionele tripel hoort droog te zijn... Hierdoor drinkt het bier beter weg. Persoonlijk moet ik niets hebben van zoete tripels.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.298
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #15 Gepost op: 21-05-2020 16:46 u »
En wat is perfect? Wat levert dit op in jullie installatie en wat vinden jullie er niet lekker aan? Of welke smaken willen jullie meer naar voren brengen... Het perfecte recept/bier bestaat niet... ;) :brouwen:

Helemaal mee eens. Of een recept perfect is of niet ligt aan je eigen smaak. En smaken verschillen...  :biersmile:

Offline Kristof.Anthonis

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 83
  • Land: be
  • Elk brouwsel weer een beetje beter :-)
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #16 Gepost op: 21-05-2020 16:48 u »
Helemaal mee eens. Of een recept perfect is of niet ligt aan je eigen smaak. En smaken verschillen...  :biersmile:

Ik gebruikte dat woord eerder om de titel 'opvallender' te maken hoor, ik deel jullie mening daaromtrent ;-).

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.370
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #17 Gepost op: 21-05-2020 16:50 u »
Toch heel typerend dat BrouwHulp maar een SG verwacht van 1,062, en ik moeiteloos met die hoeveelheden mout, 41L wort bekom van 1082.  Een wereld van verschil.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.140
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #18 Gepost op: 21-05-2020 16:57 u »
Dat zijn alleszins duidelijke tips  ;D ... Waarvoor dank.
De gist zal ik echter niet aanpassen, ik hou nl. niet zo van de 3787.
Is de verhouding Cl/SO4 niet aan de lage kant met 0,6 als je een zoeter bier wil bekomen?
Het hangt ervan af welke soort bitterheid je nastreeft: wil je een Leffe of een echte Tripel?
Een hoger aandeel Cl gaat je bier niet zoeter maken, hooguit wat meer mondgevoel. Wil je het zoeter? Beperk dan je suiker tot max 10%.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.298
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #19 Gepost op: 21-05-2020 17:45 u »
Toch heel typerend dat BrouwHulp maar een SG verwacht van 1,062, en ik moeiteloos met die hoeveelheden mout, 41 L wort bekom van 1082.  Een wereld van verschil.

Welk eind SG je krijgt ligt niet aan de manier van berekenen van het brouwzaalrendement.

Offline Kristof.Anthonis

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 83
  • Land: be
  • Elk brouwsel weer een beetje beter :-)
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #20 Gepost op: 23-05-2020 09:24 u »
Het hangt ervan af welke soort bitterheid je nastreeft: wil je een Leffe of een echte Tripel?
Een hoger aandeel Cl gaat je bier niet zoeter maken, hooguit wat meer mondgevoel. Wil je het zoeter? Beperk dan je suiker tot max 10%.

Bedankt voor de input ;-).

Offline Kristof.Anthonis

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 83
  • Land: be
  • Elk brouwsel weer een beetje beter :-)
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #21 Gepost op: 07-06-2020 14:23 u »
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk010
Naam receptZonde Tripel
Brouwdatum09-05-2020
BierstijlTripel
Volume40,6 l
Begin SG1,063 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)21 IBU
Brouwzaalrendement69,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
35,00 lLeidingwater Bossestraat
3,00 gCaCl2
1,50 gCaSO4
2,50 mlMelkzuur
18,29 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
98 mg/l7 mg/l14 mg/l2 mg/l62 mg/l86 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
8,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC74,1 %
1,00 kgCara-hellWeyermann25 EBC9,3 %
1,80 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC16,7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 165,0 įC1 min.40 min.3,9 l/kg
Stap 272,0 įC30 min.20 min.3,9 l/kg
Stap 378,0 įC20 min.5 min.3,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gCascadepellets5,5%60 min.13,4 IBU
30,0 gSaazpellets3,4%15 min.2,2 IBU
30,0 gStyrian Goldingspellets3,4%15 min.2,2 IBU
10,0 gCascadepellets5,5%15 min.1,2 IBU
30,0 gCascadepellets5,5%0 min.2,2 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
7,00 gIers mosklaringsmiddelkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
33,0 gBelgian Tripel (M31)bovengist




Ziezo, dit moet hem uiteindelijk worden. Volgende week brouwdag! Indien jullie nog tips/opmerkingen hebben mag dat altijd ;-)...

Offline beun

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 222
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #22 Gepost op: 07-06-2020 14:49 u »
Misschien nog  teveel suiker voor deze gist. M31 gaat erg diep en dan krijg je wel een tripel met weinig body.
Bij bijvoorbeeld de Wyeast 3522 of Wyeast 3787 zou het wel goed kunnen.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.370
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #23 Gepost op: 07-06-2020 15:20 u »
Citaat van: brouwerwaldonk op 21-05-2020  16:50 u
Toch heel typerend dat BrouwHulp maar een SG verwacht van 1,062, en ik moeiteloos met die hoeveelheden mout, 41 L wort bekom van 1082.  Een wereld van verschil.

Welk eind SG je krijgt ligt niet aan de manier van berekenen van het brouwzaalrendement.
Zowel mijn rekenprogramma vooraf, als de brouwinstallatie en de werkwijze nadien komen uit op 1082. Daarom vind ik iets raar aan de manier van berekenen van BrouwHulp.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.140
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #24 Gepost op: 07-06-2020 19:57 u »
Je brouwzaalrendement staat op 69%, dat is wel erg laag voor een tripel. Is dit gebaseerd op vorige brouwsels?
Voor een RIS met heel veel donkere mouten haal ik zo'n 68%.
Hoe brouw je, met 3 aparte ketels, een automaat of BIAB.
Ik werk ook met BrouwHulp, ik brouw met 3 aparte ketels en haal voor een tripel 78%, met een automaat zou dit wat lager kunnen liggen.

Offline Kristof.Anthonis

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 83
  • Land: be
  • Elk brouwsel weer een beetje beter :-)
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #25 Gepost op: 07-06-2020 20:59 u »
Je brouwzaalrendement staat op 69%, dat is wel erg laag voor een tripel. Is dit gebaseerd op vorige brouwsels?
Voor een RIS met heel veel donkere mouten haal ik zo'n 68%.
Hoe brouw je, met 3 aparte ketels, een automaat of BIAB.
Ik werk ook met BrouwHulp, ik brouw met 3 aparte ketels en haal voor een tripel 78%, met een automaat zou dit wat lager kunnen liggen.

We brouwen in 3 aparte ketels, wellicht zal het rendement in de praktijk wel iets hoger liggen.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.265
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #26 Gepost op: 08-06-2020 13:57 u »
Je brouwzaalrendement staat op 69%, dat is wel erg laag voor een tripel. Is dit gebaseerd op vorige brouwsels?
Voor een RIS met heel veel donkere mouten haal ik zo'n 68%.
Hoe brouw je, met 3 aparte ketels, een automaat of BIAB.
Ik werk ook met BrouwHulp, ik brouw met 3 aparte ketels en haal voor een tripel 78%, met een automaat zou dit wat lager kunnen liggen.

Lijkt me dat het hier gaat om 2 verschillende definities van brouwzaalrendement. Brouwzaalrendement geeft aan hoeveel suikers je uit je moutgewicht haalt. Het theoretische maximum is ca 80%, maar dan moet je wel al je suikers eruit spoelen en optimaal schroten. Normaal is ca 75% wat je uit je mout haalt en 90% mbt spoelen/filteren, dus dan kom je op ca 67% brouwzaalrendement als je goed je best doet.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.140
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #27 Gepost op: 08-06-2020 14:29 u »
Lijkt me dat het hier gaat om 2 verschillende definities van brouwzaalrendement. Brouwzaalrendement geeft aan hoeveel suikers je uit je moutgewicht haalt. Het theoretische maximum is ca 80%, maar dan moet je wel al je suikers eruit spoelen en optimaal schroten. Normaal is ca 75% wat je uit je mout haalt en 90% mbt spoelen/filteren, dus dan kom je op ca 67% brouwzaalrendement als je goed je best doet.
Die discussie is al vaak gevoerden en daar gaat het hier niet over, je moet geen appels met peren vergelijken. Ik vergeleek het brouwzaalrendement in BrouwHulp van topicstarter met dat van mezelf, we werken met hetzelfde programma.

Offline Griebelienus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 151
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is al 2,5 jaar mijn informatiebron
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #28 Gepost op: 08-06-2020 18:52 u »
Ziet er best goed uit..
Maar als je Cascade neemt voor de late hopgiften, dan krijg je wel een beetje sterk die grapefruit smaak. Daar moet je wel van houden, in een Tripel.
Door die eerste hop-gift blijft dat nog redelijk op de achtergrond. Persoonlijk zou ik voor de late hop-giften voor een Europese aromahop gaan, zoals Saaz of Styrian, die je ook al gebruikt.
Ook zou ik het start-SG wat hoger opvoeren met wat meer pilsmout of suiker, de meeste tripels hebben toch zeker 7,5 a 8% vol.

Btw. die MJ31 vind ik een fantastische Tripel-gist die lekker ver doorgaat en dus een tamelijk droog bier oplevert en bij wat hogere temperaturen heerlijke esters maakt.

Offline Kristof.Anthonis

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 83
  • Land: be
  • Elk brouwsel weer een beetje beter :-)
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #29 Gepost op: 08-06-2020 19:15 u »
Ziet er best goed uit..
Maar als je Cascade neemt voor de late hopgiften, dan krijg je wel een beetje sterk die grapefruit smaak. Daar moet je wel van houden, in een Tripel.
Door die eerste hop-gift blijft dat nog redelijk op de achtergrond. Persoonlijk zou ik voor de late hop-giften voor een Europese aromahop gaan, zoals Saaz of Styrian, die je ook al gebruikt.
Ook zou ik het start-SG wat hoger opvoeren met wat meer pilsmout of suiker, de meeste tripels hebben toch zeker 7,5 a 8% vol.

Btw. die MJ31 vind ik een fantastische Tripel-gist die lekker ver doorgaat en dus een tamelijk droog bier oplevert en bij wat hogere temperaturen heerlijke esters maakt.

Bedankt, al is het zeker de bedoeling om die Cascade duidelijk terug te vinden in de smaak ;-)...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.298
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #30 Gepost op: 08-06-2020 22:39 u »
Zowel mijn rekenprogramma vooraf, als de brouwinstallatie en de werkwijze nadien komen uit op 1082. Daarom vind ik iets raar aan de manier van berekenen van BrouwHulp.

Op welk SG je uitkomt bij berekeningen ligt aan je aannames voor het rendement. De aannames dienen gestaafd te worden aan de hand van het SG en het volume dat je werkelijk gehaald hebt.

Offline Kristof.Anthonis

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 83
  • Land: be
  • Elk brouwsel weer een beetje beter :-)
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #31 Gepost op: 13-06-2020 17:48 u »
Update over dit brouwsel, het zit in het gistvat. Op het eerste zicht goed gelukt maar SG kwam uit op 1.060 ... Dus nog een tikje lager dan BrouwHulp voorspelde...
Is er iemand die mij naar een topic kan wijzen over het verhogen van het rendement, of met mij wil uitpluizen hoe we dit kunnen verbeteren?

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.140
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #32 Gepost op: 13-06-2020 20:49 u »
Tijdens het maischen moet je het sg tussentijds meten, ik meet elke 10 minuten met de refractometer. Wanneer je sg niet meer stijgt, verhoog je de temperatuur, dit als je werkt met een maisch met verschillende stappen. Op het einde, na uitmaischen, zit ik meestal op 90 % extractierendement.  Maischen met constant roeren, zeker tijdens de opwarming.
Als je wil, moet je maar eens een keer mee komen brouwen, ik woon niet zo ver van jou.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.481
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #33 Gepost op: 14-06-2020 12:10 u »

Tijdens het maischen moet je het sg tussentijds meten, ik meet elke 10 minuten met de refractometer.

Je MOET natuurlijk niets, ik persoonlijk meet nooit tijdens het maischen.


Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.140
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #34 Gepost op: 14-06-2020 13:59 u »
Je MOET natuurlijk niets, ik persoonlijk meet nooit tijdens het maischen.
Meten is natuurlijk niet verplicht, ik heb me misschien verkeerd uitgedrukt.
Als je tussentijds meet, weet je natuurlijk wanneer je sg niet meer stijgt. Dan op dezelfde temperatuur blijven is verloren tijd. Door te meten win je dus tijd en rendement.
Sommige collega's hebben erg lange maischtijden waar alleen in het begin iets gebeurt. Ze gebruiken een vast schema uit gewoonte.

Offline Kristof.Anthonis

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 83
  • Land: be
  • Elk brouwsel weer een beetje beter :-)
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #35 Gepost op: 14-06-2020 14:09 u »
Meten is natuurlijk niet verplicht, ik heb me misschien verkeerd uitgedrukt.
Als je tussentijds meet, weet je natuurlijk wanneer je sg niet meer stijgt. Dan op dezelfde temperatuur blijven is verloren tijd. Door te meten win je dus tijd en rendement.
Sommige collega's hebben erg lange maischtijden waar alleen in het begin iets gebeurt. Ze gebruiken een vast schema uit gewoonte.

Misschien een beginnersvraag maar verlaagt je rendement als je te lang maischt dan? Dat heb ik tot nu toe nog nergens gelezen/gehoord.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.298
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoe perfectioneren we deze tripel?
« Reactie #36 Gepost op: 14-06-2020 22:31 u »
Misschien een beginnersvraag maar verlaagt je rendement als je te lang maischt dan? Dat heb ik tot nu toe nog nergens gelezen/gehoord.

Nee. Door langer te maischen verhoogt de vergistingsgraad. Maar een hogere vergistingsgraad kun je ook krijgen door een andere gist te enten, suiker toe te voegen of koudhop te gebruiken. Er zijn heel veel wegen naar Rome.

Tags: