Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Receptuur Frambozentarwebier  (gelezen 965 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Donny_V_

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Receptuur Frambozentarwebier
« Gepost op: 18-05-2020 16:27 u »
Beste forumleden,

Binnenkort wil ik uit het boek "Thuis bier brouwen" enkele recepten gaan proberen. Nu staat er echter in het recept dat ik start met 12.5 liter water en dat ik dien te spoelen met 27 liter water (dit komt bij veel recepten terug). De uiteindelijke opbrengst wordt 23 liter. Mijn vraag is dan ook heb ik daadwerkelijk zoveel spoelwater nodig? Ik heb dit in andere recepten niet in zulke aantallen voorbij zien komen. Daarnaast heb ik de Arsegan Easybrew 30 waar een limiet van 30 liter op zit.

Iemand suggesties hoe ik dit het beste kan aanpakken?

Alvast bedankt!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline GizmoGonzales

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Receptuur Frambozentarwebier
« Reactie #1 Gepost op: 18-05-2020 17:00 u »
Ik ben nog een leek op dit gebied, maar heb even in de Grainfather app dit recept ingetypt.
Hier geven ze aan dat er 17 ltr maischwater en 15 ltr spoelwater nodig is om tot een eindproduct van 23 liter te komen.


Offline Snelbier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 347
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Receptuur Frambozentarwebier
« Reactie #2 Gepost op: 18-05-2020 17:28 u »
De gelinkte receptuur is bijna komisch... NIET gecontroleerd en/of getest op werkbaarheid...
Veel (gerenommeerde) leveranciers van brouw-paketten geven een flut beschrijving, maar dit 'recept' is hemeltergend...
Totale hoeveelheid water klopt, houd dat aan.
Verhouding startwater tov spoelwater ongeveer 1:2 is algemeen geaccepteerd. Dus 2 liter startwater is +/- 1L spoelen.
Voor de Brew Monk en gelijken kan je met iets meer water starten en minder spoelen, zonder probleem.
Schaam je niet om te vragen.. Alleen zij die niets vragen blijven dom.
Brouwze, Snelbier.
=============== EDIT:
Zelfs totaalwater klopt niet. Complete idioterie, dit recept.
STOP het brouwen en wacht op zinvolle info van forummers

Offline Snelbier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 347
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Receptuur Frambozentarwebier
« Reactie #3 Gepost op: 18-05-2020 17:47 u »
Schuimbekken is bijna voorbij..
Blij dat je in de Grainfather-app hebt gezien waar de grootste  fout(en) lagen..
Gebruik brouwsoftware, zie de Wiki op dit forum.. Minstens 3 ontwikkelaars zijn hier actief meelezend en adviserend.
Proost,  Snelbier
=======
En weer foute reactie; GizzmoGonzales zat in de GraanVader, dus topicstarter weet nog niets...
Donny, gebruik een brouwprogramma om je recept te controleren.
Dan valt het kwartje.

Offline Wildor

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 339
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij ‘t Ernhems Nat
Re: Receptuur Frambozentarwebier
« Reactie #4 Gepost op: 18-05-2020 23:34 u »
Ik heb dit boek ook, en met info o.a. uit dit forum heb ik gevonden wat de werkwijze/schrijfwijze inhoudt.  :denken:
 
Bij een recept van 12,5 liter maischwater gaan ze uit van een verlies van 1 liter water per kg moutstort (=5kg stort, dus 5 liter verlies) Na het maischen hou je dus 7,5 liter water over. Dan moet je gaan spoelen (gegeven recept = 27 liter)

Die 27 liter is niet 27 liter spoelen maar totaal volume NA het spoelen.
Dus 12,5 liter maischwater - 5 liter verlies in bostel = 7,5 liter
27 liter - 7,5 liter = 19,5 liter spoelwater benodigd na het maischen.
Dit volume zal na het koken en de vergisting een totaal van 23 liter bier moeten opleveren.

Wellicht is het in de praktijk handiger om een dunner beslag te maken, dan begin je met meer water, en spoel je met minder water.

Niet echt handig  :weetniet:, maar als je weet hoe je het moet lezen, dan klopt het al wat beter.
Wel aan te raden om na berekening nog eens te controleren om e.e.a. in brouwsoftware in te voeren om te controleren of je rond hetzelfde resultaat komt qua SG etc.

William

Offline Snelbier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 347
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Receptuur Frambozentarwebier
« Reactie #5 Gepost op: 19-05-2020 08:35 u »
Omgerekend naar Easybrew:
Startwater ~19 L.  5 kg mout zwemt dan lekker vrij..
Graan-adsorptie ~4 L.  Verdamping ~3 L.
Spoelen ~11 L.  Na koken zit je dan op ~23 L.
Reken er op dat je bij filteren/hevelen naar gistvat nog ruim een liter verliest, dus 22 L in gistvat.
Laatste filterverlies kun je opvangen met extra spoelwater, SG zal dan 2puntjes dalen.
Opmerking: recept lijkt uit te gaan van 75% BZR (brouwzaalrendement). Moet haalbaar zijn.
Bij een BZR van 65% (dat moet écht lukken) zal alcohol een half% lager worden, ook niet verkeerd voor zomerbier.
Brouwze,  Snelbier

Offline Donny_V_

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Receptuur Frambozentarwebier
« Reactie #6 Gepost op: 25-05-2020 13:11 u »
Dank voor de reacties, vreemd dat het zo in een boek wordt beschreven.

Offline Wildor

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 339
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij ‘t Ernhems Nat
Re: Receptuur Frambozentarwebier
« Reactie #7 Gepost op: 25-05-2020 13:16 u »
Voor de schrijver, en degenen die het allemaal heel erg precies weten ziet de wereld er waarschijnlijk heel anders uit  :weetbeter:

Voor de brouwers zoals jij en ik is het inderdaad even zoeken naar de denkwijze/methodiek. Ik heb hiervoor mijn rekenhulpje op een geeltje geschreven in de kaft geplakt.
Verder een leuk naslagwerk met aardige recepten om mee te stoeien.

William

Offline wernerthefox

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Receptuur Frambozentarwebier
« Reactie #8 Gepost op: 25-05-2020 21:57 u »
Lijkt op een hefe weizen geïnspireerd frambozen bier. Prima plan.
Wat kleine dingen die ik anders zou doen: Pale Ale ipv lager mout (of is Pale Ale mout ook lager mout?).
Rijsthulzen worden ook wel eens aangeraden bij wheat bier, 3-5% van je storting. Wellicht kun je dan toe met wat minder spoelwater omdat je filtratie beter verloopt. Frambozen blijft niet veel van over tijdens je fermentatie dus overweeg een filtratie stap na je fermentatie. Succes verder, wordt vast een lekker bier.

Offline xaos

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Land: nl
  • To IPA or not to IPA?
Re: Receptuur Frambozentarwebier
« Reactie #9 Gepost op: 26-05-2020 11:39 u »
Donny, ik weet niet of dit als mosterd na de maaltijd komt, maar ik brouw ook in de Easybrew 30 en ben recent veel dunner in gaan maischen (dus minder spoelen), dit levert een aanzienlijk beter rendement op. Ik houd 3,3 liter / kg mout aan.

Voor dit recept zou dat betekenen 16,5 liter maischwater en 10,5 liter spoelwater.

Offline Donny_V_

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Receptuur Frambozentarwebier
« Reactie #10 Gepost op: 26-05-2020 13:29 u »
Donny, ik weet niet of dit als mosterd na de maaltijd komt, maar ik brouw ook in de Easybrew 30 en ben recent veel dunner in gaan maischen (dus minder spoelen), dit levert een aanzienlijk beter rendement op. Ik houd 3,3 liter / kg mout aan.

Voor dit recept zou dat betekenen 16,5 liter maischwater en 10,5 liter spoelwater.

Wat bedoel je precies met dunner inmaischen?

Offline Wildor

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 339
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij ‘t Ernhems Nat
Re: Receptuur Frambozentarwebier
« Reactie #11 Gepost op: 26-05-2020 13:33 u »
Dunner maischen is maischen met meer water zodat je een makkelijker (dunner) beslag krijgt.
Hierdoor verloopt de omzetting beter omdat het water/enzymen beter bij alle mout/zetmeel kan komen.
Af en toe roeren gaat dan ook makkelijker en krijg je al met al een hoger redenment.

Dus dunner maischen = meer water in het begin, en met minder water om te spoelen op het eind.

William

Tags: